TEMAT: Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 13:38 #681840

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3295
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Kapusta kupiona, marchewka też. Nie wiem czy sól mam dobrą?
1574516252990-1273921542.jpg

Czego jeszcze będę potrzebować? Mietku czy mógłbyś podzielić się swoim przepisem? Byłabym ogromnie wdzięczna ☺
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 13:41 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 14:39 #681843

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53237
Ta sól jest za gruba. Trzeba zwykłą sól drobnokrystaliczną, sypką.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 15:18 #681846

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3295
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Ok. Na szczęście biedronka obok bloku.
MIETKU :thanks: :thanks:
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 15:19 przez Marzenka.

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 18:06 #681860

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53237
Sok zaczyna opadać i jaśnieje. Jest już wyraźnie kwaśny.


IMG_2028.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Armasza

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 18:33 #681861

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3295
  • Otrzymane dziękuję: 9861
A tą pianę trzeba usuwać?

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 18:37 #681862

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6410
A jest sól drobna niejodowana?
A czy są jakieś naukowe dowody,aby nie dawać do kiszenia soli jodowanej? Ja prawdę mówiąc nie zauważyłam różnicy.Daję taką sól jaka jest.W domu do potraw kupuję tylko taką,która jest bez konserwantów,czyli bez antyzbrylacza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, patrycja

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 18:46 #681863

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3295
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Ja kupiłam zwykłą drobną jak zalecił Mietek.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Armasza

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 19:06 #681868

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Kaja wrote:
A jest sól drobna niejodowana?
A czy są jakieś naukowe dowody,aby nie dawać do kiszenia soli jodowanej? Ja prawdę mówiąc nie zauważyłam różnicy.Daję taką sól jaka jest.W domu do potraw kupuję tylko taką,która jest bez konserwantów,czyli bez antyzbrylacza.

Kaju nie każdy antyzbrylacz jest konserwantem, bo nawet niektóre konserwanty Np E252 mają dodatek antyzbrylacza, inaczej by stwardniały na kamień. A sama sól też jest konserwantem ;)

Martwy prawie wątek a jak się rozwinął :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 19:08 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Armasza, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 19:25 #681870

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3295
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Adrian to samo pomyślałam ;)
Dobrze, że wątek zaczął żyć, bo kapusta jest zdrowa, smaczna i pięknie wygląda w warzywniku. Może nie jest najłatwiejsza w uprawie ze względu na szkodniki ale jest trochę czasu do produkcji rozsady więc może uda się zaplanować uprawę bez niespodzianek
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 19:26 #681871

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6410
Sól,którą sprzedają u mnie zawiera E536. Wolałabym rozbić bryłę,gdy mam jeden kg soli niż jeść z dodatkowym chemicznym konserwantem.Dla sklepu,czy hurtowni na pewno jest tak wygodniej gdy mają wilgotny magazyn.
Niestety ta sól z Kłodawy bez antyzbrylacza była tylko w Tesco,a właśnie go likwidują.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 19:36 #681872

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6410
U mnie też przepis na kiszoną kapustę jest retro.Daje się 125g soli na 10kg poszatkowanej kapusty.W porównaniu z tym co się czyta jest to bardzo mało,ale wychodzi dobra.
Teraz nie o kapuście,ale od kiedy od kilku lat przestałam robić zalewę do ogórków na przegotowanej wodzie,a tzw.kranówie to nie wyrzuciłam ani jednego słoika w czasie przechowywania.Jeszcze jemy ogórki z 2018 roku,a piwnicę mam ciepłą. Z powodu kwaśności nadają się już tylko na zupę. U nas woda z kranu nadaje się do bezpośredniego spożycia.Tak twierdzi dostawca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Nimfa, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 19:43 #681873

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53237
Kaja wrote:
A czy są jakieś naukowe dowody,aby nie dawać do kiszenia soli jodowanej?

Bakterie fermentacji mlekowej są beztlenowcami, a sól jest jodowana związkiem o nazwie jodan sodu. Jest to związek chemiczny o silnych właściwościach utleniających, zatem w pewnym stopniu utrudnia proces kiszenia.

www.solino.pl/PL/NaszaOferta/PrzemyslSpo...NIOWA%20JODOWANA.pdf
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 19:44 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Armasza, patrycja, Jaedda, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 19:44 #681874

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
U mnie zawsze do kiszenia dodaję niejedowaną, jeszcze nie znalazłam drobnej, więc idzie grubsza. Kiedyś użyłam jodowanej i wcale nic się nie stało. Tak samo ukisła, troszkę szybko została zjedzona, więc nie mam porównania, czy coś było źle. Tylko, że ja dodaję jeszcze do soli odrobinę cukru.
Jest wtedy bardziej delikatniejsza. :)
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Armasza, patrycja

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 19:55 #681876

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53237
Marzenka wrote:
A tą pianę trzeba usuwać?

Na wszelki wypadek usuwaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 20:02 #681878

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6410
A jakie jest Twoje zdanie na temat antyzbrylacza?

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 20:22 #681882

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Antyzbrylacz to żelazocyjanek potasu, który pod wpływem silnych kwasów rozpada się na cyjanowodór czyli cyjanek.
Ja z daleka od takich rzeczy.
Ale nie jestem chemikiem i może Mietek jako specjalista wypowie się na ten temat.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, patrycja, Nimfa

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 22:06 #681890

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53237
W żołądku nie wydzieli się żaden cyjanowodór !. Jeśli w soli będzie żelazocyjanek obecny, to ulegnie on rozkładowi pod wpływem kwasu mlekowego już w kapuście i połączy z siarką, której w kapuście jest sporo tworząc tiocyjaniany, związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Uwolnione zaś żelazo pozytywnie wpływa na poziom hemoglobiny.

biotechnologia.pl/biotechnologia/przeciw...-kapustowatych,13156
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 22:30 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, patrycja, Mamma, Nimfa, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 22:56 #681895

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
No widzicie, co fachowiec to fachowiec :thanks:
Dobrze wiedzieć, ale z drugiej strony to co się dzieje z antyzbrylaczem, jak dostaje się bezpośrednio w solonym pokarmie a nie w kiszonej kapuście?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.746 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum