TEMAT: Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 14:17 #577246

  • koma
  • koma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1292
  • Otrzymane dziękuję: 7684
Witam.W mojej rodzinie tradycją są ucha z kapustą i grzybami , ciasto z drożdżami smażone na głębokim tłuszczu". Przepis mam "na oko". Jeżeli ktoś jest zainteresowany, napiszę.
Życzę miłego dnia Maria
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2017 14:40 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak


Zielone okna z estimeble.pl

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 14:31 #577250

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 638
  • Otrzymane dziękuję: 835
Napisz chętnie zobaczę co króluje na Twoim stole :bye: Może będzie to inspiracją dla mnie...
Coś nowego zawsze mile widziane ;)
Ciasto z drożdżami smażone na głębokim tłuszczu to coś jak pączki bez nadzienia?
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2017 14:37 przez anianiekurzak.

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 14:45 #577253

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8583
  • Otrzymane dziękuję: 23644
Moje Boże Narodzenie wygląda potwornie tradycyjnie. Jest to jedna z dwóch okazji w roku, gdy gotuję "po polsku", wiele rzeczy robię tylko jedyny raz w roku. Dodam, że staram się te tradycje zachować niezależnie od okoliczności, również, gdy spędzam święta tysiąc km od domu - i więcej. Do moich wypieków należą pierniczki i robiony z innego ciasta piernik na piwie.
Przepis na piernik mam w mieście, dziś - pierniczki. Tym bardziej, że jest nieomal ostatnia chwila, gdy można "nastawić" ciasto.
Potrzebujemy pół kilo dobrego miodu, 250 g masła (biorę trochę mniej),2 szklanki cukru (dałam półtorej, trzcinowego), 3 jajka, kilo maki luksusowej, 3 łyżeczki sody rozpuszczone w pół szklanki mleka, przyprawę piernikową i - fakultatywnie - mielone orzechy.
Ostrożnie rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Chłodzimy, dodajemy resztę składników, mieszamy (najlepiej ręką), wyrabiamy na jednolita masę. Wstawiamy do chłodnego miejsca (u mnie jest to lodówka) przykryte ściereczką. Teraz uwaga: kilka dni przed planowanym spożyciem albo robimy pierniczki (można je długo przechowywać, im starsze, tym lepsze), albo wałkujemy na blaty, pieczemy i przekładamy powidłem, masa marcypanową itede.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, lucysia

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 15:07 #577261

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 4038
  • Otrzymane dziękuję: 7532
Miód z masłem i cukrem tylko rozpuścić,czy zagotować?
Mój awatar to dzieło mojej córci.
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 15:32 #577267

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1537
  • Otrzymane dziękuję: 3031
Jak długo musi być w lodówce?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 15:35 #577268

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9261
  • Otrzymane dziękuję: 12633
Wieczerza tradycyjne dania i owszem, ale w wigilie w południe jesteśmy głodni i tutaj absolutnie nie ma ustępstw. Zypa: Krupnik z pęcaku z grzybami i suszonymi śliwkami i śledzie gajowego odpowiednio wcześniej przygotowane.
śledzie gajowego
1/2kg śledzi typu matiasy
3 duze cebule (moze być mniej)
2x 1/2 szklanka oleju Ja daję mocny olej chilli
majeranek, ziele jałowca,kolendry ( pokruszyć w moździerzu )

Grzyby suszone, ja biorę zawsze trzy garście suszonych opieniek bo według mnie sa najlepsze, ale powinny być borowiki, podgrzybki. W każdym razie leśne.
Grzyby płuczemy, moczymy parę godzin gotujemy do miękkości. Wywar używam potem do zupy żurku, kapuśniaku, itp.
Po wystygnięciu grzybów kroimy na paski.
Szatkujemy w krążki cebulę i podsmażamy ją na 1/2 szklance oleju ,pod koniec dodajemy grzyby i jeszcze chwile podsmażamy.
Śledzie płuczemy i kroimy na paski ( grube.)
W 2 litrowym słoju układamy warstwę śledzi , warstwę cebuli z grzybami bez odsączania tłuszczu. i tak na zmianę
Całość zalewamy przestudzona marynatą.
Maarynata
1 szklanka wody
!/2 szklanka octu winnego lub jabłkowego
1/2 szklanka oleju
3 łyzki cukru
przyprawy
wszystkie składniki zagotuwujemy i po ostygnieciu marynta gotowa.
śledzie powinny stać przez 5 dni w zalewie, dopiero potem nadają się do jedzenia.
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2017 15:36 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Adasiowa, Armasza, Łatka

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 16:01 #577272

  • koma
  • koma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1292
  • Otrzymane dziękuję: 7684
Przepis na ucha w cieście drożdzowym ok. 1 kg kapusty kiszonej ,2 duże cebule,2 "garście "suszonych grzybów,trochę wody i oleju.Wszystko gotujemy do miękkości.Ciasto;ok.50-70 dkg mąki .sól,5-6 łyżek oleju.Zalewamy to gorącą wodą ,wyrabiamy.Dodajemy wyrośnięte drożdze/ok.1/4 opakowania 100g./Zostawiamy do wyrosniecia.ćiasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi.Do kapusty z grzybami dodajemy sól i pieprz do smaku/ja przepuszczam przez maszynke o grubych oczkach.W pierożkach zlepiam dwie końcówki i smaże na głębokim tłuszczu.
Życzę miłego dnia Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, anianiekurzak, Emalia112, Łatka

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 16:04 #577275

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 425
  • Otrzymane dziękuję: 1499
Lucynko i Haniu co prawda nie jestem Łatką-Anią, ale również piekę ten piernik/pierniczki (piernik staropolski :-))

Według moich doświadczeń z w/w ciasto powinno stać minimum 8 dni.
Ela
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2017 16:36 przez Kajtkowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Armasza

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 16:18 #577276

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8583
  • Otrzymane dziękuję: 23644
Lucysiu, miodu nie wolno zagotować. Mocno podgrzać cały czas mieszając.
Haniu, moja przyjaciółka, od której dostałam przepis dawno temu, twierdzi, że druga a niedziela adwentu to absolutny deadline.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 16:23 #577278

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9261
  • Otrzymane dziękuję: 12633
Elu jest zasada ze nie linkujemy do obcych blogów. Chcemy mieć swoje przepisy sprawdzone przez naszych użytkowników. Wtedy ten dział ma sens. Każdy moze sobie wygooglować inne przepisy, ale sprawdzenie ich i wprowadzenie zmian to już wymaga czasu i prób. Internet pęka od przepisów. Nie jesteśmy w stanie wszystkich sprawdzić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 16:27 #577281

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9261
  • Otrzymane dziękuję: 12633
Koma czyli uszka do barszczu nie gotujesz, a smażysz.?

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 16:36 #577282

  • koma
  • koma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1292
  • Otrzymane dziękuję: 7684
Tak są smażon.Im dłużej leżą w ziplocku tym są smaczniejsze
Życzę miłego dnia Maria

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Gru 2017 16:38 #577283

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 425
  • Otrzymane dziękuję: 1499
Emalko, bardzo przepraszam :oops: Już poprawiłam.
Ela

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 03 Gru 2017 17:40 #577404

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1537
  • Otrzymane dziękuję: 3031
Łatka wrote:
Przepis na piernik mam w mieście, dziś - pierniczki. Tym bardziej, że jest nieomal ostatnia chwila, gdy można "nastawić" ciasto.
Aniu
wstawisz przepis na piernik?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 03 Gru 2017 17:45 #577406

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 4038
  • Otrzymane dziękuję: 7532
Wczoraj umieszałam ciasto na pierniczki wg.Łatki.Będę robić w ostatnią niedzielę przed świętami. :dance:
Odkąd Julka się urodziła było pod górę z pierniczkami.W tamtym roku tylko troszkę zrobiłam bo starsza się dopraszała.

W tym roku będzie się działo.
A biały lukier to z białka i cukru pudru robocie?Czy jakoś inaczej?
Mój awatar to dzieło mojej córci.
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2017 17:46 przez lucysia.

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 03 Gru 2017 19:27 #577421

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8583
  • Otrzymane dziękuję: 23644
Armasza wrote:
Aniu
wstawisz przepis na piernik?
Haniu - stała się straszna rzecz, nie mogę znaleźć kartki z przepisem; niby pamiętam, ale nie ręczę za ścisłe proporcje. Jeśli uda mi się dotrzeć do "materiałów źródłowych", skoryguję przepis. Na razie nie ma się co z nim spieszyć, zwykle robiłam ten piernik około tygodnia przed Bożym Narodzeniem.
Jest to proporcja na dużą, dość głęboką blachę.
Podobnie jak w przypadku pierniczków, rozpuszczamy pół kilo miodu (chyba, że jest płynny - ale o tej porze dobry miód jest skrystalizowany, jeśli się leje, to zły znak, dodano chemii), czubatą łyżkę masła, szklankę oliwy (a jak ktoś naprawdę nie lubi, to oleju). Teraz uwaga: w małej butelce piwa rozpuszczamy trzy łyżeczki sody i przyprawy. Dolewamy do masy miodowo-tłuszczowej. Jeśli jest dostatecznie schłodzona piwem możemy robić dalej. Dodajemy 4 całe jajka, bakalie wg gustu (zawsze daję włoskie orzechy i suszone śliwki, pocięte oczywiście; bakalie warto obtoczyć w odrobinie mąki - nie spadną na dno) i stopniowo kilo mąki pszennej. Masa powinna być konsystencji bardzo gęstej śmietany. Wylewamy na blachę, pieczemy w około 200 stopniach. Nie potrafię powiedzieć, jak długo - aż wkłuty patyczek jest suchy. Ciasto dość mocno rośnie - należy zostawić mu miejsce. Po upieczeniu nie jest upiornie słodkie, raczej wytrawne, jak kto woli słodziej, niech doda cukru do podgrzewanego miodu.
Lukru nie używam, więc, Lucysiu, nie odpowiem na Twoje pytanie z własnego doświadczenia. Moja babcia robiła tak, że po prostu do cukru-pudru po łyżeczce dodawała wrzątek, aż zrobił się gęsty, lecz smarowny "klajster". Albo zagotowany sok cytrynowy, dawało to lukier kwaskowaty.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Armasza, pszczelarz5

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 03 Gru 2017 20:53 #577435

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 702
  • Otrzymane dziękuję: 968
Aniu Dziękuję za przepis a szczególnie za; rozpuszczamy pół kilo miodu (chyba, że jest płynny - ale o tej porze dobry miód jest skrystalizowany, jeśli się leje, to zły znak, dodano chemii),Pozd. krzyś :thanks: :bye: :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 03 Gru 2017 21:09 #577436

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 530
  • Otrzymane dziękuję: 657
Lucysiu ja zawsze do pierniczków robiłam lukier taki jak mówisz-z białek i cukru pudru,jest bielutki i szybko się go robi.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.166 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum