TEMAT: Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lis 2018 13:31 #629566

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Zrobiłam wczoraj koreańskie kimchi, uznane w jakimś rankingu za najzdrowszą potrawę świata :)

kimchi_m-2.jpg


Skorzystałam z tego przepisu: korea-online.pl/pl/artykul/33/przepis-mak-kimchi.html
Wyszło znakomite - świeże, ostre a sos rybny dodał dużo umami. Miałam ochotę zjeść od razu, nie czekając na kiszenie :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 09 Lis 2018 15:08 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Gosia352, Armasza, Dino_saur, Jaedda


Zielone okna z estimeble.pl

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lis 2018 18:36 #629589

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Do kimchi przymierzam się i przymierzam i nie mogę dojrzeć ;), ale za to systematycznie kiszę sałatę lodową, 3-4 dni w cieple i gotowa, pyszna. Wczoraj rano nastawiona na niedzielny obiad, do kanapek też używam, kiszę w ćwiartkach żeby były duże kawałki :)
Składniki jak na małosolne: sól, czosnek i koper.

DSC_0536.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, Betula, Dino_saur, Basia Rozyczka

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lis 2018 19:46 #629592

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja też długo przymierzałam się do kimchi. A jak wreszcie zrobiłam, to żałuję że tyle to trwało. Do tej pory kimchi zdarzało mi się jeść tylko w restauracjach. Przyznam nieskromnie, że moje lepsze.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, Dino_saur, UllaM

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 14 Lis 2018 14:32 #629928

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Moje kimchi 4 dni stało na blacie w kuchni. Potem przełożyłam do mniejszych słoików i wstawiłam do lodówki. Smak jest kwaśno-ostry, bardzo dobry. Ostrość akceptowalna. Znikł posmak cebuli, na który narzekały dzieci pod koniec kiszenia. Zmienił się też zapach, który w czasie kiszenia był dla niektórych nieprzyjemny. Teraz pachnie kiszonką z chili. Podobno kimchi najlepsze jest po dwóch tygodniach. Obawiam się, że nie sprawdzę, bo moje zniknie szybciej.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 14 Lis 2018 21:20 #629946

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Zdaje się, że na własnej skórze doświadczam prozdrowotnego działania kimchi. Od wczoraj jestem przeziębiona i mam okropny katar. Odkryłam, że po zjedzeniu tej kiszonki katar mija mi jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki co najmniej na godzinę.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 28 Lis 2018 12:16 #631339

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Czy zamarzniętą kapustę można kisić (na zewnątrz leżała sobie do tej pory),oczywiście po odmarznięciu ;)

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 02 Gru 2018 11:07 #631777

  • Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2269
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Bardzo ciekawy wątek :thanks:

Dotychczas kisilam tylko ogórki, zarówno na dłuższe przechowywanie, jak i małosolne.
Wczoraj zaczęłam kisić czerwoną kapustę. Nigdy nie jadłam, ale ponoć jeszcze lepsza niż biała, więc jestem bardzo ciekawa . O efektach poinformuję :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 03:03 #641701

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Czy ktoś kisił kiedyś pigwę?

Nie owoce pigwowca japońskiego, ale zwykłą pigwę. Mam sporo co roku i chetnie przechowywalbym w postaci kiszonki. Od lat szukam przepisu - jako że owoc dość problematyczny, kwaśny i zawiera sporo pektyn. Jedno i drugie niezbyt służy procesowi kiszenia :dry:

Znalazłem do tej pory jeden przepis rosyjski na kiszenie pigwy (mocziennaja ajwa) i przepis na pigwę kiszoną z białą kapustą (jako dodatek do beczki kapusty). W tym roku mam nadzieję spróbować obu przepisów, ale ciekaw jestem Waszych opinii :)

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 13:09 #641753

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Nie wiem jak pektyny ale kwas nie powinien przeszkadzać z zakiszeniu pigwy, przy wyprowadzaniu zakwasów na chleb praktykuje się czasem dodanie soku z ananasa(bo jest strasznie kwaśny),żeby powstrzymać bakterie inne i drożdże,dla lepszego startu spróbuj dać do tych pigw jakiś probiotyk np sanprobi IBS -sprawdzony w innym procesie,działa.

Wydaj mi się, że podobnie można kisić śliwki, .wiec może poszukaj takiego przepisu
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 13:16 #641758

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Z tym kwasem to rzeczywiście muszę coś jeszcze poczytać - bo wygląda, ze masz rację :)
Natomiast jeśli chodzi o kiszenie tak jak śliwki - to miąższ pigwy jest twardy i o zupełnie innej strukturze - raczej przypomina baaardzoooo twarde, kwaśne jabłko. Będę musiał poeksperymentować z różnymi pomysłami....

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 13:39 #641763

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 288
  • Otrzymane dziękuję: 536
Chyba najbardziej podobne w konsystencji do pigwy są właśnie twarde, kwaśne jabłka. Jest dużo przepisów na kiszone jabłka w necie, podobno najlepsze do tego celu są Antonówki. Skoro tak dobrze się kiszą, to może dobrym pomysłem będzie dodanie do kiszonej pigwy właśnie jabłek :wink2: .
Pozdrawiam - Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Dino_saur, JaNina

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 13:51 #641766

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja w tym roku chcę dodać do kiszonej kapusty zamiast jabłek - pigwy. Dodam pigwę w różnych kawałkach, żeby sprawdzić jak to wychodzi. No chyba, że pigwa nie obrodzi :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 14:05 #641767

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No ja akuratnie pigwy nie będę kisić, bo mam dla niej lepsze zastosowanie, ale mam nadmiar suszonych papryczek, kiszonki z papryk już zjedliśmy i brakuje mi ich w kuchni. Czy ktoś kisił suszoną paprykę. dałabym nasiona kopru, kolendry i ukiszę, zobaczymy. Dam przegotowaną wodę, kiszenie idzie szybciej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 15:41 #641781

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Bardzo jestem ciekawa efektu. U mnie podobnie. Ukisiłam malutko, nasuszyłam sporo :jeez: .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 17:37 #641810

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
A ja pochwalę cukinie kiszoną, może sama przegrywa z ogórkiem, ale już zupa z jej dodatkiem jest bardzo fajna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 18:17 #641826

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Fakt, cukinia kiszona pyszna jest :yummi: . Ja jeszcze lubię cebulę kiszoną. Tylko jak zaczyna się ją kisić samą, a nie z innymi warzywami, to najlepiej dodać soku z kiszonej kapusty, lub ogórków. Cebula nie zawiera bakterii kwasu mlekowego i nie potrafi samodzielnie zainicjować fermentacji. Takie małe szalotki prosto ze słoika do buzi, pychota :yummi: :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 18:48 #641837

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Emalia112 wrote:
No ja akuratnie pigwy nie będę kisić, bo mam dla niej lepsze zastosowanie, ale mam nadmiar suszonych papryczek, kiszonki z papryk już zjedliśmy i brakuje mi ich w kuchni. Czy ktoś kisił suszoną paprykę. dałabym nasiona kopru, kolendry i ukiszę, zobaczymy. Dam przegotowaną wodę, kiszenie idzie szybciej.

Tak, Azjaci kiszą sosy z suszonych papryk chili :evil: . Dodają sos rybny (jak toś bardzo nie lubi to tak jak w przypadku kimchi można zastąpić jasnym sojowym bądź pastą krewetkową. do tego sól sól kamienne, czosnek, odrobina cukru zwłaszcza w chłodne miesiące (działa jak turbo-booster). Suszone chili wstępnie prażymy na gorącej patelni w celu wydobycia głębi smaku. Dodajemy wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Można dodać odrobinę świeżego imbiru do smaku. Szczegółów przepisu w tej chwili nie znam, musiałbym gdzieś w notatkach poszukać. Sosu takiego nie robiłem, ale przepis jest zachęcający. Nie robiłem, bo co roku robi© z nadmiarem fermentowaną srirache na koniec sezonu paprykowego. Ale pewnie w tym roku zrobię, bo ubiegły rok skończył sie kompletnym fiaskiem - również jeś chodzi i produkcję srirachy :oops:

Rosjanie i Bułgarzy podobno kiszą słodkie papryki w całości - wykorzystując je w sezonie zimowym do robienia papryki faszerowanej :think: , ale szczegółów nie znam - planowałem w ubiegłym roku spróbować, ale skończyło się jak się skończyło....


Szafirek wrote:
....
Wczoraj zaczęłam kisić czerwoną kapustę. Nigdy nie jadłam, ale ponoć jeszcze lepsza niż biała, więc jestem bardzo ciekawa . O efektach poinformuję :bye:

Doskonała do zrazów wieprzowych lub roladek, przyrządzona na gorąco. I oczywiście do tego kluski śląskie :yummi: . Moje smaki :)
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2019 18:54 przez Dino_saur.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, JaNina

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 09 Lut 2019 19:59 #641853

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
JaNina wrote:
Fakt, cukinia kiszona pyszna jest :yummi: . Ja jeszcze lubię cebulę kiszoną. Tylko jak zaczyna się ją kisić samą, a nie z innymi warzywami, to najlepiej dodać soku z kiszonej kapusty, lub ogórków. Cebula nie zawiera bakterii kwasu mlekowego i nie potrafi samodzielnie zainicjować fermentacji. Takie małe szalotki prosto ze słoika do buzi, pychota :yummi: :yummi:

Eee, popieprzyło mi się trochę, chodziło mi o dynie ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Dino_saur, JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.416 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum