TEMAT: Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Sty 2013 22:01 #116513

  • robchem
  • robchem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 346
  • Otrzymane dziękuję: 397
Popieram. W 2010 pierwszy raz posialiśmy jarmuż. Rewelacja, sukces prawie całą zimę go jedliśmy, pędy rosły na 70cm, wszystkie pędy piękne soczyste nie chorowały. W 2012 chcieliśmy ponowić sukces i posialiśmy jarmuż, ale czerwony, niestety kompletna klapa. Pędy urosły na 10 cm i to wszystko. W tym roku przygotuję sadzonki zielonego jarmużu.
Pozdrawiam serdecznie Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a


Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Sty 2013 22:24 #116540

  • sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6550
  • Otrzymane dziękuję: 3308
To co piszesz jest budujące... w pewnym sensie :-)

Jako że dowiedziałam się jakiś czas temu o zimotrwałości jarmużu, postanowiłam uprawiać go u siebie.
Kupiłam ambitnie - 3 opakowania. Dwa zielone (różnych firm) i jedno z nasionami odmiany fioletowej.

Potem torebki zawieruszyły mi się, ale ostatecznie wysiałam trochę fioletowego i trochę jednego z zielonych. Tyle że dość późno :blink:
Zielony jarmuż nie wzeszedł wcale (bo 1 to tyle co nic), fioletowy dość dobrze.
Z pikowaniem też się spóźniłam, bo jakoś tak czułam, że w tym roku już nie nadrobię zaległości. Siewki za długo siedziały w słabej ziemi, więc były małe.
W końcu je przesadziłam... i do akcji wkroczyła nornica, która wysadziła mi jarmużki na powierzchnię.
Po ponownym posadzeniu słabo rosły... w końcu zjadłam kilka maluchów a reszta poszła do recyklingu ;-)

Pierwsze koty za płoty, a pierwszy jarmuż na kompost :club2:

No, ale co nas nie zabije, to nas wzmocni :whistle: W związku z totalną porażką na całej linii frontu, uprawa jarmużu należy teraz do priorytetowych :happy4: Mam tak z każdym warzywem, więc większość w ogródku to uprawy priorytetowe :rotfl1:
Zawzinam się i okazuje się, że nie takie warzywo straszne jak je malują ;-)
Wzięło mnie na przysłowia :jeez: niedobrze ;-)

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 29 Sty 2013 08:40 #116617

  • ankha
  • ankha's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 158
  • Otrzymane dziękuję: 15
A ja mimo ambitnych planów uprawy jarmużu w dwóch barwnych odmianach dałam plamę. Dużą. Zapomniałam w ferworze wiosennych wysiewów skupić się na siewie letnim i jarmuż, razem z roszponką nie mieli swojego czasu... w tym roku się poprawię :happy3:
Czy mnie wzrok nie myli, czy na plewienie do S się wybierasz? :dance:
pozdrawiam
ankha

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Sty 2013 23:05 #117284

  • sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6550
  • Otrzymane dziękuję: 3308
Wybieram się do Sulejowa na zjazd... To w programie imprezy jest tez pielenie????????????? :think: :cry3:
Na szczęście kupiłam dziś nowe firmowe pazurki :happy4: do kompletu z łopatką :funnyface:

Ten wątek może zniechęcić niezdecydowanych siewców jarmużu :happy3:

Żebyż 100krotka tu była i pokazała swoje "kapuchy" i zadowolonego męża :whistle:

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 03 Lut 2013 10:33 #118678

  • sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6550
  • Otrzymane dziękuję: 3308
Jarmuż jest niczym innym tylko botaniczną czyli dzika kapustą :-) i podobnie jaki inne warzywa kapustowate zawiera związek o działaniu przeciwnowotworowym - sulforafan.
Jest bogatym źródłem witamin K i C, karotenoidów a także żelaza i wapnia. Zawiera silne przeciwutleniacze i działa przeciwzapalnie.

Na świecie znanych jest wiele odmian jarmużu, w dość bogatej gamie kolorystycznej (różne odcienie zieleni, fiolety, brąz). Jego liście mogą mieć różną długość, być zarówno kędzierzawe jak i gładkie.
Hiacynta wrote:
Kiedyś bardzo lubiłam wysiewać jarmuż, wyrastał do zimy ponad metr i wszyscy się dziwili, co to takiego w ogrodzie jeszcze się zieleni :)

Jarmuż najlepiej smakuje po przemrożeniu, więc nie ma sensu używać go jesienią, kiedy w ogrodzie są inne warzywa do szybkiego wykorzystania.

Warto spróbować uprawiać jarmuż, bo jest jednym z nielicznych warzyw zimowych i zimoozdobnych :bye:

Zdjęcia :search:
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2013 10:35 przez sd-a.

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 03 Lut 2013 13:26 #118743

  • robchem
  • robchem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 346
  • Otrzymane dziękuję: 397
Jarmuż jest warzywem zimowym, który zapewni nam źródło witamin i minerałów dla naszych organizmów od jesieni do lutego. Jego kędzierzawe liście są bogatym żródłem witamin, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.
Wysiewamy maj-czerwiec prosto do gleby lub do rozsadników. Po pokazaniu się pierwszych liści, dobrze jest podlewać 0,2% roztworem nawozu wieloskładnikowego. Wówczas uzyskujemy mocną rozsadę. Jak rośliny będą miały ok. 3-4 listki pikujemy na grządki, przynajmniej 40cm jeden od drugiego.
Jarmuż lubi żyzne piaszczyste gleby lub torfowe, średnio gliniaste dobrze jest stosować nawożenie organiczne
Nie należy sadzić po warzywach kapustnych, unikamy wówczas wielu chorób. Najlepiej stosować 3 letni płodozmian.
Pozdrawiam serdecznie Robert
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2013 13:27 przez robchem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 20 Lut 2013 13:03 #126783

  • zuzanna
  • zuzanna's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 19
  • Otrzymane dziękuję: 12
Od kilku lat uprawiam jarmuż i gorąco polecam wszystkim roślinożercom. Uważam, że uprawa nie jest trudna, nigdy nie używałam żadnej chemii chociaż często coś podjada liście robiąc w nich małe dziurki (podejrzewam bielinka) ale sadzę go sporo więc mogę się dzielić z innymi stworzeniami. Zalety jarmużu są znane a bezcenną zaletą jest dla mnie to, że mogę korzystać z niego prawie całą zimę. Jest poza tym bardzo piękną rośliną. Uprawiam zawsze zielony (raczej niskie odmiany) i fioletowy a także tzw. kapustę toskańską, zwaną również toskańskim jarmużem. Włosi używają jej głównie do zupy ale ja traktuję ją jak zwykły jarmuż. Trochę różni się smakiem, który jest bardzo charakterystyczny(nie umiem go określić) i wiem, że nie wszyscy go lubią, mnie smakuje. Uprawia się ją podobnie jak jarmuż i nie sprawia żadnych problemów, ma bardzo wąskie, pomarszczone liście o ciemnozielonej barwie i nie jest wrazliwa na kilkustopniowy mróz. Jarmuż najczęściej duszę trochę podobnie do szpinaku, trzeba go dobrze doprawiać, moim zdaniem lubi cebulę, czosnek, chilli, ostre sery. Można dodawać do zup warzywnych, obsmażać krótko, obgotować itd. Gdy zrobię za dużo mrożę.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, sierika

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 20 Lut 2013 20:31 #127005

  • sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6550
  • Otrzymane dziękuję: 3308
Czy zrobiłaś pamiątkowe fotki? :-)

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 26 Lut 2013 08:09 #129198

  • zuzanna
  • zuzanna's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 19
  • Otrzymane dziękuję: 12
Od paru lat nie fotografuję, właściwie nie wiem dlaczego, może jakiś przesyt wcześniejszym szaleństwem Teraz w końcówce zimy resztki jarmużu, które wynurzyły się spod śniegu nie nadają się już nie tylko do konsumpcji ale i do utrwalenia na fotografii. Pozdrawiam

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 01 Lip 2013 21:44 #174718

  • smilingdolphin@wp.pl
  • smilingdolphin@wp.pl's Avatar
Witam wszystkich,
Od kilku lat próbuję sobie uprawiać warzywa w przydomowym ogródku mojego taty. Robię to głównie dla dzieci, które spędzają tam lato i mają frajdę zrywając warzywa i owoce i jedząc je potem na obiad.
W zeszłym roku odkryłam smak jarmużu i doszłam do wniosku, że fajnie byłoby uprawiać go w ogrodzie. Kupiłam nasiona, posiałam, wykiełkowały, ale były malutkie i słabe. po przesadzeniu nic nie przetrwało.
Teraz szukam sadzonek. Czy wiecie, gdzie można takie kupić? A może ktoś z Was ma kilka nadmiarowych i mógłby mi sprzedać? Nie wiem, czy taka sadzonka zniosłaby dobrze podróż, ale może...
Pomóżcie, proszę.
Pozdrawiam
B.

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 25 Paź 2014 16:51 #308239

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8608
  • Otrzymane dziękuję: 12427
Pierwszy jarmuż wysiałam dwa lata temu; ze względu na niewielką powierzchnię warzywnika i potrzeby naszej dwuosobowej rodziny zatrzymałam trzy rozsady, z których wyrosły dorodne rośliny. Jedynym mankamentem w uprawie jest obecność mączlików, czasami liście opanowane są przez gąsiennice bielinka, ale w przypadku tak rozrośniętych egzemplarzy szkody wyrządzone przez amatorów kapustnych są minimalne :)
Ponieważ tegoroczne wysiewy warzyw nie objęły u nas jarmużu, powędrowałam na rynek, skąd wróciłam z imponującym okazem - dla porównania, obok położyłam jabłko przeciętnej wielkości.


IMG_9532.jpg


Część liści zamroziłam, a pozostałe wykorzystałam do przyrządzenia ciepłego, sytego - w sam raz na te zimne dni i zdrowego posiłku.

Jarmuż duszony z pieczarkami, papryką i curry

- 5-8 dużych liści jarmużu
- 20 dkg pieczarek
- połowa strąka czerwonej papryki
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- 10 dkg sera podpuszczkowego lub fety
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- posiekana natka pietruszki
- olej lub oliwa
- sól, pieprz

Liście jarmużu myjemy, odcinamy gruby nerw i rwiemy na niewielkie kawałki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i pomidora w kostkę, cebulkę siekamy w drobną kosteczkę.
Na oliwie/oleju podsmażamy cebulę ( można śmiało wrzucić zmiażdżony czosnkowy ząb )ze sproszkowanym curry, po chwili dodajemy pieczarki, a po 5 minutach jarmuż. Podsmażamy około 15 minut, aż liście zmiękną. Następnie wrzucamy pomidora, paprykę i paprykę wędzoną, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Na końcu dodajemy ser pokrojony w mała kostkę, delikatnie mieszamy ( ser podpuszczkowy pięknie się rozpuszcza ). Podajemy z białym pieczywem, u nas z bułeczką.


IMG_9535.jpg
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Krecik stary, sierika, VERA

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 31 Paź 2014 09:02 #309557

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8608
  • Otrzymane dziękuję: 12427
Jeszcze jeden jarmużowy przepis - tym razem w bardziej "patriotycznej" wersji :)

Jarmuż z kaszą i buraczkami.

- 3 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- 1,5 szklanki upieczonych buraczków, pokrojonych w kostkę
Surowe buraki obieramy ze skórki, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i odrobiną tymianku i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach; po upieczeniu kroimy w kostkę
- kilka dorodnych, dużych liści jarmużu
Jarmuż - po dokładnym opłukaniu i usunięciu ewentualnych "lokatorów" rwiemy na niewielkie kawałki i dusimy na 2 łyżkach oliwy do miękkości.

Ugotowaną kaszę, buraczki i jarmuż należy wymieszać, dodać 2 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, sporą garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczkę słodkiej papryki, cząbru i sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki porządnie mieszamy i ... zjadamy - na zdrowie :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 11 Lis 2014 19:58 #312652

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 312
  • Otrzymane dziękuję: 207
Witam w tym sezonie chciałam posiać jarmuż ale nigdzie nie mogłam kupić nasion ,w następnym roku zacznę szukać wcześniej, to może mi się uda .Mażą mi się kępy jarmużu póżną jesienią kiedy wszystko już padło.Pozdrawiam serdecznie Basia :bye: :bye: :bye:

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 11 Lis 2014 20:47 #312690

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8608
  • Otrzymane dziękuję: 12427
Basiu ,
proponuję zacząć szukać już w styczniu - wtedy w sklepach ogrodniczych jest już spory wybór nasion.
Pozdrawiam serdecznie...
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): skorpion

Kapusta pekińska 23 Lip 2015 13:50 #390486

  • kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 838
  • Otrzymane dziękuję: 1185
Już drugi rok z rzędu wysiałem w lipcu kapustę pekińską,podobno to najlepszy termin.
Wysiałem ją stosując siew gniazdowy w 2 rzędach w odstępie co 40 cm a w rzędzie co 35 cm po 3 nasionka.Po wschodach około (5 dni) usunąłem najsłabsze siewki,pozostawiając po jednej.Kapustę pekińską wysiałem jako poplon po zbiorze czosnku ozimego. Poniżej moje kapusty pekińskie

IMG_2926.jpg

Kapusta pekińska 13 Sie 2015 09:01 #395374

  • kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 838
  • Otrzymane dziękuję: 1185
Pomimo panujących upałów moja kapusta pekińska ładnie rośnie.Stosując siew punktowy wstrzeliłem się w dziesiątkę,bo nie musiałem jej pikować,co przy tegorocznej pogodzie jest korzystne.Oczywiście przy tych warunkach pogodowych wymaga ona codziennego podlewania.Poniżej aktualne zajęcie mojej 3-tygodniowej kapusty

IMG_2934-001.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Kapusta pekińska 15 Sie 2015 13:11 #395823

  • leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 372
  • Otrzymane dziękuję: 719
Rośnie ładnie .
WP_20150815_008.jpg


WP_20150815_009.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, kurjan

Kapusta pekińska 28 Sie 2015 16:55 #398610

  • kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 838
  • Otrzymane dziękuję: 1185
Moja kapusta pekińska pięknie rośnie była jednak codziennie podlewana.Jednak teraz przez 2 tygodnie będzie bez opieki ciekawe czy przeżyje przy tych temperaturach. :thanks:
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2015 16:56 przez kurjan.

Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.158 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum