TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 10:09 #414200

  • affa
  • affa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 883
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Popełniłam to ... :happy4:
Upiekłam chlebki :silly: to już czwarty lub piąty wypiek i bardzo nieśmiało się pochwalę :P
Chlebki na zakwasie żytnim 1/3 i 2/3 innej mąki: ten ze słonecznikiem z maki pełnej pszennej a ten z czarnuszką z mąki orkiszowej pełnej.


tmp_30991-chleb1-1118956545.jpg


tmp_30991-chleb22146742974.jpg


Będę powoli wypróbowywać Wasze przepisy :hearts:
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 15:55 #414228

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Piękne, pulchniutkie chlebki, jak długo piekłaś, w jakiej temperaturze?
A przy okazji gorąco polecam mieszaninę żurawiny i czarnuszki jako przyprawę :)

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 16:33 #414233

  • Roma
  • Roma's Avatar
Aniu,bardzo apetycznie wygląda Twój wypiek.Teraz kiedy na dworze szaro,buro i szybko zapada zmrok,można wreszcie pomyśleć o kuchni co niekoniecznie dobrze wpływa na sylwetkę ;)
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2015 16:34 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 17:26 #414239

  • affa
  • affa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 883
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Piekę 15 minut w temperaturze 230° a potem godzinę w 200°. Poprzednie chlebki piekłam około 45 minut zamiast godziny i spód nie był chrupiący. Nie postępuję wg przepisu, oceniam ilość składników na oko a właściwie na gęstość ciasta :P Tak mniej więcej zakwas to około 3 szklanek mąki żytniej 2000 dodawanej w 3 razach, potem dzielę go na 3 części i do każdej około 1,5 szklanki innej mąki i dodatki (śliwki suszone, pestki dyni lub słonecznika). Następnym razem spróbuję z żurawiną i czarnuszką -słodkie z palącym to może być bombową kombinacja :woohoo:
A teraz jadę odebrać... hosty i jeszcze je zadoniczkować :ouch: :rotfl1: :hearts:
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Roma

Chleb domowy i bułeczki 21 Lis 2015 22:09 #414632

  • beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Solina Bieszczady strefa 6a
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 5766
A ja polecam bułkę drożdżową bez używania stolnicy :)

2,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka , można lekko podgrzać
1 jajko ,1 żółtko
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki stopionego tłuszczu( masła lub margaryny)
1/3 kostki drożdży (3 dag )
1/3 łyżeczki soli
bakalie , ja lubię dodać daktyle

Ciasto to robię malakserem gdzie na dnie jest aluminiowy nóż . Ręcznie robiłam , ale mi nie wychodzi, ponieważ jest dosyć rzadkie . Wkładam wszystkie składniki oprócz tłuszczu . Miksuję minutę ,następnie powoli wlewając ciepły tłuszcz, miksuję jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu . Dodaję na końcu bakalie lekko mieszając . Zostawiam to w malakserze do podrośnięcia a następnie przekładam do foremki , smaruję (1 łyżka mleka wymieszana z 1/2 żółtka )i znowu zostawiam do wyrośnięcia . Piekę około 20 min w temperaturze 170stopni . Tę bułkę upiekłam Babci na urodziny , bo sama już nie może sobie upiec a bardzo lubi , chociażby dlatego ,że bułka ta jest tylko lekko słodka . Na święta piekę kilka sztuk i obdarowuję najbliższą rodzinę .

Beata :bye:

100_4710.jpg


100_4711.jpg


100_4712.jpg


100_4716.jpg


100_4717.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, merlin

Chleb domowy i bułeczki 29 Lis 2015 14:51 #416080

  • Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 1566
Beatazg! Upiekłam bułkę według Twojego przepisu. Jest przepyszna! Ciasto pulchne, delikatne, rozpłwa się w ustach. Dałam tylko odrobię więcej cukru i posypałam kruszonką, która została mi po robieniu chałki (później wstawię przepis). :bye:
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 08 Gru 2015 21:45 #417440

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Bułeczki według przepisu szamana z tajgi :) z mączką z igieł sosnowych dla wyremontowania organizmu, uwolnienia się od uroków wszelakich :) a przede wszystkim poprawiające odporność organizmu :)

buleczki-sosnowe.jpg


W oryginalnym przepisie były igły jodłowe, nie miałam też orzeszków cedrowych, ale zielonej mączki sypnęłam hojnie :happy: Ciasto z razowej mąki pszennej i żytniej na zakwasie .

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 08 Gru 2015 22:27 #417446

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Ja mam dwie lewe ręce do pieczenia i takich cudów to ja się nie podejmę. Bułkę to jeszcze może, bo taka swojska, ale ciastek z igieł sosnowych jodłowych to nie...
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2015 22:27 przez Emalia112.

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 09 Gru 2015 18:57 #417513

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
A co za problem sypnąć łyżeczkę soli a zaraz potem trochę igiełek dla smaku? :happy:
Ilość, którą dodałam była słabo wyczuwalna w smaku, ponieważ wiedziałam, co sypię, czułam lekki posmak żywiczny, ale mój mąż niczego podejrzanego nie zauważył :happy:
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2015 18:59 przez Hiacynta.

Chleb domowy i bułeczki 09 Gru 2015 19:25 #417529

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
No tak...żaden problem. Poza jednym, trzeba narwać gdzieś tych igiełek, jakoś (jak?) je ususzyć i jakoś chyba (jak?) je zemleć.

Chleb domowy i bułeczki 09 Gru 2015 20:13 #417546

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Od czasu do czasu wybieram się na spacer po lesie, bo kazali spacerować. Żeby głupio i bez sensu nie łazić, zbieram połamane przez wiatr gałązki i idąc obskubuję igiełki :) Wsadzam do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut, a potem 3-4 dni dosychają na blaszce w piekarniku. Mielenie w młynku do kawy :)

Chleb domowy i bułeczki 10 Gru 2015 17:08 #417625

  • Roma
  • Roma's Avatar
Alinko a gdzie przepis? igieł ci u mnie dostatek nawet igły jodłowe się znajdą :)

Chleb domowy i bułeczki 12 Gru 2015 22:15 #417965

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Romciu, całkowicie 'na oko' zrobiłam ciasto na chleb na zakwasie z mąki żytniej i pszennej, domieszałam mączkę z igieł sosnowych, tak, jak czasem mieszam żurawinę i czarnuszkę, a innym razem siemię lniane :) Sądzę, że zmiksowane czy zmielone świeże igły też można by dodać.
Podejrzewam też, że do każdego rodzaju ciasta chlebowego można taką mączkę dosypać.
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2015 22:16 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2015 21:04 #418861

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1858
  • Otrzymane dziękuję: 6230
Jeszcze ciepły chleb bezglutenowy.Mój nie jest dla osób chorych,a dla osób które z jakiegoś powodu ograniczają gluten w diecie.
002.jpg

Pierwszy raz wysyłam zdjęcie.Nie wiem,czy się udało.

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2015 21:32 #418871

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Wygląda bardzo smakowicie. Ślinka cieknie, ale o tej porze to nawet nie wypada myśleć o jedzeniu ;)

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2015 23:36 #418905

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Wygląda bardzo apetycznie :-) a na zakwasie czy na drożdżach Kaju? :-)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 21 Gru 2015 07:02 #418918

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1858
  • Otrzymane dziękuję: 6230
Ten jest na suchych drożdżach.Po prostu jest łatwiejszy do zrobienia.
Na zakwasie gryczano-ryżowym,który trzymam w lodówce także już piekłam.
Chleb bezglutenowy nie jest puszysty i słabo rośnie,a więc na zakwasie długo to trwa i jest bardziej zbity,chociaż według mnie smaczniejszy od drożdżowego. Poza tym na zakwasie tak szybko nie czerstwieje.
Zaczęłam eksperymentować z takim chlebem,bo nie mogłam patrzeć jak córka bez entuzjazmu zjada te podobne do styropianu ryżowe krążki.
Nie mam zdjęcia tego na zakwasie,ale mam na drożdżach z puree ziemniaczanym,który upiekłam jako pierwszy.

002-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2016 22:29 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 25 Sty 2016 19:42 #428676

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
A ja siedzę i coś mnie trafia. Rano zrobiłam chlebek 6:30 i do tej pory nic nie urosło. Prawdopodobnie już nici z mojego pieczenia i nie będzie chlebka na śniadanko. :cry2:

Chleb domowy i bułeczki 25 Sty 2016 20:43 #428711

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A robiłaś na zakwasie czy na drożdżach?
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 26 Sty 2016 18:42 #428991

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Generalnie to robie na zakwasie ale żeby nie czekać zbyt długo to dodaję paczuszkę suszonych drożdży. Chlebek wychodzi bardzo dobry. Ale chciałam spróbowac bez drożdży. I wiesz co.....dzisiaj rano po prawie 24 godzinach okazało się że odrobinę podrósł. Postanowiłam więc go upiec. Niech się dzieje wola nieba.....wstawiłam do zimnego piekarnika i upiekłam. Jest dość kwaśny i dość mocno wilgotny, ale nie totalny zakalec. Da się zjeśc, ale nigdy więcej bez drożdży. Szkoda czasu na stresowanie się nie rosnącym chlebkiem :bye:

Chleb domowy i bułeczki 27 Sty 2016 11:48 #429192

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Ja robię na zakwasie głównie, chyba że potrzebny jest chleb na tzw wczoraj to na drożdżach.
Proponuje byś zakwasu dała 50g na ok 600g mąki lub 100g i więcej na większa ilość w zależności od ilości mąki jaką dajesz (ja robię chleby jednorazowo w większej ilości, 2 czasem 3 bochenki po upieczeniu ważą ok 1300g - 1500g. Jak jest za zimno zakwas dłużej musi postać by ciasto zwiększyło objętość.
Przygotowane ciasto z samym zakwasem odstaw na co najmniej 12 godzin w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką, Po tym czasie powinno urosnąć w misce. Wyrób je raz jeszcze. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne najlepiej 12 godz. czasem szybciej wyrośnie :), nastaw piekarnik, uformuj chleb lub włóż do blaszek i zostaw przykryty jeszcze na ok godz. Ja piekę w 180stopniach w już nagrzanym piekarniku ok 45-50 min. Po wyjęciu z formy chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos. To znaczy, że jest upieczony :) bez zakalca. Spróbuj na pewno się uda :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 27 Sty 2016 16:56 #429262

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Masa pracy ale zapewne kiedys spróbuję.
Ten mój wczorajszy wypiek bardzo zasmakował mojej wnuczce - powiedziała że po za tym że jest troszkę za kwaśny to jest OK. Czyż to nie cieszy serduszka babci :dance:

Chleb domowy i bułeczki 27 Sty 2016 22:09 #429395

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
IMG-20160127-WA0002.jpeg


To moje dzisiejsze wypieki na zakwasie - chleb mieszany pszenno-żytni :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Forumowa Żabula

Chleb domowy i bułeczki 01 Lut 2016 06:29 #430567

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Ma ktoś doświadczenie z pieczeniem chleba orkiszowego?

Chleb domowy i bułeczki 26 Lut 2016 18:59 #438867

  • merlin
  • merlin's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1542
  • Otrzymane dziękuję: 4509
Beatko, Twój przepis na bułkę drożdżową bez używania stolnicy jest rewelacyjny. :bravo: :bravo: Bardzo Ci dziękuję. Pracy niewiele, a efekt wspaniały. :hug:


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.551 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum