TEMAT: Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Cze 2017 19:40 #551470

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2614
  • Otrzymane dziękuję: 3265
Betula - dobre, tylko dużo oleju na nich zostało, następnym razem wyłożę na ręczniczki papierowe.
Przed ( wymieszane z olejem, ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem:

28.06.17chipsy004.jpg


Chipsy:

28.06.17chipsy005.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula


Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Cze 2017 19:49 #551475

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 644
  • Otrzymane dziękuję: 821
Ilość oleju można spokojnie zmniejszyć. Jeśli masz spryskiwacz do oleju, to można rozłożony na blasze jarmuż spryskać olejem i potem posypać przyprawami.
Te czipsy muszą być bardzo chrupkie. Nie mogą być miękkie i umoczone w oleju.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2017 19:50 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Cze 2017 20:06 #551485

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1923
  • Otrzymane dziękuję: 2449
Nom ja pierwsza partię wyrzuciłam bo zlałam olejem a druga była ok już tylko śladowe ilości były dodane
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Cze 2017 12:45 #551926

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 151
  • Otrzymane dziękuję: 289
Wysadziłam na wiosnę kilka kalafiorów. Zawiązały już malutkie główki. Prosze poradźcie czy ja mam jakoś osłaniać te główki, gdzieś coś czytałam o związywaniu liści gumką. :unsure: - nie wiem na ile to jest prawda.
Pytam bo 2 lata temu zrobiłam podejście do kalafiora i ładnie zawiązał główkę, rosła i nie wiedzieć czemu nagle zaczęła się "rozcapierzać" :) Czytałam ze to z ciepła.
Pozdrawiam, Renia :)

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 16 Lip 2017 18:47 #555557

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2614
  • Otrzymane dziękuję: 3265
W przyszłym roku przygotuję kilka sztuk rozsady, ale nie do warzywnika, posadzę na rabaty kwiatowe:

16lipca2017015.jpg


16lipca2017016.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 16 Lip 2017 19:27 #555569

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9872
  • Otrzymane dziękuję: 15006
Dorka, to fioletowe to jarmuż czy kapusta toskańska ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 16 Lip 2017 19:58 #555587

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2614
  • Otrzymane dziękuję: 3265
Jarmuż :fly:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 11 Sie 2017 16:45 #560007

  • emi247
  • emi247's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 118
Czy pekinkę wystarczy opryskiwać PW czy trzeba saletrą wapniową? Chodzi mi o TIPBURN. Teraz przynajmniej wiem dlaczego czasami trafia mi się kupna pekinka z takimi liśćmi :P Przeważnie używam PW w stężeniu około 20ml/l więc kapusta też by takie dostała.

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 13 Sie 2017 16:44 #560267

  • logitech55
  • logitech55's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 109
  • Otrzymane dziękuję: 36
Czym pryskać na bielinka kapustnika? Na kapuście połowa liści zjedzona zostały tylko nerwy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 13 Sie 2017 16:55 #560273

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1923
  • Otrzymane dziękuję: 2449
Spróbuj HT tylko tej wersji z mlekiem, Mietek pisał że jest skuteczny na owady ssąco gryzące i jeśli ślimory zabija to może i na to dziadostwo pomorze
Pozdrawiam
Aga

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 13 Sie 2017 17:23 #560276

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6641
  • Otrzymane dziękuję: 13092
Z kapustą gorzej, bo jest pokryta woskiem. Trzeba dodać płyn do naczyń.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 23 Sie 2017 22:38 #561758

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1923
  • Otrzymane dziękuję: 2449
Jarmuż już dawno się wszystkim przejadł, ale ja myślę że zrobię tak: zbiorę wszystkie warzywa których nie jedzą i wsadzę w sokowirówkę to przynajmniej wypiją :happy:
20170823_1820151.jpg
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Betula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 23 Sie 2017 22:46 #561762

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12149
  • Otrzymane dziękuję: 7465
Jarmuż najsmaczniejszy jest zimą, przemrożony robi się bardziej delikatny i smak ma intensywniejszy, lekko słodkawy. Z zamrażarki jarmuż tak nie smakował dobrze, jak rosnący na śniegu :happy: Warto zostawić go na zimę w ogrodzie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 23 Sie 2017 22:49 #561765

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1923
  • Otrzymane dziękuję: 2449
Hiacyto mogę tylko pomarzyć, sarny i zające zjedzą do zimy. Ale kto wie co to do zimy się wydarzy mam posiany też w innej części ogrodu tzn. sam się wysiał i może ten zakryje gałęziami
Pozdrawiam
Aga

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 23 Sie 2017 22:51 #561766

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 151
  • Otrzymane dziękuję: 289
Ja jarmuż zrywałam zimą,spod śniegu - po parę listków na sok czy do zupy. Mączlik wymarzł i liście były czyste. Nie raz i do wiosny siedział na grządce. Nawet z zajączkiem się dzieliłam :)
Pozdrawiam, Renia :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 24 Sie 2017 10:26 #561820

  • emi247
  • emi247's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 118
Aga masz piękny jarmuż. Ja swój wysiewałam dopiero na początku czerwca, mogłam wcześniej ale gdzieś wyczytałam, że dopiero w czerwcu się wysiewa jarmuż i mam maleństwa w porównaniu do Twoich. Moje trzymam na balkonie bo codziennie używamy do koktajli, no i łatwiej mi zbierać z nich codziennie gąsienice. Mamusiny działkowy za to straszy samymi badylami, cały zjedzony. Mam 6 takich maleństw :
img_20170824_101014.jpg

ale i tak jestem szczęśliwa, że w ogóle jest :) . Za rok posieje wcześniej.
A przy okazji pochwalę się kolejnymi maleństwami :
img_20170822_181833.jpg

To kapusta pekińska, wiem, też mogłam wysiać wcześniej, ale myślę że jak na pierwszy rok to nie jest źle, metodą prób i błędów w końcu się nauczę co ile czasu potrzebuje :) . Mam nadzieję na ciepłą jesień :P .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 24 Sie 2017 21:27 #561866

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9872
  • Otrzymane dziękuję: 15006
Emi, kochana, to pekinka czy Pak Choi ? Wygląda mi na tę drugą, wysiew na zbiór jesienny to właśnie przełom lipca/sierpnia. Wygląda przepięknie, ładnie zawiązana główka, zdrowiutka - możesz być z siebie dumna. :bravo:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): emi247, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 25 Sie 2017 09:54 #561921

  • emi247
  • emi247's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 118
Dziękuję Aniu, to pekinka odmiana Hilton. Miałam wysiać wcześniej ale Mąż mi wyrzucił przez nieuwagę nasionka, które się moczyły do skiełkowania :( . Pak choi nawet nigdy nie jadłam :oops: , zawsze przechodzę obok nich i się zastanawiam czy nie kupić na próbę. Tyle osób się nimi zachwyca, że chyba się będę musiała w końcu na nie skusić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Moderatorzy: Adasiowa, Kasionek
Wygenerowano w 0.413 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum