TEMAT: Zapiekanki

Zapiekanki 24 Sty 2015 18:25 #332965

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zapiekanki możemy przygotowywać na różne sposoby i z produktów które aktualnie znajdują się w naszych lodówkach.
Zapraszam do wstawiania swoich pomysłów na domowe zapiekanki.

Domowa zapiekanka


1-domowazapiekanka.jpg



Składniki
chleb zwykły, wg uznania
pieczarki,0,5 kg
ser żółty, wg uznania
ketchup
masło
olej
sól, szczypta
pieprz, szczypta

Przygotowanie

Płuczemy, obieramy i kroimy na małe plasterki pieczarki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy.
Kromki chleba smarujemy masłem, a piecyk rozgrzewamy. Ser żółty ścieramy na tarce.
Na kromki kładziemy sporo pieczarek, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego piecyka. Gdy ser się roztopi, a chleb będzie przypieczony wyjmujemy na talerz i polewamy ketchupem.
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2015 19:49 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

ZAPIEKANKI 24 Sty 2015 19:44 #332998

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3214
  • Otrzymane dziękuję: 7915
Robię podobnie tyle że używam bułek przekrojonych na pół i nie smaruję masłem, pyszne! :woohoo: chętnie wykorzystam inne sprawdzone propozycje jeśli ktoś zna :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zapiekanki 24 Sty 2015 21:52 #333081

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Ja robię podobnie Romo, dodaję jedynie pod pieczarki zeszkloną cebulkę (ale to nie wszyscy lubią) i ewentualnie plasterek szynki posypuję oregano. Pycha. :hearts: Zdjęć nie mam.
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zapiekanki 29 Sty 2015 12:52 #334710

  • gralinka
  • gralinka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 16
  • Otrzymane dziękuję: 15
Aniu a ja posypuję po wierzchu prażoną cebulką.

Ja zamiast pieczarek kładę wędlinę i na to żółty ser lub takie zwykłe chlebek/bułeczka masło i ser żółty też pyszne.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2015 13:00 przez gralinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zapiekanki 29 Sty 2015 22:10 #334958

  • Roma
  • Roma's Avatar
Gołąbkowa zapiekanka


1-zapiekankagobkowa.jpg



Zapiekanka:
kapusta biała, 1/2 główki
mięso mielone, 1 kg
ryż, 4 woreczki
jajka, 3
sól, pieprz, kminek mielony, do smaku
czosnek, 4 ząbki
margaryna do wysmarowania naczynia
Sos:
masło, 1/4 kostki
olej, 1 łyżka
cebula mała, 1 szt.
przecier pomidorowy, 1 słoiczek
sól, pieprz, cukier, magii, do smaku
śmietana, 1 łyżka
mąka, 3 łyżki
woda

Przygotowanie

Gołąbkowa zapiekanka: Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.
Podajemy sosem np. pomidorowym.
Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.273 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum