• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni.

Zioła do zup i innych potraw 16 Mar 2012 18:06 #12061

  • Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1504
  • Otrzymane dziękuję: 206
Do zupy to może za wąsko, do przyprawiania potraw w kuchni. Co posadzić/posiać z wieloletnich i jednorocznych?
U mnie rosną tak: koper-ek (sam się wysiewa), parę odmian pietruszki liściowej, szczypiorek zwykły, szczypior bulwiasty (czyli szczypiorek czosnkowy), kilka odmian mięty w doniczkach i absolutnie jedyny w swoim rodzaju cząber górski. Poza tym melisa, ale złotolistna i lubczyk. Będę w tych dniach wysiewać bazylię (może się uda), kolendrę i wysiałam 3 tygodnie temu rozmaryn, ale nie wschodzi. Pytanie, co jeszcze i dobrze, by było i smaczne, i mało wymagające :)
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2014 21:45 przez .


Odp: Zioła "do zupy" :) 17 Mar 2012 10:10 #12437

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
No tak to ja też dołożę swoje trzy grosze.Cząber górski, lubczyk , koperek , natka pietruszki , jeszcze dobrze mieć majeranek( wysiewam co roku) liść laurowy rośnie w donicy , na zimę zabieram i tymianki , bazylię dopiero wysiałam , rozmaryn zawsze kupowałam w tym roku posiałam kilka nasionek i 5 szt wyszło , zobaczymy czy dotrwają wieku dojrzałego, wieloletnie też jest oregano , ładnie wygląda na rabacie.
Zapomniała bym o ogóreczniku , raz posiany jest przez długie lata sam się wysiewa, dodaję so wszelkich sałatek, kwiatki też są jadalne i dekoracyjne.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 10:14 przez Tacca.

Odp: Zioła "do zupy" :) 17 Mar 2012 10:59 #12447

  • ra_barbar
  • ra_barbar's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 37
  • Otrzymane dziękuję: 25
Nigdy nie słyszałam o domowej uprawie lisci laurowych :ohmy: z nasion czy sadzonek?Odpowiedzcie proszę :thanks:
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas"
Philip Otto Runge

Odp: Zioła "do zupy" :) 17 Mar 2012 11:12 #12449

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Laur w ogrodzie jest do późnej jesieni
DSC02300.JPG
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 11:12 przez Tacca.

Odp: Zioła "do zupy" :) 17 Mar 2012 12:50 #12478

  • Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1504
  • Otrzymane dziękuję: 206
Tacca wrote:
Laur w ogrodzie jest do późnej jesieni
DSC02300.JPG
Na laur niestety mam w domu za ciepło :evil: , czego strasznie żałuję. PIękne masz to drzewko. A użytkujesz liście świeże czy suszone?
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Odp: Zioła "do zupy" :) 17 Mar 2012 23:45 #12756

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Nie chcę żeby się za bardzo rozrosło więc używam świeże.

Odp: Zioła "do zupy" :) 18 Mar 2012 08:45 #12803

  • Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1504
  • Otrzymane dziękuję: 206
A jak z zimowaniem? Garaż?
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Odp: Zioła "do zupy" :) 18 Mar 2012 09:35 #12830

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Snigdha zimuję w pokoju , miejsce widne często wietrzone mało podlewam, na ogród wystawiam jak będę pewna że nie będzie przymrozków.

Zioła "do zupy" :) 29 Paź 2014 21:41 #309270

  • 's Avatar
W mojej kuchni zioła mają całkiem poczesne miejsce :) lubię pitrasić i staram się nie używać sztucznych przypraw.W tym poście przedstawię
Jakie zioła używam do jakich zup
Zupy na bazie warzyw-bazylia, rozmaryn, tymianek.
Rosół-bazylia,lubczyk,estragon,pietruszka(do posypania)
Żurek-majeranek
Grzybowa-rozmaryn
Fasolowa-kolendra,czosnek,cząber,rozmaryn,majeranek,bazylia (do posypania)
Pomidorowa-rozmaryn,lubczyk,koperek,bazylia, lebiodka,tymianek.
Grochowa-cząber,rozmaryn,majeranek,bazylia
Rybna-estragon,tymianek,koperek,bazylia
Ziemniaczana-Kminek, liść laurowy, pietruszka.

prawie do wszystkich zup dodaję liście laurowe i ziele angielskie

Zioła do zup i innych potraw 06 Lis 2014 09:12 #310873

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 738
  • Otrzymane dziękuję: 372
Ziół w kuchni używam całą masę, ale widzę, że skupiamy się w tym wątku na ziołach uprawianych w ogródku lub na parapecie.
W ogrodzie :
Mięta - do ryby,jako napój na zimno i herbatka na gorąco przy dolegliwościach żołądkowych.
Szałwia - do mięs, zup i jako środek do płukania gardła przy infekcjach.
Majeranek bylinowy - do mięs, ryb, sosów. Napar jako środek przeciw kaszlowi.
Lubczyk liście - zupy ,sosy
Tymianek - ryby, pizza i co ciast słonych. Również posiada działanie lecznicze jako napar.
Macierzanka piaskowa - podobnie jak tymianek - zupy sosy, ryby
Nasturcja - kwiat i liście do sałatek, ze świeżych nasion można zrobić "kapary"
Pietruszka naciowa - najlepiej dużo i do czego się da :)
Czosnek - dania mięsne, zupy, do białego sera, do kiszenia ogórków itp
Czosnek niedźwiedzi - sałatki
Rukola - podobnie
Kolendra - (nie lubię osobiście jej smaku) do duszenia,pieczenia mięs i ryb, surówek.
Liść laurowy - zupy, sosy. U mnie rośnie stale na parapecie kuchennym.
Oregano - do sałatek, mięs, zup i sosów.

Pewnie jeszcze wiele roślin traktowanych jako przyprawę a znajdujących się w ogrodzie pominęłam, bo pewnie zbyt oczywiste , jak por czy seler, paprykę, bazylię lub przez zapomnienie.
Z przypraw importowanych namiętnie stosuję : cynamon, kardamon, anyż gwiaździsty, pieprze (w odmianach kolorystycznych), sok z cytryny czy limonki, imbir, wanilię i wiele , wiele innych
Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2014 09:13 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad,

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 17:54 #579273

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8299
  • Otrzymane dziękuję: 9897
Byłam teraz w sklepie po przyprawy i stwierdziłam ze jest ich mnóstwo na półkach i niekoniecznie wiem do czego ich użyć.

Do swoich śledzi gajowego potrzebowałam owoc jałowca.

IMG_20171219_172134.jpg


ale do czego jeszcze używamy tej przyprawy?

Przede wszystkim trzeba go zmiażdżyć by wydobyć ten wspaniały zapach lasu. Nie jest to łatwe, bo mój chiński moździerz nie dawał sobie z tym radę,więc włożyłam ziarenka do szmatki z gazy i tłuczkiem do mięsa elegancko zmiażdżyłam. I teraz mozna go dodawać do wszystkich wyrobów wędliniarskich, do pieczeni, wszystkich zup i sosów z udziałem grzybów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Adasiowa, Dino_saur

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 18:38 #579282

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13522
  • Otrzymane dziękuję: 23720
Jałowiec jest dla nas za bardzo aromatyczny, ale kiedy jeszcze jadłam mięso, uwielbiałam kiełbasę jałowcową - oczywiście sklepową, bo swojskich nigdy nie miałam. Bodajże raz użyłam całych jagód do jakiejś pieczeni "na dziko".
Wszystkie twarde przyprawy ( goździki, ziele, anyż ) mielę w młynku do kawy, gałkę muszkatołową trę na drobnej tarce. Ostatnio kupiłam na targu kurkumę - ale nie w proszku, tylko kawałki kłącza. Kształtem przypomina kłącze imbiru, ale na przekroju jest pomarańczowa; zapach delikatny, ale jeszcze jej nie rozgryzłam.
Kurkumę w proszku dodaję niemal do wszystkiego: płatków, ryżu, makaronu - fajnie rozgrzewa, wspomaga odporność, świetna na sezon przeziębień, zwłaszcza w połączeniu z imbirem lub cynamonem, ale nie jest ostra, nadaje potrawom ciepły, złoty kolor.

Do wigilijnych śledzi natomiast sypnęłam szczodrze curry ( tej samej firmy co jałowiec Emalki ) - właśnie ta mieszanka najbardziej mi odpowiada.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 18:52 #579287

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13063
  • Otrzymane dziękuję: 8202
Ostatnio zapas owoców jałowca robię wykorzystując jałowcowy zagajnik w Puszczy Zielonce :) 20 min jazdy rowerkiem po wertepach, trochę skubania jagódek, ale zarazy są drobne i pochowane między igiełkami :)
Tak więc polecam osobom mieszkającym niedaleko lasu króciutką wyprawę po tradycyjną przyprawę :)

Z kupowanych przypraw polecam pieprz syczuański, który z roślinami z rodzaju pieprzowatych nie jest spokrewniony w żaden sposób. Pieprz syczuański to łupina owocu żółtodrzewu pieprzowego.
Przyprawa ta ma ostry smak, podobnie jak pieprz, posiada też lekką cytrusową nutą. Ale najważniejszy jej urok to wywoływanie drętwienia i mrowienia języka. Jest to naprawdę niesamowite uczucie, gdy po języku rozchodzi się mrowienie, niemal wibracje a komórki nabłonka wpadają w rezonans :happy:

Pieprz ten jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, stosuje się go do kurczaka i kaczki. Kurczak duszony z tym pieprzem to naprawdę niesamowite doznania kulinarne.
Podobnie jak lekko solone orzeszki ziemne suto obsypane pyłem z pieprzu syczuańskiego :)

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 20:06 #579300

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1095
  • Otrzymane dziękuję: 1614
Emalia112 wrote:
Przede wszystkim trzeba go zmiażdżyć by wydobyć ten wspaniały zapach lasu. Nie jest to łatwe, bo mój chiński moździerz nie dawał sobie z tym radę,więc włożyłam ziarenka do szmatki z gazy i tłuczkiem do mięsa elegancko zmiażdżyłam. I teraz mozna go dodawać do wszystkich wyrobów wędliniarskich, do pieczeni, wszystkich zup i sosów z udziałem grzybów.
W roli "tłuczka" sprawdza się świetnie wałek do ciasta. Do jałowca do śledzi z Twojego przepisu też go zastosowałam. Wkładam przyprawy w kopertkę z papieru i wałkuję ;) .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Dino_saur

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 20:16 #579303

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13522
  • Otrzymane dziękuję: 23720
A w TYM POŚCIE znajdziemy przepis na owe śledzie gajowego.

A odnośnie zbierania jagód z jałowców doczytałam ( kiedyś, gdzieś ), że nie wszystkie gatunki jałowca nadają się do szabru owocków, tylko kompletnie nie pamiętam, które były dopuszczalne :(
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2017 20:17 przez Adasiowa.

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Gru 2017 20:41 #579310

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8299
  • Otrzymane dziękuję: 9897
Tylko Jałowiec Pospolity Juniperus communis jest stosowany przy infekcjach dróg moczowych, ale nie naalezy go stosować zbyt długo , bo oprócz właściwości bakteriobójczych działa drażniąco na układ pokarmowy.
juncom1fr.jpg

Miałam dwa , ale tylko jeden miał owoce drugi mimo ze miał już 10 lat nie owocował.. Musiałam ich wyciąć bo przeszkadzały przy budowie kanalizacji.
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2017 21:06 przez Emalia112.

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 20 Gru 2017 22:55 #579419

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8299
  • Otrzymane dziękuję: 9897
Dawno temu pracowałam w Anglii w domach opieki osób starszych i chorych. Miałam wytyczne by w diecie moich podopiecznych codziennie podawać gimger. To były czasy kiedy ten dziwny korzeń o egzotycznym smaku nie był zbyt znany u nas, a o Google nikt jeszcze nie słyszał. No ale bardzo szybko odkryłam ze w sklepach jest pyszny dżem o smaku ginger, że cup of tea z dodatkiem ginger ma niepowtarzalny wspaniały smak. A jak dowiedziałam się o jego właściwościach zaczęłam go codziennie pić w herbacie. I tak zaprzyjaźniłam się z imbirem.
IMG_20171220_210924.jpg



Korzeniowe lub podziemne łodygi (kłącza) rośliny imbiru mogą być spożywane świeże, sproszkowane, suszone jako przyprawa, w postaci oleju lub w postaci soku.
jest powszechnie uprawiany na Jamajce, w stanie dzikim już nie występuje. Jako lek i cudowna roślina jest używany od 4 tyś lat.

Imbir stosuje się do zmniejszenia nudności, bólu i stanów zapalnych .
Imbir może być używany do robienia herbaty, siekany lub miażdżony w curry i pikantnych daniach, a także suszony lub skrystalizowany w słodyczach i deserach.
Podczas zimnej pogody picie herbaty imbirowej to dobry sposób na ogrzanie się. Jest napotny, co oznacza, że ​​promuje pocenie się, pracując, aby ogrzać ciało od wewnątrz.Jest przy tym naturalnym środkiem zmniejszającym objawy grypowe i przeziębienia.
To tylko tak w skrócie, bo jego lista zasług jest bardzo długa, a jest przy rym przepiękna rośliną.

0b36e8371969a2b89327bb1313f92fca.jpg
Ginger-plant-11.jpg

Próbowałam uprawiać w doniczce imbir. W lecie spokojnie moze robić za roślinę tarasową, ale w zimie wymaga ciepła i jasnego pomieszczenia.
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2017 23:05 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 25 Gru 2017 12:56 #579706

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8299
  • Otrzymane dziękuję: 9897
Tuż przed świętami robiłam pizze i oczywiście jak pizza to oregano.
IMG_20171222_145232.jpg


riganum vulgare to aromatyczna, niska bylina, który rośnie do 20-90 cm wysokości.

Oregano jest ważnym ziołem w kuchni greckiej i włoskiej, używamy przede wszystkim suszone młode listki, które mają więcej smaku jak świeże. Najczęściej kojarzona z oregano to pizza, ale stosuje sie go tez do sosów( pomidorowych) do przyprawiania mięs. Smak oregano zależy od odmiany, warunków środowiskowych (takich jak klimat i typ gleby) i pory roku.Oregano rosnące w cieplejszym klimacie moze mieć tak silny smak, ze znieczuli język. jest roślina mocno miododajną.
IMG_20160927_102211-2.jpg
IMG_20160927_102203.jpg


Suszone liście i kwiatki są czasami używane w potpourri, a ja używam jako wypełnienie do ziołowych kompozycji, wianków i bukietów.
IMG_00292-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2017 12:58 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.161 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum