• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie

Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 17:56 #582214

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3290
  • Otrzymane dziękuję: 1708
Nie od dziś wiadomo, że kuchnia studencka ma być szybka i smaczna. Dlatego korzystając z okazji, że jeszcze mam status
studenta chce się podzielić sprawdzonymi, prostymi i ciekawymi przepisami. Gotuje często różne rzeczy w różnych warunkach
To zaczynamy

Supa serowa:

  • bloczek serka topionego w ulubionym smaku
  • 2-3 małe ziemniaki lub jeden duży/zamiast ziemniaków można dać ryż/ nie dodawać nic tylko przygotować grzanki z ciemnego pieczywa
  • kostka rosołowa
  • itr wody
-opcjonalnie kiełbaska podsmażona z cebulką lub przygotować małe kuleczki mielone - ja robię je na ostro
  • przyprawy dowolne, ja daję zioła prowansalskie 



    Ziemniaki i kostkę rosołową wrzucamy do garnka. Kiedy ziemniaki są już w miarę miękkie dodajemy cały bloczek
    sera, w małych kawałkach. Potem przygotowujemy kiełbaskę, lub pulpeciki i wszystko jeszcze przez chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawy i gotowe
  • Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2018 18:00 przez Michał.
    Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, obeata
    

    Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 17:59 #582215

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Spaghetti/zapiekanka carbonara


  • przyprawa do spagethii carbonara
  • śmietanka mała słodka 330ml

  • kiełbaska
  • makaron spagethii łamany na pół

  • dwa plasterki sera



    Makaron ugotować, przyprawę do spaghetti rozrobić z śmietanką. Kiełbaskę podsmażyć, dorzucić go gotowego sosu.
Makron odcedzić wrzucić do sosu wymieszać razem nałożyć na talerz (najlepiej głęboki) na wierzch położyć pokruszone plastry sera. Zapiekać w mikrofali 2-3 minuty na najwyższej temp.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): obeata

    Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:02 #582217

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Kurczak w sosie słodko kwaśno ostrym 


  • szklanka ryżu
  • dwie szklanki wody
  • kostka rosołowa
  • 0,7-1kg piersi z kurczaka
  • ostre przyprawy (bałkańska, gyros, do kurczaka, do grilla itp.), zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie)

  • sos słodko kwaśny z biedronki w słoiczku


    Ryż ugotować w 2 szklankach wody z kostką rosołową. Kurczaka pokroić w kostkę - taką większą.
 Potem mięso posypujemy przyprawami,
    nie żałujemy przypraw, ziół. Polewamy to trochę oliwą. Dokładnie mieszamy, i smażmy aż mięso nabierze ładnego kolorku. Potem do
    osobnego garnka wlewamy sos z słoiczka i dodajemy kurczaka. Podawać z ciepłym ryżem.

 Zamiast sos słodko kwaśnego można to zastąpić
    sosem serowym wymieszanym z śmietanką słodką 330ml.

  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:07 #582220

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Kotleciki studenckie


  • 3-4 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy
  • jedna kiełbaska lub 3-4 plasterki szynki
  • 3-4 plasterki żółtego sera

    Jajka rozkłócamy, dodajemy dowolne przyprawy - mieszamy. Dodajmy bułkę tartą by konsystencja nie byłą zbyt rzadka,
    ani zbyt gęsta. Dalej dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę i żółty ser. Pieczemy na patelni do zarumienienia się obu stron.
    Podawać z ajvarem lub dipem serowym.
  • Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2018 18:24 przez Adasiowa.

    Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:10 #582221

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Jajeczny chleb

  • dowolne pieczywo chleb, bułki
  • przyprawy dowolne
  • 1 jajko

    Jajka rozkłócamy z przyprawami. W tym moczymy chleb z każdej strony i smażymy, aż się zarumieni.
    Na ciepły chleb możemy połozyc szynkę, żółty ser lub to co kto lubi.
  • Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2018 18:24 przez Adasiowa.
    Za tę wiadomość podziękował(a): obeata

    Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:11 #582223

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Sałatka z zielonego ogórka i szynki konserwowej

  • 1 ogórek zielony
  • 200g szynki konserwowej
  • opakowanie makaronu ryżowego

  • majonez i jogurt naturalny
  • koperek
-przyprawa tzatziki

    Makaron ugotować według przepisu. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę dodać przyprawę tzatziki. Wymieszać, dodać chłodny makaron.
    Przyprawić majonezem i jogurtem do smaku, tak po 2 łyżki stołowe. Posypać koperkiem.
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:12 #582224

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Sałatka z tuńczyka

  • opakowanie tuńczyka większe
  • szklanka ryżu
  • dwie szklanki wody
  • kostka rosołowa
  • 4-6jajek
  • majonez/jogurt naturalny
  • słoiczek ogórków konserwowych

    Ryż ugotować z kostką rosołową lub solą, tuńczyka odcedzić. Jajka posiekać, ogórki pokroić. Wszystko razem wymieszać,
    dodać majonezu i jogurtu naturalnego.
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:15 #582226

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Proste leczo

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4-6 kiełbasek
  • 2 cebule
  • degusta lub wegeta do smaku
  • dowolne przyprawy

    To jest skład na duży garnek, ja robię tak z połowy produktów. Bo nie mam takiego wielkiego gara. 
Cukinie obrać, wydrążyć pestki,
    pokroić w kostkę - grubszą. Wrzucić do gara posypać wegetą. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i przesmażyć na patelni
    na oleju lub w piekarniku. Cebulkę podsmażyć z kiełbaską. Jak cukinia puści sok i będzie miękka dodajemy paprykę, cebulkę i kiełbaskę.
    Przyprawić według uznania, najlepiej na ostro. Leczo jest najlepsze na drugi dzień.
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:23 #582233

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Zupa z ciecierzycy

  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 1 papryka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka
  • przecier lub pasta pomidorowy - ewentualnie, ale nie trzeba
  • papryka słodka lub ostra do smaku

    Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnie ugotować z dodatkiem soli w tej samej wodzie 
(ok. 1 godziny). Pół szklanki ciecierzycy
    zalać 1,5 szklanki wody. Na patelni zeszklić cebule oraz czosnek. Kiedy ciecierzyca się ugotuje dodać warzywa, kostkę rosołową
    oraz dolać wody. Gotować do miękkości. Doprawić przecierem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi do smaku.
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:28 #582235

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami


  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 l wywaru warzywnego lub wody
  • 10 dag synki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku w plastrach na skwarki (może być w kawałku)
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • por
  • marchewka
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka posiekanego szczypioru lub koperku

    Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnie na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni. Przekładamy skwarki do miseczki.
    Na patelni po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki
    por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty. W tym czasie ziemniaki i marchew dokładnie obieramy.
    Kroimy w kostkę. Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.
    Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości
    ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały). Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy,
    doprawiamy pieprzem. Zupę ziemniaczaną podajemy okraszoną skwarkami i posypaną zieleniną.
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:33 #582237

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

  • 2 główki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • 0,7 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowego
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny ziarnisty
  • szczypta soli

    Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu na rozgrzanym
    oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie wydawać przyjemny aromat. Dodajemy do rondla pokrojone
    w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, podlewamy wywarem lub rosołem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Dodajemy serki topione,
    mieszamy, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę szczyptą soli i tłuczonym pieprzem. Zupę czosnkową podajemy
    z gorącymi grzankami serowymi.

    Grzanki serowe
  • dowolne pieczywo chleb, bułki, bagietka czosnkowa
  • plasterki żółtego sera

    Chleb delikatnie smarujemy masłem. Kładziemy żółty ser i zapiekamy
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:37 #582242

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Ostra zupa z marchewki z chili

  • 3-4 większe marchewki
  • młoda cebula
  • kawałek papryczki chili
  • 0,5l wywaru warzywnego
  • sól morska
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

    Marchewkę myję, obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam. Papryczkę chili siekam. W głębokim rondlu rozgrzewam olej (jedną łyżkę),
    przesmażam na nim cebulę. Po chwili dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, a pół minuty później marchewkę i chili, podduszam
    kilka minut co jakiś czas mieszając. Podlewam marchewkę wywarem i gotuję 20 minut „na wolnym ogniu” pod przykryciem.
    Na chwilę przed końcem gotowania dodaje łyżeczkę koncentratu, Zupę marchewkową miksuję i doprawiam do smaku solą.
    Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

    Grzanki z ciemnego pieczywa
    Ciemne pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:40 #582245

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Dip serowy

  • 25g masła
  • 25g mąki pszennej
  • 250ml zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu
  • 130g sera Cheddar startego na tarce o grubych oczkach (może być inny, ale ten nadaje pięknego koloru)
  • opcjonalnie: papryczka chilli drobno posiekana lub trochę pasty chilli

    Do garnuszka włożyć masło, rozpuścić i wsypać mąkę, całość smażyć razem, aż zacznie się pienić, wtedy też, cały czas mieszając,
    stopniowo wlewać mleko. Podgrzewać całość na średnim ogniu, caly czas mieszać aż do momentu, jak masa zgęstnieje i straci smak surowizny.
    Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól, pieprz czarny i chilli (jeśli dodajemy) i tarty ser, mieszać całość do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:46 #582246

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Kisielówka/Budyniówka

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 2 opakowania kisielu (np. truskawkowego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji

    Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Studzimy. Oddzielamy żółtka od białek i miksujemy z cukrem i przestudzoną margaryną
    na puszystą masę. Do masy, miksując, stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na pianę i przekładamy do kremu. Dodajemy kisiel
    lub budyń (w dowolnym smaku) w proszku, mieszamy. Przekładamy do formy 18x18 cm. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze ok. 170 °C.
    Po wystygnięciu ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
  • Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 18:57 #582250

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Krokiety Z Gyrosem

    Naleśniki:
  • 3 szklanki mąki (szklanka – 220 ml)
  • 4,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

    Nadzienie:
  • 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi)
  • 500 g pieczarek
  • 200 g sera
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • sól, pieprz

    Ponadto:
  • 2 jajka
  • bułka tarta

    Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni.
    Smażymy cienkie naleśniki. Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawą kebab-gyros i odstawiamy na pół godziny.
    Następnie smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczarki drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach,
    podsmażamy na tym samym oleju co mięso. Ser ścieramy na grubej tarce. Przestudzone mięso, pieczarki oraz ser żółty mieszamy ze sobą.
    Przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Zawijamy dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy
    boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym
    jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): obeata

    Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 21:49 #582291

    • Armasza
    • Armasza's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 1003
    • Otrzymane dziękuję: 1364
    Świetny wątek :flower1: . Muszę podesłać przepisy moim studentom.
    Pozdrawiam cieplutko
    Hanka

    Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 11 Sty 2018 22:01 #582297

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Wszystkie przepisy sprawdzone. Koszt przyrządzenia tych potraw jest niski. Osobiście polecam nawet jak nie ma się pomysłu na obiad ;)
    Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

    Kuchnia studencka - przepisy na potrawy szybkie, proste i tanie 04 Lut 2018 20:28 #587688

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 3290
    • Otrzymane dziękuję: 1708
    Zapiekanka z ziemniakami

  • 8 ziemniaków
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany 18%
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • szczypta chili
  • zioła prowansalskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
     
    Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażać na małym ogniu na patelni przez ok. 10 minut,
    co jakiś czas mieszając, by nie przywarły. Pod koniec doprawić do smaku. Gdy ziemniaki będą lekko podsmażone, zdjąć z patelni i odstawić do ostudzenia.

    Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zmieni
    kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.

    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone
    i przykryć pozostałymi ziemniakami. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem.
    Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika.
    Piec przez ok. 30 minut.
  • 
    • Strona:
    • 1
    • 2
    Moderatorzy: pszczelarz5
    Wygenerowano w 0.158 sekundy
    Zasilane przez: Kunena Forum