TEMAT: WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 30 Kwi 2018 20:04 #603584

  • Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 650
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Moje sałaty mix w gruncie wysadzone jakiś czas temu. Jestem w szoku, że przetrwały upały, które nawiedziły nas ostatnio (30 stopni w cieniu) :hearts:
20180430_152549.jpg


20180501_150947.jpg


A w skrzyni kiełkuje sałata dębolistna
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2018 21:58 przez Sylwiaaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ika2008, Adasiowa, Armasza, rozalia, Marlenka, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 15 Maj 2018 21:26 #606481

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Dziś mix sałat w jogurcie czosnkowym.Wyrosły pięknie,smakują bardzo :)
received_1660535197355849.jpeg


A szpinak już ściełam.Po tygodniu upałów zaczął do kwiatu iść i sensu nie było go trzymać na grządkach.Mam pół zamrażarki szpinaku :happy4:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2018 21:28 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, patrycja, Betula, Pestka

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 15 Maj 2018 21:40 #606490

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
A mój szpinak o dziwo mimo upałów nie kwitnie, za wyjątkiem tego w tunelu. Ale nie ma się co dziwić. Przez kilka dni temperatury dobiegały 30C, więc w tunelu mogło być 40C. Natomiast z gruntowego zbieram liście regularnie i na razie nie wygląda jakby miał kwitnąć. Mam odmianę Paris i kilka sztuk Useppa.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, lucysia, Pestka

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 15 Maj 2018 21:58 #606501

  • Murarka
  • Murarka's Avatar
A oto moja sałata do podskubywania liści na śniadanie,
blisko kuchni przy tarasie :yummi: Reszta na działce wydana na pastwę ślimaków :(

saata.jpg

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 15 Maj 2018 22:02 #606502

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Sałata japońska. mam ja pierwszy raz i już ze mną zostanie.

20180515_123313.jpg

ładnie wygląda (również na talerzu )i dobrze smakuje.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2018 22:05 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, patrycja, Murarka

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 15 Maj 2018 22:25 #606510

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jak Ci przerośnie to się nie martw, chociaż liście sa już twarde. Grube ogonki liściowe , kiszone są lepsze od ogórków.Gotowane, pokrojone z pomidorem, cukinią z majonezem rewelacja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka, Pestka, Murarka

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 16 Maj 2018 17:56 #606594

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2853
  • Otrzymane dziękuję: 18684
Z mieszanki japońskiej wyrosło coś takiego


IMG_20180516_094439.jpg



IMG_20180516_094428.jpg



IMG_20180516_094456.jpg


To inne liściaste
Cykoria endywia


IMG_20180516_094545.jpg


Mizuna zielona

IMG_20180516_094907.jpg


Babka pierzasta

IMG_20180516_101921.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Adasiowa, rozalia, Betula, Pestka, Agusiak

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 17 Maj 2018 19:17 #606883

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Marlenko ale wspaniałości ci urosły normalnie coś pięknego :kiss: u mnie z kapusnych tylko wczesna z rozsady
20180517_164800.jpg
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Betula

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 09:14 #606995

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Mam pytanie do osób, które uprawiają musztardowca Red Giant. Czy u was duże liście tej odmiany też są tak potwornie ostre, czy to kwestia tej wczesnej wiosny? Mam też inną odmianę i nie jest tak ostra, a ten Red Giant śmiało mógłby konkurować z korzeniem chrzanu.
Pozdrawiam
Bea

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 09:41 #607003

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Bea, wszak nazywa się musztardowiec, a nazwa zobowiązuje. Tak, Red Giant należy do ostrych.
Marlenka tą pierwszą ze zdjęcia to zużyłam do zupy jarzynowej, ale dodawałam ja w ostatnim momencie gotowania. Szkoda ze miałam jej tak mało. Pewnie była by dobra tez jako farsz do naleśników. i prawie bez gotowania tyko na wrzątek i podsmażyć z cebulką, ale tak sobie marzę bo miałam jej za mało. Podobna jest Pak choi, miałam z Chin od Hiacynty, ale szybko wybija w kwiat.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 10:17 #607008

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Pierwszy raz posiałem rukole, bezproblemowo rośnie :dance:

32727630_1884317608258669_2191002167903518720_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, Betula, Pestka, Agusiak

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 12:02 #607018

  • patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 800
  • Otrzymane dziękuję: 2061
U mnie starsze liście musztardowca Red Giant są całkiem zjadliwe i praktycznie nie czuję w nich ostrości. Chyba, że za szybko je podskubuję i nie zdążą dorosnąć do odpowiedniej wielkości. Może ma to też jakiś związek z nawożeniem (pod musztardowcami mam w tym roku tylko kompost).

BTW. do czego wykorzystujecie musztardowca? Ja na kanapki, do sałatek (np. mix sałat ze śmietaną) i ostatnio dorzuciłam do zupy krem ze szpinaku... W jakiej jeszcze formie można go wciągać?:)

Adrian :O Nigdy w życiu takiej pięknej rukoli nie widziałam :P Dostałam od sąsiadki rozsadę, ale u mnie wygląda naprawdę marnie. Jedyny plus jest taki, że ślimaki jej nie lubią:P
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2018 12:02 przez patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 12:44 #607025

  • Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 650
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Rukole zaczęłam uprawiać tylko w donicach, bo u mnie w gruncie zawsze ją dorwą pchełki ziemne i podziurawią, a w doniczce zawsze jest ładna
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2018 12:44 przez Sylwiaaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 12:49 #607026

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ania Red Giant używała do zawijania farszu z ryżu jak gołąbki. . Ja wyrośnięte ogonki liściowe kisiłam i zupa z tego świetna i dodatek do pieczonej cukini i pieczonych ziemniaków ( bardzo podnosi smak takiej zapiekanki). Kiszone nie miałam długo, bo zrobiłam mało i zjedliśmy w ciągu miesiąca tak ze nie wiem jak długo sie utrzyma. takze coś ze dwa razy zrobiłam jak szparagi. Góre liści zużyłam do salatki , a ogonki na wrzaca wodę 3 minuty podgotowałam i i na patelnie z masełkiem. Ale to jest mało wydajne, lepsza do takiej potrawy jest sałata japońska. te ogonki ma wię ksze i bardziej mięsiste.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, Betula

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 13:03 #607028

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Pierwszy raz zrobiłem sałatkę, nawet jadalne to :happy: i chyba posadzę sałaty bo w sklepie mix 140g po 4zł podobnie główka lodowej :jeez: patrząc na fotki to wybór ogromny i bądź tu mądry co wybrać :hammer:
32779065_1884394398250990_2126381352688287744_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, Betula, Agusiak

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 13:30 #607032

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Adrain! Jak już tak szalejesz kulinarnie to sugeruję nowe wyzwania, kulinarne klasyki: sałatka Cezar i nicejska.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Agusiak

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 14:26 #607038

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Siej sałatę ile wlezie :happy: Ja kupuje dużo nasion sałaty i sieje przez cały sezon, spróbuj kupić nasiona mix sałat, będziesz pozytywnie zaskoczony:)
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Maj 2018 16:35 #607052

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalia112 wrote:
Ania Red Giant używała do zawijania farszu z ryżu jak gołąbki. . Ja wyrośnięte ogonki liściowe kisiłam i zupa z tego świetna i dodatek do pieczonej cukini i pieczonych ziemniaków ( bardzo podnosi smak takiej zapiekanki). Kiszone nie miałam długo, bo zrobiłam mało i zjedliśmy w ciągu miesiąca tak ze nie wiem jak długo sie utrzyma. takze coś ze dwa razy zrobiłam jak szparagi. Góre liści zużyłam do salatki , a ogonki na wrzaca wodę 3 minuty podgotowałam i i na patelnie z masełkiem. Ale to jest mało wydajne, lepsza do takiej potrawy jest sałata japońska. te ogonki ma wię ksze i bardziej mięsiste.

Do słów Emalki dołożę jeszcze propozycję ukiszenia całych liści musztardowca Red Giant i następnie wykorzystania ich do zrobienia zupy a'la szczawiowa. Mówię Wam ludzie - poezja :)
Natomiast smażenie na masełku świetnie robi także kapuście Pak Choi.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, Pestka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.654 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum