Ela wrote:
Terri,dzięki na przepis na keczup,
jeśli możesz,to podaj inne sprawdzone przepisy,tu,albo w wątku kulinarnym . Mam nadmiar pomidorów i szukam możliwości jak najlepszego ich wykorzystania. Myślę,że w tym temacie też mozesz spokojnie,wszak to "pomidorowy zawrót głowy" i piszemy tu o wszystkim,co się tyczy pomidorów.
no to daję, te które robiłam...
Domowy Ketchup pikantny
składniki:
3 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu jabłkowego 5%
100 g cukru
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki; cebulę i obrane jabłka pokroić w półplasterki.
Do dużego gara wlać 1/4 szklanki wody, wrzucić pomidory, cebulę i jabłka.Pogotować ok 1/2 godziny na wolnym ogniu, potem to zmiksować blenderem.
Dodać cukier, ocet jabłkowy, musztardę oraz przyprawy i dalej gotować ok godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas pomieszać aby się nie przypaliło.
Zostawić pod przykryciem na całą noc i następnego dnia gotować jeszcze ok 1/2 godziny.
Przełożyć do słoików i pasteryzować ok 15 minut.
PRZECIER POMIDOROWY Z OREGANO I BAZYLIĄ
składniki:
1 kg pomidorów
2 łyżki cukru
1 łyżka soli grubej, morskiej
oregano i bazylia - świeże
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i do gara; gotować aż się trochę rozgotują.
Dodać cukier, sól, oregano i bazylię.
Przetrzeć blenderem i gorący do słoików, pasteryzować 15-20 minut.
SOS POMIDOROWY Z ZIOŁAMI
składniki:
ok 4 kg pomidorów
2 pęczki świeżej bazylii
2 duże główki czosnku
tymianek
oliwa z oliwek
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i do michy.
Bazylię grubo posiekać i dodać do pomidorów, czosnek można pokroić w kostkę( ja przecisnęłam przez praskę) i tymianek.
Wszystko wymieszać w misce, dodać trochę oliwy z oliwek.
Pomidory przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
SAŁATKA Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW
składniki:
1 kg ogórków zielonych
2 średnie cebule
3-5 pomidorów
2 łyżeczki soli
2/3 szklanki octu
koper, taki jak do ogórków(baldach)
3-4 łyżki oleju
Ogórki, jak są małe to nie obierać ze skórki; duże obrać; pokroić je w plasterki i posolić i dać ocet- odstawić na 3 godziny.
Cebulę pokroić w talarki i zanurzyć na 2 minuty we wrzątku, odcedzić.
Pomidory pokroić w grubsze plastry.
Ogórki nakładać do słoików na przemian z pomidorami i cebulą, doda baldach kopru.
Do octu, który mamy z moczenia ogórków dodać 2 szklanki wody i powstałą zalewą uzupełnić słoiki dodając po pół łyżki oleju na słoik.
Pasteryzować 25 minut.
I to by było na tyle...