TEMAT: Jarmuż- nasze przepisy

Jarmuż- nasze przepisy 09 Sty 2016 19:43 #423252

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4584
  • Otrzymane dziękuję: 2399
W ostatnim czasie w sklepach pojawił się jarmuż- nowe stare warzywo. Miałam ochotę zakupić ale nie wiem jak się go przyrządza. Pomyślałam... warzywo kapustne, pewnie tak jak kapustę.Okazuje się jednak, że podobnie jak brokuł, powinno się krótko zagotować aby nie stracił swoich właściwości. Można go pokrojonego krótko dusić na gorącym oleju z dodatkiem czosnku. Po 5 minutach dodać soli , pieprzu i skropić cytryną. I gotowe.
Ciekawa jestem czy przyrządzacie w domu jarmuż. Pochwalcie się przepisami.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2016 19:45 przez Bozi.


Jarmuż- nasze przepisy 09 Sty 2016 20:19 #423272

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10106
Jarmuż ugotowany drobno posiekany podsmażony, z cebulką i ugotowaną soczewicą, na oleju chilli jest świetnym wypełnieniem tortilli lub naleśników. Jak się komuś chce robić pierogi to myślę, że i pierogów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Bozi

Jarmuż- nasze przepisy 15 Sty 2016 09:55 #425269

  • majerkoniak
  • majerkoniak's Avatar
jarmuż najlepiej mi smakuje w smoothie, dodaje różne owoce jabłka, gruszki, kiwi, cytryne, czasem maliny, pomarańcze
Możliwości jest wiele ale wlasnie ja lubie takie bomby witaminowe

Jarmuż- nasze przepisy 15 Sty 2016 10:01 #425273

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6316
  • Otrzymane dziękuję: 5010
Wysiałam w tym roku po raz pierwszy dwa rodzaje i pięknie mi obrodziły. Na razie dodaję jedynie do wszelkich zup jarzynowych oraz na surowo do kanapek. Będę więc wdzięczna za wszelkie podpowiedzi :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Jarmuż- nasze przepisy 15 Sty 2016 10:18 #425281

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13684
  • Otrzymane dziękuję: 24225
Nie chciałabym zaśmiecać wątku przepisem, który już proponowałam w wątku "dyniowym", więc wklejam link
na pasztet z jarmużu, dyni i kaszy :)

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kiem?start=54#312549

pozdrawiam cieplutko ...
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Bozi

Jarmuż- nasze przepisy 17 Sty 2016 16:58 #426048

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jarmuż z ziemniakami i jajkiem sadzonym

5 dkg jarmuzu
20 dkg szalotek
4 dkg smalcu wieprzowego
2 kostki rosolowe na 1/2 l rosolu
20 dkg marchwi
40 dkg ziemniakow
swiezo zmielony pieprz
4 jaja
1 lyzka masla


Oczyszczony jarmuz gotowac w malej ilosci wody az liscie nieco sie skurcza ; osaczyc. Obrac szalotki , wieksze przekroic na pol ; roozgrzac smalec , podsmazyc na nim szalotki .
Dodac liscie jarmuzu , i dusic lekko przez 5 min ; po tym czasie pokruszyc kostki rosolowe i posypac nimi jarzyny na patelni ; zalac 1/4 l wody i dusic jeszcze przez ok 30 min.
Obrac marchew i ziemniaki , pokroic w plasterki lub gruba kostke ; dodac do jarmuzu ; calosc dusic jeszcze przez 30 min. Doprawic pieprzem .
Na 10 min przed koncem duszenia usmazyc na masle jajka sadzone i ulozyc je na jarmuzu .

przepis pochodzi ze smaker.pl

Jarmuż- nasze przepisy 17 Sty 2016 17:01 #426049

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pesto z jarmużu
200 g jarmużu
80 g orzechów włoskich
70 g sera Cheddar (długo dojrzewającego)
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
1 szczypta cukru brzozowego (ksylitolu)


Przygotowanie

Ser Cheddar ścieramy za tarce o drobnych oczkach.

Orzechy włoskie prażymy, studzimy i rozdrabiamy za pomocą blendera - przekładamy do miseczki.

Liście jarmużu przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek i miksujemy.

Do rozdrobnionego jarmużu dodajemy wcześniej przygotowane orzechy, starty ser, 3 ząbki czosnku (możemy przecisnąć je przez praskę, sól himalajską, pieprz, szczyptę ksylitolu oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i wszystko razem miksujemy.

Pamiętajmy (szczególnie przy blenderach o wysokiej mocy), aby nie dopuścić do całkowitego zmiksowania, a jedynie rozdrobnienia składników.

Gotowe pesto podajemy z makaronem. Polecam tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim - świetne połączenie smaków.

Jarmuż- nasze przepisy 17 Sty 2016 20:19 #426140

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 769
  • Otrzymane dziękuję: 651
Ja dziś zrobiłam zupę jarmużową - WEGAŃSKA ZUPA CALDO VERDE Z JARMUŻEM
Składniki na 2 porcje :
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g ziemniaków
750 ml bulionu jarzynowego
100 g jarmużu
czerwona pikantna papryka wędzona
świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości ziemniaków przez ok. 15-20 minut.
Wyłowić z zupy około szklanki ziemniaków a resztę zmiksować na krem, włożyć z powrotem odłożone ziemniaki oraz pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek).
Wymieszać, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą. Podawać z wędzoną papryką i pieprzem.

Przepis mam z netu, z którejś wegańskiej strony. Wyszło dość dobrze.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, Bozi

Jarmuż- nasze przepisy 18 Sty 2016 06:37 #426252

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 453
  • Otrzymane dziękuję: 110
Witam bardzo serdecznie ciekawe przepisy i na pewno skorzystam.Dodam że czytając książki z rodzaju Medycyna Naturalna -Jarmuż jest uznawany za cenną roślinę leczniczą,polecaną dla osób z problemami zdrowotnymi-osłabionych po przebytych chorobach .Najlepiej zbierać go po przemrożeniu,świeży dodawać do sałatek.Jest to moja ulubiona roślinka w okresie zimowym,kiedy mało zieleninek w pożywieniu,POZDRAWIAM :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.147 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum