TEMAT: Na Woli do woli

Na Woli do woli 18 Sie 2016 06:03 #497223

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 419
  • Otrzymane dziękuję: 454
Witam.
Tu będzie wszytko co dotyczy moich hobby: od działki, przez sad, gdzie rosą Williamsy, poprzez pole z moimi chinesami, działkowej wędzarni i jak robię wg mnie dobre smakołyki. Nie zabraknie również jak polepszyć swoje nadwyrężone ciało po działkowych bojach.
Każdego odwiedzającego zapraszam, niech się rozgości i posłucha moich opowieści.

Spis treści moich produktów - klikając bezpośrednio w link przechodzimy do interesującego nas przepisu.

Boczek peklowany na sucho
Kapsaicyna - mikstura przeciwbólowa
Nalewka gruszkowa
Nalewka mirabelkowa
Ogórki po żydowsku
Powidła śliwkowe
Salsa pomidorowo-paprykowa ostra
Salsa z czosnku niedźwiedziego
Sos a'la keczup Heinza
Świeża kurkuma z dodatkami
Ukorzenianie sztobrów winorośli
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2017 18:33 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirek28, gosiap32, Terri, Dorota15, Adasiowa, Gosia352, Kaja, Łatka, otojolka, Zbyszko46, zanetatacz, BlueAnna, Hana


Na Woli do woli 18 Sie 2016 07:17 #497227

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 520
  • Otrzymane dziękuję: 370
Już siedzę :drink1: , zamieniam się w słuch, nawet se wzięłam podłokietnik :flower1:
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

Na Woli do woli 18 Sie 2016 07:34 #497229

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7562
  • Otrzymane dziękuję: 10578
Zamelduję się zawsze wieczorową porą :)
Witam serdecznie Piotruś i cierpliwie czekam na pierwszą odsłonę.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Na Woli do woli 18 Sie 2016 19:09 #497328

  • Florka
  • Florka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 146
  • Otrzymane dziękuję: 193
Ja w różnych porach będę Cię słuchać,ale zawsze z otwartymi uszami i głową (w takiej kolejności) :) .
_________________________
Pozdrawiam, Beata

Na Woli do woli 18 Sie 2016 20:11 #497343

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7562
  • Otrzymane dziękuję: 10578
Beatka, zajrzyj do Kulinarnego, a konkretnie do Przetworów na zimę - zamieściłam tam zdjęcie ogórków po żydowsku zrobionych według przepisu Piotra. Zaprawdę, są wyśmienite!
Autor wątku obiecał też recepturę na salsę z wykorzystaniem diabelskich papryczek :whistle:
pozdrawiam cieplutko!

p.s. Piotr, oczywiście, zrobię ten nieszczęsny spis treści w dziale Kulinarnym :evil:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Florka

Na Woli do woli 18 Sie 2016 20:12 #497344

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 307
  • Otrzymane dziękuję: 150
:bye: To i ja się przywitam,i będę zaglądać.Oczywiście czekam też na zdjęcia Twoich poczynań.

Na Woli do woli 18 Sie 2016 20:15 #497346

  • dala
  • dala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Posty: 4641
  • Otrzymane dziękuję: 3746
I ja jestem ciekawa ogrodu i opowieści gospodarza...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2017

Na Woli do woli 18 Sie 2016 20:21 #497347

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2676
  • Otrzymane dziękuję: 2116
Ooooooooooooo coś nowego :woohoo: Wpisuję się i ja :)
Czekam niecierpliwie na opowieści :bye:

Na Woli do woli 18 Sie 2016 23:11 #497385

  • jadwiga1
  • jadwiga1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • miłośniczka wszystkich kwiatów
  • Posty: 715
  • Otrzymane dziękuję: 539
WITAM na Woli :bye:
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
ogród Jadwigi i Henryka

Na Woli do woli 19 Sie 2016 07:56 #497406

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6151
  • Otrzymane dziękuję: 6120
Ok. Dopiero teraz zauważyłam , ze założyłeś wątek. No niestety będziesz musiał mnie czasem tolerować.

Na Woli do woli 19 Sie 2016 10:38 #497429

  • kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 823
  • Otrzymane dziękuję: 1137
No to do dzieła Biotit !!! czekamy :fly: pozdrawiam serdecznie :flower2:

Na Woli do woli 19 Sie 2016 21:08 #497486

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 419
  • Otrzymane dziękuję: 454
Witam i dziękuję za miłe powitanie.
Dziś jesteśmy na Woli.

W zasadzie wszystkie większe prace na działce wykonałem, najcięższą było wykopanie kilku starych drzew, wykopanie skrętnymi widłami różnych świństw , w sumie najwięcej było korzeni i perzu.

Tak było w kwietniu :


25kwiecie.jpg



tak w lipcu:

drzewacite.jpg





Przedwczoraj wysiałem w siewie mieszanym poplony:

IMG_9060.jpg




Mieszanka : wyka jara, peluszka, łubin żółty gorzki i aksamitki:


IMG_9037.jpg




wschody przy dobrym utrzymaniu wilgotności gleby powinny być za 10-14 dni.

Oczy moje cieszą kwiaty.

Tutaj nagietek lekarski w objęciach lili

IMG_9041.jpg




Biedna biała szałwia pokazuje swoją kreację w otoczeniu wielu przyjaciół, najbardziej rozpychają się orlik i aksamitka:


IMG_9042.jpg






Ale tutaj najbardziej lubię patrzeć :


IMG_9011-2.jpg


IMG_9045.jpg


IMG_9048.jpg








kończę na dziś z pomidorkami, dzielnie znoszą różne humory aury:


IMG_9049.jpg


IMG_9050.jpg


IMG_9052.jpg










tylko mój ulubienic : Brandywine się ociąga z wycieczką do domu:


IMG_9053.jpg






A w następny weekend zapraszam na sadzenie winorośli : Solarisa i Regenta.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, olga1234, Gosia352, kokolidek

Na Woli do woli 19 Sie 2016 22:59 #497504

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 213
  • Otrzymane dziękuję: 480
Melduję się i ja w Twoim wątku :drink1:

Przy okazji donoszę, że biała szałwia z nasionek od Ciebie też ładnie u mnie kwitnie. :hearts:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Na Woli do woli 19 Sie 2016 23:07 #497507

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7562
  • Otrzymane dziękuję: 10578
Poprosiłabym o charakterystykę pomarańczowego pomidorka ze zdjęcia nr 3 - wygląda bardzo ciekawie i apetycznie.
Pięknie wyrosły zresztą wszystkie odmiany :bravo: Czyżby jakiś tajemniczy nawóz ;-) ???
Natomiast najbardziej sentymentalne zdjęcie - wg mnie - to pierwsze ... , ale i lipcowa odsłona ogrodu jest bliska mojej naturze ...
pozdrawiam cieplutko....
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Na Woli do woli 19 Sie 2016 23:22 #497509

  • merlin
  • merlin's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 785
  • Otrzymane dziękuję: 1551
Zdobyłeś mnie pięknymi i pewno smacznymi pomidorami. Widać przysłowia działają w obie strony. Bardzo dobry pomysł na wątek. :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Na Woli do woli 20 Sie 2016 05:35 #497521

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2676
  • Otrzymane dziękuję: 2116
Oj Piotrze napracowałeś się na tej działce :jeez:
My maniacy upraw zielnych nie potrafimy spokojnie usiedzieć i nic nie robić. Zawsze musimy coś kopać :lol:
Pacioreczniki masz świetne aaaaaaaaaale pomidorki :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Na Woli do woli 21 Sie 2016 15:43 #497748

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2409
  • Otrzymane dziękuję: 3137
Hej!
Ja też chcę wiedzieć, czym jest ta pomarańczowa sakiewka. Ja mam Persimonową, ale to coś innego.
Piotrze. Papryka jest, czerwone pomidory są przetarte. Czas na salsę. :yummi:
Pozdrawiam. Jolka.

Na Woli do woli 21 Sie 2016 15:46 #497750

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 419
  • Otrzymane dziękuję: 454
Witam
zawsze odpowiadam ogólnie, jak kogoś pominę , proszę o wybaczenie.

Pomidory mam posadzone na agrotkaninie (wg mnie za gęsto bo co 50cm) bo mogłyby być wówczas jeszcze większe :happy4: Jesienią ziemia przekopana z 2-3 letnim obornikiem bydlęcym )leżał na polu na przykrytej pryzmie). Po posadzeniu nie były podlewane przez 14 dni.
Potem rzadko podlewam w dziurki w agrotkaninie, ale często dostawały nawozy dolistne z bardzo dobrej jakości adiuwantem Pyrifolis.sklep-galvet.pl/perifolis-utrwalacz-opry...eszcz-1l-p-4844.html

Na biały pąk bormax, a potem nawozy wieloskładnikowe firmy Hefe Fertilizer hefefertilizer.com/ kilka razy Mg i osobno Ca.
Chemia była x 2 na wszytko Caliar Star i Signum.Od sierpnia tylko Ca.
Pomidory nie widziały nic na robaka i innych wynalazków. Liście były zdrowe i roślinom nic nie dolegało. Chemia była przed zapowiadaniami długo trwałym opadami , połączonymi ze spadkiem temp.
Jestem w połowie zbiorów.

Aniu ten pomidor co Ci się podoba to żółta sakwa, mam jeszcze czerwoną, plenny smaczny pomidorek, na jednym piętrze 4-8 gron.
To co widać zebrałem z 1 krzaka z 1 i 1/2 pieter,

IMG_9078.jpg

IMG_9079.jpg

IMG_9080.jpg

Moje ocena o nim:
- wyrównany smak słodycz/kwasowość
- cienka, niepękająca skórka
- delikatny w smaku, po prostu smaczny
IMG_9081.jpg


Czerwona sakwa ma ciekawą historię, dostałem go w zeszłym roku z krzaka od Pani, która nad Pilicą ma folie z pomidorami odmian VP1 i VP2 (te pomidorki tez mam). Okazuje się, że zawsze kilka krzaków czerwonej sakwy sadzi, bo są u Niej od czasów Jej Babci. Niestety moje w gruncie są mniejsze, ale również b.smaczne, odbiegające w smaku od pomarańczowych.
To tyle w temacie pomidorów, których dziś zerwałem ponad 40 kg. Jedne smaczniejsze od drugich. ;)

Teraz czas na opisanie mojego sosu 1:1:1

Sos 1:1:1

składniki:
pomidory czerwone słodkie 1 część
papryka czerwona słodka 1 część
papryka ostra czerwona (tu zależy od jaką ostrość chcemy, ma być smaczne, ja daję 1 cz. Peter Red annum - ma fajny cytrusowy posmak)
sól do smaku.

wykonanie:
Pomidory przerabiamy na gęsty sos.
Papryki całe wkładamy na blachę do piekarnika, termoobieg 200 C, aż do zarumienia się , może być niewielka spalenizna). Wyjmujemy i wkładamy do grubej foliowej torby, zakęcamy na 15 min i obieramy, potem pozbywamy się nasion, nie myjemy

Wagowo ma być 1:1 z sosem pomidorowym.

Teraz papryka ostra
tu dajemy na swoje wyczucie.

Ja daję 1 część mojego czerwonego imiennika (wagowo)

Całość zagotowujemy, solimy na smak (minimalnie) i przekładamy do słoików 300-500ml, które pasteryzujemy 15 min.

Kolor sosu (nie wiem dlaczego niektórzy nazywają go salsą)jest krwisto czerwony, niewielka ilość podbija smak wędlin, szczególnie tłustych.

W tym roku jeszcze sosu 1:1:1 nie robiłem czekam na ostre papryki.
Fota z wkładem z 2015

IMG_9077.jpg


za sosem ostrym korniszony w zalewie żydowskiej i sos do pizzy coś a'la łagodny ketchup Heinz.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Kerstin2309, merlin, olga1234, Armasza, camellia, rozalia

Moderatorzy: Adasiowa, Dorota15
Wygenerowano w 0.215 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum