TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 24 Sie 2021 16:06 #774955

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
mam bardzo podobną i podpisuję się pod tym, co napisała Kasia

ona jeszcze nadaje się do robienia soków z miękkich owoców (maliny, winogrona itd...)


dodam tylko, że są to przystawki zarówno do robotów, jak i do maszynek do mięsa
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2021 16:08 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 24 Sie 2021 18:02 #774963

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29666
Śpieszę z pokazem, na razie nie w akcji, bo pomidory dopiero się gotują, jak będzie w akcji postaram się wstawić zdjęcie jutro.
Kroję pomidory byle jak, usuwam zielone piętki i głąby, bo psują smak przecieru. Przestudzoną pulpę wlewa się od góry i kręci korbką. Trzeba podstawić dwa naczynia na wytłoki i na przecier, wytłoków jest b. mało. Przetarcie 8 l przecieru ze złożeniem i myciem zajmuje około 20 minut, choć nie wiem dokładnie, bo to już robią chłopy, muszą mieć jakiś wkład w to "gospodarstwo warzywniczo-przetwórcze". Maszynka ma dwoje dziurek, używam tylko większych, bo chcę aby trochę pestek wpadło do przecieru - dla zdrowotności. Jestem z niej b. zadowolona, nie wyobrażam sobie przecierania przez sito perlonowe, robiłabym przecier ze skórami i pestkami :tongue2:

20210824_1746222.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2021 18:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, mymysteryy, whitedame, bastis, ewakatarzyna, Kornik

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 24 Sie 2021 18:13 #774964

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
no to nasze podobne, ino bez korbki :)

ja trzaskam tym surowe pomidory

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 24 Sie 2021 18:49 #774968

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29666
Ugotowanych i odparowanych pomidorów upakuje więcej w słoikach, niż surowych, mamy też bazę do sosu lub zupy pomidorowej. Ja wolę przecier przygotowywać tradycyjnie, tak jak to robią Włosi i wcale nie stoję przy garach (każdy kto przechodzi pomiesza, a gar 8 l stoi na najmniejszym płomieniu największego palnika gazowego), dla mnie przecier z surowych pomidorów, to profanacja przecieru, a gęstego do smarowania w ogóle nie można Twoim sposobem uzyskać.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 24 Sie 2021 18:59 #774971

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
to ja odwrotnie teraz (do tej pory tez najpierw gotowałem)

teraz trę i odparowuję

co tak skromnie 8l ? ;) ja co 3 dni 25 .... i wcale nie robię sobie jaj

teraz odlałem starym 10l soku, bo już nie mam co z tym robić

dzisiaj przyniosłem ponad wiadro koktailówek o zwykłych nie wspomnę - a mam już pól piwnicy szkiełek - z sosami, przecierami i cholera wie czym jeszcze

takiego roku to ja nie miałem nigdy

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 24 Sie 2021 19:07 #774973

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29666
Nie mam większego garnka niż 8 l i na kuchenkę gazową nic większego nie wejdzie, taboretu gazowego kuchennego nie posiadam. Gotuję dwa gary 8 l i po odparowaniu zlewam do jednego, czyli odparowywuję około 50%.
Wbrew pozorom stare sposoby nie są złe, często miały ukryte drugie dno, jak kompot z pestkami ze śliwek lub kolejność gotowania żurku.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2021 19:10 przez Babcia Ala.

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 24 Sie 2021 19:37 #774977

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
wcale tego nie zamierzam negować

w tym roku jednak klęska urodzaju i radzę sobie, jak tyko potrafię

i nigdy nie zapomnę smaku potraw gotowanych u dziadków na piecu opalanym drewnem

ja też odparowuję zazwyczaj 50%, jak nie lepiej - mi gar 25l włazi akurat idealnie na 3 palniki i mam jedno mieszanie (jednak pewnie częściej :)) - chociaż skręcone na minimum
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 30 Sie 2021 15:19 #775461

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29666
I moja maszynka w akcji

DSCF02582.jpg


Z 24 litrów pokrojonych pomidorów, zrobiłam 12 l przecieru (czyli odparowałam 50%) i otrzymałam ok. 800 g wytłoków. Na zdjęciu wytłoki z połowy czyli z 12 l pomidorów i 6 l przecieru

DSCF02642.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, mymysteryy, whitedame, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2022 11:31 #812161

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Pomidory w galarecie na zimę.

Około 3 kg pomidorów/u mnie duże koktajlowki/zalewam wrzatkiem i obieram skórkę.
Zalewa:
1 l wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
2-3 łyżki octu
Gotujemy to z dużą cebulą pokrojoną w grubsze piórka +2 liscie laurowych.Odstawiamy,dodajemy 2 op.zelatyny.
Do słoika dajemy ziele,pieprz ziarnisy,cebulę z zalewy.Dodaje trochę natki pietruszki lub selera+ do pełna pomidory.zalewamy zalewą. Wekuje w piekarniku-termoobieg 20 min temp 110 stopni.Chyba o niczym nie zapomniałam.


20220821_113134.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2022 11:33 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, pszczolka, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, renons, Kornik

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2022 11:57 #812163

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Marysiu, czy mogłabyś podać ile gram żelatyny w opakowaniu bo bywają różne.Dziękuję :flower1:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2022 12:07 #812164

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Przepraszam,na litr wody 2 żelatyny 50g.
Jeżeli pomidory są luźno ułożone w słoiku,trzeba zrobić zalewę z 1,5 l wody dodając oczywiści 1/2 potrzebnych składników.
Maria
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2022 12:26 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2022 15:42 #812172

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Zapomniałam dodać,że obrane pomidorki trzeba nakłuć w kilku miejscach
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2022 00:45 #812205

  • marekspert
  • marekspert's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 139
  • Otrzymane dziękuję: 259
Dla mających dużo towaru a mało czasu (sezon na grzyby i ryby) przepis na najszybsze przerobienie pomidorów.
Przerabiam w ciągu godziny około 5kg (w dobrym sezonie 20kg Koralika i Moneymakera) na sok przecierowy. Z 5 kg otrzymuję około 2,5-3 litry soku.
Po dwukrotnym przepuszczeniu przez sokowirówkę z selerem naciowym i dodaniu łyżki soli idzie do gara. Na gazie tylko do momenty zagotowania i natychmiast wlewany do wyparzonych butelek 0,75 po sokach z nakrętkami mini twist. Nakrętki po kilku minutach od wlania ,,strzelają'', dlatego nigdy nie pasteryzuję. W ciągu pięciu lat robiłem po około 20 butelek i tylko jeden sok się zepsuł.
WP_20220821_23_35_06_Pro.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Kornik

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2022 09:00 #812217

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Każdy ma swoje sprawdzone sposoby z których jest zadowolony.Mnie osobiście szkoda by było słoików czy butelek,w których bym miała 2/3 wody.

20220822_071615.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, jagodka27, bastis, ewakatarzyna, zwykły chłop, Kornik

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Wrz 2022 17:06 #813529

  • Ha-Ah
  • Ha-Ah's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 44
  • Otrzymane dziękuję: 74
Koma - do czego używasz takie pomidorki w zalewie z żelatyną?

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 13 Wrz 2022 08:54 #813649

  • amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 264
  • Otrzymane dziękuję: 366
Mnie też zaciekawił ten przepis.
Marysiu, a galaretka to to wychodzi coś jak owocowa z torebki z dodatkiem np. truskawek ?

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 13 Wrz 2022 10:06 #813651

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Takie słoiczki w spizarni mają nie ścięta galaretkę. Przed podaniem na stół jako przystawkę, przekładam zawartość słoika do przezroczystej miseczki i wstawiam do lodówki.Wygladaja bardzo dekoracyjnie i są smaczne.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): amsiz, Ha-Ah

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 13 Wrz 2022 12:24 #813654

  • Ha-Ah
  • Ha-Ah's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 44
  • Otrzymane dziękuję: 74
Pomidorki są obierane ze skórki i potem jeszcze pasteryzowane - nie rozpadną się?
Jak długo mogą być przechowywane w spiżarni?
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2022 12:25 przez Ha-Ah.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.370 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum