TEMAT: Sekrety bakłażana

Sekrety bakłażana 05 Paź 2019 12:16 #677507

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
PASTA DO KANAPEK Z BAKŁAŻANA I SUSZONYCH POMIDORÓW



20191003_120701.jpg



Bakłażany ( miałam 5 sztuk niedużych) pieczemy w piekarniku po uprzednim ponakłuwaniu widelcem.Obieramy ze skórki i z grubsza kroimy.Cebule (3 sztuki) i 2 ząbki czosnku obrane i pokrojone szklimy na patelni z odrobiną oleju.Suszone pomidory wyciągamy z oleju (dałam pół słoiczka,bo mam własne,dosyć gęsto upchane).Sól i pieprz do smaku.Ja dodaję też pastę Tahini z prażonego sezamu,bo fajnie podkręca smak,ale można pominąć.Wszystko blendujemy i przekładamy do zamykanego naczynia.Przechowujemy kilka dni w lodówce.Podajemy z pieczywem świeżym,lub z grzankami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Sekrety bakłażana 03 Sie 2020 15:15 #723430

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Przepis który Janinka opublikowała w innym wątku pozwoliłam sobie skopiować i umieścić tutaj dla łatwiejszego do niego dostępu, bo bardzo na czasie.
JaNina wrote:
Bakłażany z cukinią w oliwie

Składniki:
3 bakłażany
3 cukinie
3 szalotki
3 ząbki czosnku
łyżeczka igiełek świeżego rozmarynu
łyżeczka gorczycy
zioła prowansalskie do smaku
300 ml oliwy
100 ml octu z czerwonego wina
trochę miodu do smaku
łyżka maggi, sól, pieprz cayenne
pieprz czarny mielony

Bakłażany i cukinie kroimy w plasterki, układamy na blasze, na papierze do pieczenia, pieczemy 10 min w temp. 170°C. Szalotki i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, rozmaryn siekamy. Gorczycę i zioła prowansalskie prażymy chwilę na patelni, zalewamy niewielką ilością oliwy, dokładamy cebulę i czosnek, ocet i miód do smaku, mieszamy, gotujemy 5 min, dolewamy resztę oliwy, wkładamy upieczone bakłażany i cukinie, dusimy 5 min. Przyprawiamy
maggi, solą, pieprzem cayenne i pieprzem. Przekładamy do słoików.
Nie używam maggi :huh:[/quote
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2020 15:17 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Sekrety bakłażana 04 Sie 2020 14:33 #723662

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam

Czy solicie bakłażany przed obróbką żeby pozbyć się goryczki?
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Sekrety bakłażana 04 Sie 2020 15:23 #723666

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja ni spotkała w tym roku goryczki, ale sole i tak.

Sos z bakłażana

ok 60 dkg bakłażana ja obieram z skorki, ale niekoniecznie. kroimy w kostkę i solimy, odstawiamy na 20 min.
Na 4 łykach oleju przysmażam rozgniecione 3 spore ząbki czosnku łyżkę tartego imbiru, parę gałązek rozmarynu dwie szalotki drobno siekane tak lekko zeszklić.

Bakłażan wysuszymy na ręczniku i obtaczamy w mace kartoflanej.Tak by każdy kawałek był pokryty cienką warstewką mąki i podsmażamy wraz przyprawami. Mocno mieszamy, bo maka lubi przywierać. Gdy bakłażan jest miękki należny go zalać dwiema szklankami wody z rozkruszonym rosołkiem np wołowym. Gotować tak 5-10 minut cały czas miesząc . do gotującego się sosu wrzucić dwie szklanki pomidorków np Bajaja. w czasie gotowania niektóre rozgniatać widelcem
IMG_20200802_131843.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2020 15:25 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Sekrety bakłażana 04 Sie 2020 15:35 #723668

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dziękuję bardzo - będę solić :bye:

Jutro idą do słoików

IMG_20200804_154929.jpg


To mój pierwszy rok z bakłażanami i mam ich sporo.

Ostatnio większy zbiór zabrał syn do dziewczyny a dzisiejszy będzie jutro krojony
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2020 16:02 przez Szczypiorek.

Sekrety bakłażana 06 Sie 2020 15:03 #724006

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Bakłażany faszerowane
IMG_20200806_140449.jpg


Bakłażany umyłam, przekroiłam na pół
Nagrzałam piekarnik na 180 stopni.
Bakłażany nacięłam w kratkę, posoliłam i posmarowałem olejem.
Wstawiłam do piekarnika.
Duże okazy na 30 min, mniejsze krócej.
W tym czasie zrobiłam mięso mielone jak do spaghetti.
Wyjęłam bakłażany, łyżka wybrałam miąższ i dodałam do sosu.
Łódeczki napełniłam farszem z górka i wstawiłam do piekarnika na takie 20 minut.
Powinnam posypać startym serem, ale nie miałam czasu i każdą łódeczkę przykryłam plasterkiem sera żółtego.
Wstawiłam na jeszcze 5 minut do piekarnika i gotowe.

O dziwo moim chłopakom bardzo smakowało.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, JaNina, Zygowa

Sekrety bakłażana 19 Sie 2020 19:17 #725836

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
W długie zimowe wieczory buszowałam po internecie i natknęłam się na przepis "bakłażany w oleju marynowane na surowo", przepis zapisałam i teraz zrobiłam na próbę. Stoją w słoiku 5 dni, jeszcze trochę muszą się pomarynować i zobaczę co z tego będzie.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Szczypiorek

Sekrety bakłażana 19 Sie 2020 19:32 #725839

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Uleńko, podaj ten przepis, może ktoś skorzysta na próbę. Nieśmiało nadmienię, że myślę też o sobie :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Sekrety bakłażana 19 Sie 2020 19:56 #725845

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Janinko przepis podam tylko najpierw sama skosztuję co z tego wyszło, na oko i nos wyglądają i pachną smakowicie ale to jeszcze do "dzioba" trzeba wziąć. Uzbrój się w cierpliwość, jeszcze tylko kilka dni.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Szczypiorek

Sekrety bakłażana 19 Sie 2020 19:58 #725847

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Ula

Też czekam na Twoją opinię,
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Sekrety bakłażana 19 Sie 2020 20:03 #725850

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Agnieszko, nie ma sprawy podam przepis. W niedzielę mija 10 dni od zalania bakłażanów olejem, po 10 dniach nadają się ponoć do spożycia, więc jeszcze odrobina cierpliwości :)
Tak na szybko podam przepis na pastę z bakłażana i ciecierzycy.
1 duży bakłażan
puszka ciecierzycy w zalewie
1 spora cebula
olej
sól, pieprz
Bakłażana przekroić wzdłuż i upiec w piekarniku, cebule pokroić w kostkę i zezłocić na oleju (nie przypiekać zbyt mocno bo będzie gorzkie), ciecierzycę lekko podgrzać w zalewie ( ciepła się lepiej miksuje, zalewę odlać ). Do naczynia włożyć upieczonego bakłażana bez skórki, ciecierzycę, przesmażona cebulkę, sól i pierz i zblendować. Jeśli będzie zbyt gęste dolać troszkę oleju, można doprawić ostrą papryczką. Wystudzić i zajadać ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2020 20:14 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, JaNina, Szczypiorek

Sekrety bakłażana 20 Sie 2020 05:12 #725877

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Ula

W niedzielę jak najbardziej mi pasuje, bo będę miała wolniejszy dzień, a i bakłażany są do zerwania.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Sekrety bakłażana 21 Sie 2020 12:05 #726114

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dzisiaj przepis na bakłażanowe roladki pod beszamelem

Składniki:
bakłażany
ser mozzarella lub inny
chudy boczek lub inna wędlina
sos beszamel
Obrane bakłażany kroimy wzdłuż w cienkie plastry (ok 0,5 cm) i smażymy na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Na plastrze bakłażana układamy plasterek boczku, słupek sera i zawijamy roladkę. W naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy 1/4 sosu, układamy roladki i polewamy resztą sosu. Na wierzch można zetrzeć twardy ser. Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut (ser na wierzchu powinien się roztopić i lekko zrumienić).
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, aga, Szczypiorek

Sekrety bakłażana 23 Sie 2020 12:24 #726432

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Zrobiła się niedziela i nastał czas degustacji bakłażanów marynowanych w oleju na surowo. Spostrzeżenia są takie, smakowo rewelacja, kwaskowe i pikantne, super. Minus taki, że 10 dni to za mało, powinien marynować się dłużej, więc po małej degustacji zostały ugniecione w słoiku żeby przykrył je olej i powędrowały do spiżarni na leżakowanie. Za kolejne 10 dni będzie nowe podejście.
Przepis jest taki:
bakłażany obrać ze skórki (nie opiekać), pokroić na słupki, takie trochę cieńsze frytki i natrzeć porządną garścią soli (ja miałam 4 duże bakłażany). Wygnieść je w misce i zostawić pod obciążeniem na 12 godz. Po tym czasie bardzo dobrze je odcisnąć (zrobiłam to praską do przeciskania ziemniaków) włożyć do miski i zalać octem winnym w żadnym wypadku spirytusowym( miałam jabłkowy), obciążyć żeby nie pływały i pozostawić na kolejne 12 godz. Znowu dobrze odcisnąć, dodać ostrą papryczkę według uznania (miałam chili w płatkach), wymieszać z olejem i przełożyć do słoika. Dobrze ugnieść żeby między kawałkami nie było powietrza (ugniotłam tłuczkiem do ziemniaków), zalać olejem 1 - 1,5 cm nad powierzchnię bakłażanów. Odstawić w chłodne miejsce. Przy wyjmowaniu pilnować żeby pozostałe w słoiku bakłażany były zawsze dobrze ugnieciona i przykryte olejem.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, Szczypiorek

Sekrety bakłażana 14 Lip 2023 08:36 #838177

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Przepyszne śniadanie - jajka sadzone na bakłażanie!

1 czerwoną cebulę podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, dodać połowę pokrojonego bakłażana, przesmażyć, dodać sól i pieprz.
Wybić 2 jajka na warzywa i przykryć patelnię pokrywką.
Jajka mają mieć ścięte białko i płynne żółtko.
Posypać szczypiorkiem i podawać na sałacie.

Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula, Janta

Sekrety bakłażana 14 Lip 2023 21:02 #838224

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
No i już wiem, co w niedzielę zrobię sobie na śniadanko :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Sekrety bakłażana 15 Lip 2023 12:45 #838266

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Kasia :hearts:

Polecam! Dzisiaj mężowi zrobiłam i też zjadł ze smakiem.

A ten gagatek
20230715_121620.jpg


Idzie dzisiaj na grilla.
Przyprawię oliwą z oliwek, solą, pieprzem i pietruszką

.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Janta

Sekrety bakłażana 15 Lip 2023 16:22 #838287

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Był tak przepyszny, że zapomniałam zrobić zdjęcia :rotfl1:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.322 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum