TEMAT: Paprykowy straganik z nasionami

Paprykowy straganik z nasionami 03 Lis 2016 21:39 #509089

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Przekąska. Ale przekąska to też potrawa :) Do takiego faszerowania świetnie nadaje się papryczka czereśniowa (ostra).
świetna do piwa.
Pozdrawiam
Bea


Zielone okna z estimeble.pl

Paprykowy straganik z nasionami 03 Lis 2016 21:51 #509096

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Czereśniowa jest dobra w ostrości i w smaku, ale ma dwie wady, ja robię duże słoiki 0,75 i ułożone jeden na drugim ten ser nie trzyma się dobrze.( w Biedronce sprzedają w jednej warstwie w plastikowych pojemnikach i nie ma z tym problemu) Jalepano jest dużo większa postawiona w słoiku pionowo dobrze trzyma ser i lepiej się napełnia., druga wada to to, że sa male i dużo z nimi roboty.
Aniu zaraz sprawdzę co zamówiłaś i piszę Ci jeszcze sie odmiany nadające sie do nadziewania.
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2016 21:54 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, besia

Paprykowy straganik z nasionami 03 Lis 2016 23:07 #509117

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 999
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Koperta do Kasi już leci. Kasiu, jak tylko ją otrzymasz pakuj i wysyłaj, żebym nie domawiała.Resztę chciejstw zostawię sobie na następny rok.

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 00:05 #509132

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Badzia pewnie masz rację :oops:
Pozdrawiam serdecznie Ania.

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 00:31 #509138

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 999
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Z tą racją to chyba mam cienko. Na FO w grudnu rusza druga akcja i tam też mnie nieszczęsną ciągnie.

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 05:42 #509148

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Emalia112 wrote:
Czereśniowa jest dobra w ostrości i w smaku, ale ma dwie wady, ja robię duże słoiki 0,75 i ułożone jeden na drugim ten ser nie trzyma się dobrze.( w Biedronce sprzedają w jednej warstwie w plastikowych pojemnikach i nie ma z tym problemu) Jalepano jest dużo większa postawiona w słoiku pionowo dobrze trzyma ser i lepiej się napełnia., druga wada to to, że sa male i dużo z nimi roboty..

Fakt, jest mała, dlatego ja nadziewam szprycą do dekoracji tortów :) . Co do uciekającego sera, to robiłam z przepisu KaLo z FO. On stosuje mieszankę serów, żeby masa nie wypływała z papryczek. Faktycznie tylko z dwóch (w których dałam za dużo nadzienia) ser wypłynął.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): besia

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 06:56 #509149

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Badzia wcale się nie dziwię że Cię ciągnie, to uzależnia :lol: Mój mąż mi powtarza że dałabyś sobie spokój z tymi pomidorami, masz sprawdzone odmiany po co ci jeszcze inne, pomidor i tak będzie pomidorem. A ja obiecałam że już nie w tym roku już nie, na pewno nie. A jak okazało to do pomidorów doszły papryki, bo ogólnie sporo jej używam. Przeważnie konserwową, ale tyle jeszcze przepisów do wypróbowania. A to forum to kopalnia wiedzy. A skutek uboczny to coraz to nowe uzależnienia. :bye:

Dla każdej odmiany znajdę jakieś zastosowanie
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2016 06:59 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 07:36 #509152

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja też, miałam ponad 100 krzaków 32 odmiany i miałam za mało papryk. Może dlatego, że rozłożone były w czasie. Ogórki mam dwa tygodnie wysyp i musze przerobić, pomidory w ciągu miesiąca, a papryki pierwsze Padron i Kapie zaczęłam przerabiać w połowie lipca, a ostatnie słoiki robiłam tydzień temu.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, besia, Florka

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 07:37 #509153

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Kochani w weekend pakuję koperty,w poniedziałek lub środę rozpocznę wysyłki.Uzależnione jest to tym , czy będę mieć samochód,bo mąż ma wyjazd a na pocztę mam 15 km i nawet ze szczera chęcią tam nie dojdę. :devil1: Tak więc myślcie , dopisujcie i decydujcie czy już wysyłać.Pozdrawiam Kasia :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, besia, Adasiowa, Florka

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 08:31 #509157

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 999
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Kasiu,moje wysyłaj,ale dorzuć jeszcze Padron, bo właśnie doczytałam przed chwilką,że bardzo wczesna ta papryczka.

Emalka, wyjątkowo skutecznie rozsiewasz bakcyle paprykowe.
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2016 08:35 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Paprykowy straganik z nasionami 04 Lis 2016 13:54 #509185

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dzisiaj doszły koperty zwrotne od
Koniczynki
Aniniekurzak

oraz nasionka papryk WSPANIALE zapakowane od
Ani Adasiowej
whitedame
ewy -s
a razem z nasionami koperty zwrotne.
Wszystkim :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, anianiekurzak, ewa-s, Adasiowa

Paprykowy straganik z nasionami 05 Lis 2016 10:35 #509332

  • BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 142
  • Otrzymane dziękuję: 126
Kasiu, wyślę swoje nasiona papryk w poniedziałek, także kopertę. Złożyłam zamówienie chyba wczoraj, albo dzisiaj, matko, nie pamiętam, co dzisiaj robiłam :woohoo: Jakby został jakiś tytoń leśny to poproszę :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Paprykowy straganik z nasionami 05 Lis 2016 11:09 #509341

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Emalia112 wrote:
Ja też, miałam ponad 100 krzaków 32 odmiany i miałam za mało papryk. Może dlatego, że rozłożone były w czasie. Ogórki mam dwa tygodnie wysyp i musze przerobić, pomidory w ciągu miesiąca, a papryki pierwsze Padron i Kapie zaczęłam przerabiać w połowie lipca, a ostatnie słoiki robiłam tydzień temu.


Emalio dużo miałaś do przerobienia, ja mniej, pomidorów 70 krzaków, ogórków 20 kg. Paprykę kupowałam i na bieżąco przerabiałam. Mam nadzieję że w przyszłym sezonie będę miała swoją. Najczęściej z braku czasu robiłam przetwory wieczorami, ostatnio mąż zaczął marudzić że sam się kładzie spać i sam wstaje :oops:
Pozdrawiam serdecznie Ania.

Paprykowy straganik z nasionami 05 Lis 2016 15:25 #509371

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No tak w lecie było ciężko, ale teraz ugotowanie obiadu trwa tyle co ugotowanie ryżu czy makaronu. Mięso też piekę lub częściej gotuję w dużych porcjach i mam na cały tydzień w rożnych wariantach. Te słoiki to duzo wygoda. A do pracy też wygodnie wsiąść sałatkę w słoiku.

Paprykowy straganik z nasionami 05 Lis 2016 16:16 #509384

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Krzysiu to sa propozycje papryk z jakich myślę, ze bedziesz zadowolony.
Słodkie
NN Adrian. jedna z najlepszych papryk jakie miałam, plenna zdrowa, słodka
NN pomidorowa otojolka bardzo dobra do marynowania, faszerowania.
Kurtowska Kapia wczesna do faszerowania, a koniecznie suszenia.
Ramiro póżna plenna papryka długo sie przechowuje. W ubiegłym roku do świąt miałam.

Ostre
Dorset Naga Yellow To czołówka ostrości i choć niejadalna trzeba taki 1,2 krzaki mieć na mikstury przeciwbólowe ( na ból głowy nie wiem, ale na stawy, nerwobóle , nawet stłuczenia naprawdę skuteczne)
EXPLOSIVE EMBER Wczesna do kiszenia ogórków.
Jalapeno (od halgla ) klasyka do grilowych przekąsek
Padron ( emalia112) już od lipca można robić z niej nadziewaną serkami.
Bird"s Eye na zimowy bukiet ostrych suszonych papryk.
RED CHERRY ( Ewa s ) do marynowania
Joe"s Long.. ostra papryka na bieżące potrzeby do potraw typu hot
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2016 16:19 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, besia, Zbyszko46, rozalia, pszczelarz5, obeata

Paprykowy straganik z nasionami 05 Lis 2016 17:49 #509408

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Kurtowska Kapia to ta krótsza ta dłuższa to Ramiro. Prawdziwie węgierskie Leczo jest właśnie z Kapii. Scianki ma grubsze jak Ramiro, Jest o polowe krótsza od Ramiro, a waży mniej więcej tyle samo.

IMG_20160910_090616.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Terri, podjadek, besia, Adasiowa, Armasza, edek86, rozalia, pszczelarz5, Betula, Wodniczka, obeata

Paprykowy straganik z nasionami 05 Lis 2016 19:06 #509426

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Domówiłam jeszcze:
CARYCA f2
CHOCOLATE BEAUTY
DE SIRIA słodka od Stasunia
URZEJ POMIDOROWA SŁODKA
ZORZA od Krecika
CAYENNE YELLOW
HOT BANANA
JALAPENO od halgla
JOE'S LONG
LEMON DROP
TRAKIJSKA SHIPKA
TRIFETTI
I zdecydowanie zamykam chciejstwa. Ponieważ "Paprykowy straganik" kusił- wymyśliłam, a w zasadzie dzisiaj zrobiłam (no może nie sama) dodatkową, podwyższoną grzędę na papryczki. Mam nadzieję, że im się spodoba :think: .
Kasiu, dzięki za cierpliwość, życzliwość i wyrozumiałość :kiss3: :flower1: .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Paprykowy straganik z nasionami 05 Lis 2016 19:27 #509431

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Proszę o dopisanie do mojego zamówienia papryki Kurtowska Kapia.
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.758 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum