TEMAT: Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Mar 2013 16:18 #136479

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
O! Jakoś nie odkryłem dotychczas tego wątku :-)
Ja też wędzę w domu, więc się pochwalę próbkami:







A wczoraj zapeklowałem 12kg mięsa na wędzenie Wielkanocne :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1


Zielone okna z estimeble.pl

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Mar 2013 22:01 #136622

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-i ja czuję ten zapach :) Jesteśmy w trakcie budowy wędzarni i Twoje wskazówki będą na wagę złota, dlatego zapraszam
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...olki-wedzarnie#61228
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2013 22:01 przez Roma.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Mar 2013 22:34 #136643

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ja się niestety na budowie wędzarni murowanych nie znam. Sam używam czegoś takiego:

www.borniak.pl/?20,pl_wedzarnia-kompletna-uw-70-nowy-model
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Mar 2013 09:05 #136730

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Pachnie faktycznie :bravo: Zdradź swoje tajemne przepisy, zwłaszcza na kiełbasę i na polędwiczki. Ja właśnie zapeklowałam mięso na kiełbasę z (indyk, wołowina, wieprzowina) i udźce indycze na szynki oraz kuraka. W sobotę wędzenie :bye:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Mar 2013 09:17 #136738

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
TeBe, nie peklujesz mięsa na kiełbasę wcześniej?
Zaparzasz ją po wędzeniu?
My tak robimy kiełbasę: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...it=18&start=18#47045
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2013 09:20 przez Andzia1.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Mar 2013 09:19 #136739

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Andzia, to jest kiełbasa tzw. wiejska, jej się nie pekluje ani nie parzy.
Peklowane też robię, ta która pokazałem akurat peklowana nie jest.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2013 09:22 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 15:29 #137182

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
I jeszcze inne moje wyroby :-)

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 17:35 #137208

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-kiełbasa wiadomo a to drugie? :think:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 17:47 #137214

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Serki CAPRI OSM Sierpc, tzw.typu włoskiego. Moczone w solance (100g soli warzonej na 1 litr wody) przez 24h, potem lekko ocieknięte, obtoczone w ziołach prowansalskich, wędzone 6h olchą w temperaturze 50C.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 18:08 #137222

  • Roma
  • Roma's Avatar
Toś mnie zaskoczył :idea1: chłopie chyba okrzyknę Cię forumowym kuchmistrzem. Jak tylko powstania nasza wędzarnia to podejrzewam,że będę Ci na okrągło d..ę (głowę :devil1: )zawracać.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 20:47 #137293

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Mniam, mniam... serki zajefajne :bravo: Skorzystam z pomysłu.
Właśe nadziałam do jelit 9 kg kiełbaski indykowo-wołowo-wieprzowej, zaparzyła kurczaki do wędzenia i szynki z udźca indyczego. Jutro wędzenie, więsc na śniadanko Wielkanocne będzie żurek na wędzonce :funnyface:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 20:56 #137299

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ja będę wędził dopiero od wtorku. Dać fotorelację?
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 21:07 #137303

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Co to za pytanie ??!! Oczywiście. Ja jutro z ukrycia też coś cyknę, bo mój małż się złości jak mu robię zdjęcia. Moja rola to przygotować wszystko, ale on wędzi :) z psinusią.
A wędzimy wcześniej, żeby kiełbaska podeschła nieco na stryszku....

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 21:18 #137311

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Andzia, a takie robisz?





PS. To nie jest wędzone :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2013 21:22 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1, Joane

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 21:18 #137312

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Nie ma zdjecia ...

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 21:41 #137320

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ale robicie apetyt.Przed kolejnymi świętami to i ja pójdę z Wami w zawody wędzarnicze :yummi:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 21:56 #137326

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
TEBE NATENTYCHMIAST PRZEPIS !!
Takiego nie robię, ale takie (bez zdjęcia)
SCHAB
* O ,50 kg schabu
* łyżka soli
* łyżka cukru
* pół łyżki pieprzu mielonego prwdziwnego

Wykonanie

Mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy wszystkie składniki , i wsypujemy do torebki foliowej takiej aby nasz schab tam się zmieścił . Wkładamy schab i obtaczamy w przyprawach , torebkę szczelnie zamykamy i na 4 dni do lodówki .
Co dziennie rano i wieczorem wyjmujemy torebkę i przewracamy schab , tak aby powstały sos nasączył mięso ( bez otwierania torebki)Piątego dnia wyjmujemy mięso , osuszamy ręcznikiem i suszymy w piekarniku w 100 c jakieś 40 , 60 min , Mięso musi się,..... kurcze jak tu powiedzieć skurczyć i z cisnąć w sobie <najlepsze jest następnego dnia .

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 22:03 #137331

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Pokornie melduję:

1kg ligawy wołowej
Nacieramy solą morską, mieloną kozieradką i papryką ostrą.
Wkładamy do pojemnika plastikowego i do lodówki.
Codziennie odsączamy to co wycieknie z mięsa.
Po dwóch tygodniach wyjmujemy z lodówki, ponownie nacieramy mieloną kozieradką, obtaczamy w papryce i pakujemy do skarpety ;-) Ja używam kilka warstw gazy.
Następnie wieszamy w miejscu chłodnym i lekko przewiewnym.
Po kolejnych 4 tygodniach wyrób jest gotowy.
Trwałość wyrobu - circa 2 lata :-)
Jest twarde jak kamień i należy skrajać na bardzo cienkie wiórki.
Głównym przeznaczeniem wyrobu jest tzw. zakąska do wódeczki ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1, chester633, Joane


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.355 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum