• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni.

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 17:54 #579273

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7148
  • Otrzymane dziękuję: 7755
Byłam teraz w sklepie po przyprawy i stwierdziłam ze jest ich mnóstwo na półkach i niekoniecznie wiem do czego ich użyć.

Do swoich śledzi gajowego potrzebowałam owoc jałowca.

IMG_20171219_172134.jpg


ale do czego jeszcze używamy tej przyprawy?

Przede wszystkim trzeba go zmiażdżyć by wydobyć ten wspaniały zapach lasu. Nie jest to łatwe, bo mój chiński moździerz nie dawał sobie z tym radę,więc włożyłam ziarenka do szmatki z gazy i tłuczkiem do mięsa elegancko zmiażdżyłam. I teraz mozna go dodawać do wszystkich wyrobów wędliniarskich, do pieczeni, wszystkich zup i sosów z udziałem grzybów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Adasiowa, Dino_saur


Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 18:38 #579282

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9849
  • Otrzymane dziękuję: 14970
Jałowiec jest dla nas za bardzo aromatyczny, ale kiedy jeszcze jadłam mięso, uwielbiałam kiełbasę jałowcową - oczywiście sklepową, bo swojskich nigdy nie miałam. Bodajże raz użyłam całych jagód do jakiejś pieczeni "na dziko".
Wszystkie twarde przyprawy ( goździki, ziele, anyż ) mielę w młynku do kawy, gałkę muszkatołową trę na drobnej tarce. Ostatnio kupiłam na targu kurkumę - ale nie w proszku, tylko kawałki kłącza. Kształtem przypomina kłącze imbiru, ale na przekroju jest pomarańczowa; zapach delikatny, ale jeszcze jej nie rozgryzłam.
Kurkumę w proszku dodaję niemal do wszystkiego: płatków, ryżu, makaronu - fajnie rozgrzewa, wspomaga odporność, świetna na sezon przeziębień, zwłaszcza w połączeniu z imbirem lub cynamonem, ale nie jest ostra, nadaje potrawom ciepły, złoty kolor.

Do wigilijnych śledzi natomiast sypnęłam szczodrze curry ( tej samej firmy co jałowiec Emalki ) - właśnie ta mieszanka najbardziej mi odpowiada.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 18:52 #579287

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12136
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Ostatnio zapas owoców jałowca robię wykorzystując jałowcowy zagajnik w Puszczy Zielonce :) 20 min jazdy rowerkiem po wertepach, trochę skubania jagódek, ale zarazy są drobne i pochowane między igiełkami :)
Tak więc polecam osobom mieszkającym niedaleko lasu króciutką wyprawę po tradycyjną przyprawę :)

Z kupowanych przypraw polecam pieprz syczuański, który z roślinami z rodzaju pieprzowatych nie jest spokrewniony w żaden sposób. Pieprz syczuański to łupina owocu żółtodrzewu pieprzowego.
Przyprawa ta ma ostry smak, podobnie jak pieprz, posiada też lekką cytrusową nutą. Ale najważniejszy jej urok to wywoływanie drętwienia i mrowienia języka. Jest to naprawdę niesamowite uczucie, gdy po języku rozchodzi się mrowienie, niemal wibracje a komórki nabłonka wpadają w rezonans :happy:

Pieprz ten jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, stosuje się go do kurczaka i kaczki. Kurczak duszony z tym pieprzem to naprawdę niesamowite doznania kulinarne.
Podobnie jak lekko solone orzeszki ziemne suto obsypane pyłem z pieprzu syczuańskiego :)

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 20:06 #579300

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 976
  • Otrzymane dziękuję: 1330
Emalia112 wrote:
Przede wszystkim trzeba go zmiażdżyć by wydobyć ten wspaniały zapach lasu. Nie jest to łatwe, bo mój chiński moździerz nie dawał sobie z tym radę,więc włożyłam ziarenka do szmatki z gazy i tłuczkiem do mięsa elegancko zmiażdżyłam. I teraz mozna go dodawać do wszystkich wyrobów wędliniarskich, do pieczeni, wszystkich zup i sosów z udziałem grzybów.
W roli "tłuczka" sprawdza się świetnie wałek do ciasta. Do jałowca do śledzi z Twojego przepisu też go zastosowałam. Wkładam przyprawy w kopertkę z papieru i wałkuję ;) .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Dino_saur

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 20:16 #579303

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9849
  • Otrzymane dziękuję: 14970
A w TYM POŚCIE znajdziemy przepis na owe śledzie gajowego.

A odnośnie zbierania jagód z jałowców doczytałam ( kiedyś, gdzieś ), że nie wszystkie gatunki jałowca nadają się do szabru owocków, tylko kompletnie nie pamiętam, które były dopuszczalne :(
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2017 20:17 przez Adasiowa.

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 20:41 #579310

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7148
  • Otrzymane dziękuję: 7755
Tylko Jałowiec Pospolity Juniperus communis jest stosowany przy infekcjach dróg moczowych, ale nie naalezy go stosować zbyt długo , bo oprócz właściwości bakteriobójczych działa drażniąco na układ pokarmowy.
juncom1fr.jpg

Miałam dwa , ale tylko jeden miał owoce drugi mimo ze miał już 10 lat nie owocował.. Musiałam ich wyciąć bo przeszkadzały przy budowie kanalizacji.
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2017 21:06 przez Emalia112.

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 20 Gru 2017 22:55 #579419

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7148
  • Otrzymane dziękuję: 7755
Dawno temu pracowałam w Anglii w domach opieki osób starszych i chorych. Miałam wytyczne by w diecie moich podopiecznych codziennie podawać gimger. To były czasy kiedy ten dziwny korzeń o egzotycznym smaku nie był zbyt znany u nas, a o Google nikt jeszcze nie słyszał. No ale bardzo szybko odkryłam ze w sklepach jest pyszny dżem o smaku ginger, że cup of tea z dodatkiem ginger ma niepowtarzalny wspaniały smak. A jak dowiedziałam się o jego właściwościach zaczęłam go codziennie pić w herbacie. I tak zaprzyjaźniłam się z imbirem.
IMG_20171220_210924.jpg



Korzeniowe lub podziemne łodygi (kłącza) rośliny imbiru mogą być spożywane świeże, sproszkowane, suszone jako przyprawa, w postaci oleju lub w postaci soku.
jest powszechnie uprawiany na Jamajce, w stanie dzikim już nie występuje. Jako lek i cudowna roślina jest używany od 4 tyś lat.

Imbir stosuje się do zmniejszenia nudności, bólu i stanów zapalnych .
Imbir może być używany do robienia herbaty, siekany lub miażdżony w curry i pikantnych daniach, a także suszony lub skrystalizowany w słodyczach i deserach.
Podczas zimnej pogody picie herbaty imbirowej to dobry sposób na ogrzanie się. Jest napotny, co oznacza, że ​​promuje pocenie się, pracując, aby ogrzać ciało od wewnątrz.Jest przy tym naturalnym środkiem zmniejszającym objawy grypowe i przeziębienia.
To tylko tak w skrócie, bo jego lista zasług jest bardzo długa, a jest przy rym przepiękna rośliną.

0b36e8371969a2b89327bb1313f92fca.jpg
Ginger-plant-11.jpg

Próbowałam uprawiać w doniczce imbir. W lecie spokojnie moze robić za roślinę tarasową, ale w zimie wymaga ciepła i jasnego pomieszczenia.
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2017 23:05 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 25 Gru 2017 12:56 #579706

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7148
  • Otrzymane dziękuję: 7755
Tuż przed świętami robiłam pizze i oczywiście jak pizza to oregano.
IMG_20171222_145232.jpg


riganum vulgare to aromatyczna, niska bylina, który rośnie do 20-90 cm wysokości.

Oregano jest ważnym ziołem w kuchni greckiej i włoskiej, używamy przede wszystkim suszone młode listki, które mają więcej smaku jak świeże. Najczęściej kojarzona z oregano to pizza, ale stosuje sie go tez do sosów( pomidorowych) do przyprawiania mięs. Smak oregano zależy od odmiany, warunków środowiskowych (takich jak klimat i typ gleby) i pory roku.Oregano rosnące w cieplejszym klimacie moze mieć tak silny smak, ze znieczuli język. jest roślina mocno miododajną.
IMG_20160927_102211-2.jpg
IMG_20160927_102203.jpg


Suszone liście i kwiatki są czasami używane w potpourri, a ja używam jako wypełnienie do ziołowych kompozycji, wianków i bukietów.
IMG_00292-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2017 12:58 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 25 Gru 2017 13:15 #579711

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9849
  • Otrzymane dziękuję: 14970
Emalia112 wrote:
Próbowałam uprawiać w doniczce imbir. W lecie spokojnie moze robić za roślinę tarasową, ale w zimie wymaga ciepła i jasnego pomieszczenia.

Tak łatwo nie będziesz miała :devil1: - napisz, poproszę, jak doszłaś do takiego efektu kiełka w doniczce .
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 25 Gru 2017 14:36 #579713

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 466
  • Otrzymane dziękuję: 1074
Emalko a czy możliwe jest aby takie oregano zasiało się samo?
U mnie pomiędzy dzikimi krzewami, w miejscu gdzie dawno nie wbito motyki rośnie coś takiego, mocno aromatycznego:
DSC07490.jpg


DSC07491.jpg


Podobne do rosliny z Twoich zdjęć, tylko kwiaty jaśniejsze.
Beata
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2017 14:37 przez whitedame.

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 25 Gru 2017 14:57 #579714

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7148
  • Otrzymane dziękuję: 7755
Oregano daje bardzo obfity samosiew, a taka ciekawostkę zauważyliśmy podglądając przez kamery miot rodziny szpaków, przy budowie gniazda były wykorzystywane kwiatostany oregano, najpierw żartowaliśmy ze pan szpak przynosi żonie kwiaty, ale potem te główki oregano były wplatane w gniazdo. Były głosy że ma to znaczenie sanitarne. Tak ze widziałam na własne oczy ze ptaki roznoszą nasiona tego zioła.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Dino_saur

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 25 Gru 2017 15:01 #579715

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 466
  • Otrzymane dziękuję: 1074
Czyli wszystko jasne, w tym miejscu rosną stare sosny i tuje a w nich sporo ptasich gniazd.
Beata

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 02 Sty 2018 19:14 #580614

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9849
  • Otrzymane dziękuję: 14970
Omawianą wcześniej kurkumę wykorzystałam do sporządzenia mikstury na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Starłam kawałeczek ususzonego kłącza ( pół łyżeczki ), wymieszałam z taką samą ilością mielonego imbiru.
Delikatnie podgrzałam szklankę skrystalizowanego o tej porze miodu akacjowego, dodałam mieszankę przypraw i przelałam do słoika, który trzymam w chłodnym miejscu. Stosuję codziennie 1 łyżeczkę.
Zamówiłam też w sklepie internetowym "żywe" kłącze kurkumy.



"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 02 Sty 2018 19:15 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Zielona

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 02 Sty 2018 19:37 #580629

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7148
  • Otrzymane dziękuję: 7755
Ja jeszcze do tego co Ania napisała dodam że zmielona kurkuma jest głównym składnikiem przyprawy Curry, a ta ma zastosowanie we wszystkich, mięsnych i jarzynowych potrawach. w azjatyckich i orientalnych smakach.
IMG_20180102_192926.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 02 Sty 2018 20:48 #580659

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 196
  • Otrzymane dziękuję: 407
Emalia112 wrote:
Oregano ....były głosy że ma to znaczenie sanitarne. Tak ze widziałam na własne oczy ze ptaki roznoszą nasiona tego zioła.

Tak masz rację, oregano to ważne zioło dla osób hodujących ptaki. Jest dezynfekujące, odstrasza pasożyty i przede wszystkim doskonale pomaga w walce z biegunkami u ptaków. Ja profilaktycznie dodaje oregano do karmy kurom, a w przypadku problemów żołądkowych zwiększam znacznie dawkę. Zalecane jest sadzenie krzewów oregano w okolicach kurników.

Kurkuma ma zastosowanie również w łagodzeniu bólu spowodowanego zapaleniem stawów, podagrą, artretyzmem.
Szklanka wody z rozpuszczoną łyżeczką (kopiastą) kurkumy. Pić dwa razy dziennie. Sprawdzone, działa.
Dla zwiększenia skuteczności, do szklanki z rozpuszczoną kurkumą należy dodać świeżo zmielonego pieprzu.
Piperyna z pieprzu wzmacnia działanie kurkumy. A i smak jest ostrzejszy - zależy co kto lubi :)
Slowly and steady wins the race...

Pozdrawiam
Zbyszek
Ostatnio zmieniany: 02 Sty 2018 20:53 przez Dino_saur.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 05 Sty 2018 18:54 #581201

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9849
  • Otrzymane dziękuję: 14970
Z pewnością kurkuma pomogła mi w zwalczeniu styczniowej infekcji zatok - być może przesadzam, ale w połączeniu z miodem i imbirem bardzo sprawnie rozgrzewa i wzmacnia organizm. Może być nawet niezłym pomocnikiem w zwalczaniu osłabienia po zimie, czyli na przedwiośniu, kiedy w naszej diecie brakuje nowalijek i witamin.
Jednak ta w proszku nie jest tak aromatyczna i "ostra", jak samodzielnie starte kłącze. Może odstraszać cena - w zależności od miejsca zakupu, koszt 1 kg to wydatek rzędu 60 - 90 zł, ale ( !!!! ), kawałki sprzedawanej kurkumy są lekkie, np. w Lidlu za dwa fragmenty zapłaciłam 2 zł.

Dzisiaj natomiast dostałam torebkę Garam Masala - po otwarciu opakowania znalazłam się w przyprawowym raju :hearts: : kolendra, kminek, listek laurowy, koper włoski, pieprz, kwiaty maku , suszone liście goździków, same gożdziki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon czarny .... zmysł węchu oszalał .... Pierwsze skojarzenie, jakie przyszło mi do głowy: idealna do pierników, ale później kolejna myśl: potrawy z dynią - to może być to !

Mamy jakieś inne pomysły na wykorzystanie tej indyjskiej mieszanki ? Ryż ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 05 Sty 2018 19:20 #581211

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7148
  • Otrzymane dziękuję: 7755
Myślę, zw pasta z duszonych boczniaków lub pieczarek i gotowanej soi. Grzyby dusić na mocnym oleju rzepakowym chilli z cebulką bez czosnku. ta potrawa jest raaczej bezsmakowa i cala jej moc w przyprawach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 05 Sty 2018 19:41 #581220

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9849
  • Otrzymane dziękuję: 14970
Skoro pasta, to po ususzeniu zmiksować całość ? Brzmi apetycznie :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.182 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum