TEMAT: Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 25 Sie 2025 21:47 #882518

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Tak właśnie zrobię :kiss3:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25


Zielone okna z estimeble.pl

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 25 Sie 2025 22:09 #882523

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
Wiesz gdzie widzę mały problem? Z przebijaniem w trakcie fermentacji...ale może inaczej robisz albo masz na to patent
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 25 Sie 2025 22:12 #882524

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Trudno będą bąki :P
Przemyślę temat ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 27 Sie 2025 13:32 #882572

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
Pokażesz?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 27 Sie 2025 13:45 #882574

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Pewnie.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 29 Sie 2025 11:39 #882649

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Zrobiłam i się kisi :dance:
Najpierw solidnie zagniotłam kapustę i poczekałam aż zmięknie. Potem nafaszerowałam surowe wydrążone papryki (jakie miałam :whistle: ) i to razem ukiściłam z dodatkami jak ogórki.
Zalewa jak na ogórki kiszone, ale dodałam dodatkowo na 1l 2łyżki octu jabłkowego6% i łyżkę cukru.
Zobaczymy co z tego wyjdzie :P

IMG_20250827_185411.jpg

Dziś już są takie.

IMG_20250829_113330.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2025 11:40 przez Mamma.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Wrz 2025 16:12 #882799

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Dziś degustacja :dance:
Napiszę tak...FENOMENALNE :hearts:
Pyszne, chrupiące...no super.
Następnym razem dodam jeszcze jabłka :silly:

IMG_20250905_160034.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, lusinda, Klarkia25

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Wrz 2025 19:51 #882806

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
Super wygląda, coś jakby pikle??? Marlena czy czuć ocet ? był niezbędny? A jabłko chcesz dodać poszatkowane wymieszane z kapustą?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, lusinda

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Wrz 2025 21:44 #882810

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Ocet dodałam jabłkowy 6% i nie czuć go. Dodałam, bo gdzieś przeczytałam, że niewielka ilość powoduje, że papryka nie robi się miękka i faktycznie jest pysznie chrupiąca.
Myślę, że jabłka dodały by trochę słodyczy i podkręciły smak. Dam całe do zalewy. Do kapusty dodałam trochę marchewki.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2025 21:52 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 06 Wrz 2025 00:21 #882811

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1864
  • Otrzymane dziękuję: 13110
Marlenko pysznie to wygląda, papryk kilka dojrzewa, kapusty nie mam, więc w poniedziałek kupię i zrobię. :hearts:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 06 Wrz 2025 08:37 #882821

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Ewuś spróbuj, ja jestem zachwycona. Zrobiła bym jeszcze, ale papryk u mnie w tym roku jak na lekarstwo.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 06 Wrz 2025 10:46 #882824

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
Ja też spróbuję ale jak na rynku dostanę taką małą grubą okrągłą paprykę, podobną do Twojej żółtej Ewa. Surową nadzieję moją już gotową kiszonką, która nie jest jeszcze baaardzo kwaśna i ma trochę soku a wierzch zaleję warstewką oleju. Trochę inaczej zrobię, bez octu, może sok z kiszonki doprawię (???) przed zalaniem
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, lusinda

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 11 Wrz 2025 12:13 #882942

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
Mamma jak ze smakiem po 2 tygodniach?
Zrobiłam wczoraj, nie udało mi się kupić malutkich papryczek, ostatecznie w Biedrze wybrałam 3 żółte i 3 czerwone, dość małe, zgrabne, z tych o grubym miąższu i napełniłam swoją gotową kiszonką. Niestety i tak były za duże i musiałam wrzucić do dużego słoja, bo nie chciały przejść przez otwór. Soku z kiszonki miałam za mało i zrobiłam Twoją zalewę + wkroiłam ćwiartki 2 winnych jabłek + czosnek i nic więcej. Może później, jak trochę zmiękną, uda mi się je przełożyć do mniejszego słoja :bye:
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2025 13:00 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 11 Wrz 2025 20:39 #882985

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3805
  • Otrzymane dziękuję: 17668
Milenko moje po próbie smaku wylądowały w lodówce, żeby już dalej nie kisły.
Ja miałam większość papryk długich więc przekroiłam na pół :P .
Już jestem ciekawa Twojej relacji smakowej :)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 11 Wrz 2025 22:51 #883001

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
Póki co zalewa jest smaczna :) nie wiem tylko jak to będę kroić.. Papryki już teraz były na tyle miękkie, że udało mi się przełożyć je do mniejszego słoika w dwóch warstwach.

I taka ciekawostka. Poszperałam w necie i trafiłam na mołdawski (podobno tradycyjny) przepis na taką paprykę. Robią trochę inaczej, bez zalewy.
Kapusta poszatkowana, posolona i wymieszana żeby zaczęła puszczać sok,
pokrojona drobno cebula zeszklona na oleju, następnie dodana poszatkowana marchewka - krótko razem na patelni. Kapusta wymieszana z tym co na patelni.
Papryka okrągła gruba oczyszczona, zblanszowana ze 2 minuty i zahartowana napełniona mieszanką, ułożona ciasno w naczyniu. Do naczynia wlana resztka soku z olejem, który pozostał z mieszanki. Całość została przykryta zblanszowanymi 2-3 liśćmi kapusty i dociśnięta (talerz, słoik). Po dobie w temp. pokojowej całość powinna być już przykryta sokiem. Po ok 4 dniach gotowe.
Pod paprykami można położyć koper, seler naciowy itp
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 14 Wrz 2025 16:44 #883065

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
No więc smaczna kiszonka, dla niektórych baaardzo smaczna, ogromny plus to dość mocny posmak paprykowy :) Ja swoją kiszonkę (którą nadziewałam) miałam zalaną odrobiną oleju i chyba warto go dodać do zalewy. Obawiam się że jak dłużej poleżą w zalewie to wszystko będzie smakować jednakowo, papryka straci swój specyficzny smak.
Wczoraj była degustacja, podałam z wędzonym serem, bo moja papryka była duża. Następną zrobiłabym z malutkich ale grubych papryczek, żeby nie kroić, ale kroiła się baz problemów

papryka_kiszona.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2025 21:44 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, lusinda

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 16 Wrz 2025 23:26 #883158

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1146
  • Otrzymane dziękuję: 3601
Skończyło się tym, że papryki przekroiłam na pół, upchałam do dwóch słoików, zalałam zalewą z odrobiną oleju i zapasteryzowałam w wodzie. Pasteryzacja z przygodami oczywiście po wyjęciu słoików, ani dokręcić ani odkręcić, bo wszystko kipiało :rotfl1: Pierwszy raz w życiu pasteryzowałam kiszonkę, no ale w końcu jakoś się udało.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, lusinda

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 17 Wrz 2025 12:04 #883168

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1756
  • Otrzymane dziękuję: 13210
A bez pasteryzowania w lodówce nie mogłyby dłużej postać? Tez się przymierzam.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.408 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum