TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 15:10 #841516

  • Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Posty: 1156
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Kury skorzystały ze skórek. Ciekawy patent z suszeniem, możliwe, że wykorzystam. A pomidory może faktycznie nie trzeba słodzić, lecz korzystałem z dojrzewających w domu i dodatkowo cukier konserwuje.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 19:28 #841530

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze przepisu na keczup to służę oryginalnym z pocztówkowego wydania kuchni z lat chyba jeszcze siedemdziesiątych. Nazwa sosu również adekwatna do tamtych lat a sosik rzeczywiście aromatyczny i smaczny.
IMG_20230822_191307.jpg

Również nie bawię się z gotowaniem całości i odparowywuję tylko sok.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2023 19:31 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 19:45 #841532

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Potrzebuję i od razu zapisuję do przepiśnika.
Bardzo dziękuję :)

Gdyby jeszcze kiedyś, jakimś cudem, udało się znaleźć przepis na paprykarz ( taki staromodny, z ryżem i rybą ) do słoików, to byłabym wdzięczna.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 20:57 #841536

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dotychczas korzystałam z tego przepisu: z tej porcji wychodziło 6 małych słoiczków.
Adasiowa wrote:
Keczup "włoskiej Mammy"

5 kg dojrzałych, miękkich pomidorów, np. Lima
50 dkg cebuli
25 dkg korzenia selera
25 dkg cukru
czubata łyżka soli
1/2 startej gałki muszkatołowej
po płaskiej łyżce: zmielonego pieprzu, słodkiej papryki,cynamonu,imbiru
1/2 łyżki curry
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki Vegety
2 łyżeczki musztardy
100 ml octu 10%
szczypta soli

Pomidory ze skórką kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, seler zetrzeć na wiórki.
Wszystkie warzywa dusimy razem do miękkości, a później przecieramy przez sitko.
Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia - właśnie ten etap trwa najdłużej - zanim odparuje płyn, mija kilka godzin. Gotując mieszamy, mieszając gotujemy, ..... a po kuchni rozchodzi się jeden z najpiękniejszych, kulinarnych zapachów. Możemy keczup próbować w trakcie przyrządzania - ale właściwy smak uzyskuje po mniej więcej miesiącu "leżakowania".
Gotowy keczup przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 minut i - nie odkrywając garnka, studzimy.

Z powyższej proporcji wychodzi ... 6 małych słoiczków :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 20:59 #841537

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
polecamprzepis.pl/chop-chop-afrykanski-r...z-paprykarz-przepis/
Wszystkie przepisy są do siebie podobne ale ten chyba najbardziej przypomina afrykański street food. Wg mnie za dużo sproszkowanej papryki no i ryż trzeba dać ugotowany- to dla spożycia na bieżąco. Do słoika wystarczy zalać wrzątkiem aby napęczniał bo ugotuje się podczas pasteryzacji. Dobrze jest dodać trochę ryby wędzonej dla podkręcenia smaku ale nie każdy lubi. Ja dodaję kilka brzuszków z łososia. Trzeba zrobić ze 2x aby utrafić z konsystencją gotowej konserwy ale nic nie szkodzi bo te kolejne próby są najfajniejsze. :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 21:15 #841540

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Świetny przepis - bardzo dziękuję! Najbardziej chodziło mi o "bazę", do której - po otwarciu słoika - będzie można dodać dowolną rybę ( z puszki, albo wędzoną, albo usmażoną ), czyli o połączenie warzyw, ryżu i przypraw. Do tego przepisu dorzuciłabym ziele angielskie i listek laurowy.
Kalo - dzięki :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 21:24 #841542

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Z tego co znalazłem na temat oryginalnej receptury, jest w sieci kilka wspomnień ludzi z tamtych lat, że w oryginale przyprawą była mieszanka papryczki piri-piri i aframonu madagaskarskiego czyli pieprzu nigeryjskiego. Aframon bez problemu można kupić za niewielkie pieniądze. Jest ostrzejszy od pieprzu czarnego a aromatem bardziej przypomina kardamon niż pieprz więc może w tym tkwi tajemnica smaku komunistycznego paprykarza.?
Natka w konserwie może wyglądać trochę dziwnie więc można ją zastąpić korzeniem pietruszki czy selera albo kawałkami łodyg selera naciowego co doda trochę chrupkości. Zamiast cytryny można dać limonkę , można też wetrzeć trochę skórki bo jej smak dobrze pasuje ogólnie do ryb i owoców morza.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2023 21:35 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 23 Sie 2023 16:08 #841606

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Czy dobrze kojarzę, że kardamon ( szczypta ) można dodawać do kawy ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 23 Sie 2023 16:40 #841611

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Tak, to ta przyprawa, b. popularna na południu. Kardamon dodaję do wieprzowej mielonki razem z kolendrą ale trzeba ostrożnie aby nie wyszło "Chanell nr 5" ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 09 Wrz 2023 12:40 #842643

  • Daros
  • Daros's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 50
  • Otrzymane dziękuję: 115
Odnośnie skórek przy robieniu soku: Zawsze obierałem skórki i je wyrzucałem. Ostatnio obrane skórki dokładnie zblendowałem i dodałem do gotujących się pomidorów. Sok wyszedł gęstszy i wydaje mi się, że jest bardziej intensywny w smaku. Pozostają pestki, ale one mi zbytnio nie przeszkadzają. Sok ze słoika w razie potrzeby (np. by otrzymać sos do pizzy) odparowuję na patelni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 06 Paź 2023 11:36 #843959

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2310
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Nie wiem, czy gdzieś wcześniej w wątku nie było już przepisu na pastę z suszonych pomidorów, najwyżej się powtórzy. ;) Zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona smakiem, więc chcę się podzielić przepisem. :) Pewnie każdy ma jeszcze i pomidory i paprykę, to można spróbować zrobić.
Robi się ją bardzo prosto ...

Pomidory suszę już z przyprawami (sól, bazylia oregano), więc nie dodaję już żadnych dodatkowych przypraw do pasty.

20231005_145213.jpg


Paprykę grilluję na patelni (solę ją i na chwilę odstawiam przed grillowaniem).

20231005_144715.jpg

Zrywając je z krzaczka byłam przekonana, że są słodkie, ale po zmiksowaniu okazało się, że są półostre, co finalnie okazało się dobrą pomyłką. Taka wersja jest chyba nawet lepsza, niż ze słodkich papryk.
Dodaję migdały i oliwę. Całość blenduję.

20231005_145444.jpg


20231005_145545.jpg


20231005_153603.jpg



Na koniec pasteryzacja w piekarniku i gotowe.

20231005_161514.jpg


Naprawdę polecam, jeśli ktoś lubi takie włoskie smaki. :yummi: :wink4:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2023 11:48 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, pszczolka, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, renons, Chiarodiluna

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 06 Paź 2023 20:34 #843987

  • Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 467
  • Otrzymane dziękuję: 2651
To na pewno nie jest zdrowe, ale u mnie sąsiadka robi konfitury z zielonych pomidorów. Na 1 kg zielonych pomidorów aż 1 kg cukru. Potem smażenie, wiadomo. Smak bardzo interesująco egzotyczny. Można nabierać gości, że to z niezwykłych zagranicznych owoców i na pewno najpierw uwierzą, a potem się zadziwią, że to wszystko z tych nieszczęśliwie niedojrzałych pomidorów z pola.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 07 Paź 2023 07:33 #843995

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
W ugotowanych zielonych pomidorach nie ma nic chorego bo zawarta w nich tomatyna rozkłada się w wysokich temperaturach, chyba że chodzi o ilość cukru. Przepis na taką marmoladę podawałem kilka lat temu i w nim kilogram cukru był na 2-2,5 kg pokrojonych na plastry i zblanszowanych pomidorów. Do tego jeszcze sok i skórka ze sporej cytryny, trochę mielonych goździków i torebka lub dwie cukru wanilinowego. Po odparowaniu na gęsto było wszystko mielone żeby długie skórki nie plątały się po nęzyku. Taka marmolada to idealne nadzienie do kruchych ciasteczek.
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2023 07:35 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Armasza, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 20 Paź 2023 23:10 #844555

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2310
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Do zamieszczonego powyżej przepisu na pastę z suszonych pomidorów wprowadziłam modyfikację i zrobilam wersję z dodatkiem grillowanych bakłażanów i oliwek ( zielone i czarne suszone). Migdały uprażylam. Wyszło bardzo dobre. :yummi:

20231018_191546.jpg


20231018_192219.jpg


20231018_210316.jpg


20231018_201838.jpg


20231020_192403.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2023 23:15 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 06 Lis 2023 11:34 #845213

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 943
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie pomidory w dużych ilościach lądują w słoikach. Co roku robię przeciery, koncentraty, sos - taki z papryką (właśnie planuję na koniec jeden rzut). W tym roku kupiłam sobie elektryczny przecierak do tego i to był strzał w 10-tkę.

Do słoików zwykle dodaję konserwanty czyli cukier, ocet, sól - do smaku. Część pomidorów jest tylko z solą i nic więcej. Robię przecier w pomidorów - doprawiam i w słoiku całe pomidory nim zalewam i pasteryzacja - mam na zimę.

Sałatka z pomidorów jest u mnie w rodzinie odkąd pamiętam. Poniżej zalewa - taka baza do warzyw czy grzybów (w zależności od preferencji można dodać więcej cukru lub octu, przyprawy jakie nam pasują do danych warzyw czy grzybów). U mnie jest ciut mniej octu do pomidorów, ciut więcej cukru jak są mocno kwaskowe. Do tego cebula, ziele angielskie i liście laurowe - przekładane na zmienę w słoiku z poktrojonymi w plasterki (ja robię nie tylko plasterki) pomidorami. Zalewamy zalewą - ważne by się powietrza pozbyć pomiędzy pomidorami. Szybka pasteryzacja. Najlepsze są do tego twarde pomidory. Można przed zakręceniem dodać ciut oleju na wierzch zalewy by lepiej zabezpieczyć same pomidory - które powinny być całe w zalewie.


324217964_580086113958739_2912459407729524028_n-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2023 11:34 przez Lilith.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.452 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum