TEMAT: Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 16 Sie 2020 19:41 #725437

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Tak, z kołnierzem, pojemność 2,5 i 5,0 litra.


Zielone okna z estimeble.pl

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 27 Sie 2020 11:21 #726972

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
W słoikach tego typu robiłam kiszone grzyby ale nie zdejmowałam sprężynek dociskowych i stały bardzo długo, ostatni otworzyłam w kwietniu. Pozostałe kiszonki robię w słoikach zakręcanych.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 27 Wrz 2020 18:33 #729674

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Kapusta już ukiszona. Pyszna, ale przesadziłam z solą i jutro przerobię ją na kapuśniak.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 19 Gru 2020 14:11 #739065

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Kisiłam w tym roku swoją czerwoną kapustę stożkową. Bez dodatków, żeby wiedzieć jak smakuje. Dzisiaj otwarłam słoiczek. Smakuje oczywiście inaczej niż biała, ale jest smaczna :) dodałam tylko oliwy i pieprzu, bo niczego więcej dodawać nie trzeba.

F6E6D28E-0EA9-4898-B6F5-19431EA0FD84.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Babcia Ala, pawel_botanik

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 19 Gru 2020 14:38 #739067

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
ja do ukiszenia czerwonej przybrać się nie mogę, leży i czeka :)
białą już kilka razy na raty w słoiku 3L kiszę, jak się jedna porcja kończy to żona dyskretnie zwraca mi uwagę że nawiozłem kapusty i leży :happy4:
ostatnio coś z solą też przesadziłem

gałązka wrote:
Kapusta już ukiszona. Pyszna, ale przesadziłam z solą i jutro przerobię ją na kapuśniak.

ale jakoś dało się zjeść i tu pytanko bo sól daję na oko, czy są jakieś wytyczne co do ilości soli czy raczej doświadczenia własne?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2020 14:40 przez zwykły chłop.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 19 Gru 2020 16:53 #739092

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 811
  • Otrzymane dziękuję: 5240
Ja w tym roku kisiłam pierwszy raz, dawałam 20g soli na kg kapusty. Taką ilość zasugerowała mi kuzynka i jest ok
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 19 Gru 2020 17:56 #739104

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Tak, 20 g na kg kapusty, ale ja oczywiście sypnęłam na oko. Żeby nie było, kapusty też nie zważyłam. Stąd moje porażki kulinarne :D
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 08 Sie 2021 09:51 #773096

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jakiś czas temu zebrałam zielone nasiona kolendry

53B20C5F-50AD-4838-B819-2C38B10238B5.jpeg

I ukisiłam

08CDA5F4-89B8-4156-BE60-60E1C3984FEA.jpeg

Cudowny zapach świeżej kolendry. Dodane do potrawy wnoszą smak i odrobinę kwasowości.
Będę kisiła co roku :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tysia25

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 16 Paź 2021 17:00 #779068

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Od czterech dni już kisi się kapusta.W tym roku trochę mniej,bo 40 kg,ale nam z mężem i najbliższym wystarczy.


20211012_173607.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Kaja, bastis

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 16 Paź 2021 19:03 #779093

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Ja zakisiłam dzisiaj 20kg białej, jutro będzie kiszona czerwona a w przyszłym tygodniu zakiszę białą rzodkiew.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 26 Lis 2021 21:48 #783147

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Od lat kiszę kapustę i zawsze z sukcesem. Kilka dni temu kupiłam główkę białej kapusty, bo od kilku lat kiszę tylko na bieżące spożycie i była taka sucha, że udało się z niej wycisnąć zaledwie niecałą szklankę soku. Pomimo tego przełożyłam to do słoików i uzupełniłam lekko osoloną wodą, aby była zakryta płynem. Nie chciało mi się jechać na rynek i kapustę kupiłam w Biedronce, bo mam do niej 100m. Wyglądała normalnie. Skąd oni wzięli
Mam pytanie. Od razu wyrzucić, czy coś z tego będzie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 26 Lis 2021 22:20 #783155

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ja kupiłam na zieleniaku, ale swojej nie wywalaj, może akurat? Przecież wyrzucić zdążysz. Czy po włożeniu do słoików jeszcze ją odkręcasz i przebijasz? Ile trzymasz w cieple? I czy do słoików dajesz od razu po zgnieceniu czy po jakimś czasie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 26 Lis 2021 22:38 #783161

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Zwykle trzymam kilka dni w misce, a po kilku dniach przekładam do słoików. Teraz, ponieważ kapusta była do niczego od razu powkładałam ją do słoików i zalałam wodą. Przykryłam pokrywkami, ale ich nie dokręciłam. Jeszcze nie przekłuwałam, bo nie fermentuje.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 26 Lis 2021 23:07 #783166

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Kaja wrote:
Od lat kiszę kapustę i zawsze z sukcesem. Kilka dni temu kupiłam główkę białej kapusty, bo od kilku lat kiszę tylko na bieżące spożycie i była taka sucha, że udało się z niej wycisnąć zaledwie niecałą szklankę soku. Pomimo tego przełożyłam to do słoików i uzupełniłam lekko osoloną wodą, aby była zakryta płynem. Nie chciało mi się jechać na rynek i kapustę kupiłam w Biedronce, bo mam do niej 100m. Wyglądała normalnie. Skąd oni wzięli
Mam pytanie. Od razu wyrzucić, czy coś z tego będzie?
Miałem to samo. Kapusta kupiona 3 dni temu na targu, 2 dni temu drobniutko poszatkowana, ilość soli standardowa-20g/kg, czyli 100g /5 kg, dość mocno ubita w nierdzewnym garnku. Dzisiaj rano zaglądam i odrobinę zdziwił mnie wygląd kapusty, sucha jak wiór nawet nie bardzo dawała się ugnieść. Sytuację uratował litr solanki, teraz pachnie aż miło i zaczęła fermentować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, del, Babcia Ala

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 27 Lis 2021 03:20 #783183

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Prawdopodobnie z powodu suchej jesieni, ta kapusta taka sucha, swoją na zagonie podlewałam. Syn kupił czerwoną do domowej tortilli, była twarda i łykowata z braku wody. Moja kapusta jeszcze na zagonie, teraz ma białą czapkę :silly: .
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 27 Lis 2021 10:06 #783199

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Na mojej dzisiaj widać nieśmiałe bąbelki. Może nie będzie do wyrzucenia. A jakie stężenie tej solanki ma być? Ja daję do kiszenia dużo mniej soli, bo 125 g na 10 kg kapusty. Taką proporcje zawsze u mnie w domu się stosowało i ja też tak robię.
Kiedy znów trafi mi się taka kapusta to zrobię takim sposobem, który widziałam na Youtube. Posoloną kapustę z marchewką wkłada się nie ugniatając mocno do słoików i zalewa wodą z cukrem. W jednym litrze wody rozpuszcza się łyżkę cukru.
Przepis

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 02 Gru 2021 17:49 #783983

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Kimchi z własnej słodkiej kapusty:
20211202_173729.jpg


Kapusta kiszona kupiona w Lidlu sucha nie była ;)
20211125_102846.jpg



Co roku jesienią kupowaliśmy na rynku kapustę szatkowaną. W tym szatkujemy sami i kisimy na bieżąco.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2021 17:55 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, TomekD

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 02 Gru 2021 19:01 #783990

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Moja "sucha" zalana lekko osoloną woda ukisiła się. Nawet za bardzo, bo za długo stała w kuchni.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.383 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum