• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Grzyby na naszych stołach!

Grzyby na naszych stołach! 09 Paź 2012 10:33 #76501

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wszystkich chętnych zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami i przepisami z grzybkiem w roli głównej.

Na prośbę Ulki(koza) podaję przepisy na grzybki, nie tylko kozaki.

Składniki
12 kozaków lub prawdziwków
sok z 1 cytryny
350g pasztetu

Do przybrania:
ćwiartku plastrów pomarańczy
pomidory pokrojone na cząstki
gałązki zielonej pietruszki

Opis i przyrządzanie
Kapelusze grzybów oddzielić od trzonków (trzonki można wykorzystać do innej potrawy).

Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu i pokropić sokiem z cytryny. Zalać wrzątkiem, tak aby były nim przykryte, i pozostawić na 1 minutę. Następnie odsączyć.

Każdy kapelusz napełnić małą ilością pasztetu. Podzielić je na cztery równe porcje i ułożyć na talerzach.

Tuż przed podaniem przybrać ćwiartkami plastrów pomarańczy, cząstkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.


marynowane czerwone kozaczki i podgrzybki
-Kozaczki czyścimy i płuczemy.
-Przekładamy do garnka z pokrojoną w grube krążki lub kawałki cebulą, zalewamy osoloną wodą (1 łyżka soli na 1 litr wody).

-Gotujemy grzybki do miękkości ok. 20-30 min.
-Odcedzamy na sicie i przekładamy (bez cebuli) do słoiczków.
-Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 - 30min i obracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2015 12:00 przez Roma.


Odp: Kuchenny Zakątek 09 Paź 2012 10:44 #76505

  • Roma
  • Roma's Avatar
Grzyby w maśle


Składniki
grzyby leśne - świeże, jędrne
masło klarowane
do smaku sól i pieprz mielony



Opis
Przechowywanie w tłuszczu to stary sposób na konserwowanie żywności. Grzyby "kochają" masło więc przy nich ten pomysł świetnie się sprawdza. Najlepiej w ten sposób konserwować prawdziwki, maślaki, kurki, rydze.
Sposób przyrządzenia
Rozgrzewamy w rondlu dużą ilość klarowanego masła, wrzucamy oczyszczone dokładnie jędrne grzyby, najlepiej nie płukane, i smażymy-dusimy aż dobrze zmiękną, ale nie rumienimy, tak chociaż z pół godzinki a nawet ciut dłużej jeśli duże kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, nie dajemy cebuli. Potem nakładamy do wyparzonych słoików, do 3/4 wysokości, pilnując żeby nie zostały w środku bąbelki powietrza, wierzch zalewamy jeszcze warstewką masła. Zakręcamy słoiki i poddajemy tyndalizacji czyli pasteryzujemy przez 3 razy, w odstępie 24h, po 30min. albo pierwszego dnia 60 min. a po 24 h jeszcze raz, 30 min..
Notes
Masło klarowane bardzo długo nie jełczeje a poza tym można je przed dodaniem grzybów bardziej rozgrzać bez obawy, że się spali. Jeśli ktoś chce, może przed użyciem taki słoiczek wstawić do gorącej wody aby masło się rozpuściło i odcedzić grzyby, tylko że szkoda grzybowego, pachnącego masełka. Cebuli nie dajemy bo bez niej dłużej i lepiej grzyby się przechowują. Masło klarowane - zwykłe masło extra (kilka kostek), bez oleju, rozpuszczamy w rondlu na niedużym ogniu, kiedy zacznie się spieniać szumujemy łyżką. Kiedy pozbędziemy się wszystkich "farfocli" przelewamy do słoja - można przecedzić przez gazę. Takie masło można przechowywać nawet kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Nie jełczeje i można na nim smażyć nawet mięso.

Odp: Grzyby w naszej kuchni! 10 Paź 2012 20:14 #76914

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 582
  • Otrzymane dziękuję: 161
Mam pytanie!!! Dlaczego do słoików nie dodajesz cebulki? Zawsze dodawałam!!
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Odp: Grzyby w naszej kuchni! 10 Paź 2012 20:38 #76938

  • Roma
  • Roma's Avatar
Bo nie znoszę cebuli :devil1: to i zapominam zawsze dopisać dla innych :hammer:

Odp: Grzyby w naszej kuchni! 10 Paź 2012 21:11 #76967

  • Roma
  • Roma's Avatar
Grzyby- marynowanie

Marynować można wszystkie grzyby, ale najsmaczniejsze są prawdziwki, gąski, maślaki, rydze,podgrzybki,kurki.
Do marynowania wybiera się grzyby młode, jędrne i zdrowe o małych okrągłych kapeluszach.
Marynuje się tylko kapelusze, ewentualnie z niewielkim(1cm)kawałkiem trzonka.
Są różne sposoby marynowania grzybów i dobierania przypraw.
Podaję dwa najbardziej niezawodne.

Sposób pierwszy:
Starannie oczyszczone i umyte w kilku wodach grzyby wrzucamy do wrzącej wody i parzymy przez 50 sekund.
Następnie przekładamy do wrzącej zalewy, osolonej i zakwaszonej kwaskiem cytrynowym( 1 łyżka stołowa soli i 1/2 łyżeczki kwasku na 1 litr wody) Gotujemy na średnim ogniu, póki grzyby nie opadną na dno rondla.
Wtedy wybieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do wyparzonych słoików z ułożonymi na dnie przyprawami.
Zalewamy przecedzoną gorącą zalewą octową, szczelnie zakręcamy,studzimy pod kocem i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Na 2 kg grzybów należy przygotować 1 litr zalewy octowej. do 500 ml (2 szklanki) wrzątku dodajemy kawałek chrzanu,kory cynamonu, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 8-10 ziarenek pieprzu,1/2 łyżeczki ziaren gorczycy,5-7 goździków u 2 listki laurowe.Przyprawy gotujemy 30 min na małym ogniu pod przykryciem, odstawiamy na 12 godzin.Następnie zagotowujemy, dodajemy 1,5 łyżki stołowej soli i 10 łyżek cukru, mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy 500ml (2 szklanki) octu 6% i gotujemy pod przykryciem 10 min.Cedzimy.

Sposób drugi: starannie oczyszczone i umyte w kilku wodach grzyby wrzucić do osolonego wrzątku (2 łyżki soli na 1 l wody) i od zawrzenia gotować 5-15 minut.Czas gotowania zależy od gatunku grzybów:
kurki gotujemy krócej, prawdziwki,podgrzybki, kozaki,maślaki i gąski-dłużej.Po ugotowaniu grzyby powinny być jędrne ale nie twarde.Osączamy je na sitku.Do tak przygotowanych grzybów zalewę przygotowuje się z dwudniowym wyprzedzeniem.
500 ml wody i 250 ml octu 10% gotujemy pod przykryciem przez 15 min z dodatkiem 2 łyżek cukru, 10 ziaren pieprzui 10 ziaren ziela angielskiego oraz 4 listków laurowych. Zalewę studzimy i odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie ponownie doprowadzamy ją do wrzenia, wrzucamy grzyby i gotujemy kilka minut.
Gorące grzyby razem z zalewą przekładamy do wyparzonych, gorących słoików, dodajemy po kilka piórek surowej cebuli.Słoiki mocno zakręcamy i studzimy odwrócone do góry dnem lub schowane pod kocem.

Odp: Grzyby w naszej kuchni! 10 Paź 2012 21:25 #76977

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kwaszenie grzybów

Do kwaszenia najlepsze są rydze,ale kwasi się również maślaki,kurki,prawdziwki,kozaki i pieczarki.
Kwaszone grzyby można przechowywać nawet kilka miesięcy ale w temp. poniżej 10 stopni.
po starannym oczyszczeniu i umyciu grzybów-wyłącznie kapelusze- gotuje się przez 10 min(kurki-25min)we wrzącej wodzie, do której dodaje się 1/2 łyżeczki soli na 1 litr wody.
Osączone i ostudzone grzyby układamy w naczyniu,przesypując każdą warstwę mieszanką soli z posiekaną cebulą, pieprzem ziarnistym i listkami laurowymi. Można też dodać dowolne ulubione przyprawy.
Na 1 kg grzybów bierzemy 2 łyżki soli,średnią cebulę.30 ziarenek pieprzu i 5 listków laurowych.Ilość soli można zmniejszyć do 1 łyżki i wtedy drugą zastąpić łyżką cukru.
Po ułożeniu grzybów w naczyniu przykrywamy je talerzem i obciążamy słoikiem z wodą.Po kilku dniach grzyby puszczą sok i jednocześnie zmniejszą objętość, co pozwoli dołożyć następną porcję.Gdyby soku, który powinien pokrywać grzyby, było za mało,należy dolać solankę przygotowaną a takich samych proporcjach, jak woda do obgotowania grzybów.
Z grzybków kwaszonych, po opłukaniu, przygotowuje się zupy,sosy,farsze itp
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2012 21:26 przez Roma.

Odp: Grzyby w naszej kuchni! 10 Paź 2012 21:42 #76992

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mrożenie grzybów i pasteryzowanie

Oprócz marynowania i kwaszenia grzyby można również zamrażać i pasteryzować. Do zamrażania należy je przygotować tak samo jak do kwaszenia, po czym starannie osączyć i ostudzić.Zamrażać jak warzywa.

Przed pasteryzowaniem grzyby trzeba dokładnie oczyścić, przycić trzonki, maślaki obrać.Po starannym umyciu i osączeniu wkładamy je do rądla,dolewamy kilka łyżek wody,lekko solimy,przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez 15-20 min, pilnując aby się nie przypaliły.Gorące przekładamy do wyparzonych gorących słoików,zalewamy sosem powstałym w trakcie duszenia.Słoiki starannie zamykamy i pasteryzujemy przez 50 min w temp.80 stopni. Po 2 dniach słoiki z grzybami wstawiamy do rondla z zimną wodą i ponownie pasteryzujemy-przez 15 min, licząc czas od chwili, gdy woda osiągnie temp.80 stopni.

Grzyby można pasteryzować jeszcze w inny sposób:
Na 1 kg grzybów bierzemy 2 cebule,3 łyżki cukru,łyżeczkę soli,1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego i 6-7 ziarenek pieprzu.
Cebulę obrać,pokroić w plasterki.Grzyby dokładnie oczyścić,przyciąć trzonki, maślaki obrać.
Po starannym umyciu i osączeniu wrzucić do rondla z wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty.Odcedzić,osączyć,wystudzić.
Duże kapelusze pokroić, małe pozostawić całe.Przygotowane grzyby włożyć do rondla.Kwasek rozpuścić w kilku łyżkach wody,dodać do grzybów,dusić je zbierając-przez cały czas-powstającą pianę.
Gdy puszczą dużo soku,dodać plasterki cebuli,cukier,sól i pieprz.Gotować 20 min.Gorące przełożyć do wyparzonych, gorących słoików razem z sokiem,cebulą i przyprawami.Słoiki zamknąć,pasteryzować przez 60 min w temp.80 stopni.Ustawić do góry dnem,wystudzić.Jeśli słoiki przeciekają,trzeba wymienić zakrętki i grzyby ponownie pasteryzować.

Odp: Grzyby w roli głównej 14 Paź 2012 17:41 #77851

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zapiekanki z duszonymi grzybami


SKŁADNIKI:
8 kromek chleba ( małe kromeczki sitkowego , lub połówki tostowego )
4 łyżeczki masła
8 łyżek duszonych grzybów z cebulką i koperkiem
8 łyżek utartego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Chleb delikatnie opiec w tosterze tak by był chrupki ale nie spieczony . Posmarować każdą kromkę ½ łyżeczki masła. Nałożyć po 1 łyżce grzybów. Posypać każdą kromkę 1 łyżką utartego sera . Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 minut – aż ser się rozpuści i zapiecze . Wyjąć . Udekorować . Podawać na ciepło .

Grzybowe pulpeciki

SKŁADNIKI:
borowiki,prawdziwki ,kurki do wyboru
mięso mielone
cebula 1 szt
bułka czerstwa
sól,pieprz
jajo
kostka grzybowa -
mąka ok 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby obieramy gotujemy ,potem mielimy przez maszynkę i dodajemy do zmielonego mięsa.dodajemy namoczoną bułkę,posiekaną cebulę ,jajko ,przyprawy .Urabiamy ,mieszamy mięso .Formujemy klopsiki obtaczamy je w mące i smażymy na oliwie.Podlewamy bulionem grzybowym ,dusimy -zaciągamy mąką .
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 17:43 przez Roma.

Odp: Grzyby w roli głównej 07 Lis 2012 20:36 #85346

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 582
  • Otrzymane dziękuję: 161
Późna jesień już, a mnie ciągle gna do lasu.... Zbieram teraz tzw. zieleniotki albo inaczej członki :) Super smakując dorzucając do rosołku, krupniku czy żurku. Marynuję też!!! Może jeszcze coś?
PS. Nigdy nie zbierałam blaszkowych oprócz kurek. Od dwóch lat szkolenia u koleżanek i po "kontroli" odważyłam się :) Wiem ,że wszystkie są OKI!!!
Kojarzy mi się zupa z dzieciństwa z "zieleniotek" ...ale tylko kojarzy. Podpowiesz Roma?
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Odp: Grzyby w roli głównej 07 Lis 2012 21:39 #85383

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wydaje mi się, że piszesz o gąskach, jeśli tak ,to bardzo proszę kilka przepisów na
Zupę z gąsek
Przepis I
Składniki:

Pół kg gąsek,
2 kostki rosołowe,
cebula,
2 - 3 łyżki gęstej śmietany,
łyżka mąki,
sól, mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gąski namoczyć w dużej ilości zimnej wodzie, po 10 minutach starannie oczyścić, najlepiej myjąc je czystym gąbkowym zmywakiem, płucząc pod bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby posiekać. Zagotować 6 szklanek wody z kostkami rosołowymi, dodać posiekaną cebulę i grzyby. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać, połączyć z pozostałą zupą, krótko jeden raz zagotować.

Podawać z ugotowanymi kluskami (łazankami lub zacierkami).

Przepis II


Warzywa: marchew, pietruszka, seler i por (tylko biały koniec),
1 kg gąsek,
1 jajko,
2 łyżki masła,
0.5 szkl. mąki,
100 ml śmietany,
sól, pieprz.
Sposób wykonania:

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por pokroić w talarki. Wszystkie warzywa podsmażyć w garnku na 1.5 łyżki masła, wlać wodę (ok. 2 l), posolić i dodać pieprz. Z jajka, mąki i 0.5 łyżki masła zarobić twarde ciasto i zrobić zacierkę (można dać kupny makaron zacierkowy). Do gotującego się bulionu z warzyw, wrzucić oczyszczone i starannie umyte pod bieżącą wodą, pokrojone (niezbyt drobno) gąski, gotować 40 min. Wsypać zacierkę, gotować jeszcze ok. 7 - 10 min. (a w przypadku gotowej zacierki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Zdjąć z ognia, zaprawić śmietaną.

Przepis III

Rosół mięsny - 2 l
Gąska zielona - 20 dkg
Mąka - 2 łyżki stołowe
Śmietana kwaśna 18% - 0.5 szklanki
Ziemniaki - 0.5 kg


1. Gotujemy rosół.
2. Gąski obgotowujemy.
3. Dodajemy do rosołu gąski wraz z wywarem.
4. Mieszamy śmietanę z mąką i zabielamy zupę.
5. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Uprawa pomidorów, czyli pomidorowy zawrót głowy :) 10 Wrz 2013 21:42 #191690

  • gralinka
  • gralinka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 14
  • Otrzymane dziękuję: 10
A może macie jakieś przepisy na grzyby, bo sezon się zaczyna?

Grzyby w roli głównej 22 Wrz 2013 21:00 #194277

  • Roma
  • Roma's Avatar
Grzyby w ketchupie
Składniki:
2 kg ugotowanych przez 1 1/2 godziny grzybów leśnych jadalnych
4 duże cebule pokroić w talarki i zeszklić w 1 szklance oleju
pieprz prawdziwy
sól
2 małe słoiczki ketchupu do smaku może być pikantny lub łagodny
Sposób przygotowania:
Gotować je tak 25 minut, potem wlać w wyparzone słoiczki i włożyć grzyby, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.

Dobre są na 4 dzień po zrobieniu gdy naciągną.

Sałatka z grzybów
Składniki:
1 kg grzybów (np. podgrzybków)
½ cebuli
½ kg marchwi
½ litra oleju
sól
pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy (200 ml)
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w dużą kostkę. Wodę zagotować i posolić. Przełożyć do niej grzyby i dodać kilka kropli octu 10%. Razem wymieszać, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty. Następnie odcedzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do garnka wlać olej. Następnie przełożyć cebulę i marchewkę. Razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy zmiękną, dodać podgotowane grzyby, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć razem jeszcze 5 minut.

Do czystych i suchych słoików przełożyć gorącą sałatkę. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 500 ml.

Opieńki marynowane
Składniki:
1 kg opieniek
3 cebule
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
1 l wody
240 ml octu
1 łyżka soli
1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie myjemy, odcinamy korzonki, zostawiamy same kapelusze. Grzyby zalewamy wrzącą woda z dodatkiem soli, gotujemy 10 minut, wyjmujemy grzyby, zostawiamy do przestygnięcia.

Z podanych składników zagotowujemy zalewę.

Do wyparzonych słoików wkładamy kilka plastrów cebuli, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego i przestudzone grzyby.

Słoiki zalewamy ciepłą zalewą, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.

Grzyby w soli
Składniki:
5 kg grzybów jadalnych sparzonych
1 kg soli jodowanej
Sposób przygotowania:
Grzyby obrać, sparzyć i wymieszać w soli. Włożyć w torebkę foliową i zwinąć torebkę. Potem włożyć w wiaderko. Jak potem będzie się chciało korzystać z grzybów wystarczy je odmoczyć jak śledzie w wodzie.
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2013 21:06 przez Roma.

Grzyby w roli głównej 22 Wrz 2013 21:08 #194280

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kurki marynowane

Składniki:
2 kg kurek
2 cebule
1 łyżka soli
Zalewa:
1 l wody
250 ml octu
1/3 szklanki cukru
2 łyżki soli
6 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka gorczycy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia.

Grzyby dokładnie myjemy w osolonej wodzie (łatwiej jest je wówczas oczyścić). W garnku zagotowujemy wodę z łyżka soli, wkładamy grzyby, gotujemy około 10 – 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plastry cebulę.

Grzyby z cebulą przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewamy ciepła zalewą, zakręcamy.

Słoiki wekujemy około 15 minut.

Grzyby w roli głównej 23 Wrz 2013 08:54 #194349

  • violad
  • violad's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 212
  • Otrzymane dziękuję: 155
U mnie wszyscy się zajadają potrawą, którą nazywamy "kurki w kurkach"
Pierś z kurczaka kroję w paseczki, solę i pieprzę i podsmażam na patelni.
Kurki drobno pokrojone smaże na maśle ( ja smażę surowe, ale można obgotowane), solę , pieptzę i daję sporo czosnku koniecznie.
Następnie kurki i pierś łaczę w rondlu i zalewam dosyć gęstą smietaną, duszę 10-15 minut i gotowe. Mniam!

Przechowywanie gąsek.

w dużym, kamiennym garnku lub słoju układam warstwami surowe gąski, nie myte, otrzepane tylko z igliwia, na to gruba warstwa soli i tak na przemian. przykrywam talerzykiem, dociskam jakimś kamieniem i do piwnicy. Do Bożego Narodzenia na pewno będą dobre ( dłużej nie sprwdzałam, bo się zawsze za wcześnie kończyły). Grzyby są takie, jakbyśmy je dopiero co przynieśli z lasu no i zapach !!!!
Viola
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2013 10:38 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Grzyby w roli głównej 26 Wrz 2013 21:47 #195115

  • gralinka
  • gralinka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 14
  • Otrzymane dziękuję: 10
Krokiety z grzybami + czerwony barszczyk


Sos grzybowy np. z kurek

Grzyby gotuję następnie podsmażam razem z cebulą doprawiam solą i pieprzem. Dodaję kwaśną śmietanę, dobrze wymieszam jeszcze chwilkę podsmażam i gotowe.
Można posypać koperkiem jak ktoś lubi.
Ten sos podawałam z ziemniakami i kotletem schabowym. :)
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2013 21:47 przez gralinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Grzyby na naszych stołach! 02 Paź 2013 21:12 #196268

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sałatka z grzybów
Składniki:
1 kg grzybów (np. podgrzybków)
½ cebuli
½ kg marchwi
½ litra oleju
sól
pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy (200 ml)
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w dużą kostkę. Wodę zagotować i posolić. Przełożyć do niej grzyby i dodać kilka kropli octu 10%. Razem wymieszać, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty. Następnie odcedzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do garnka wlać olej. Następnie przełożyć cebulę i marchewkę. Razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy zmiękną, dodać podgotowane grzyby, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć razem jeszcze 5 minut.

Do czystych i suchych słoików przełożyć gorącą sałatkę. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 500 ml.
Strogonow z grzybami

Składniki:
1/2 kg mięsa gulaszowego
3 średnie cebule
papryka ostra (w proszku) 1 łyżka
zioła prowansalskie około 3 łyżek
sól do smaku
3 dobre garście suszonych grzybów (grzyby wcześniej odgotować prawie do miękkości i pokroić w paski)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć ze solą prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną w talarki cebulę, dodać paprykę, zioła i pokrojone w paski grzyby. Próżyć jeszcze około 1/2 godziny.

Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2013 21:16 przez Roma.

Grzyby na naszych stołach! 23 Sty 2014 16:35 #217108

  • dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1039
  • Otrzymane dziękuję: 1702
DSC04344.JPG

Krokiety z kapustą i suszonymi prawdziwkami.
1/2torebka suszonych prawdziwków
1/2lit kiszonej kapusty
4 większe cebule.
Cebule drobno kroimy, a potem smażymy na złoty kolor. Grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy z wody. kroimy drobno dodajemy do usmażonej cebuli. To samo robimy z kapustą. Wszystko jeszcze na chwilę smażymy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą,magom.


Ciasto do krokietów:
2 szklanki mąki przennej
2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
2 jajka
2 łyżki wody
szczypta soli
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2014 16:35 przez dagmarazap.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Grzyby na naszych stołach! 23 Sty 2014 17:29 #217121

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11688
  • Otrzymane dziękuję: 7059
Pyszny przepis :bravo:

Ostatnio dosypuję suszone i pokruszone grzyby podczas gotowania kaszy jęczmiennej. Sprawdźcie sami :)
Za tę wiadomość podziękował(a): dagmarazap

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.270 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum