TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 18:01 #523664

  • bdan
  • bdan's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 104
  • Otrzymane dziękuję: 36
Aniu raz jeszcze dziękuję.
Musze doczytać, która z zamówionych przeze mnie dyń nadaje się do spożywania na surowo, i do robienia wyciskanych soków. No i mam jeszcze malutkiego 3 m-cznego wnuka, w zakresie jego kuchni też muszę się przeszkolić. :). Na razie tylko mleko, ale jesienią mam nadzieję, że jakieś dania z dynią będzie jadł.
Danka
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 18:34 #523671

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Danusiu, sok z dyni, własnoręcznie wyciśnięty, ewentualnie z dodatkiem innych owoców, to doskonały napitek nie tylko dla dorosłych - dla maluchów także :) , a co ważne - nie powoduje bolesnych wzdęć lub kolki. Na surowo: Piena Lunga, na soki Rouges d'Etampes. Zresztą, powiem Ci szczerze, większość dyniek chrupię jak jabłka :)


A poniżej zamieszczam króciutkie charakterystyki naszych nowości ( korzystałam z informacji w serwisach internetowych, tekst wzięty w cudzysłów jest skopiowany z oryginału, źródło: Fabryka Dyń ).

DYNIA CHERONSKAYA - to dynia, której nasiona przysłała Bini.

" Miąższ owoców jest żółty do jasnopomarańczowego , soczysty , słodkawy i bardzo smaczny. czasem zwana dynią ananasową. Odmiana pochodząca z Włoch polecana do przetworów - od zup po desery, marmolady i przeciery. Doskonała w occie. Zawiera znaczne ilości witaminy A - karotenu.

Dojrzałe owoce zebrane jesienią zachowują swą wartość przez ok. 4-6 miesięcy. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w maju lub w drugiej połowie maja wysadza przygotowane sadzonki. Okres wegetacji Cheronskaya to około 100 dni. Dynie lubią słońce i żyzne ziemie.
"

DYNIA SHISHIGATANI - bardzo urodziwa dynia piżmowa ( C. moschata ), o ciemnopomarańczowym, słodkawym miąższu, bardzo aromatyczna, można długo ją przechowywać, jak większość piżmowych, doskonale nadaje się do pieczenia. Waga do 1,5 kg, czas dojrzewania około 11 dni

DYNIA DULCE DE HORNO - "Odmiana średnio wczesna, dość plenna o pokarbowanej, szarej z pomarańczowymi przebarwieniami skórce. Owoce do 8kg, miąższ żółto pomarańczowy, polecany na zupy, placki i przetwory. Owoce dość dobrze się przechowują."

DYNIA KIKUZA - stara chińska odmiana, uprawiana przez Japończyków, którzy nazywają ją "chryzantemowym miejscem do siedzenia" :) Piękna, piżmowa , żebrowana odmiana o zmieniającej się barwie skórki ( od jasnozielonego do cynamonowego ), słodkawym, suchym i orzechowym miąższu. Waga 2-3 kg, okres wegetacji 120 dni.

SOLOR "to udoskonalona odmiana Hokkaido (Uchiki Kuri) dokonana wyłącznie poprzez selekcję najlepszych, najwartościowszych owoców. Odmiana ta jest uważana za lepszą niż Hokkaido. Ma nieco inny smak, o mocniejszym aromacie orzecha i bardziej suchy miąższ. Wielką jej zaletą jest to, że można ją przechowywać o 1-2 miesiące dłużej niż Hokkaido, bez utraty smaku i wartości odżywczych. Jest również bardziej plenna.
Okres wegetacji ok. 90 dni
"

BUTTERNUT RUGOSA, "zwany też Violina, należy do jednych z najsmaczniejszych i najpiękniejszych butternatów. Wyróżnia go to, że miąższ po upieczeniu nie rozpływa się, ale jest zwięzły. Ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Miąższ intensywnie pomarańczowy, wyśmienitej jakości. Skórka pomarszczona, owoce wydłużone, lekko żebrowane o wadze 2-4 kg, czasem dorastające do 7 kg. Bardzo dobra do pieczenia, na piure, do zup, zapiekanek, do wypieku chleba, do babeczek itd. Rarytasem jest pieczona, posmarowana masłem i delikatnie oprószona świeżo startą gałką muszkatołową. We Włoszech należy do bardzo popularnych odmian, chwalona za łatwość w uprawie. Rarytas dla wielbicieli wyśmienitych odmian dyni.
Okres wegetacji 115-120 dni
Przechowuje się 5-7 miesięcy
"

TURECKI TURBAN - "tworzy efektowne, pomarańczowe owoce, w wyraźnie zaznaczonym pierścieniem. Jest niezwykle łatwa w uprawie. Stara, wartościowa odmiana, pojawiła się w USA w 1869 roku. Skórka w pierścieniu posiada jasne, kremowe, ciemnozielone oraz pomarańczowe smugi. Owoce kształtem przypominają „turecki turban”. Ze względu na kształt owocu jest chętnie uprawiana jako oryginalna ozdoba ogrodu. Po zasuszeniu doskonale nadaje się do dekoracji przez całą zimę . Znajduje zastosowanie w okrywaniu altan i ogrodzeń. Roślina kwitnie od lipca do sierpnia. Wysiew nasion w połowie kwietnia do doniczek lub w maju bezpośrednio do gruntu. Rozsadę wysadzamy na miejsce stałe w połowie maja.

Owoce tej dyni mają nie tylko walory dekoracyjne, ale są też smacznym warzywem, z którego można przygotować wyjątkowy posiłek. Dynie te mają posmak orzechów laskowych. Można je używać do pieczenia, gotować na parze lub przyrządzać z nich zupy, robić gnocci. Bardzo chętnie spożywa się je faszerowane. Dynia, ze względu na swój kształt, może być oryginalną wazą, w której można podawać zupę. Przed wlaniem zupy dynia powinna być posmarowana olejem i przez 5-10 min zapieczona w piekarniku.
Czas dojrzewania: 105 dni.
"
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2017 18:43 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bdan

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 19:33 #523681

  • bdan
  • bdan's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 104
  • Otrzymane dziękuję: 36
Aniu czytam o tej Rouges d'Etampes, że owocuje już od lipca, nie wiem, na ile pokrywa się to z rzeczywistością. Piena Lugna tez kusi. Jeżeli masz jeszcze nasionka tych dyniek, to dorzuć mi proszę. Chyba będę musiała "przemeblować" plan nasadzeń i większą powierzchnię przeznaczyć na dynie.

I jeszcze prośba o poradę. Z moich zamówionych dyń

Australian Butter
Burgess Buttercup
Butternut
Muskat prowansalski
Sweet Dumpling
Whangaparaoa Crown
Candy Roaster North Georgia
i ewentualnie jak będą
Rouges d'Etampes
Piena Lunga

które można sadzić obok siebie, a które w innym miejscu
Danka
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2017 19:59 przez bdan.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 19:49 #523685

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Danusiu, w Formularzu obok nazwy odmiany zaznaczyłam przynależność gatunkową - zasada jest prosta: nie sadzimy w bliskim sąsiedztwie dyń z gatunku C. pepo, ponieważ łatwo wchodzą w mezalians ;-)
Nie powinny skrzyżować się między sobą maxima i moschata, ale .. niezbadane są drogi pszczół ....uważałabym też na australian butter i burgess buttercup, obie są podobne, chyba, że nie zależy Ci na czystości nasion.
Generalnie nie sadź obok siebie dyniek z tego samego gatunku, tak będzie najprościej - sprawdź ich przynależność w Formularzu.
Piena LUNGA !!!!! NIE Laguna ;-)

Ups, pisałyśmy razem ... przepis na chlebek :dance: - przeniosę do kulinarnych, mamy tam specjalny wątek dla potraw z dyniowatych. Dziękuję bardzo :) U mnie będzie po staroświecku, z masłem .... zamiast cukru daję miód.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2017 19:52 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bdan

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 20:03 #523689

  • bdan
  • bdan's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 104
  • Otrzymane dziękuję: 36
Poprawiłam nazwę, tak to jest, jak na szybko i prawie cały dzień przed komputerem :oops: Aniu a jest szansa, żeby te dwie odmiany dyni na soki i surowo dołozyć?

Jutro buszuję w wątku kulinarnym :) .
Danka
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 20:19 #523694

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nawet nie "szansa" ... a 100% pewność :) Oaza to solidna firma, mówisz - masz ....
Serdecznie zapraszam do kulinarnego, Twój przepis na chlebek już tam "wisi" :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bdan

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 20:27 #523696

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Danusiu staramy sie nie linkować na zewnątrz ( czasem naprawdę trzeba). Napisz ten przepis (nie kopiuj wklej) w kulinariach w potrawach z dyń własnymi słowami i będzie dobrze.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 20:29 #523698

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Już to zrobiłam :oops: , ale zaraz dodam kilka własnych słów... ale wtopa :oops:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 20:56 #523705

  • bdan
  • bdan's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 104
  • Otrzymane dziękuję: 36
Dziewczyny usuńcie proszę tego posta kulinarnego ze straganiku, sorki, nie wiedziałam :)

Zrobione :)

Przepis jest TUTAJ
Danka
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2017 21:14 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): roza333

Dyniowy straganik 17 Lut 2017 12:32 #523795

  • bdan
  • bdan's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 104
  • Otrzymane dziękuję: 36
Aniu dzisiaj od rana buszuję po forum, skopiowałam sobie Twoje ściągi dot. nawożenia pomidorów :), ale to buszowanie chyba nie wychodzi mi na dobre, bo po pierwsze, kolejne pytania się rodzą, a po drugie, to stwierdziłam, że chętnie na balkonie w pojemniku jakiś pomidorek koktajlowy bym sobie posadziła, i chciałaby Cię prosić o nasionka zachwalanego K/14/1 Winogronka. Widze, że pochlebne wpisy są też o Bartku, ale chyba Winogronek jednak jest na pierwszym miejscu.
Chyba do czasu wysłania przez Ciebie nasion będę musiał przestać czytać forum
Danka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 18 Lut 2017 15:37 #524024

  • Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 359
  • Otrzymane dziękuję: 494
janinka-n wrote:
Bożenko ,miałam różne dynie posadzone,ale największą ekspansję zrobiły dynie figolistne.Wsadziłam parę sadzonek tej dyni i całe lato wcinaliśmy
ją robioną ,,ala'' kotlety schabowe.Zrywałam małe egzemplarze.Ona jest bardzo plenna.Do jesieni rosły nowe owoce.
Wybacz że się wtrącę, ale spróbuj zrobić z niej konfiturę według przepisów na cabello de ángel a zobaczysz że aż żal marnować tą dynię na ala schabowe :)
Wyśmienita konfitura z dodatkiem jabłek i soku z pomarańczy lub cytryn.
Ja robiłem z połową cukru z przepisu i dynię piekłem przekrojoną na pół przez 4-6 godzin.
Aż wierzch był lekko brązowy, potem do gara do cukru i reszta składników.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, whitedame, janinka-n

Dyniowy straganik 19 Lut 2017 11:26 #524142

  • Weide
  • Weide's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 10
  • Otrzymane dziękuję: 6
Witam wszystkich. To będzie mój pierwszy rok z uprawą dyni. Zaczęłam naturalnie od nabycia nasionek odmian polecanych na forum (Uchiki kuri, Rouge vif d'Etampes i Muscade de Provence). Zakupiłam też nasiona odmiany Jaune Gros de Paris. Opisu tej odmiany nie znalazłam na forum, ale może ktoś już tę dyńkę uprawiał i może podzielić się wrażeniami z uprawy.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 19 Lut 2017 11:30 #524144

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Weide :) tej odmiany nie znam, więc nie będę się wypowiadać. Natomiast przypomnę tylko, że mam spisane Twoje zamówienie z Formularza, ale nie mam koperty zwrotnej, żeby je zrealizować ;-). Mam nadzieję, że nie zrezygnowałaś ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 19 Lut 2017 11:43 #524148

  • Weide
  • Weide's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 10
  • Otrzymane dziękuję: 6
Nie zrezygnowałam :) . Kopertę wyślę w przyszłym tygodniu jak będę w Polsce. Mogę też dorzucić do niej nasiona Jaune Gros. Z opisu na kcb nadaje się na: marmolady, zupy, potrawy słodko-kwaśne i zapiekanki.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 19 Lut 2017 18:21 #524222

  • Maka
  • Maka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 47
  • Otrzymane dziękuję: 65
Hiacynta,
Ja w zeszłym roku wyhodowałam bardzo ładne piżmowe dynie z nasion z owocu kupionego w markecie, co prawda w Tesco, ale myślę, że nie ma to większego znaczenia, większość importowanych o tej porze roku pochodzi z Hiszpanii albo skądś tam na południu. Jedyną wadą tej odmiany był u mnie długi cykl wegetacyjny. Późno zakwitła, a jeszcze później wiązała owoce. Najwięcej zawiązków miała we wrześniu. Miałam wrażenie, że to odmiany do innego klimatu, gdzie lato jest dłuższe.
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2017 18:23 przez Maka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 20 Lut 2017 12:38 #524349

  • przemek1111
  • przemek1111's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 36
  • Otrzymane dziękuję: 46
Witam :)

Jako że w tym roku zaczynam ze zbieractwem własnych nasion ( dynie i cukinie ) wysłałem swoją prośbę o nasiona ( koperta zwrotna już poszła ).

Mam nadzieję że plony będę miał obfite i uda się podzielić nasionami na przyszły rok. :)
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 20 Lut 2017 13:00 #524358

  • janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Posty: 602
  • Otrzymane dziękuję: 1647
Aniu.Wysłałam dzisiaj do Ciebie obiecane nasiona dyni figolistnej .Zostało mi również z poprzedniego roku trochę nasion melonów,więc je też dodałam. Może komuś się przydadzą.Pozdrawiam.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 20 Lut 2017 16:51 #524385

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Wczoraj rozkroiłam dynię NN, nie wiem co wyrośnie z nasion, bo nie kontrolowałam zapylenia, ja posadzę dwie-trzy sadzonki, gdyby ktoś był chętny po wysuszeniu nasion mogę wysłać do Ani. Miąższ zbity, twardy, suchy, bardzo słodki, marchewkowo-owocowy. Bardzo smaczna na surowo, do dżemów, deseró, syropów będzie idealna, ale ja miałam wczoraj zrobić zupę. Trochę się wystraszyłam tą słodkością, coby mi zupa owocowa nie wyszła ;), trzeba było dać więcej soli, curry i czosnku, zupa wyszła wyśmienita, oczywiście z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami a jako dodatek grzanki z serem. Smak zupy z tej NNki był zbliżony do smaku zupy dyniowej, która mnie rozkochała w dyniach, a którą jadłam wiele lat temu w Berlinie, w klimatycznym małym barze-czytelni.

20170219_141348600x492.jpg


20170219_141613600x330.jpg


20170219_143049600x338.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Wodniczka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.460 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum