TEMAT: Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 10 Lis 2016 20:03 #510267

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 288
  • Otrzymane dziękuję: 536
Dzięki Neko, ale właśnie przed chwilą weszłam też na tą samą stronę, którą mi podlinkowałaś. Wygląda na to, że jeśli będziemy mieć kolejne upalne lato, to trzeba będzie pożegnać się z uprawą mojego ukochanego jarmużu :( .
Pozdrawiam - Zosia
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2016 20:06 przez Zofix.


Zielone okna z estimeble.pl

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Cze 2017 14:41 #545848

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
W zeszłym roku miałam brukselkę, w tym jarmuż - jeszcze malutki (zielony i fioletowy):

4.06.17028.jpg

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Cze 2017 18:21 #545915

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
I jak Ci się brukselka udała? Ja mam w tym roku pierwszy raz. Chyba za wcześnie wysiałam. Już są ładne. Mączlika nie widać. Zobaczymy jak to wyjdzie.
Pozdrawiam. Jolka.

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Cze 2017 18:40 #545929

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye:
Jak co roku, wiosenna Pak Choi od razu wystrzeliła w kwiaty :jeez: mam teraz wesoło na warzywniku, żółciutko :) zostawię ją na nasiona a kolejne sianie zrobię w sierpniu.
Dwa lata temu "miałam" brukselkę, całkowicie nieudane podejście, główki miała wielkości paznokcia :happy3:, eksperymentu nie powtarzałam, prawdopodobnie ją zagłodziłam ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Cze 2017 19:38 #545977

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Ja miałam brukselkę przez kilka lat rosła bezproblemowo tylko tyle że robale ostatecznie wygrały. Bo jak popryskałam to nikt nie chciał jeść mi też apetyt jakoś uciekał jak sobie pomyślałam że pryskana.
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Cze 2017 22:40 #546074

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Jolu - kapustki nie były duże, ale smakowały. Część badyli z kapustkami zostawiłam na zimę, skorzystały sarny nie ja.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 11 Cze 2017 15:50 #547733

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Jarmuż:

11.06.17w026.jpg


11.06.17w025.jpg


11.06.17w024.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, patrycja, Anielka

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 20 Cze 2017 15:11 #549684

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Nie jest aż taki smaczny, w przyszłym roku wrócę do brukselki:

20.06.17063.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka, Betula, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 20 Cze 2017 22:19 #549810

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Dorka zrób go jak ja, wytnij grube części a te miękkie sparz, do tego sparzonego dodaj czosnek, zioła, sól pieprz, oliwa to wszystko do woka i ugotowany makaron jaki lubisz ja lubię świderki lubelli i to podduś razem chwilę żeby makaron dobrze przeszedł ziołami i przed podaniem mozzarella lub inny ser też który lubisz i pycha
Pozdrawiam
Aga

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 20 Cze 2017 22:57 #549828

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Jarmuż najsmaczniejszy jest zimą, gdy liście się przemrożą. I bardzo ładnie wygląda na rabacie taki zielony pęczek pomarszczonych liści, gdy wokół jest śnieg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Anielka

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 21 Cze 2017 06:59 #549844

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
A dla mnie jarmuż najlepszy jest w postaci czipsów. Nieistotne wtedy przemrożony czy nie. Sklepowe czipsy mogą się schować.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 21 Cze 2017 08:18 #549849

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Bea a jak robisz te chipsy ?
Pozdrawiam
Aga

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 21 Cze 2017 09:03 #549855

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Bardzo prosto. Jarmuż myję i usuwam grube łodygi.Dzielę na mniejsze kawałki. Suszę. Do oleju lub oliwy (na oko, ale pewnie około 2-3 łyżki) dodaję przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany. Jak mam ochotę na wersję pikantną to daję paprykę suszoną słodką i chili. Tak naprawdę to można dać dowolną swoją ulubioną mieszankę przypraw. Jarmuż mieszam z doprawionym olejem. Układam pojedynczą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180C. Po pięciu minutach sprawdzam czy są chrupkie. Jak nie piekę dalej. Za zwyczaj są gotowe po 8-12 minutach. Idealne do piwa. Kupne się smakiem nie umywają, a wartości zdrowotnych to nie ma co porównywać :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2017 09:08 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 21 Cze 2017 09:08 #549857

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Zrobię nie wiem czy dziś ale w tym tygodniu na bank, dziękuje :kiss3:
Pozdrawiam
Aga

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 21 Cze 2017 22:27 #550013

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
I stały się dziś chipsy z jarmużu dosłownie 3 blachy i miłe zaskoczenie domownicy bali się spróbować jakby z cyjankiem mieli do czynienia a teraz pytają kiedy następna tura :happy:
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Cze 2017 17:10 #551429

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Dziś zrobię chipsy, z olejem średnio smakuje, ale udający kalafiora z bułeczką i masełkiem... pyszny:

28.06.17pp012.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Cze 2017 17:55 #551439

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Aga! Cieszę się, że smakowały. A najlepsze w nich jest to, że można je jeść nie martwiąc się że nie zdrowe, że w boczki idą itp :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Cze 2017 19:03 #551450

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Bea musze nad nimi jeszcze popracować żeby wychodziły idealne ale myślę że to będzie hit lata ;)
Pozdrawiam
Aga


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.872 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum