TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 18 Mar 2016 19:10 #446476

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 45
Czy ktoś może wie jak smakuje dynia muskat de caraibes,czy różni się od prowansalskiej?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 18 Mar 2016 19:56 #446513

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Musquee des Caraibes z wyglądu jest zupełnie inna. Jest bardzo rzadka w/g KCB więc wątpię by ktoś ją tu miał. Jak masz okazję ją posiać to siej koniecznie. Nie jest efką.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bini

Dyniowy straganik 18 Mar 2016 20:01 #446520

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bini, przykro mi, wiem tylko, jak wygląda muskat karaibski, ale nie miałam okazji do spróbowania.
Dobrą wiadomością jest natomiast ta, że doszła koperta od Ciebie - dziękuję :kiss3:
Gdyby nie zaprzyjaźniony listonosz, z dostarczeniem byłby wielki kłopot - nie napisałaś nazwy ulicy :happy:
W poniedziałek kopertka ( z wkładem ;-) ) wyruszy w drogę powrotną ....

Odnośnie muskatów ... mam nasiona bleu de hungrie, nazywaną muskatem węgierskim; piękny, błękitno-szary kolor skórki, która łatwo się obiera, miąższ pomarańczowy, suchy i zwarty, smak słodkawy, zapach ...hmm...., raczej bardziej dyniowy niż owocowy. Według wstępnej oceny - bardziej nadaje się do zapiekania, faszerowania, placki i racuszki, niż np. na zupy czy soki, ewentualnie puree można wykorzystać do wypieków lub dżemów, ale z dodatkiem innego owocu, bo smak jest raczej mało wyrazisty - moja subiektywna ocena może być jednak myląca, ponieważ rozkroiłam dyńkę długo leżakującą.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Dyniowy straganik 19 Mar 2016 21:09 #446897

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Poszperałam trochę i sam wygląd jest zachęcający do tego,aby ją wypróbować.Posiejemy i zobaczymy,być może zostanie na kolejne lata.

Dyniowy straganik 19 Mar 2016 21:23 #446902

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Cieszę się,że koperta dotarła :fly: ,pomimo mojego roztargnienia.Śpieszyłyśmy się z córką do szkoły i stąd moje niedopatrzenie.

Dyniowy straganik 01 Kwi 2016 21:24 #451348

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Nasionka dotarły już kilka dni temu,ale miałam trochę problemów z dostępem do internetu.Serdecznie dziękuję :thanks: ,odwdzięczę się w następnym sezonie.Za 2 tygodnie zaczynam kiełkować.

Dyniowy straganik 01 Kwi 2016 21:30 #451360

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bini :)
Przyznam, że moje ręce też zaczynają krążyć wokół koszyka z pestkami dyni, a najśmieszniejsze jest to, że pomimo wcześniejszych planów, zaczynam myśleć o dodatkowych odmianach :happy: , może nie tyle dyniowych, co patisonowych i cukiniowych.
Zaczynam robić selekcję chciejstw 10 kwietnia - podłoże i doniczki czekają, mam nadzieję, że dopisze także pogoda.
pozdrawiam cieplutko :bye:

Dyniowy straganik 01 Kwi 2016 21:46 #451379

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
A ja już dzisiaj położyłam na płatki bawełny nasiona tykw. Wyjdzie to wyjdzie jak nie to mam cały woreczek nasion. Zrobi się ciepło za dwa dni pomidory pójdą do tunelu I co parapet będzie pusty? Na razie półka nad kaloryferem jest pusta, o !! tak nie może być.

Dyniowy straganik 01 Kwi 2016 22:04 #451391

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Przestań , nie kuś :happy:
Nie mam pojęcia, jak i gdzie upchnę rozsady dyniaczków, ale jedno jest pewne: od jutra zaczynamy na działce przygotowania pod kątem wysadzania ( hmm..., niezbyt fortunne ostatnio określenie :supr: ) rozsad: w planach lekko podwyższona grządka, rozsypanie saletry w warzywniku i inspekcja wielkich donic przeznaczonych do uprawy krzaczastych dyniek.
Tytułem próby wysieję jedno ( !!! ) nasionko dyni tej historycznej odmiany, od Poli.

Dyniowy straganik 01 Kwi 2016 22:06 #451395

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Ja niestety muszę się wstrzymać,w ubiegłym roku posiałam troszkę wcześniej i podczas transportu kilka sadzonek połamało się,gdyż były sporawe,jedna prowansalska przy wysadzaniu do gruntu zaczynała kwitnąć,ale dzięki temu jej pierwszy owoc na początku września był już ładnie wybarwiony.Ja namaczam nasionka na dobę w wodzie z czosnkiem,póżniej dopiero na zwilżoną watkę.

Dyniowy straganik 01 Kwi 2016 22:13 #451401

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
W takim razie kiedy startujesz z wysiewem ?
Moczysz te nasionka w wodzie z ... ząbkiem czosnku ( bakteriobójczo )? Niektórzy stosują nadmanganian potasu, inni rumianek; osobiście nie namaczam, nie wykładam na waciki, tylko sieję bezpośrednio do doniczki z podłożem. Tzn. tak robiłam do tej pory, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym roku spróbować Waszej metody. Przynajmniej będę wiedzieć, czy i ile nasion jest zdolnych do kiełkowania i tym samym dowiem się, iloma odmianami mogę gospodarować.

Dyniowy straganik 01 Kwi 2016 22:43 #451426

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Tak,podobno działa grzybobójczo.Otrzymałam taką poradę od sprzedawcy nasion papryki i zastosowałam na dyniach,dodatkowo spryskiwałam już rosnące w gruncie roztworem wody z czosnkiem,oraz podlewałam.Nie miałam problemów z mączniakiem przez cały sezon,ale lato było w naszych okolicach bardzo suche i nie sprzyjało rozwojowi grzybów.Pierwsze zaczynam kiełkowac po 10-tym,te z najdłuższym okresem wegetacji.

Dyniowy straganik 02 Kwi 2016 22:43 #451696

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Dziś nastawiłam pierwsza partię dyń. Trochę wcześnie, ale obliczyłam, że będą do wysadzenia dopiero po 20 kwietnia. Mam przed sobą 5 nasion krzyżówki. Znajomy z innego forum miał fantazje. Ożenił Shokichi Shiro Red i Marina di Chiogga. Aż mnie skręca co z tego wyjdzie. Dziś dam do kiełkowania 2 nasionka, a za dwa tygodnie to co zostanie czyli 3. Oprócz tego nastawiłam 3 nasiona NN od Hiacynty mam ich dużo, tak, że będę mogła poprawić ewentualnie. I ze swoich ozdobnych 4 nasiona.

Dyniowy straganik 03 Kwi 2016 09:26 #451781

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Otrzymane dziękuję: 1647
Witam koleżanki i kolegów dynio-maniaków.Mam zamiar w tym roku trochę poszaleć z dyniami,cukiniami ,melonami i arbuzami.Nie mam jeszcze zbyt wielu odmian dyni ,
ale w sumie, są to moje początki i wolę skupić się na tych kilku odmianach.Być może w przyszłym roku ,po udanym sezonie postaram się o więcej ,bo wiem ,że jest
to bardzo wciągające.Wysiewać będę pewnie po 15 kwietnia,bo jadę na działkę i tam dopiero zacznę.Wpisałam się do waszego wątku ,bo pewnie będę potrzebowała
pomocy .Pozdrawiam serdecznie i życzę nam wszystkim dużo słońca i wielkich plonów.

Dyniowy straganik 03 Kwi 2016 09:34 #451784

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Chcr Ci powiedzieć, żr u Ani jeszcze dynie są. Wystarczy wysłać kopertę. Jeszcze jest czas.

Dyniowy straganik 03 Kwi 2016 14:58 #451837

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo dziękuję ,w takim razie załatwię to jutro .W sumie bardzo się cieszę,że mogę jeszcze coś dołożyć do swojej kolekcji.

Dyniowy straganik 03 Kwi 2016 19:28 #451911

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Janinko, nie zapomnij tylko załączyć listy zamówionych odmian :), albo po prostu wpisz je tutaj. Zanim dojdzie do mnie Twoja koperta, będę mogła zapakować już nasionka dla Ciebie.
pozdrawiam cieplutko :)

Dyniowy straganik 03 Kwi 2016 20:44 #451975

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu,ja chciałabym abyś włożyła mi nasionka według swojego uznania.Nie bardzo wiem co zamówić.Jeżeli mogę poprosić to taką małą do faszerowania ,a resztę według
uznania i może malutkie okrągłe cukinie i tykwę.Jak na razie ,to mam trochę mało pojęcia o gatunkach dyni.I jeszcze jedno pytanie.Za ile się przykleja teraz
znaczek na kopercie,bo nie mam zielonego pojęcia .
Bardzo dziękuję dziewczyny.Wspaniała z Was ekipa.
Janka.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.676 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum