TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 03 Mar 2016 23:53 #441145

• ogrodnikowa
  • ogrodnikowa's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 34
Bardzo, bardzo dziękuję! :flower1:
Chyba już mnie dopadł dyniowy wirus, bo zamiast spać, przeglądam opisy, i snuję plany, jak rozmieścić dynie w ogrodzie :club2:
Ania
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 03 Mar 2016 23:58 #441147

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
To jeszcze przed Tobą pare wirusów. Czy ztej choroby wyjdziesz ? wątpię.Nie zapomnij jutro koperty wysłać. Czas goni teraz zawrotnie. A tak w styczniu dłużyło się.

Dyniowy straganik 04 Mar 2016 17:24 #441300

• ogrodnikowa
  • ogrodnikowa's Avatar
  • Junior Boarder
Witam!
Kopertę bąbelkową wysłałam dzisiaj, teraz będę czekać na zamówienie. Wobec tego poproszę także o te dodatkowe nasiona. Będę zakładać dyniową plantację :fly: Pozdrawiam serdecznie! :bye:
Ania

Dyniowy straganik 04 Mar 2016 18:05 #441312

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Jeszcze się zastanów czy nie chcesz pomidorów, bo jak Ania spakuje, to będzie za późno.
Za tę wiadomość podziękował(a): ogrodnikowa

Dyniowy straganik 04 Mar 2016 19:42 #441341

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ogrodnikowa ( przepraszam, ale jak właściwie masz na imię ? ) :)
Twoje Sejny to trochę mroźne klimaty :happy: - dla dyniek i pomidorków trzeba będzie pomyśleć o ochronie przed majowymi przymrozkami , chociaż moja bardzo bliska kuzynka z Szypliszek z powodzeniem uprawia dyńki ozdobne bez jakichkolwiek osłon.
Pozdrawiam zatem serdecznie "krajankę" :)- a skoro Emalka namawia Cię na pomidorki, to ja zrewanżuję się zaproszeniem do Jej paprykowego wątku i wyborem niezwykle ciekawych ostrych i nie tylko papryczek.
Masz jeszcze trochę czasu do namysłu ;-)
pozdrawiam cieplutko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ogrodnikowa

Dyniowy straganik 06 Mar 2016 02:26 #441893

• ogrodnikowa
  • ogrodnikowa's Avatar
  • Junior Boarder
Jesteście kochane! Dziękuję za troskę! Bardzo się cieszę, że spotkałam Krajankę :bye: I przesyłam pozdrowienia z Sejneńszczyzny:) :flower2: Ja też mam na imię Ania:)
Przyznaję się, że popadam w wielkie uzależnienie, ostatnio w każdej wolnej chwili czytam tylko o uprawie warzyw :happy4: Oczywiście, chciałabym wypróbować różne odmiany warzyw.
Nigdy dotąd nie miałam dyni w ogrodzie, siałam tylko cukinie, i z nimi nie było żadnego problemu. Ale mam wszystkie warunki, by uprawiać dynie... Zupę z nich mogłabym jeść prawie codziennie, a przy okazji sprawdzę, jak smakują zapiekane dynie, czy placuszki... I pestki z własnego ogrodu :dance: Może zrobię im podwyższone grządki? Przymrozki postaram się przechytrzyć!
Za zaproszenie w świat pomidorów i paprykową krainę dziękuję, napewno zajrzę, bo pomidory i papryki darzę wielką sympatią! Jutro się porozglądam i napiszę.
Ania

Dyniowy straganik 08 Mar 2016 14:33 #442755

• ogrodnikowa
  • ogrodnikowa's Avatar
  • Junior Boarder
Witam świątecznie! :flower2:
Opisy o dyniach czytam niczym dobrą powieść:)
Również papryki okazały się bardzo interesujące! W końcu zaczynam pojmować, że są różne stopnie ostrości... Mam trochę nasion papryki, gdybym wczesniej znalazła taki wpis, dokonałabym innego wyboru odmian :placze: Jeśli chodzi o pomidory, to na to forum natrafiłam, poszukując nasion pewnej odmiany, bardzo zachwalanej w internecie :search: ... Okazało się, że jedna z forumowiczek :flower1: miała takie nasionka w swojej ofercie :happy:
Przy okazji zobaczyłam u Was wiele ciekawych porad, słowem, to forum bardzo mi się spodobało! I bardzo, bardzo mi przypadł do gustu pomysł charytatywnych aukcji! Oczywiście, nie zdążyłam ze wszystkim na forum się zapoznać, bo bardzo dużo różnych tematów!
Trochę nasion ciekawych odmian pomidorów zdążyłam już wcześniej nabyć na a...

Listę znalazłam wcześniej, pozaznaczałam pewne odmiany, ale nie mam pewności, czy one jeszcze są... Jeżeli nie ma, to kolejne odmiany wypróbuję na przyszły rok. Mam też nadzieję, że jeśli wszystko się uda, sama też będę mogła podzielić się nasionkami.

Początkowo zaĸładałam, że w tym sezonie większość warzywnika zajmie uprawa pomidora, teraz już wiem, że dynia będzie królową tegorocznego ogrodu :happy4:

Pozdrawiam serdecznie!
Ania

Dyniowy straganik 15 Mar 2016 01:22 #445181

• ogrodnikowa
  • ogrodnikowa's Avatar
  • Junior Boarder
Drogie Panie, :thanks:

Dziś pojawił się listonosz z pękatą kopertą pełną nasion. Dotarły błyskawicznie :lol: Tu jest więcej, niż mogłabym marzyć! Jestem bardzo szczęśliwa i bardzo, bardzo dziękuję! Oby pogoda dopisała, bo materiał na dyniowo-pomidorową plantację już jest :dance:

Kochana Aniu! Ogromnie jestem wdzięczna za tyle pracy, pakowanie, wysyłanie :flower2:

Serdecznie pozdrawiam :bye: :hearts:
Ania

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 15:45 #445718

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 45
Witam.Czy można jeszcze zamówić nasionka dyń?

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 16:04 #445722

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Tak, jak najbardziej nasionka jeszcze sa: Ania będzie wysyłać do końca kwietnia. Zasady znasz. Trzeba wysłać kopertę zaadresowana do siebie ze znaczkiem na adres
Ania Janiszewska
Salon Kosmetyczny dla psów "Pankracy"
ul. Jarochowskiego 42
60-239 Poznań

Wybierz sobie dynie ztej listy i podaj tutaj w następnym poście

White Flat Boar ( C. maxima ) – 69
Blue Hubbard ( C. maxima ) – 71
Banana Blue ( C. maxima )– dużo
Butternut ( C. moschata ) – dużo
Muscat de Provence ( C. moschata ) – dużo
Ambar ( C. maxima )– dużo
Hokkaido ( C. maxima ) – dużo
Tromba di Albenga ( C. moschata )- dużo
Butternut Sonca ( Orange, C. moschata ) ) - 50
Rouge d'Etampes ( C. maxima )– 17
Delicata ( C. pepo )– dużo
Acorn Thelma Sanders ( C. pepo ) – 105
Acorn Table Queen ( C. pepo ) – 2
Acorn Table Gold ( C. pepo )- 2
Acorn Festival ( C. pepo ) - 10
Acorn Jet F1 ( C. pepo ) - 25
Ibiza ( C. moschata ) – 5
Piena Lunge di Napoli ( C. moschata ) 61
Yarrahdale ( C. maxima )- 6
Buttercup ( C. maxima ) – 4
Burgess Buttercup ( C. maxima )– 38
Baby Bear ( C. pepo )– 17
Red Melk ( C. maxima ) – 29
Sweet Dumpling ( C. pepo )– 26
Melon Bosman ( C. pepo )- 20
Kawon Złoto Wolicy ( C pepo ) - 6
Cukinia NN ( C. pepo ) – 30
Redondo de Niza ( cukinia okrągła, C. pepo ) - 20
Futsu Black ( C. moschata )– 2
Sunburst F1 ( C. pepo UWAGA !!! to ŻÓŁTA odmiana dyni PATISONOWEJ !!! )- 4
Stripetti F1 ( C. pepo )- 4
Lyric F1 ( C. maxima ) - 4
Delica F1 ( C. maxima )- 4
Sibley ( C. maxima )– 3
Guatemalan Blue ( C. maxima )– 2
Bambina Giante – 3
Danka Polka ( bezłupinowa, C. pepo ) ) - 3
Miranda ( bezłupinowa, C. pepo ) - 54
Makaronowa NN ( C. pepo ) - 12
Makaronowa Pyza ( C. pepo )– 70
Gomez ( C. maxima )– 40
Delicata ( od Nusi, C. pepo ) - 30

Silver Edge – 16

Stndartowo Ania pakuje po 5, albo 3 nasiona, jeżeli potrzebujesz jakie odmiany więcej zaznacz.

Bardzo bym Cię prosiła byś podeszła tutaj forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...5-2016-rok?start=180 i napisała coś o sobie, to bardzo ułatwia kontakt. Liczymy, że będziesz następną dyniomaniaczką i teraz podzielisz się spostrzeżeniami z uprawy, a w jesieni nasionkami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Bini

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 17:01 #445736

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Spokojnie wystarczyły by mi nawet po 2 nasionka,jeśli jest możliwość prosiłabym o :Piena Lunge di Napoli,Delica,Buttercup,Ibiza,Red Melk,Lyric,Silver Edge,makaronową Pyzę lub Stripetti/jeszcze żadnej z nich nie próbowałam/,oraz coś z Acornów,które początkowo byłyby ozdobą,póżniej pewnie bym je skonsumowała.Na poprzedniej stronie widziałam,że jest również w ofercie Butternut Hunter,na tę też bym się pisała,szkoda,że nie ma Australian Butter,bo jestem jej ciekawa,ale może jeszcze ją gdzieś zdobędę.Pozdrawiam

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 18:09 #445758

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Może zamiast Austrialian Butter weźmiesz Burgess Buttercup. To naprawce pyszna dynia. Z Acornów weź Telmę Sanders. Bezłupinowa też widzę że jeszcze jest to bardzo przydatna dynia.Tromba di Albenga tak cużo zostało, bo nasiona przyszły bardzo późno, a szkoda by tak mało ludzi ją posadziło, bo w przyszłym roku będzie jej brakować.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2016 18:11 przez Emalia112.

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 20:00 #445812

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Burgess Buttercup miałam w ubiegłym roku i zostały mi jeszcze 2 nasionka,bezłupinową mam,tylko nie wiem jaka odmiana,bo dostałam do pojedzenia i nie zapytałam,acornów jeszcze nie miałam,także jak najbardziej mogę spróbować Telmy Sanders,Tromba di Albenga-też poproszę,bo jest chyba dynią piżmową jak butternuty,a te mi bardzo smakują,tylko nie wiem czy nie potrzebuje podpór tak jak tykwy,ale z pewnością da się coś zorganizować.

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 20:08 #445816

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bini, witam serdecznie kolejną dynioholiczkę - bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się zaprosić dynie do swojego ogrodu :kiss3:
Wszystkie odmiany, które opisałaś, są dostępne na Straganiku, łącznie z Australian Butter ( choć pestki tej właśnie są na ukończeniu ), więc jak tylko otrzymam od Ciebie kopertę, wysłaną na adres podany przez naszą nieocenioną Emalkę - to natychmiast sporządzę stosowny pakiecik; Tromba to piżmówka, może nie tyle do faszerowania ze względu na kształt, ale rewelacyjna na placki, racuszki, frytki i w formie zapiekanki.
Jeśli lubisz chrupać dynię na surowo i gustujesz w smaku melona to polecam właśnie Piena Lunge - pycha :) Dołożę Ci jeszcze Delikatę - słodka, pachnąca, super dla najmłodszych jako deser ...

Cukinie, patisonki ? Polecamy, zapraszamy :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bini

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 20:09 #445818

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Ok więc wysyłaj jutro kopertę. Widze wszędzie akceptację Ani. Więc nie ma problemu wysyłaj.

Dyniowy straganik 16 Mar 2016 21:51 #445891

• Bini
  • Bini's Avatar
  • Senior Boarder
Delikatę też posiadam,ale dziękuję za propozycję,u mnie w ubiegłym roku obrodziła niesamowicie,piekłam ją juz w sierpniu na grilu,gdyż nie potrzebuje leżakowania i moim zdaniem smaczniejsza jest świeża.Patisony niestety nie bardzo mi się udały i jakoś się zniechęciłam,może ze względu na suche lato.Cukinie natomiast planuję posiać z nasion mojej mamy-żółta i zielona-odmiany nieznane,oraz kuliste zielone-Rondo de Nizza /miałam w ubiegłym roku/,na ten sezon zakupiłam-Rondo de Nice,a także żółtą-One Ball Yellow.Jutro prześlę kopertę ze znaczkami,czy woreczki strunowe także?

Dyniowy straganik 17 Mar 2016 06:45 #445942

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bini, wystarczy koperta :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bini

Dyniowy straganik 17 Mar 2016 20:23 #446152

• Bini