TEMAT: Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Gru 2013 19:26 #211471

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Romciu - będzie tak samo jak z pędzeniem bimbru :lol:


Zielone okna z estimeble.pl

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Gru 2013 20:29 #211494

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Mała poprawka bardzo dobrej rodzimej i zdrowej wódki,pod warunkiem,że robi się dla siebie....... :drink1:
A co do istoty samej produkcji zgadzam się całkowicie z rispetto. :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2013 20:32 przez Krecik stary.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Gru 2013 20:40 #211499

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ble,ble,ble..... A któż to zajada wędzoną kiełbasę ze skórą ?
A może by najpierw te pierdzistołki z miasta B. zajęli się pompowaniem mięsa fosforanami ?

Po mojemu ten rygor służy uwaleniu naszego eksportu. Coś jak z limitami na mleko.

A, że Polak potrafi, toteż , podobnie jak wiatraki w Holandii, u nas krajobraz będzie pełen indywidualnych wędzarni. :rotfl1:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 31 Gru 2013 09:11 #211572

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Z szyneczkami radzę sobie dobrze , wędzę regularnie to i wprawa jest ,ale kiełbasy robię rzadko ,ostatnie kiełbasy miały trochę twardą skórkę. coś zrobiłam źle ? a może to wina jelit ?

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 31 Gru 2013 16:14 #211645

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
A ile moczyłaś jelita przed nadziewaniem? Choć rzeczywiście, ostatnio różne dostawy jelit się trafiają.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 29 Sty 2014 01:17 #219529

  • Roma
  • Roma's Avatar
Poszukuję sprawdzonych przepisów na kiełbasy słoikowe.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 29 Sty 2014 21:34 #219912

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Lata spędziłam na pomaganiu babci w robieniu takich przysmaków:) a i w czasach kartkowych, kiedy udało się nam upolować, po odstaniu w społecznej kolejce wystarczająco dużej ilości integrujących ludzkość godzin, lodówkę ciut większą od komputera, sporo takich słoiczków robiłam ;)

Bierze się mięso z karkówki lub łopatki i kawałek boczku. Jeśli proporcje będą 1:1, zawartość słoiczka będzie bardziej wypełniona smalcem, jeśli boczku będzie nieco mniej, warstwa smalcu będzie mniejsza. Można dodać mniej boczku, a zamiast niego podgardle, z dodatkiem wołowiny też można poeksperymentować. Prawdę mówiąc proporcje mięsa nie są zbyt istotne, najważniejsze są przyprawy :)

Na 2 kg mięsa daje się czubatą łyżkę majeranku, pieprzu do smaku, soli ze 2 łyżeczki i czosnek od 6 ząbków do oporu :)

Drobno zmielone mięso wyrabia się jak ciasto z przyprawami, siekanym czosnkiem i wodą, należy ją dodawać na wyczucie małymi partiami, aż dopóki mięso będzie wchłaniać.

Pakujemy masę do słoiczków, napełniając je do 3/4. Ciasno trzeba mięso upychać małymi partiami, aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza.

Litrowy słoik pasteryzuje się ok. 2 godzin pierwszego dnia, 1 godzinę drugiego dnia. Słoik 0.5 litra o połowę krócej.

Po wystudzeniu trzeba sprawdzić dokładnie, czy słoiki są zamknięte. Wewnątrz są 3 warstwy, na spodzie galaretka, wyżej mięsko, a na górze tłuszczyk.

sloik-kielbaska_2014-02-23.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2014 23:44 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 29 Sty 2014 21:45 #219920

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Andzia ja do swojej szynki dochodzącej nie dawałam majonezu bo nie miałam a i tak wyszła pyszna.
Zawsze robię wieksza ilosc, porcjuje i zamrażam. :)
Zgadzam się, ze mieska nie trzeba obraca bo wychodzi tak czy siak, moze nie wygląda jak ze sklepu, za to smakuje o niebo lepiej :D
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 29 Sty 2014 21:56 #219933

  • Roma
  • Roma's Avatar
Alinko-jadłam słoikową w której jedną z przypraw była gorczyca,taka mi chodzi po głowie.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 29 Sty 2014 22:03 #219938

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Też można :) Mieloną gorczycę moje dziecko garściami serwuje mi w koktajlach :) Działa rozgrzewająco ;)
Myślę, że 1 łyżeczka by starczyła na 2 kg porcję mięsa :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 14 Mar 2014 19:15 #233633

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Przywołana przez Romę do porządku poprzez porządki robione przez nią w tym wątku, wracam posypując głowę popiołem i z nowymi przepisami :thanks:
Niedawno stałam się posiadaczką niewielkiego szynkowara i jestem baaardzo zadowolniona :woohoo:
Na pierwszy rzut poszedł indyczek, zatytułowałam przepis "Mielony John", potem była "Laurowa łopatka" i "Majerankowy kurczak", ale po te przepisy zapraszam na moją stronę PRZYCHODZIBABA.PL :

80 dag udźca z indyka
14 gr peklosoli
36 gr żelatyny
10 gr przyprawy „John”
100 gr zimnej wody
Udziec (bez skóry) skręciłam w maszynce, korzystając z szarpaka, można też mięso pokroić w kostkę ok. 1cm x 1cm. Do mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie wyrobiłam. Napakowałam szynkowar, zamknęłam go i wstawiłam do lodówki na minimum 24 godziny. Dobrze jest użyć woreczków do szynkowara, mięso jest wtedy bardziej soczyste i „nie ucieka” tak żelatyna, ja z braku specjalnych woreczków, używam rękawa do pieczenia lub woreczków do zamrażania.
Po tym czasie szynkowar wstawiłam do garnka z wodą, na dno koniecznie trzeba ułożyć czystą ściereczkę (woda ma sięgać 1 cm poniżej brzegu szynkowara). Parzymy do momentu, aż temperatura w środku mięsa osiągnie ok. 71 - 75 stopni, u mnie trwało to ok. 1,10 godziny.
Po tym czasie wyciągamy szynkowar z wody, odstawiamy go na ok. 10 godzin w zimne miejsce.
Gotową mielonkę bardzo łatwo wyciągnąć z szynkowara poprzez odwrócenie jej "do góry nogami" i polanie gorącą wodą - sama wtedy wyskakuje :-)
Mięso jest aromatyczne, zwarte, z galaretką – rewelacja ! Sama byłam zaskoczona efektem, podobnie jak moja rodzinka.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 09:01 #302390

  • Roma
  • Roma's Avatar
Anka-na długo ten popiół nie pomógł :P Już mamy jesień,może wrócisz?

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 09:26 #302400

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Roma ... lichy widać był ten popiół :rotfl1: , ale obiecuję poprawę tym razem na prawdę. Zdjęcia z całego sezonu mam zrobione, tylko usiąść i zacząć postować w Oazie :flower2:
Wędzonki ostatnio rzadziej robimy, jeśli już to wyspecjalizowałam się w robieniu kiełbasy wieprzowej i robiłam golonkę do słoików i podaję prosty przepis, wychodzi świetne mięsko do chleba, ale student wykorzysta też jako danie na gorąco:

Na 1 kg czystego (bez kości) mięsa z golonki
ok. 20 gr peklosoli
2-3 ziela angielski
2-3 liście laurowe
1 posiekany ząbek czosnku

Oczyszczone mięso z golonki trzeba natrzeć peklosolą i przyprawami i odstawić do lodówki co najmniej na dobę. Po tym czasie upchać bardzo ciasno w wyparzonych słoiczkach i gotować przez 2 dni po 2 godziny. Można to zrobić w jeden dzień (4 godziny), ale przy gotowaniu przez 2 dni ma dłuższy termin przydatności do spożycia.


A jeśli chodzi o te produkty "i nie tylko" :silly: to bardzo polecam fasolkę szparagową w pomidorach na zimę, a przepis TUTAJ

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 12:28 #302444

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jak miło,że jesteś :hug: :kiss3: bardzo często zaglądam na Twojego bloga.Ostatnio buszowałam w makaronach :)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 12:53 #302449

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Bardzo się cieszę Romciu, że do mnie zaglądasz ! Niebawem wrzucę więcej makaronowych pomysłów i nie tylko, ale na prawdę przyrzekam Ci, że i na forum zacznę wreszcie się odzywać :thanks:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 22:32 #302584

  • Roma
  • Roma's Avatar
Trzymam Cię za słowo :kiss3:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 03 Paź 2014 07:30 #302994

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Uczę się, ale na razie korzystam z pomocy taty i mamy, tatko potrafi wyczarować wspaniałości:


2padziernika2014010.jpg


2padziernika2014012.jpg


2padziernika2014004.jpg


2padziernika2014021.jpg


2padziernika2014023.jpg


2padziernika2014025.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Krecik stary

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 07 Paź 2014 20:14 #304061

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Mój dzisiejszy urobek:

P1040005 by TeBeWAW, on Flickr
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.390 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum