TEMAT: Przepisy na dania obiadowe i na kolację

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 12 Sie 2018 22:27 #621891

  • Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 447
  • Otrzymane dziękuję: 924
zdravko wrote:
garden wrote:
zdravko

Daro65
Cukrem można się ratować,ale dobry sos z kiepskich pomidorów(nie słodkich i dojrzałych) nigdy nie wyjdzie, jak już się zrobi sos z fachowych pomidorów to potem jest jak z Zorżem Ponimirskim,chamski sos wyczuje się przez ścianę ;)
Jak mam nędzne pomidory to nie używam, wolę pizze z ziemniakami i kiszonymi ogórkami, swoją drogą b.fajna,czasem kasuje taką klasyczną.

Panie Hrabio - dobre pomidory niekoniecznie rosną pod Wezuwiuszem. Da się zrobić pyszną pizzę z polskich Limek albo Hamera, dojrzałych pod Sandomierzem na przykład. Ewentualny dodatek cukru to nie wymysł bolszewicki. Oczywiście - jak komu smakuje pizza z kiszonej kapusty i kartoflami to jego pańska wola.

Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka


Zielone okna z estimeble.pl

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 12 Sie 2018 23:08 #621894

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Oj tam oj tam chłopaki ;-)
Wracając do tematu pizzy - podobno ( piszę podobno, ponieważ nie miałam okazji próbować prawdziwej pizzy we Włoszech ) taka typowa włoska pizza nie trafia w gusta Polaków, którzy preferują grube ciasto z wymyślnymi dodatkami. Dla mnie najlepsza jest najprostsza, czyli Margherita - drożdżowy placek z dużą ilością pomidorków, cebulą, czosnkiem i oregano, posypana tartym serem. Taka gorąca i pachnąca ziołami nie ma sobie równych, nawet w upał :)

W tym roku, dzięki sprzyjającej pogodzie pomidory dojrzewają na krzakach w słońcu - nigdy przedtem nie były TAK SŁODKIE. Podczas przerobu nie zostaje żadna piętka czy głąb, nie ma odpadów - są idealne pod każdym względem.
Kiedy przygotowywałam kilkanaście sztuk do suszenia, odłożyłam wnętrze z nasionkami i "dupki", które później wykorzystałam do sosu - dołożyłam tylko ugotowany al dente makaron i królewski obiad gotowy :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Marlenka, Renia03

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 07:27 #621902

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Adasiowa wrote:
Wracając do tematu pizzy - podobno ( piszę podobno, ponieważ nie miałam okazji próbować prawdziwej pizzy we Włoszech ) taka typowa włoska pizza nie trafia w gusta Polaków, którzy preferują grube ciasto z wymyślnymi dodatkami.

Tak było kiedyś. Ostatnio nauczyliśmy się doceniać włoską klasykę i dodatki (oczywiście nie wszyscy). Nowo powstające pizzerie rzadko kiedy proponują pizzę na grubym cieście. Sama piekę tylko pizzę w wersji neapolitańskiej, czyli na cienkim cieście. Choć Włoch obruszył by się, że określam swoją pizzę jako neapolitańską, bo sos nie jest z pomidorów San Marzano rosnących na wulkanicznych glebach wokół Wezuwiusza, tylko z pomidorów z mojego ogródka, a pizza nie jest pieczona w piecu opalanym drewnem, tylko w piekarniku :) Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne od tej na grubym cieście. Tą ostatnią wkładałam raz do pieca i najadała się nią cała rodzina, a w wersji neapolitańskiej co 3 minuty muszę wrzucać nowy placek do piekarnika. A mój małż potrafi na obiad zjeść takie 4 (i nie tyje, jak on to robi?) :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 09:02 #621910

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Daro65 wrote:
zdravko wrote:
garden wrote:
zdravko

Daro65
Cukrem można się ratować,ale dobry sos z kiepskich pomidorów(nie słodkich i dojrzałych) nigdy nie wyjdzie, jak już się zrobi sos z fachowych pomidorów to potem jest jak z Zorżem Ponimirskim,chamski sos wyczuje się przez ścianę ;)
Jak mam nędzne pomidory to nie używam, wolę pizze z ziemniakami i kiszonymi ogórkami, swoją drogą b.fajna,czasem kasuje taką klasyczną.

Panie Hrabio - dobre pomidory niekoniecznie rosną pod Wezuwiuszem. Da się zrobić pyszną pizzę z polskich Limek albo Hamera, dojrzałych pod Sandomierzem na przykład. Ewentualny dodatek cukru to nie wymysł bolszewicki. Oczywiście - jak komu smakuje pizza z kiszonej kapusty i kartoflami to jego pańska wola.

Pozdrawiam

Nie kapustą tylko ogórkami,
pizza z ziemniakami to normalna sprawa we Włoszech,jak zresztą z wieloma innym rzeczami które przeciętnemu Polakowi wydają się od czapy, też jak usłyszałem pizza z ziemniakami bez pomidorów to stwierdziłem ,ze to musi być syf.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 09:03 przez zdravko.

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 12:58 #621925

  • Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 447
  • Otrzymane dziękuję: 924
Adasiowa wrote:
Wracając do tematu pizzy - podobno ( piszę podobno, ponieważ nie miałam okazji próbować prawdziwej pizzy we Włoszech ) taka typowa włoska pizza nie trafia w gusta Polaków, którzy preferują grube ciasto z wymyślnymi dodatkami. Dla mnie najlepsza jest najprostsza, czyli Margherita - drożdżowy placek z dużą ilością pomidorków, cebulą, czosnkiem i oregano, posypana tartym serem. Taka gorąca i pachnąca ziołami nie ma sobie równych, nawet w upał :)

Taką właśnie robię. Tzn chciałbym robić, bo z cienkim ciastem nie zawsze wychodzi ;) . Dwa razy klepane, w lodówce leżakowane, ale czasem urośnie ponad miarę. Co do chińskich pomidorów to nie degustowałem, natomiast chiński czosnek "marketowy" owszem, i jest to kompletna porażka smakowa. Jak braknie swojego to idę na targ i kupuję zawsze taki zapleciony z "ogonkami".

Pozdrowienia
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 13:08 #621926

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Moje ciasto też zawsze wyrasta ponad miarę, ale akurat bardzo lubię drożdżowe ciasto, więc przymykam oko na grubość placka - w końcu każda domowa pizza będzie o wiele smaczniejsza niż z najlepszej knajpy. Poza tym ... moje zwierzaki są smakoszami tych puszystych brzegów, więc im także robię przyjemność - nic się nie zmarnuje :)
Tak więc moja pizza to profanacja - nawet zamiast mozarelli dodaję żółty ser :oops: , bo lubię....
Z czosnkiem w dużych miastach jest kłopot - możemy liczyć wyłącznie na marketowy, a sprzedawcy na targowisku nie zawsze mają "uczciwe" główki. Dlatego będę próbowała uprawy ozimego, bo jak na razie z uprawy jarego jestem bardzo zadowolona.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 13:08 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Marlenka, Mamma

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 14:05 #621929

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Wpadam na chwilkę a tu takie smakowite tematy...pizza....mniam...
Dodajcie oleju do ciasta, będzie bardziej elastyczne i będzie je można lepiej rozwałkować.
Kiedyś we Wrocłwiu Włoch otworzył pizzerie. Kurczę, takiej dobrej pizzy nigdy nie jadłam (a próbowałam wielu) i chyba już nie zjem. Ciasto wcale nie takie cieńkie, ale bialutkie i puszyste (rozpływalo się w ustach). Sos z zagęszczonych slodziutkich pomidorków. No cóż, było...minęło...
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Marlenka

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 14:41 #621930

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Co do pizzy , mieszkam w okolicach gdzie jest dużo włoskich emigrantów a co za tym idzie knajpek. No i pół godziny od domu mam ponoć dwie najlepsze pizzerie w USA . Sally pizza i Pepe pizza , obydwie są na tej samej włoskiej ulicy w New Haven. Zostały otworzone przed wojną przez włoskich emigrantów i funkcjonują do dziś , dzień w dzień długie kolejki. Pizza ich opiera się na prostocie cieniutkie ciasto , sos pomidorowy i ser , taka jest najlepsza bez dodatków , oni maja piece węglowe i rozpalają z rana a otwierają pizzerie od 17 . Receptura na ciasto sos owiana tajemnica ale moim zdaniem chyba wszystko zależy od pieca , temp i operatora co ta pizzę tam wkłada i wykłada .
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Marlenka

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 18:18 #621949

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Podam przepis na pizzę na cienkim cieście znaleziony kiedyś w internecie.


3 szk. mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli-> wymieszać

5 dag świeżych drożdży i 1 szk. ciepłej- rozrobić, dodać 3 łyżki oleju i szczyptę cukru wymieszać

następnie wlać do suchych składników, zagnieść 2-3 minuty, przykryć odstawić do podrośnięcia na parę minut


na 2 blachach wylać odrobinę oleju, rozprowadzić po całych blachach, lekko oprószyć mąką, następnie uformować ciasto,

dalej sos pomidorowy + cała reszta co kto lubi


nagrzać piekarnik do 250 st. C, piec 8-10 minut
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 20:22 #621969

  • malami
  • malami's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 50
  • Otrzymane dziękuję: 18
najemnik wrote:
Podam przepis na pizzę na cienkim cieście znaleziony kiedyś w internecie.



następnie wlać do suchych składników


co wlać ?

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 20:28 #621971

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
najemnik wrote:
5 dag świeżych drożdży i 1 szk. ciepłej- rozrobić, dodać 3 łyżki oleju i szczyptę cukru wymieszać

To :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Sie 2018 21:08 #621980

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
5 dkg to trochę dużo , wystarczy połowa tego. Ja oleju nie dodaję do ciasta w ogóle. Smaruję tylko miskę w której ląduje wyrobione ciasto do pizzy.
Najważniejsze jest wyrobienie ciasta na cienką pizze i odpowiednia mąka zawierającą jak najwięcej glutenu. Minimum to 650 np. Babuni z Biedronki.
Trzeba też pamiętać, że czym dłużej wyrabiamy ciasto, tym więcej glutenu się , powiedzmy łączy, i dzięki temu możemy je bardziej i łatwiej rozciągać.
Poza tym ciasto powinno być dość luźne, a takie bardzo trudno wyrobić ręcznie. Są jednak techniki, które na to pozwalają. Tutaj przykład jaką powinno
mieć konsystęncję.



i jak można to użyskać ręcznie, tu akurat na francuski chleb, ale technika ta sama

Andrzej
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 21:11 przez Saute.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Sie 2018 08:15 #622012

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Saute wrote:
5 dkg to trochę dużo , wystarczy połowa tego. Ja oleju nie dodaję do ciasta w ogóle. Smaruję tylko miskę w której ląduje wyrobione ciasto do pizzy.
Najważniejsze jest wyrobienie ciasta na cienką pizze i odpowiednia mąka zawierającą jak najwięcej glutenu. Minimum to 650 np. Babuni z Biedronki.
Trzeba też pamiętać, że czym dłużej wyrabiamy ciasto, tym więcej glutenu się , powiedzmy łączy, i dzięki temu możemy je bardziej i łatwiej rozciągać.
Poza tym ciasto powinno być dość luźne, a takie bardzo trudno wyrobić ręcznie. Są jednak techniki, które na to pozwalają. Tutaj przykład jaką powinno
mieć konsystęncję.



i jak można to użyskać ręcznie, tu akurat na francuski chleb, ale technika ta sama


To ja mam inną koncepcje, ciasto o mniejszym nawodnieniu, maka z małą ilością glutenu i mało wyrabiania żeby ten gluten się właśnie nie wzmocnił za bardzo, celuję zawsze w ciasto które powinno być jak ciasteczko,czyli przy krojeniu kółkiem ciąć się bardzo łatwo (pizza jest dobra to już na tym etapie czuć),jak nie daje rady z łatwością przeciąć tego za jednym pociągnięciem to ciasto moim zdaniem jest do niczego,powinno też gryźć się bez problemu(bezoporowo),tę neapolitanskie ze dwa razy zrobiłem z powodzeniem (bo prób to miałem paręnaście), ale ja mam wrażenie jak to jem,ze to takie zakalcowate jest i surowe, oczywiscie spód spalony fachowo miejscami na węgiel wiec nie było mowy o niedogrzanym piecu.

Co do wyglądu,wygląd moim zdaniem jest czasem mylący, robiłem pizze z pięknym rantem, z leopardem (to te słynne i pożądane kropki) i kurde nie dało się tego jeść, szczeka bolała od gryzienia,a zawsze tek było jak wyrabiałem cisto za długo.

Co do oleju (oliwy) ja daję, ładniej i szybciej się ciasto przyrumienia i jest chyba bardziej chrupiące.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Edyta D

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Sie 2018 14:40 #622047

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
A tak wygląda pizza z ziemniakami, porem (tym zielonym od góry), serem pleśniowym w stylu gorgonzola (być może duński), to jeszcze wersja bez kiszonych ogórków ;)

i focaccia, czyli łysa, no może nie do końca bo z tego co widzę jest ser i obowiązkowo dużo rozmarynu.

002.jpg


005-2.jpg


P5170100.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Sie 2018 14:51 #622050

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Niko, to mnie przekonałeś ;-)
Ale oprócz zdjęcia, przydałby się przepisik .... akurat mam świeże drożdże w lodówce, ciasto zrobię wg swojego przepisu, ale co z "wsadem" ?
I ta krawędź ... taka gruba i pulchna, jak lubię :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Sie 2018 15:13 #622053

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Ciasto właściwie identycznie jak na pitę.

Z mąką jest problem, bo trzeba mieć dobrą, można użyć jakiejś tortowej,ale też dobrej,ostatnio robiłem pity z jakieś Aro (taka najtańsza) i smak cista jak z proszkiem do prania, nie wiem o co chodzi.
Pewnie tak na szybko najlepiej lubella tortowa,kiedyś robiłem i chyba było normalne w smaku.

Maka to ogólnie temat rzeka i ma wbrew co niektórzy piszą b.duze znaczenie (chodzi o to jak obchodzić się z danym typem), nie polecam na początek mąk wolnych, najlepiej jakąś szybką kupić, czyli o niskim "W",tylko oczywiscie jest problem, bo przecież nie kupisz 25kg(ja kupuje ;) ) ,te są robione na spadoni PZ3,ale denti szybka też była fajna, nawet teraz się zastanawiam czy nie wrócić,w czasie prób i doszukiwania się na tej spadoni to miałem takie porażki że matoboska, wywalić chciałem w piździec chyb z 15 kg,bo z 10 to udało mi się zrobić pewnie raz dobrą i nie wiedziałem jakim cudem.

No to tyle o mące ;)

Wsad jest prosty,robisz placek,ale tak,żeby te brzegi nie były zmasakrowane, czyli rozciągnięte, rozciągasz środek dłońmi,w necie jest filmów od cholery,jak chcesz takie brzegi wałek wykluczony.
Potem lekko smarujesz środek (poza tymi brzegami) oliwą ,na to kroisz plasterki ziemniaków (chłodne),na to wrzucasz ser ile tam chcesz, nie musi być dużo,jak używasz mozzarelli to naprawdę warto zainwestować w prawdziwą,raz mi się udało w biedrze kupić taką w kubełku i to było cudowne,te takie w workach popularne są do bani,guma bezsmakowa i nic więcej,
dobra, na to czosnek w plasterkach, dużo rozmarynu, cebula lub por ale bardzo drobno pocięty w piórka i najlepiej zamarynowany w oliwie, warto go trochę pognieść,żeby naruszyć strukturę,lekko posolony musi być i chyba tyle,można to oliwą polać przed pieczeniem trochę.
Piekarnik rozgrzany ma maxa i to na czym będziesz piekła tez rozgrzane,musi być szok temperaturowy
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Sie 2018 17:37 #622068

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Niko, łomatkoboska faktycznie ...
Mąkę kupuję zawsze w osiedlowym sklepiku, w opakowaniu 1kg, ponieważ rzadko piekę wytrawne ciasta, a do słodkich to właściwie wsio rawno. Wiesz, w miastach nie ma takiej swobody wyboru dobrych jakościowo produktów, choć te z młynów wielkopolskich są o.k., więc wezmę tortową. Wybredna nie jestem.
Wałka ( rantu ) nigdy nie robiłam osobno - zawsze rozciągam placek dłońmi posmarowanymi olejem. Może to profanacja, ale wolę żółty ser :oops:
Bardzo Ci dziękuję za wprowadzenie w temat. Nadzienie z ziemniaków i czosnku - brzmi zachęcająco, zwłaszcza dla Poznanianki.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Sie 2018 17:54 #622070

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Wałek to o wałek do ciasta mi chodziło, żeby go nie używać ;)

Ja to mieszkam na zadupiu totalnym i tu nic poza biedrą nie ma,w Poznaniu to myślę,ze spokojnie kupisz i mąkę i ser stacjonarnie, jak już wolisz żółty to spróbuj czedara ,ja po prostu nie mam wyboru ale jakbym miał jeść niedobry ser to bym po prostu nie robił pizzy z serem i tak czasem się dzieje,
np. na swoje nieszczęście kupiłem wysyłkowo prawdziwą gorgonzole i ta z biedry czy sklepu nijak się ma do oryginału,bardzo podobny za to był duński pleśniak,ale tylko jeden, inne które kupowałem do bani.
W każdym razie próbuj, coś wyjdzie, ja to do tej pory pamiętam pierwszą pizze jaka zrobiłem, totalna deska ale jaki byłem dumny i jak mi smakowała ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.287 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum