TEMAT: FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Cze 2021 18:51 #767608

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
Kaskawel wrote:
Konserwy, dajmy na to , tyrolskiej też nigdy z octem nie jadłem. :)

Trafna uwaga :))

Zygowa bardzo dobrze opisała proces pasteryzacji

Fasola zawiera dużo białka- ta w occie, aż takich zabiegów nie wymaga

Ale tak samo, albo bardzo podobnie pasteryzuje się wszelkie mięsne przetwory

Także tyrolska :)))

--- edit

Ale z ta 'konserwowa" daliście mi do myślenia- u mnie to wyznacznik dodania octu
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2021 18:58 przez Lukas79.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): tysia25


Zielone okna z estimeble.pl

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Cze 2021 19:42 #767615

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 900
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Zygowa wrote:
Jedno gotowanie słoików z fasolką to za mało. Przez źle pasteryzowaną można się zatruć jadem kiełbasianym. W przepisach różnie podają. Ja gotuję trzy razy:
1 dzień - 1 godzina
2 dzień - 1 godzina
3 dzień - 0,5 godziny

Edit: to nie musi być ocet, może być kwasek cytrynowy. A jeśli chodzi o konserwy mięsne - "kiełbasę w słoiku" też gotuję trzy dni ;)

Zygowa, właśnie w ten sposób fasolkę pasteryzowałem, a w zasadzie tyndalizowałem, a i tak koniec końcem porażka.
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Cze 2021 21:59 #767644

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Zerowe primo. W produktach zakwaszonych , nawet wysokobiałkowych, nie namnażają się pałeczki jadu kiełbasianego. Jeżeli nawet by do tego doszło to toksyna botulinowa jest wrażliwa na temperaturę, dlatego gotowanie żywności konserwowanej przez 10 min.praktycznie ogranicza ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym.

Pierwsze primo, do konserwowania tylko fasolka żółta. Próbowałem kilka razy z zieloną i najpóźniej po miesiącu fermentacja, chociaż była robiona identycznie.

Drugie primo, do zakwaszania używam kwasu mlekowego ponieważ "smakowo" jest mniej kwaśny od octu czy k. cytrynowego a robotę robi.

Trzecie primo, dodaje sól i trochę cukru dla zrównoważenia kwasowości.

Czwarte primo, pasteryzuję tylko raz, 20-max25 min od momentu zagotowania.Po wyjęciu ze słoika gotuję do całkowitej miękkości, drugie 20-25 min, patrz primo 0.

Ostatnio została zutylizowana do obiadu znaleziona w piwnicy fasolka z 2019 r. :yummi:
Mogę podać dokładny przepis na taką fasolkę tylko nie wiem gdzie, tutaj czy w jakimś wątku kuchennym?
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Cze 2021 22:05 #767646

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
Ja jestem zainteresowana kiedyś robiłam ale jak słoiki zaczęły się psuć to przestałam jedne były dobre drugie już nie nie wiem dlaczego tak samo robiłam. Fajnie jakby właśnie octu nie było czuć bo nie lubię zbytnio jak dużo octem czuć w przetworach
Martyna
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Cze 2021 22:05 #767647

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Prosimy w kuchennym :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Cze 2021 22:08 #767650

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Daj namiary bo rzadko tam zaglądam, Jutro podam, teraz idę spać bo rano wstaję :sad2: .
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Cze 2021 22:16 #767651

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 28 Cze 2021 07:49 #767672

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Fasole pnące już od jakiegoś czasu rosną, a wczoraj przyszedł czas na fasole niskie. Zrobiło się miejsce po groszku. Zostały też ograniczenia w postaci sznurków, żeby na pobliskie cukinie nie właziło.

83A32AF2-F13A-4AF4-B30F-F0E0C52142A1.jpeg

Miałam trochę rozsady

F407C578-9BF1-4EE7-9F5C-199C151E95F7.jpeg

Może niezbyt wielka

4138F816-2881-474F-BFD9-6B0585588811.jpeg

Ale korzonki już ładnie ruszyły ze wzrostem

77EDA5A9-B55B-4ED7-8D36-12DBB54E0AAF.jpeg

Resztę nasion wsadziłam wprost do ziemi. To Oxinel i Wawelska.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, podjadek, Prządka, ewakatarzyna

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 28 Cze 2021 08:51 #767682

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 28 Cze 2021 10:32 #767694

  • Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 484
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Dziś do kubeczków poszła awaryjna dosiewka fasoli tycznej Goldmarie. Poprzednia rozsada utopiła się podczas mojej nieobecności. Może da się ją odratować, ale na razie sterczą zielone patyczki bez listków.
Tym razem zastosowałam matodę Pomodoro: ziemia, nasiona i na to perlit. I od razu na dwór, bo jak Mała Kota widzi perlit, to myśli, że to kuweta :rotfl1:

Edit: Lukas, u mnie domu 'konserwowe' znaczy 'w zalewie octowej'. To jest nas już dwoje :drink1:
Mamy rzeczy kiszone, w sosach, w solance i konserwowe właśnie. Co ciekawe 'konserwowe' nie jest tożsame z 'konserwą', która jest zarezerwowana dla mięs i ryb w puszkach. I dla innych zapuszkowanych rzeczy też, jak się dobrze zastanowić. Czyli 'konserwa' to to z puszki, a 'konserwowe' jest w ocie.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2021 10:38 przez Prządka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 28 Cze 2021 21:16 #767749

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
Prządka wrote:

Edit: Lukas, u mnie domu 'konserwowe' znaczy 'w zalewie octowej'. To jest nas już dwoje :drink1:
Mamy rzeczy kiszone, w sosach, w solance i konserwowe właśnie. Co ciekawe 'konserwowe' nie jest tożsame z 'konserwą', która jest zarezerwowana dla mięs i ryb w puszkach. I dla innych zapuszkowanych rzeczy też, jak się dobrze zastanowić. Czyli 'konserwa' to to z puszki, a 'konserwowe' jest w ocie.

mam identyczną nomenklaturę :))
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 28 Cze 2021 22:20 #767757

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Za wikipedią :
konserwa – potoczne określenie produktu żywnościowego w puszce, słoju lub plastikowym pojemniku, charakteryzującego się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Trwałość produktów zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania chroniąca przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń.
W konserwie może być mięso, warzywa czy owoce, np. dżem. Wg mojej nomenklatury i pewnie reszty świata, z octem czy innym kwasem i pasteryzowane , to marynata. Żywność poddana naturalnej fermentacji to kiszonka a zakwaszana na zimno to kwaszonka. Jak kupujecie kapustę w Stokrotce czy innych jadłosprzedajniach to można kupić kiszoną ale też i kwaszoną i dość zdecydowanie różnią się smakiem.
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 28 Cze 2021 23:53 #767769

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 410
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Zabawna dyskusja.
To są piękne regionalizmy i nie ma się o co spierać.

A już kiszone przeciw kwaszone (podobno te są zawsze z octem :happy4: ) to jakiś internetowy obłęd.
Forma kwaszone jest nawet starsza:
sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/kiszono-kwaszono;12929.html

Za wikipedią:
Ogórki konserwowe – produkt spożywczy otrzymywany przez marynowanie i wekowanie ogórków w zalewie z wody, octu, cukru i soli kuchennej.
pozdrawiam,
Tomek
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 29 Cze 2021 07:53 #767775

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
W jednym z pierwszych postów napisałem, że to najprawdopodobniej regionalizm

Nie szperalem za regułkami, macie rację w 100%

Ja sporo jeżdżę po kraju i takich różnic (niby detali) jest cała masa

Kwaszona a kiszona to jeszcze inna historia i między tymi produktami jest przepaść

Teraz jestem w Krakowie i tu muszę wychodzić na pole ;)itd..
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 29 Cze 2021 09:08 #767791

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
W Warszawie wychodzi się " na dwór " , bo tam mieszka szlachta. W Małopolsce mieszka gmin, więc tu wychodzi się " na pole ".
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, Babcia Ala

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 29 Cze 2021 09:53 #767800

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
pomodoro wrote:
W Warszawie wychodzi się " na dwór " , bo tam mieszka szlachta. W Małopolsce mieszka gmin, więc tu wychodzi się " na pole ".
No raczej szlachta to mieszka w dworku więc jeśli wychodzi to na pole. A gmin idzie do dworku żeby odsłużyć dziesięcinę u szlachty.
Temat został zablokowany.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 29 Cze 2021 11:35 #767816

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Ja tam mieszkam na wsi, w dodatku rolniczej, naokoło gdzie nie sąsiad, to same pola uprawne ale Ja na pole nie wychodzę, tylko na dwór i jak ktoś mnie pyta, to jestem na dworze.. no dobra, jak nie w robocie, to jestem albo na podwórku albo w warzywniaku. ;)

A mieszkam pod Poznaniem.

Wracając do tematu wątku, ostatni siew fasolki mi podkopał kret albo coś w ten deseń i muszę się temu przyjrzeć. Fasolka nieśmało się pokazuje.


IMG_20210627_192501.jpg
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 29 Cze 2021 11:35 #767817

  • Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 484
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Takie różnice są bardzo ciekawe :)
Opisałam, jakiej nomenklatury używa się u mnie w domu. Miło, że u kogoś też tak się mówi. To tak samo przyjemne, jak spotkać kolegę gdzieś na końcu świata :)

A co do fasolki, postanowiłam dosiać jeszcze trochę. Winogrono słabo rośnie, więc pergolka nie może stać pusta :devil1:
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, ewakatarzyna, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.947 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum