TEMAT: Dehydrowanie żywności.

Dehydrowanie żywności. 12 Maj 2020 06:54 #708822

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aga, jeśli suszysz drewnem to zapach dymu przejdzie. U mnie będą grzałki elektryczne, więc spodziewam się najwyżej lekkiego aromatu związanego z zapachem wnętrza wędzarni.
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2020 06:55 przez newrom.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, ewakatarzyna, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Dehydrowanie żywności. 12 Maj 2020 09:15 #708851

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Dynia wysuszona, zmielona i odrobina na próbę ponownie nawodniona.Moim zdaniem struktura i smak dyni są lepsze niż tej, którą przechowuję w zamrażarce.Zajmuje naprawdę minimalną ilość miejsca.I mam kilka pomysłów na to, jak jeszcze można ją wykorzystać ( ale o tym kiedy indziej ;) ).



20200512_070555.jpg





20200512_071615.jpg


Wczoraj mając jeszcze kilka wolnych tacek wysuszyłam liście selera, które oberwałam z roślin posadzonych w szklarni ( mam już naprawdę piękne selery).Łodyżki tym razem zasiliły kompost.Wysuszyłam też trochę korzenia selera.A oto skutek:

Sól selerowa.

- sól morska (ok. 50 - 60 % całości)
- liść selera
- korzeń selera
- nasiona selera
- kurkuma



20200512_072009.jpg


Skład jest zaczerpnięty z opisu składników na opakowaniu.Myślę, że proporcje można modyfikować wg uznania.Używa się do gulaszów, sosów, twarożku...




20200512_082212.jpg


Koszt takiej domowej przyprawy jest kilkakrotnie mniejszy, niż tej kupionej w sklepie. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, minohiki, Betula, Mamma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 13 Maj 2020 12:35 #709074

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Aga super pomysł :bravo:
W zeszłym roku poczyniłam (za sprawą Janinki :) ) swojską wegetę.
W tym już ususzyłam zioła: przytulię czepną i kwiaty mniszka.

IMG_20200512_094719237.jpg


Do tej pory zawsze suszyłam hurtowo grzyby i mam dwie suszarki. Jedna suszy od dołu a druga od góry. Z tym, że ta od dołu ma podwójną ilość sitek, bo z trzeciej, która padła :silly: .

Resized_20190923_155659-2.jpeg


Resized_20190928_141012-2.jpeg



Teraz pora suszyć zioła a potem na warzywa i mam nadzieję grzybki.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2020 12:37 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, Betula, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Dehydrowanie żywności. 13 Maj 2020 12:59 #709077

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Popieram, a gdzie znajdę przepis na tą swojską wegetę?
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, aga, ewakatarzyna

Dehydrowanie żywności. 13 Maj 2020 13:24 #709080

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 13 Maj 2020 13:26 #709082

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Też muszę zrobić wegetę!
Mamma,do czego używasz kwiaty mniszka?Parzysz osobno, czy dodajesz do innych herbat?I jeszcze jedno pytanko - suszysz kanie? :)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 13 Maj 2020 13:40 #709085

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2310
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Ja suszyłam kanie. Sproszkowane używam do sosów.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 13 Maj 2020 14:17 #709087

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Kwiaty mniszka będą dodatkiem do różnych herbatek ziołowych. Samych zaparzonych jeszcze nie próbowałam. W zasadzie miały być bazą do nalewki, ale zobaczymy ;)
Kanie też suszę i mielę na proszek. Bardzo fajny dodatek.
Zaraz muszę jeszcze posuszyć do herbat: liście malin i porzeczek.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2020 14:32 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 14 Maj 2020 19:24 #709277

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Mam już całkiem spory jarmuż.



20200514_174422.jpg





20200514_174429.jpg


Trzy odmiany:Toskański,zielony typu dwarf i fioletowy (ale zapomniałam jaka odmiana).Zerwałam liście z toskańskiego i fioletowego. Była tego cała micha.Ususzyłam w czterech wersjach: czysty Toskański, fioletowy z oliwą i solą, Toskański z oliwą i przyprawą tajską i Toskański z oliwą paprykową i przyprawą kebab gyros.Myślałam, że będzie to forma przechowania super food na zimę, ale się myliłam... :dry: Ledwo zdążyłam zrobić fotkę dwóch ostatnich miseczek - tak szybko zniknął.



20200514_185606.jpg


Czysty Toskański.




20200514_185617.jpg


Fioletowy z oliwą i solą. A raczej jego resztka...

Muszę się przyznać, że w ubiegłym roku próbowałam zrobić takie chipsy w piekarniku, ale coś poszło nie tak i trochę się zniechęciłam.Teraz myślę, że wykorzystam cały wysadzony jarmuż, bo chipsy wszystkim smakują.Może jak się im już przejedzą, to uda się coś zaoszczędzić na zimę. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 14 Maj 2020 19:40 #709280

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Aga

Rozumiem, że ten z oliwą i solą to tak po prostu zrobiłaś, że czysty jarmuż polałaś oliwką i posoliłaś?

Tak właśnie wyobrażam sobie czipsy z jarmużu, a mam go sporo.

Na pewno wypróbuję.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, ewakatarzyna

Dehydrowanie żywności. 14 Maj 2020 19:49 #709284

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Agnieszko, oliwy daje się dosłownie kilka kropli.Listki muszą być oczywiście umyte, osuszone, pozbawione łodyżek i poszarpane na kilkucentymetrowe kawałki.Oliwę i przyprawy dać jednocześnie i palcami delikatnie wmasować.Starać się pokryć każdy listek.Suszy się bardzo szybko - ten czysty Toskański i fioletowy w oliwie były gotowe po nieco ponad dwóch godzinach.Dehydrowałam w 60C. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 17 Maj 2020 11:57 #709644

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Truskawek suszyć nie będę - za szybko znikają...Tak jakby nie można było zjeść świeżych. :jeez:



20200517_115000.jpg



W tym małym słoiczku jest pół kilo owoców! :yummi:
Chyba żeby ususzyć w tajemnicy i dobrze schować. :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, minohiki, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 17 Maj 2020 13:41 #709659

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1197
  • Otrzymane dziękuję: 2341
W zeszłym roku i dwa lata temu suszyłam jabłka pokrojone w cienkie plastry. Znikały szybciutko. Robiłam je specjalnie dla mojej prawie dorosłej wnuczki, bo uważam że je za mało owoców.

Ciekawe, czy da się dehydrować owoce jeżyn? Muszę sprobować.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2020 13:42 przez Malkar. Powód: dodanie tekstu
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 17 Maj 2020 13:56 #709667

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Malkar, da się! Widziałam na filmikach jak ludzie to robią.Też mam zamiar spróbować. Jednak ja mam odmianę jeżyn typową na soki, więc pewnie będą się bardzo długo suszyć. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 20 Maj 2020 17:44 #710242

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Jakieś dwa tygodnie temu oglądałam filmik, jak pewna pani suszyła sałatę... :silly: :silly: :silly: Co sobie wtedy pomyślałam - nie powiem, bo dziś...



20200520_124334.jpg


Ogromna micha sałaty mogła powędrować na kompost, albo...




20200520_172752.jpg


Oczywiście usunęłam zgrubienia.Sałata po 3 godzinach zamieniła się w piękny zielony proszek.Do czego będę go używać - pewnie wkrótce napiszę. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 27 Maj 2020 08:09 #711524

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Maj i początek czerwca to dobra pora na rozpoczęcie suszenia ziół.Tym bardziej, że przycinając je kilka cm nad ziemią spowodujemy, że ponownie odrosną i możemy się spodziewać drugiego, a nawet i trzeciego zbioru.
U mnie oregano:



20200526_194228.jpg



Z czterech tacek taki malutki słoiczek...



20200527_070156.jpg



Mam jeszcze oregano żółte, które niebawem ususzę.Na dziś w planie mięta, a raczej mieszanka kilku odmian.Na zimowe herbatki doskonała. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 27 Maj 2020 11:57 #711563

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Jestem zwolenniczką suszenia wieku produktów, jak miło, że nie tylko ja :)
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek

Dehydrowanie żywności. 30 Maj 2020 10:54 #712028

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
U mnie od paru dni pachnie w domu cebulą. Dehydrowanie robię na balkonie, bo kto by wytrzymał intensywność tego zapachu? :oops: Ale nawet przy zamkniętych drzwiach balkonowych odrobinę czuć.A na zewnątrz zapach krąży wokół domu.Miała to być tylko próba, ale dobrze mi idzie, więc działam póki mam ochotę...




20200530_094855.jpg



Oczywiście pracę wykonuję w rękawiczkach.




20200530_094846.jpg



Rozkładam na tackach pokrojoną w piórka cebulę mniej więcej w taki sposób.Na 6 tacek wchodzi prawie 2 kg cebuli!Rozpoczynam od 70C przez godzinę, potem przełączam na 60C i suszę, aż cebulka będzie cała sucha i będzie się kruszyć w palcach.Trwa to ok. 10 godzin.




20200530_101640.jpg



Mam ususzone piórka,




20200530_101708.jpg



pokruszoną cebulkę,





20200530_110215.jpg



granulowaną cebulkę...




20200530_101852.jpg



i proszek cebulowy.

I co za smak i aromat!I nic już nie będzie śmierdziało w spiżarce podczas przechowywania świeżej cebuli... I nic nie będę wyrzucać, bo się zepsuło, albo zalęgły się robale.
Pewnie w sezonie nadal będę używać świeżą cebulkę, bo mam , ale na następną zimę jestem inaczej zaopatrzona. Myślę też, że zamrożę i też ususzę trochę zielonej cebulki... :bye:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2020 11:04 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.393 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum