TEMAT: Burak ćwikłowy - uprawa

Burak ćwikłowy - abc uprawy 02 Sie 2025 06:14 #881518

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8879
  • Otrzymane dziękuję: 58482
Robię całkiem podobnie. Tylko zakwaszam cytryną, lub niewielką ilością octu balsamicznego .
Miałam już dwa zbiory, takie niezbyt wielkie, więc jeszcze przetworów na zimę nie robiłam. Zrobiłam sobie kiszonkę z soku z buraków. Z tego co zostało z buraków po wyciśnięciu soku zrobiłam raz falafele, a drugi raz dodałam grzybów i zrobiłam klopsy :lol: Dało się zjeść :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop


Zielone okna z estimeble.pl

Burak ćwikłowy - abc uprawy 06 Wrz 2025 07:28 #882816

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2229
  • Otrzymane dziękuję: 7558
Kolejne 16kg buraków przerobione. Tym razem wg przepisu z YT. :)


IMG_20250905_232244.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, JaNina, zwykły chłop

Burak ćwikłowy - abc uprawy 23 Wrz 2025 08:15 #883371

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8879
  • Otrzymane dziękuję: 58482
Reszta buraków z pierwszego wysiewu.

IMG_1592.jpeg


Wysiewałam jeszcze w dwóch późniejszych terminach. Te wysiewane później chcę zostawić jak najdłużej w gruncie.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, zwykły chłop, Babcia Ala

Burak ćwikłowy - abc uprawy 26 Wrz 2025 09:18 #883520

zwykły chłop wrote:
Możesz spróbować tych od mojej mamy. Zrób kilka słoików i zobacz jak Ci się przechowają i czy Ci pasują.
20250731_161036.jpg
Zrobiłam tym sposobem na razie 5 dużych słoików. JA z tych osób co lubią konkretne liczby, więc jeszcze doszukałam w necie ile tego cukru, soli i kwasku. Znalazłam proporcje, że na 3 kg buraków daje się:
1 łyżkę soli
2 łyżki cukru
1 łyżkę kwasku cytrynowego
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Nimfa, zwykły chłop

Burak ćwikłowy - abc uprawy 26 Wrz 2025 10:30 #883522

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1823
  • Otrzymane dziękuję: 9769
Ta ilość to zawsze jakiś punkt wyjścia. Pamiętaj tylko którą łyżką było mierzone ;)
No i buraczki też mają jakąś tam swoją słodycz. Ja jak robię to daję każdemu do spróbowania i podejmuję decyzję czy coś dodać. "Na smak" za słaby ze mnie kucharz.

A ta łyżka kwasku to nie za dużo ?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2025 10:31 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Nimfa

Burak ćwikłowy - abc uprawy 26 Wrz 2025 11:57 #883526

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 7287
  • Otrzymane dziękuję: 34274
Ja zamiast cytryny i kwasku dodaję octu, może być winny lub spirytusowy. Tego kwasku też mi się wydaje za dużo. Czasem buraki są tak słodkie, że w ogóle cukru nie trzeba. Ja dodaję jeszcze pieprz i trochę kminku. A po otwarciu słoika chrzan - taki gotowy, przed pasteryzacją nie ma sensu, bo traci moc w słoiku.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2025 11:59 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Bobej, Nimfa

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 14:17 #883829

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2229
  • Otrzymane dziękuję: 7558
Dziś kolejna partia buraczków powędrowała w słoiki. Połowa klasycznie na słodko kwaśno, a druga połowa z dodatkiem papryki i cebuli. :)


IMG_20251004_090545.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 15:50 #883830

  • koma
  • koma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4176
  • Otrzymane dziękuję: 35357
Ja buraczki na zimę robię w/g takiego przepisu:
3 kg ugotowanych,startych buraczków
0,5 kg cebuli
Zalewa
0,5 szklanki octu
1 szklanka oleju/daję trochę mniej/
0 5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli
Do gotującej zalewy wrzucam buraczki+pokrojoną w kostkę usmażoną cebule.Gotuje parę minut,wkładam do słoików i odwracam do góry dnem.
Druga wersja z dodatkiem papryki.
Maria
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2025 18:10 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Bobej, Babcia Ala

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 18:26 #883833

Pomidorowy_Zawrót_Głowy wrote:
zwykły chłop wrote:
Możesz spróbować tych od mojej mamy. Zrób kilka słoików i zobacz jak Ci się przechowają i czy Ci pasują.
20250731_161036.jpg
Zrobiłam tym sposobem na razie 5 dużych słoików. JA z tych osób co lubią konkretne liczby, więc jeszcze doszukałam w necie ile tego cukru, soli i kwasku. Znalazłam proporcje, że na 3 kg buraków daje się:
1 łyżkę soli
2 łyżki cukru
1 łyżkę kwasku cytrynowego
Czy za dużo kwasku to nie wiem. Takie proporcje znalazłam i dałam. Pasteryzowałam 40 minut. Z 5 dużych słoików niestety 2 zaczęły pleśnieć.
Nie wiem gdzie popełniłam błąd.

25F4221C-C347-4D63-9DCB-B631481C2B71.jpeg
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 18:58 #883835

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1086
  • Otrzymane dziękuję: 3438
Szkoda Patrycja... ja Tobie nie odpowiem, bo wyłącznie mrożę surowe poszatkowane buraki z dodatkiem obranych poszatkowanych jabłek
Pozdrawiam, Milena

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 19:12 #883836

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1617
  • Otrzymane dziękuję: 6787
koma wrote:
Ja buraczki na zimę robię w/g takiego przepisu:
3 kg ugotowanych,startych buraczków
0,5 kg cebuli
Zalewa
0,5 szklanki octu
1 szklanka oleju/daję trochę mniej/
0 5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli
Do gotującej zalewy wrzucam buraczki+pokrojoną w kostkę usmażoną cebule.Gotuje parę minut,wkładam do słoików i odwracam do góry dnem.
Druga wersja z dodatkiem papryki.

U mnie coś podobnego tylko jeszcze jest dodawany czosnek.
Piotr :)

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 19:14 #883837

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1617
  • Otrzymane dziękuję: 6787
koma wrote:
Ja buraczki na zimę robię w/g takiego przepisu:
3 kg ugotowanych,startych buraczków
0,5 kg cebuli
Zalewa
0,5 szklanki octu
1 szklanka oleju/daję trochę mniej/
0 5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli
Do gotującej zalewy wrzucam buraczki+pokrojoną w kostkę usmażoną cebule.Gotuje parę minut,wkładam do słoików i odwracam do góry dnem.
Druga wersja z dodatkiem papryki.

U mnie coś podobnego (wersja pierwsza) tylko jeszcze jest dodawany czosnek.
Piotr :)

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 19:54 #883840

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 7287
  • Otrzymane dziękuję: 34274
Pomidorowy_Zawrót_Głowy wrote:
Z 5 dużych słoików niestety 2 zaczęły pleśnieć.
Nie wiem gdzie popełniłam błąd.

25F4221C-C347-4D63-9DCB-B631481C2B71.jpeg

Patrycjo, jedyne co mi przychodzi do głowy, pozostawione za dużo przestrzeni powietrznych pomiędzy burakami i za duża przestrzeń pozostawiona do wieczka, a chodzi przecież o to, aby pozbyć się tlenu. Ja jak nakładam, to "siekam" je w słoiku łyżką, żeby jak najmniej wolnych przestrzeni pozostało, żeby wypchnąć powietrze.
Za 40 lat "kariery" ogrodniczo-przetwórczej raz miałam wpadkę, nie pleśniały, ale sfermentowały - wszystkie słoiki. Obwiniłam wtedy kminek, który dodaję. Kilka lat nie robiłam do słoików, przechowywałam buraki w piwnicy. Potem zaczęłam ponownie robić do słoików, a jeszcze później znowu zaczęłam dodawać kminek. Odpukać, nie psują się.
Ja pasteryzuję tylko tyle, aby słoiki złapały, są przecież te buraki już ugotowane/upieczone, szkoda je znowu tyle czasu gotować.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Burak ćwikłowy - abc uprawy 04 Paź 2025 21:06 #883844

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1823
  • Otrzymane dziękuję: 9769
Patrycjo, może faktycznie za słabo uklepane ??
Trudno zgadywać, ale jeżeli 2 już wyleciały to ja bym zużył resztę i zrobił nową partię. Przy okazji zdegustujesz smak czy Ci odpowiada. Bo narobić to się można tylko żeby to potem smakowało :)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Babcia Ala

Burak ćwikłowy - abc uprawy 05 Paź 2025 09:11 #883855

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2229
  • Otrzymane dziękuję: 7558
podjadek wrote:
koma wrote:
Ja buraczki na zimę robię w/g takiego przepisu:
3 kg ugotowanych,startych buraczków
0,5 kg cebuli
Zalewa
0,5 szklanki octu
1 szklanka oleju/daję trochę mniej/
0 5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli
Do gotującej zalewy wrzucam buraczki+pokrojoną w kostkę usmażoną cebule.Gotuje parę minut,wkładam do słoików i odwracam do góry dnem.
Druga wersja z dodatkiem papryki.

U mnie coś podobnego (wersja pierwsza) tylko jeszcze jest dodawany czosnek.


To wy całkiem się bawicie :whistle:

Ja poprostu buraki gotuje, tre maszynką na wiórki i wrzucam do misy. Jako konserwanty używam sól, cukier i ocet spirytusowy. Na starcie zawsze daje każdego po trochu i mieszam dokładnie i poźniej próbuje i znów dodaje to czego mi w smaku brakuje, aż dojde do smaku który mi odpowiada bo kazda partia buraków ma troszkę inny smak, zwłaszcza jak się kilka odmian buraka uprawia. Na końcu zostawiam jeszcze na chwilę by się dobrze przegryzło, w której szykuje słoiki i dekielki i jeszcze raz mieszam dokladnie i próbuje. Poźniej pakuje w słoiki i do gara z zimną wodą i po zagotowaniu z 15min się gotuje i wystarcza.

Jak dodaje jakieś inne surowe dodatki to pasteryzuje dłużej.

Jakbym miał gotować buraki, poźniej gotować zalewe i jeszcze znów buraki gotować w tej zalewie, to bym się chyba sam zagotował. Zwłaszcza że wstawiam zawsze ogromny gar. :happy:
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, podjadek, jagodka27, zwykły chłop

Burak ćwikłowy - abc uprawy 05 Paź 2025 11:24 #883861

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 7287
  • Otrzymane dziękuję: 34274
Robię podobnie jak Błażej, tylko dodaję kminek i krócej pasteryzuję.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Burak ćwikłowy - abc uprawy 06 Paź 2025 22:06 #883932

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1823
  • Otrzymane dziękuję: 9769
Uprawiałem buraki w 3 wersjach tzn
Siew wiosenny, pikowane z przerywania i siew letni. Generalnie wszystkie urosły ale te z siewu letniego najmniejsze z tym że małe były odmiany okrągłej Wodan choć niby szybko rosną. Z pikowanych to chyba zależy co wsadziłem bo są różne

Siew
20251006_115541.jpg



Pikowane
20251006_115557.jpg


Siew letni

20251006_115546.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, podjadek, jagodka27, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.842 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum