TEMAT: Przepisy na dania obiadowe i na kolację

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 05 Wrz 2016 19:43 #500148

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Tajska zupa w kolorze zielonym :) Ale jeśli damy więcej jarzyn, mniej mleka - powstanie gęsty sos jarzynowy.

Potrzebna jest puszka mleka kokosowego, zielona pasta curry, kawałek brokuła, mała cukinia, rukola. Można dorzucić też pieczarki, zamiast rukoli dać zielone liście pora, zielona fasolka szparagowa również pasuje :)

zupa-zielona.jpg


Kawałek brokuła dzielę na małe różyczi i wrzucam na patelnię do duszenia, gdy brokuł jest lekko twardaway, dodaję pokrojoną cukinię, a na sam koniec posiekaną rukolę.

Całość zalewam mlekiem kokosowym z puszki i dodaję zieloną pastę Kanokwan. Z tą pastą trzeba uważać, bo jest bardzo pikantna. Najlepiej dodawać ją po małej łyżeczce. 1/2 torebki na 1 puszkę mleka kokosowego daje dość mocno pikantną potrawę.

Całość można dodatkowo posypać pociętą trawą cytrynową, przyprawić kilkoma listkami Kaffiru.

zielona-zupa-calosc.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2016 22:50 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 12 Wrz 2016 22:31 #501328

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Widzę, że tajska kuchnia jest tu bardzo popularna. U mnie dziś też było czerwone curry. Pastę robię sama. Blenduję czosnek, imbir, ostrą papryczkę z oliwą. Na suchej patelni podgrzewam utarte w moździerzu przyprawy (kolendrę, kozieradkę, czarnuszkę, gałkę muszkatołową, kardamon, pieprz i kurkumę) aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaję zblendowaną pastę a potem mleko kokosowe. Dodaję kurczaka i pokoleji warzywa, zaczynając od najtwardszych. Daję też liście kafiru i 2 łodygi lekko rozgniecionej trawy cytrynowej i grzyby mun. Doprawiam sosem sojowym, sosem rybnym i ostrygowym. Podaję z ryżem.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 12 Wrz 2016 23:39 #501338

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Mnóstwo pomidorów, fasola też już dojrzewa, czyli dwa najważniejsze składniki na czorbę, zupę południowo-wschodnich sąsiadów :)

Potrzeba 1/2 kg drobnej fasoli, olej, 2 cebule, posiekane, 2-2,5 l wody, 2 marchewki, 1 ziemniaczek, 1 łyżka (mięty o pikantnym bazyliowym posmaku lub zwykłej, 1 łyżeczka czubrycy, 4 pomidory lima lub inne mięsiste, bardzo drobno posiekane, 2 łyżki posiekanej lekko pikantnej papryki, pieprz, odrobina soli.
Namoczoną fasolę gotować, gdy będzie się robić miękka, dodać marchew i ziemniaczek.
W tym czasie lekko zeszklić na patelni cebulkę, dodać do niej paprykę i pomidory.
Zawartość patelni dorzucić do garnka z fasolą. Dodać przyprawy - czubricę, miętę, sól pieprz.

Jeszcze ciekawszy wariant tej zupy mają Czuwasze i Baszkirzy. A mianowicie dodają zamiast mięty kiszone młode liście podagrycznika :happy: Już się cieszę, wiosną będę mieć mnóóóstwo barszkirskiej przyprawy do czorby :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 25 Wrz 2016 10:45 #503137

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
U mnie dziś na obiad piersi z kaczki w pomarańczach. Do tego pieczone ziemniaki i jarzynka z marchewki na ciepło z chili i cynamonem. Po pieczeniu wczoraj szarlotki zostały mi białka z jajek, więc córka zrobi na deser pavlową.
Przepis na piersi z kaczki wrzuciłam do wątku "Kaczki, kury i inne pierzaste"
W Biedrze jest promocja na kaczki - 8zł za kilogram. Kupiłam więc dwie. Piersi wykroiłam na obiad. Z udek, skórek i tłuszczu z boków i kuperka kaczki zrobię rillettes, czyli pyszne smarowidło do pieczywa - taki smalczyk z kawałkami mięsa. Z korpusu i skrzydełek ugotuję rosół. Będzie on na jutrzejszy obiad. Rosół z kaczki jest bardzo tłusty. Przez noc się schładza, tłuszcz zastyga na wierzchu. Przed podgrzaniem zbieram tłusz z wierzchu i dodaję do rilltes.
Przepis na rilletes podam później, bo zarobiona jestem. W międzyczasie robię lutenicę do słoików.
Pozdrawiam
Bea

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 03 Paź 2016 14:10 #504269

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
IMG_20161003_1347511.jpg

Dziś na obiad zupa dyniowa i papryka nadziewana mieloną wołowina z rosoły + ser mozzarellą + odrobina pokrojonego drobno boczku. papryka typu Ramiro ma cienkie ścianki.

IMG_20161003_1239581.jpg
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2016 14:11 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, minohiki, UllaM, Szczypiorek

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 10 Gru 2016 14:01 #513733

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Skończyły się papryczki więc nadziewam pieczarki. Łatwy szybki obiad.

IMG_20161210_1234571.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 10 Gru 2016 19:11 #513755

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Polecam też placki dyniowe :)

Utartą dynię miesza się z 2 jajami, odrobiną mąki i przyprawami :)
Wariant korzenny, nieco piernikowy świetnie pasuje do białego serka na kolację. Z kolei dodając pikantnych przypraw uzyskamy placki nadające się jako dodatek do obiadowego gulaszu.

placki-dyniowe.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa, minohiki, Betula

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 17 Gru 2016 11:38 #514590

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zwykle w saobotę mam talerz resztek mięs i wędlin z całego tygodnia. W lecie robiłam z tego leczo z papryki, albo cukinia. Teraz bigos z włoskiej kapusty.
Mała główka włoskiej kapusty (ok 1kg)
60 dkg wędlin, mięs , boczku co tam kto ma ( ja mam dzisiaj czwartkowego kurczaka)
3 spore cebule
olej najlepiej paprykowy, estragonowy lub co tam kto sobie zrobił.
słoik sosu pomidorowego ja mam dziś pomidorowo paprykowy chili ( 0,33l)
Kapustę szatkujemy i podgotowujemy w malej ilości wody ( włoska szybko staje się miękka)
cebulę kroimy na krążki i z olejem ( ja lubię duzo oleju wiec daję pół szklanki), wędliną, dusimy 10-15 min. Mieszamy wszystko z kapustą. Jeszcze z dziesięć minut dusimy razem, pod koniec dodając sos pomidorowy. Jak ktoś soli to można i gotowe.
Wykonanie nie ma prawa trwać dłuzej jak pół godziny ( przy sosie ze słoika) Jak nie mamy sosu to można do duszenia cebuli dodać pomidory bez skórki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Armasza, pszczelarz5, Renia03

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 01 Lut 2017 17:42 #520987

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Podejrzałam pyszny obiadek, który przygotowała Planta :)planta wrote:
Swoja droga zamerykanizowalam sie i rozleniwilam. Zamiast kupowac czosnek w glowkach, kupilam juz obrany, w tej samej cenie! :lol:

DSCN9977-2.jpg


Czosnek i cebule podsmazylam z przyprawami prowansalskimi. Do tego dodalam mielona wolowine z wieprzowina, i jak przepis na musake mowil, dusilam okolo 20 minut z puszka przecieru pomidorowego.

DSCN9979-2.jpg


W miedzyczasie obralam i pokroilam baklazany na polcentymetrowe plastry, posolilam i zostawilam, zeby puscily sok:

DSCN9978-2.jpg


I jak przepis mowil, jak pokryly sie sokiem, wytarlam kazdy z osobna papierowymi recznikami i obsmazylam z obu stron, okolo minuty na strone;

DSCN9980.jpg


A potem byl przekladaniec jak lazania: baklazany, mieso i tak do skonczenia skladnikow. Na wierzch szklanke sosu pomidorowego i duuuzo startego sera. Ja uzylam meksykanskiej mieszanki czterech rodzajow sera, w tym mozarelly.

Po dwoch godzinach na wysokije temperaturze w wolnowarze (slowcooker, crookpot), jako ze piekarnika niet, wygladalo zachecajaco:

IMG_2380.jpg


I z dwoch baklazanow, kilograma miesa, jednej duzej cebuli i startego sera wyszlo jedzenia na dobre dwa dni dla nas wszystkich :evil:

Ta dziewczyna oprócz tego, że jest świetnym remontowcem, wspaniale gotuje :) Zobaczcie sami:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...rii?start=144#520560

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 08 Lut 2017 12:55 #522257

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ponieważ ograniczam mięso w diecie, a za oknem mróz, to w takie dni świetnie się u mnie sprawdzają na obiad zupy na bazie warzyw strączkowych. Dziś gotuję włoską ribolitę. Przepis w wątku z zupami: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...zupy?start=36#522256
Nie dawałam chleba, bo akurat nie miałam czerstwego, za to został mi ryż z sushi robionego na wczorajszą kolację więc dodałam. Już taka sknera jestem, że nic się nie może zmarnować ;)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, UllaM

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 19 Lut 2017 19:17 #524235

  • minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 482
  • Otrzymane dziękuję: 1451
Kanapeczki na kolację:

Wersja I
2 "utostowane" cienkie kromki z bułki wieloziarnistej,
smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego,
na to warstwa serka z ziołami,
paski z ogórka,
paski z cykorii,
plasterki sera Coulommiers,
plasterki pomidora,
pieprz, ja dałem kolorowy:

wersjaI640x270.jpg


Wersja II
2 "utostowane" cienkie kromki z bułki wieloziarnistej,
serek ziołowy,
paski cykorii,
plasterki gruszki (klapsa) z zalewy octowej,
plasterki sera Coulommiers,
pieprz,
odrobina mielonej białej herbaty jaśminowej "Cesarska Perła":


wersjaII640x315.jpg


Smacznego :drink1: .
kk
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 22 Kwi 2017 19:28 #536650

  • minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 482
  • Otrzymane dziękuję: 1451
Szparagi z bagietką czosnkową z pastą z ciecierzycy, pieczarek i suszonych pomidorów.

20170422_174242640x360.jpg


Pasta z ciecierzycy:
1,5 szklanki suchej ciecierzycy, ugotować wg przepisu na opakowaniu,
1 szklanka orzechów,
500g pieczarek,
150g suszonych pomidorów w oleju (waga po odcedzeniu)

Ugotowaną ciecierzycę i orzechy dwa razy przemielić.
Ciecierzycę i orzechy zmielić (kładąc na zmianę) z ugotowanymi wcześniej i wystudzonymi pieczarkami oraz pomidorami.
Całość wymieszać, dodając tyle oleju od pomidorów, aby powstała "smarowalna" pasta.

Smacznego.
ps. całość - mimo wielkiego zdziwienia - smakowała mojemu, nad podziw, wybrednemu dziecku.
kk
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2017 19:29 przez minohiki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 22 Kwi 2017 20:22 #536663

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dziękuję za przepisy. :)
Zawsze chciałam zrobić jakieś pasty warzywne, ale niesprawdzonych przepisów się obawiam.Wpisujcie kochani fajne przepisy.Na pewno zostaną wykorzystane.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 27 Maj 2017 18:09 #544223

  • minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 482
  • Otrzymane dziękuję: 1451
Kotlety sojowe z "piekielnym" sosem :tongue2: :oops: :yummi: :
20170527_173813800x450.jpg


Kotlety sojowe gotujemy, od chwili wrzucenia na wrzątek, 7 minut.
Ja gotowałem na kostce bulionu warzywnego i łyżeczce oleju.
Ugotowane kotlety odcedzamy.
Sos:
Do garnka władamy: 1 łyżkę węgierskiej pasty paprykowej, 1 łyżkę zieleniny z oleju
(przepis na zieleninę z oleju: do oleju po suszonych pomidorach dodaję słuszną porcję suszonej natki pietruszki i suszonego kopru, uzupełniam słoik olejem lub oliwą)
1 łyżkę oleju / oliwy, 3 pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, 2 łyżki sosu węgierskiego, 1 łyżkę sosu słodko-kwaśnego }całość gotujemy na sporym ogniu do zredukowania, do połowy objętości.
Przykręcamy ogień, wkładamy kotlety na krótką chwilę.
Podajemy.
Smacznego

Dałem spróbować kawałek mojemu najmłodszemu dziecku - zjadło.
Potem zapytało mamusi: skąd tata miał kotlety.
Dałem jej kawałek suchego kotleta sojowego.
Pluła nim dosyć daleko :blink:

Pozdrawiam.
kk
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 28 Cze 2017 23:25 #551545

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Kurczak z bakłażanami i pieczarkami.
Miałam dwie spore nogi z kurczaka gotowane z rosołu, których nikt nie chciał jeść. oddzieliłam miesi od kosci obsypalam kari i odstawiłam
Dwa obrane bakłażany pokroiłam w drobna kostkę, trzy spore ząbki czosnku zmiażdżyłam, 1 cukinia pokrojona w zapałkę. 30 dkg pieczarek obranych pokrojonych.3 łyżki dżemu, 3 łyżki dobrego octu winnego. (Ja miałam poziomkowi estragonowy) Papryczki chilli ile? to już indywidualnie.3/4 szklanki oleju Smazymy na oleju czosnek dodajac w odstepie 10-5 minutowym bakłażany, cukinie, pieczarki, dżem, chilli, mięso dodajemy pare łyżek wody (5-7) jeszcze chwile dusimy, na koniec dodając ocet.jeszcze chwilę dusimy cały czas mieszając. Solimy lub nie i gotowe
IMG_0012-8.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2017 23:26 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, annakaja

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Wrz 2017 23:23 #564800

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jestem zdecydowanie poprykożercą
Papryka faszerowana wersja vege (plnena paprika Kapia)
Papryki jak papryki zwyczajnie ucinamy koniec usuwamy nasiona. i wnętrze wypełniamy farszem.
Farsz
1 szklanka ugotowanych ziemniaków pure
1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej ja daje z puszki.
1 szklanka tartego sera Toffu ( ja Toffu nie lubię, wiec daje zwyczajnie Gouda)
1/2 szklanki posiekanej cebuli
papryczka chili drobno posiekanaa
2 łyzki przypraw jakie kto lubi, ja daję kłosowiec, kmin rzymski i carri
1/4 szklanki oleju.

Sos pomidorowy, jadłam też z beszamelem, dobre, ale pomidorowy lepszy.

Na patelni podsmażamy na oleju cebulę gdy lekko zarumieni sie dodajemy ziemniaki, chwilę smażymy, dodajemy fasole i dalej smażymy dodajac przyprawy i chilli, jak ktoś soli to też. Odstawiamy do miski i czekamy by nie było takie gorące. Gdy lekko przestygnie łączymy z tartym serem, widelcem mieszając rozgniatamy co niektóra fasolę.
Wypełniamy farszem papryki (8-12). Układamy na blaszce,do piekarnika na 10-15 min po tym czasie zalewamy sosem i pieczemy jeszcze 10 minut. Jaa daję sos gładki, ale chyba moze być też inny. Podajemy to oczywiście z knedlami, ale ja knedli nie lubię, wiec dziś zrobiłam z plackami dyniowymi.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2017 23:25 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Szczypiorek

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 15 Wrz 2017 08:20 #564820

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję Emalko za wege przepis ...Faktycznie, Tofu jest bardzo specyficznym serem, nie każdemu smakuje ( mnie nie ), ale można wykorzystać też żółty ser wędzony, albo oscypek - ważne, aby był to ser "konkretny". A skoro fasola, to fajnie będzie komponował się także cząber.
Bardzo smakowicie się czyta :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 12 Sie 2018 20:51 #621878

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
garden wrote:
zdravko
W potencjalnie źle zapasteryzowanym przetworze dzięki kwasowości jest szansa, że się nie zepsuje.

można by to odnieść bezpośrednio do:

"Kwas winny jest nie tylko dlatego ważnym składnikiem wina, ponieważ nadaje mu swoisty smak świeżości i działa orzeźwiająco, ale i z tej przyczyny, że utrzymuje go w stanie zdrowym i chroni od zepsucia. Wystarczy tylko 7—8% kwasu winnego, aby mógł on spełniać tę rolę, jego nadmiar usuwamy dodając wodę." za R.Pradel.
Tylko co z tego,jak kwaśny przecier to jest tragedia którą jak pisałem mogę sobie kupić za rogiem.
Daro65
Cukrem można się ratować,ale dobry sos z kiepskich pomidorów(nie słodkich i dojrzałych) nigdy nie wyjdzie, jak już się zrobi sos z fachowych pomidorów to potem jest jak z Zorżem Ponimirskim,chamski sos wyczuje się przez ścianę ;)
Jak mam nędzne pomidory to nie używam, wolę pizze z ziemniakami i kiszonymi ogórkami, swoją drogą b.fajna,czasem kasuje taką klasyczną.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.244 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum