TEMAT: Surówki, sałatki na 4 pory roku

Surówki, sałatki na 4 pory roku 22 Lip 2015 17:21 #390256

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Sałatka na upalne wieczory z melona

Gdy udało mi się upolować melona za niecałe 2 zł, od razu zaczęłam fantazjować kulinarnie :)
A więc:
1/3 melona, kilka liści sałaty lodowej, garstka ugotowanego czarnego ryżu, 1/2 ogórka (bo tyle było w lodówce), łyżka gotowanej cieciorki, dla orzechowego smaku i białka :)
kilka pokrojonych rzodkiewek, aby czasem natrafiać na pikantny smak, 1 biała papryka, bo zdrowa i ma mało kalorii :happy:
Wyszło coś takiego:

salatka-z-czarnym-ryzem.jpg


Wszystko wymieszałam, wsadziłam na godzinę do lodówki.


Zielone okna z estimeble.pl

Surówki, sałatki na 4 pory roku 29 Lip 2015 22:16 #392348

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
To może i ja wstawię moją popisową sałatkę warstwową, którą zachwycają się wszyscy moi goście. Jest naprawdę - bez krzty przesady - wyśmienita!!

GRZYBY JAK RYBY

1 kg pieczarek (duże, białe kapelusze)
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
sól,
pieprz,
olej do smażenia
wegeta czerwona (!)


zalewa:

4 szkl.wody
12 łyżek stołowych octu 10%
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu łagodnego (ja użyłam ''Pudliszki'')
1 słoik koncentratu pomidorowego ''Pudliszki''
3/4 łyżki soli
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy


Kapelusze opanierować w jajku przyprawianym solą, wegetą, pieprzem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto. Ugotować zalewę. Usmażone grzyby układamy:

warstwa 1: grzyby
warstwa 2: surowa cebula pokrojona w plastry
warstwa 3: grzyby
warstwa 4: ogórki pokrojone w plastry.

Tak przygotowane grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pozostawiamy do całkowitego jej ostygnięcia. Po ostygnięciu wsadzamy do lodówki. Podawać następnego dnia. W lodówce można je przetrzymać przez tydzień.

=====================================================================================

MARCHWIOWA SURÓWKA OBIADOWA (pyszna!)

3 duże marchewki
1 duży por
1 jabłko
200 gram jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól
pieprz

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(czasem przepuszczam ją przez sokowirówkę i mieszam suchy miąższ z sokiem).
Por drobno pokroić, a jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Następnie dodać jogurt, musztardę i przyprawy.
Wymieszać i odstawić, żeby się "przegryzło".
Surówka świetnie pasuje do dań mięsnych,ale jest również świetna sama w sobie.

PS: Inna wersja tej surówki którą robię, to dodatek odrobiny utartego chrzanu zamiast musztardy - pycha!!
przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie - w ''moje ulubione''.

=====================================================================================

SAŁATKA ''LUIZA''

2 białe duże rzodkwie
1 długi ogórek świeży
2 zielone papryki
2 białe cebule
posiekany koperek

Sos:
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
sól i cukier do smaku

Rzodkiew oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórek pokroić ze skórką w pół plastry, paprykę w paseczki, a cebulkę w krążki. Wszystkie składniki do sosu wymieszać i polać sałatkę. Całość posypać posiekanym koperkiem.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2015 22:25 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Gosia352

Surówki, sałatki na 4 pory roku 30 Lip 2015 19:28 #392524

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
To może jeszcze raz się wepcham z przepisem, tym razem na SURÓWKĘ ''COLESŁAW'' smakującej jak oryginał, a nawet lepiej. Ja zawsze robię jej podwójną ilość i wierzcie mi, że nic nie zostaje z tej surówki z obiadu. :yummi: :yummi: :yummi:

1/2 główki kapusty utartej na tarce na grubych oczkach albo bardzo cieniutko poszatkowanej (ja użyłam pekińskiej, całej główki)
1 marchewka starta na tarce na grubych oczkach (ja dałam 2 marchewki)
1 mała cebula pokrojona w kostkę albo też starta na tarce też na grubych oczkach.

sos:
1/2 szkl. majonezu
1/4 szkl. mleka
1 1/2 łyżki octu winnego (białego)
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
1/2 łyżeczki soli (płaska)
1/3 szkl. cukru pudru (wydaje się dużo, ale tyle dajcie).

Warzywa wymieszać z sosem bez zasalania, odciskania i takich tam, można zrobić ją wcześniej żeby wszystko przeszło jedno drugim.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2015 19:29 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Surówki, sałatki na 4 pory roku 28 Sie 2015 11:41 #398558

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Adasiowa, to i mnie sprać musisz, bo tak na prawdę też jestem kulinarny inwalida, ale dzięki Wam i waszym przepisom coś się zmienia. Dzisiaj na przykład zastanawiałam się co zrobić z tymi paprykami (kilka sztuk) i cukinii które mi pozostały? Wygooglowałam więc sałatkę warzywną z cukinią i mam kolejne moje ''zapasowo-zimowe arcydzieło kulinarne''. Tego przepisu nie ma więc go podam (właśnie go robię):

SAŁATKA WARZYWNA Z CUKINIĄ W SŁOIKI

3 cukinie
4 papryki czerwone (ja dałam pół na pół z żółtą papryką żeby było kolorowiej)
4 marchewki
4 cebule

Zalewa:

1 szklanka cukru
1,5 szklanki octu
4 szklanki wody
2 łyżki soli
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu

Cukinie i papryki pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce, a cebule w piórka.
Wszystkie składniki na zalewę zagotować w wysokim dużym garnku. Wrzucić warzywa do gotującej się zalewy i gotować ok. 10 minut (od momentu zagotowania się warzyw w zalewie). Nakładać sałatkę do słoików i najlepiej ją jeszcze zapasteryzować. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte wodą. Po zagotowaniu gotować około 15-20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

przepis pochodzi ze strony:
ilovecooking92.blogspot.com/2013/09/saat...c5062729516533336423
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2015 12:29 przez .

Surówki, sałatki na 4 pory roku 08 Wrz 2015 09:30 #400615

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
To dam Ci dwa sprawdzone i godne polecenia przepisy na różne sałatki z buraczkami do obiadu w słoiki. Oto one:

SURÓWKA WARZYWNA W SŁOIKI
(Jeśli wasz największy garnek ma 12 litrów, to zmniejszcie składniki o połowę, bo się wam do niego wszystko nie zmieści)

1 kg. białej kapusty (poszatkować)
1 kg. buraków (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. marchwii (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. cebuli (pokroić w półplasterki)

Zalewa:
50 g. oliwy
1/2 butelki octu 10 %
7 szkl. wody
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki cukru (ja dałam takie ''z górką'' ale nie za czubate)
sól do smaku tzn. ok.1,5 łyżki (płaskie)

W wysokim garnku zagotować zalewę, wrzucić rozdrobnione warzywa i gotować 15 minut. Przełożyć do słoików i zalać pozostałym sosem (wytworzy się podczas gotowania warzyw). Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut. Podawać do pieczywa, mięsa.



BURACZKI Z CZOSNKIEM

3 kg buraków
3 cebule (ja dałam czerwoną)
5 ząbków czosnku

Buraczki umyć, ugotować w skórkach do miękkości, zetrzeć na jarzynowej tarce (o grubych oczkach).
Przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do buraków, mieszamy dokładnie, i pozostawiamy na ok. 2 godziny by się wszystko ze sobą przegryzło.


Na zalewę:

2 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
2 płaskie łyżeczki soli
po 7 ziaren: ziela angielskiego, pieprzu, goździków
1,5 szkl. cukru

Składniki zalewy zagotować,przecedzić. Przecedzoną zalewę dodać do buraków, wymieszać i taką mieszanką napełniać słoiki dżemowe. Pasteryzować je 10 minut, większe zaś 20 minut.
Naprawdę pyyyychaaaaaaa!!!

PS: Jutro będę robiła obie, to wstawię fotki z ich wykonania.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2016 17:49 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Adasiowa

Surówki, sałatki na 4 pory roku 26 Wrz 2015 17:32 #404336

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Kerstin2309 wrote:
SURÓWKA WARZYWNA W SŁOIKI
(Jeśli wasz największy garnek ma 12 litrów, to zmniejszcie składniki o połowę, bo się wam do niego wszystko nie zmieści)

1 kg. białej kapusty (poszatkować)
1 kg. buraków (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. marchwii (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. cebuli (pokroić w półplasterki)

Zalewa:
50 g. oliwy
1/2 butelki octu 10 %
7 szkl. wody
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki cukru (ja dałam takie ''z górką'' ale nie za czubate)
sól do smaku tzn. ok.1,5 łyżki (płaskie)

W wysokim garnku zagotować zalewę, wrzucić rozdrobnione warzywa i gotować 15 minut. Przełożyć do słoików i zalać pozostałym sosem (wytworzy się podczas gotowania warzyw). Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut. Podawać do pieczywa, mięsa.

fotorelacja z wykonania (tu jest porcja przepisu pomniejszona o połowę):
Szatkujemy kapustę
20150926_145022.jpg


cebulę kroimy w półplasterki
20150926_145023.jpg


marchew i buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach
20150926_145024.jpg


20150926_145025.jpg


Przygotowujemy potrzebne składniki na zalewę
20150926_145027.jpg


Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w wysokim garnku i doprowadzamy ją do zagotowania
20150926_145028.jpg


wcześniej rozdrobnione i przygotowane warzywa
20150926_145026.jpg


dodajemy do gotującej się zalewy w wysokim garnku
20150926_145029.jpg


i gotujemy je pod przykryciem przez ok. 15-20 minut
20150926_145030.jpg


Przekładamy warzywa do przygotowanych słoiczków, potem dopełniamy je powstałą podczas gotowania zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy je od 15 do 25 minut w zależności od wielkości słoika
20150926_145031.jpg
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2015 15:49 przez . Powód: dodano fotkę
Za tę wiadomość podziękował(a): , piku, nati6, viola, Adasiowa, zanetatacz

Surówki, sałatki na 4 pory roku 22 Lis 2015 23:03 #414892

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Parę przepisów sałatek, które przyrządza moja koleżanka z pracy, a które są pyszne :) zapisuję tu, bo kartka może się zapodziać :)

Sałatka Gyros z kurczakiem

ok. 1/2 paczki makaronu drobne muszelki - ugotować tak, aby był lekko twardy, nie może być rozgotowany
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, wymieszać z 3 łyżkami przyprawy Gyros, podsmażyć i ostudzić
duży surowy ogórek pokrojony w kostkę
pęczek cebulki ze szczypiorem
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.


Sałatka z makaronem ryżowym

3 duże czerwone cebule pokroić i zeszklić na patelni
zaparzyć paczkę makaronu ryżowego
25 dkg szynki konserwowej - pokroić w kostkę
duży pęczek koperku
do smaku odrobina vegety
majonez

Sałatka "odświętna'

2 piersi kurczaka upiec w warzywach, pokroić w drobną kostkę
puszka kukurydzy,
puszka ananasów
10 dkg orzechów włoskich drobno posiekanych
10 dkg rodzynków
majonez
Za tę wiadomość podziękował(a): , danutal, agabeata

Surówki, sałatki na 4 pory roku 25 Lis 2015 22:56 #415525

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
A to przepis na sałatkę Gyros w moim wykonaniu, wiedziałam, ze coś poplączę :)

Najpierw kupiłam ryżowy makaron - szerokie wstążeczki (bo pomyliły mi się przepisy), cebulki ze szczypiorkiem nie było w sklepie, wzięłam sam szczypiorek, a o ogórku zapomniałam, za to same do koszyka wpadły mi oliwki i papryka, bo akurat była wyjątkowo tania :)
2 piersi kurczaka i przyprawę kupiłam według przepisu.

Mięso pokrojone w drobną kostkę wymieszałam z torebką przyprawy, wrzuciłam na patelnię do tego dosypałam garstkę drobno pokrojonego pora o odrobinę bardzo drobno pokrojonej dyni. Wiem, w przepisie nie było, ale ja do wszystkiego dodaję odrobinę pora, a resztka dyni akurat leżała w lodówce :)

1/3 torebki makaronu ryżowego zaparzyłam, a gdy zrobił się miękki, dorzuciłam do mięsa, aby 'wypił sos'.

W międzyczasie drobno pokroiłam kilka listków kapusty pekińskiej, paprykę, szczypiorek, dodałam oliwki a trochę wody z oliwek dolałam do duszącego się mięsa z makaronem.
Mięso z mararonem wystudziłam i dodałam do pokrojonych warzyw, wymieszałam, było zbyt ostre :) Dodałam więc puszkę kukurydzy (była po 1,59, więc też kupiłam, chociaż w innym celu).

Po 3 godzinach przegryzania się sałatka była gotowa na kolację :)

Wniosek - nieważne, co się dorzuci, smakuje wybornie :happy:
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 22:58 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal

Surówki, sałatki na 4 pory roku 16 Cze 2016 20:49 #481620

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Botwinka w zalewie na zimę - przepis zamieszczam za zgodą autora Krecika Starego :kiss3:

Składniki:

2 pęczki botwinki
koper, chrzan, czosnek
3 łyżki soli
1 łyżka cukru
5 łyżek octu winnego
1/2 szklanki wody
ziele angielskie, listki laurowe

Botwinkę po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałeczki i razem z zieleniną, płynami i przyprawami wkładamy do miski, dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku ulubione przyprawy.
Zostawiamy na 30-60 min, następnie pakujemy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut.

A tutaj możemy podziwiać produkt końcowy działalności Józia :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, Majkowy

Surówki, sałatki na 4 pory roku 17 Cze 2016 09:41 #481866

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Kiszona sałata.

DSC080131.jpg


W pięciolitrowym słoju układam sałatę, warstwami przekładam koperkiem, na spód i górę słoja układam łodygi z chrzanu. Można wrzucić pieprz i ziele angielskie. Całość zalewam zalewą jak na ogórki małosolne ze źródlanej wody z jedną łyżką soli kamiennej na litr. Do zalewy wciskam czosnek przez praskę. Zalewam sałatę.

DSC080141.jpg


Całość stoi około tygodnia w ciepłym miejscu. Tak przygotowaną sałatę zużywam na zupę. Zupę gotuję jak szczawiową z jajkiem i śmietaną, chociaż ma posmak zupy ogórkowej. Do zupy siekam sałatę wraz z koperkiem. Nigdy nie próbowałam przechowywać takiej sałaty. Myślę jednak, że dobrze ukiszona, upchnięta w mniejsze słoiki, zalana zalewą i zapasteryzowana ma szansę utrzymać się dłużej.

Efekt kiszenia.

DSC080211.jpg


Ukisiłam też czubki łodygowej i jej łodyżki. Łodyżki pycha.

DSC080171.jpg


DSC080181.jpg

Uwaga. Trzeba się nastawić, że z 5l sałaty zrobi się 1,5 litra. Jest to świetny sposób na pozbycie się nadwyżek z ogrodu.

Smacznego.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2016 10:07 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Emalia112, rozalia, Marysia80, Florka, pouder, patrycja, marzusia

Surówki, sałatki na 4 pory roku 05 Lip 2016 20:25 #487791

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wyniuszyłam w zaprzyjaźnionym wątku Majkowy, czyli prosto od Marysi :) i pozwolę sobie wkleić tutaj ....

Surówka od "chińczyka" na zimę

1 główka białej kapusty
3 średnie marchewki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1/2 szklanki octu (w oryginale jest 1 szklanka, ale dla mnie za ostre)
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku

"Białą kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę - mieszamy olej, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy i dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Wrzącą zalewę wlewamy do kapusty z marchewką, mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do ostudzenia, na 1h aż warzywa zmiękną. Można ją w takiej postaci zjeść, albo zapakować do słoików na zimę.
Jeśli zostawiamy na zimę to porcje surówki wkładamy do wyparzonych słoików razem z sokami i zalewą jaka została z kapusty, tak by nie ubrudzić miejsca zakręcania wieczka. Jeśli brzegi wieczek nam się ubrudziły to należy je dokładnie wytrzeć. Zamykamy słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalewamy wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzujemy je 15 min od momentu zagotowania się wody. Jeśli są większe słoiki, czyli powyżej 400 ml to 20 min."
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Surówki, sałatki na 4 pory roku 22 Lip 2016 17:12 #492186

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Hmmmm, nie pamiętam czy już podawałam przepis na....

SAŁATKĘ JARZYNOWĄ W SŁOIKI

4 kg. ogórków
1 kg. papryki czerwonej
0,5 kg cebuli
1 seler
1 por
4 marchewki

Ogórki, seler, por, paprykę, marchewki, cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Solanka:
3/4 szkl soli
9 szkl. wody

Zalewa:

6 szkl. wody
2 szkl. cukru
1,5 szkl. octu 10%
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziela angielskiego

Z wody i soli ugotować solankę i zalać nią warzywa i odstawić na 2 godziny, po czym odcedzić, dawać do słoików, zalewać zalewą i pasteryzować 15 minut.
Sałatka idealna na zimę wystarczy odcedzić zalewę, dodać jajka, jabłko, kukurydzę, majonez i doprawić do smaku.


Niestety, w zeszłym roku nie zdążyłam jej zrobić, ale w tym roku sobie nie odpuszczę. :whistle: ;)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 22 Lip 2016 17:44 #492189

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
BURACZKI MARYNOWANE W CAŁOŚCI (kuleczki buraczane w słoiczkach)

2 kg małych buraczków (wielkości orzecha włoskiego z łupinką lub mniejszych)

Zalewa:
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 10%
3 szkl. wody
1 łyżeczka soli

do każdego słoiczka:
listek laurowy
3 ziarenka pieprzu ziarnistego

Buraczki dokładnie umyć i ugotować bez ich obierania.
Gdy się już ugotują (będą miękkie) zestawić z ognia, odlać i wystudzić. Obrać (ja usuwam ogonki) i włożyć do słoików w których na dno włożyliśmy po listku laurowym i 3 ziarenkach pieprzu.
Zagotować składniki zalewy i wlać do słoików z buraczkami. Słoiki tzw. dżemówki pasteryzować 15 minut i gotowe.

UWAGA:
Zalewy starcza na 5 średnich słoików.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2016 17:49 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Surówki, sałatki na 4 pory roku 24 Lip 2016 08:31 #492432

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
A to przepis dla fanów buraczkowych:




5 kg. buraków
2-3 cebule

ZALEWA:


1 litr wody
1,5 szkl. octu
1,5 szkl. cukru
2 łyżki soli
pieprz, ziele angielskie , liść laurowy ,

10 gożdzików
3-4 ząbki czosnku



Ugotowane buraki zetrzeć na tarce , wkroić cebulę ( w kostkę) i czosnek.
Składniki zalewy zagotować i wystudzić , zalać buraki , i odstawić na 12 godzin . Na drugi dzień wkładać do słoiczków i pasteryzować jak zwykle. Pycha.
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2016 08:32 przez EWA1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Gosia352, otojolka

Surówki, sałatki na 4 pory roku 31 Lip 2016 16:35 #494027

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
SURÓWKA WARZYWNA W SŁOIKI
(Jeśli wasz największy garnek ma 12 litrów, to zmniejszcie składniki o połowę, bo się wam do niego wszystko nie zmieści)

1 kg. białej kapusty (poszatkować)
1 kg. buraków (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. marchwii (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. cebuli (pokroić w półplasterki)

Zalewa:
50 g. oliwy
1/2 butelki octu 10 %
7 szkl. wody
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki cukru (ja dałam takie ''z górką'' ale nie za czubate)
sól do smaku tzn. ok.1,5 łyżki (płaskie)

W wysokim garnku zagotować zalewę, wrzucić rozdrobnione warzywa i gotować 15 minut. Przełożyć do słoików i zalać pozostałym sosem (wytworzy się podczas gotowania warzyw). Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.







Chodzi mi o tą sałatkę .i jak odmierzasz 50 g oliwy ?
Sałatka z ogórków nie wytrzymała do zimy , dzisiaj została otwarta na próbę - przeszła na 10

Surówki, sałatki na 4 pory roku 21 Sie 2016 20:05 #497843

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Warzywa solone na zimę

1,5 kg marchwi
80 dkg selera (korzeń)
80 dkg pietruszki (korzeń)
20 dkg natki pietruszki
20 dkg natki selera
30 dkg pora
25 dkg cebuli ( można nie dawać)
60 dkg soli

Marchew, selera, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Natki drobno siekamy, pora kroimy w cienkie półtalarki, cebulę, jeżeli dodajemy, kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce, zasypujemy sola na całą noc.
Następnie mieszamy i przekładamy do słoików, lekko uciskamy.
Nie pasteryzujemy, przechowujemy w chłodnym miejscu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, zanetatacz

Surówki, sałatki na 4 pory roku 29 Wrz 2016 21:41 #503886

  • nataliaada
  • nataliaada's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 52
Makaronowa z kurczakiem i brokułami

Składniki:

* brokuł
* pierś z kurczaka
* zielona część pora
* kukurydza z puszki
* makaron, np. kolanka, świderki itd.
* majonez
* sól, pieprz mielony

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i kroimy w kostkę.

2. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i obgotowujemy w wodzie lub na parze, na pół twardo.

3. Pora myjemy, kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem lub lekko obgotowujemy (można na parze).

4. Makaron gotujemy al dente/ na pół twardo i osączamy.

5. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


saatkazbrokuami.jpg



Kolorowa surówka

Składniki:

* biała część dużego pora
* 1/2 czerwonej papryki
* 1 duże, słodkie jabłko
* 2-3 ogórki konserwowe
* 5-6 rzodkiewek
* 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
* posiekana natka pietruszki
* sól, pieprz, cukier
* 2-4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Por umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, przelać na sitku wrzątkiem.

2. Kukurydzę osączyć z zalewy.

3. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę.

4. Jabłko umyć, obrać, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki.

5. Ogórki pokroić w półplasterki, a rzodkiewki w ćwierćplasterki.

6. Wszystko wymieszać, przyprawić, dołożyć jogurt i jeszcze raz wymieszać.


kolorowa.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2016 21:43 przez nataliaada.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa, Betula

Surówki, sałatki na 4 pory roku 24 Paź 2016 20:41 #507648

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Nie wiem czy ktoś z was próbował, ja pierwszy raz robiłam i jest smaczna. Zdobi talerz z drugim daniem :P

Sałatka z marchewki

1kg marchwi
1 czerwona papryka
1 duża cebula
łyżka oleju
ZALEWA:
6 łyżek ketchupu pikantnego
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
łyżeczka soli
Przygotowanie

Marchew wyszorować i ugotować,obrać ze skórki i pokroić w plastry,paprykę,cebulę pokroić w kostkę.Przełożyć na patelnie , dodać olej i lekko zrumienić.Do papryki i cebuli dodać ketchup,wodę,ocet,cukier i sól.Razem zagotować,dodać marchew i gotować jeszcze 5 minut.Ostudzić i nałożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Ja dodałam dwie papryki i dwie cebule na porcję.

korzystałam z przepisu z tej strony. Zdjęć nie mam ale polecam :)

www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-marchwi-i-papryki

U mnie zostaje na stałe.
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2016 21:19 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, otojolka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.414 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum