TEMAT: Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Sie 2016 07:01 #495730

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Widzę, że edukacja odnoście olejów rafinerowych jest potrzebna. Przecież to jest "czysta" petrochemia, do tego rakotwórcza.

Co do smażenia to ja używam smalcu i łoju oraz masła klarowanego. B.rzadko tego 1, w zasadzie tylko do smażenia placków ziemniaczanych.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr


Zielone okna z estimeble.pl

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Sie 2016 16:35 #495812

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Każdy kij ma dwa końce, a edukacja rozmaite zakresy :)
Tłuszcze, których używasz do smażenia mają wprawdzie wysoką temperaturę dymienia, ale też zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, w wypadku osób o podwyższonym cholesterolu lub zagrożonych chorobą wieńcową stanowią bardzo poważne zagrożenie. I to nie jest mit, a dane sprawdzone po wielokroć demograficznie :)

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Sie 2016 16:51 #495816

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3765
Piotrze. A co z olejem kokosowym? Ostatnio taki modny do smażenia.

Zresztą wszystko smażone jest niezdrowe. Duszone, pieczone, gotowane i o ile mniej tłuszczu trzeba?
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2016 16:54 przez otojolka.

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Sie 2016 19:32 #495829

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Każdy swój rozum ma i robi jak chce. Tłuszcze twarde rafinowane są szkodliwe i tyle w temacie. Dania kiedyś zabroniła stosowania go w produktach przetworzonych, za nią poszła Kanada i niedawno USA, która chyba do 2018 dała czas na zmiany.
Te wymienione Państwa dbają o swoich Obywateli, reszta siedzi w kieszeni Firm, a konsument jest dalej zdezorientowany w czym rzecz.
W Polsce Komisja Zdrowia kilka razy bez efektów poruszała w Sejmie ten problem.

Dodatkowo wprowadzili roślinne satyny, które niszczą w organizmie koenzym Q, manią o podwyższonym cholesterolu, blaszkach miażdżycowych powstającymi z powodu zwiększonego poziomu tłuszczów, a prawda jest zupełnie inna.

Jola ja nie widziałem w sklepach oleju kokosowego tłoczonego na zimno, rafinowany jest, podobno ok, ale ja wszytko co rafinowane i przetwarzane w wysokich temp. odrzucam.

Generalnie jest tak, we wszystkim należy zachować UMIAR.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 19 Sie 2016 07:12 #497399

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Piotrze wstaw ten przepis na salsę w miarę szybko. Ja dostałam od Ciebie go w prezencie i każdy słoik który teraz pożeram budzi poczucie winy, że ja go mam , a inni nie mają.
A już poważnie. Ten przepis który Ty podałeś, oryginalny jest wykwintny i nie powstydzi śię go nikt na najlepszym przyjęciu, ale jest też świetna bazą do wariacji na temat. Wczoraj ponieważ mam duża podaż pomidorów i ostrej papryki, słodka jeszcze słabo dojrzewa, zrobiłam z dodatkiem dyni zmiksowanej takiej kasztanowej ciężkiej, Candy Roster zmniejszając ilość papryki. Wyszło coś pomiędzy salsą,ą bardzo ostrym keczupem. Dziś tosty z tym sosem na śniadanie były hitem.

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 20 Sie 2016 23:09 #497635

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3556
Proszę o przepis na salsę, pliiis :hearts:
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 21 Sie 2016 06:20 #497645

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Dziś go u siebie wstawię, potrzebujemy CZERWONE pomidory, papryki słodkie/ostre.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, otojolka

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 25 Sie 2016 10:37 #498488

  • Marianna
  • Marianna's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 151
  • Otrzymane dziękuję: 281
Poradźcie mi proszę drodzy papryczkożercy. Chciałabym zrobić ostre papryczki nadziewane fetą i zalane oliwą. Nie muszą być piekielnie ostre ale chociaż tak trochę. Mam do dyspozycji paprykę Rokita, ona jest opisana jako półostra, czy ta odmiana nada się do tego celu? Czy zbierać ją dopiero kiedy się wybarwi czy jeszcze zieloną (te sklepowe papryczki które najbardziej mi smakują są podłużne zielonkawo-żółte właśnie, ale nie wiem czy to taka odmiana czy one są zrywane w takiej fazie że tak powiem kolorystycznej). Wklejam fotkę papryczek które mam do dyspozycji.
IMG_20160729_202841.jpg

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 25 Sie 2016 10:55 #498491

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Trochę jeszcze poczekaj, bo Rokita jest słaba , a zielona to zupełnie nie będzie ani słodka, ani ostra. Dojrzała Rokita jak najbardziej się nadaje. Ta żółta z Lidla to jest cayenne najmocniejsza z rodziny cayenne. Ania ja pokazywała w wątku paprykowym. Zieloną to zrywa się Jalapeno świetna do nadziewania. Do nadziewania tez dobre papryki z seri pepino je zrywa się tez zielone.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marianna

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 25 Sie 2016 13:12 #498506

  • Marianna
  • Marianna's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 151
  • Otrzymane dziękuję: 281
Dziękuję, w takim razie będę niecierpliwie czekać aż dojrzeje :yummi:

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 09 Wrz 2016 16:49 #500812

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Papryczki ostre,nadziewane serem,pasteryzowane
-10-15 szt.papryczek/u mnie Red Cherry Large/
-250g.serka mascarpone
-250g.serka ricotta
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
-3 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przyprawy wg.uznania:czosnek,bazylia,oregano,rozmaryn

Papryczki wydrążyć,zblanszować we wrzątku chwilkę/max 1 min./,odcedzić,wystudzić.
Obydwa serki połączyć,dodać sól,cukier,kwasek cytr. i mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać.
Nadziewać papryczki szprycą lub łyżeczką,układać w słoikach,przekładając plasterkami czosnku i listkami świeżych ziół.
Zalać zimnym olejem/ja używam rzepakowego/,ustawić w garnku z zimną wodą,doprowadzić do wrzenia.
Pasteryzować 5-8 minut od zagotowania.Wyjąć i ustawić do góry dnem.
Takie papryczki mogą stać do wiosny.U mnie ostatnie konsumowaliśmy w maju.Nawet po otwarciu słoika,mogły stać w lodówce tydzień
i dłużej bez żadnego uszczerbku.Smacznego :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Terri, Adasiowa, Emalia112, grazyna255

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 09 Wrz 2016 19:54 #500833

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Dziękuję pięknie za przepis... :thanks:
Ewuniu :hearts: :kiss3: :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 09 Wrz 2016 21:20 #500850

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Kwasek jest dobry dla koni, tutaj dajemy sok z cytryny.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Wrz 2016 09:50 #500889

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Masz rację,sok z cytryny samo zdrowie.

Terri :kiss3: mam nadzieję,że będzie Ci smakować,przyprawy można dodawać jakie się lubi.
Ja daję tylko czosnek i listki oregano.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Wrz 2016 09:59 #500891

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Zbliża się jesień, rozmaite przeziębienia, kaszel. Warto wtedy wypróbować koreański przepis na syrop na leczący suchy kaszel

4 łyżki miodu, sok z 6 cytryn, szczypta pieprzu cayenne (koreańskie papryczki są najostrzejsze w świecie, z naszych kupowanych cayenne musi być spora szczypta, bardzo drobno posiekane pikantne papryczki też mogą być użyte).

Miód zapewnia niezbędną ilość witaminy C do gardła, działa osłonowo, zmniejsza wraz z cytryną stan zapalny, tworzy efekt uspokajający. Chili wspomaga proces gojenia i poprawia krążenie krwi.

Składniki umieścić w misce, wstawić do wrzącej wody w garnku, aby uzyskać efekt łaźni wodnej, powinniśmy, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Zażywaj po łyżeczce kilka razy dziennie.

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Wrz 2016 10:07 #500893

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Gotując miód pozbawiamy go WSZELKICH składników enzymatycznych i witamin. Niedługo opiszę jak zrobić Domowy antybiotyk.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Wrz 2016 10:24 #500900

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Dlatego właśnie miodu nie gotujemy, a wstawiamy na łaźnię wodną :) Przepis ten jest tradycyjnie stosowany w rodzinach koreańskich od wielu pokoleń i działa skutecznie :)

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 10 Wrz 2016 12:36 #500917

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
ewa-s wrote:
Masz rację,sok z cytryny samo zdrowie.

Terri :kiss3: mam nadzieję,że będzie Ci smakować,przyprawy można dodawać jakie się lubi.
Ja daję tylko czosnek i listki oregano.
Ewa, będę bardzo zadowolona bo tam są przyprawy które używam, można powiedzieć w bardzo dużej ilości... :dance: :dance:
Jeszcze raz dzięki... :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.441 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum