Z wszystkich warzyw najwięcej sentymentu mam do fasoli szparagowej. Bardzo łatwo przygotowuje się z niej obiad, wystarczy zerwać i opłukać
Zawiera sporą ilość kwasu foliowego, dlatego powinny ją jeść kobiety w ciąży. Wysoka zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny sprawiają, że jest świetnym składnikiem diety odchudzającej.
Wg medycyny Dalekiego Wschodu zielone rośliny strączkowe (Element Drzewa) pozytywnie oddziałują na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Natomiast żółta fasola szparagowa (Element Ziemi) ma wpływ leczniczy na śledzionę, trzustkę i żołądek.
Czyli zielona fasolka szparagowa doda nam wielu lat życia
Fasolka szparagowa może być tyczna i karłowa. na naszej działce systematycznie siejemy obie, gdyż zawsze dobrze plonują, nie przeszkadza im piaszczysta, słabo urodzajna ziemia, dodatkowo przyczyniają się do użyźniania ziemi.
Fasola szparagowa, jak inne rośliny motylkowe, posiada zdolność symbiozy z bakteriami brodawkowymi, które wiążą azot z powietrza. Jest on następnie wykorzystywany przez roślinę.
Z wielu odmian fasoli karłowej najlepiej udaje się nam odmiana 'Złota saksa'. Wysiewamy ją co roku w weekend majowy.
Aby przyspieszyć kiełkowanie, nasiona moczymy w letniej wodzie ok. 20-24 godziny, a po wysianiu zagonek mocno podlewamy.
Fasola jest rośliną ciepłolubną i w związku z tym mogą jej zaszkodzić majowe ochłodzenia, przymrozki, dlatego zagon z posianą fasolą przykrywamy włókniną. Gdy zagrożenie ochłodzeniem minie, włókninę zdejmujemy.
Podczas wzrostu, a zwłaszcza kwitnienia należy dopilnować, aby ziemia nie wysychała. Gdy nie ma deszczu, należy fasolkę podlewać.
"Poradnik sygnalizatora ochrony fasoli szparagowej" opracowany przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach: www.inhort.pl/files/sor/poradniki_sygnal...alizatora_fasola.pdf
Fotek nie posiadam, bo kto by focił zagon fasolki
W tym sezonie poprawię się
Natomiast w dziale kulinarnym można zobaczyć mój przepis na słoiki z fasolką w sosie pomidorowym.
Trochę większą sympatią darzę fasolkę tyczną, od lat wysiewam taką, która ma bordowe strąki, bo podoba mi się ich wygląd
W ubiegłym sezonie po 3-4 fasolki posiałam w kręgi wokół drzewek. Okazało się, że brzoskwinie, czereśnia i grusza są świetnymi podporami dla długich pędów. Kręgi pod drzewkami systematycznie ściółkuję ściętą trawą, więc wytworzyła się tam warstwa próchnicznej ziemi, co jest bardzo korzystne dla tycznej fasoli, gdyż potrzebuje ona więcej minerałów, niż fasola karłowa. Dodatkowo drzewka są wiosną zasilane azofoską, co też dobrze wpłynęło na plonowanie fasoli