TEMAT: Pomidorowy Targ

Pomidorowy Targ 14 Lis 2016 07:18 #510649

• Florka
  • Florka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 290
Aniu, dziękuję :hug: za paczuszkę pełną obfitości i niespodzianki ;) .

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidorowy Targ 14 Lis 2016 17:17 #510690

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zgodnie z zapowiedzią, dzisiaj zamówienia zostały wysłane do następujących osób:
- Kasionek
- Edek86
- Ogrodniczka
- Oriona
- Renia
- Rafał-z
- Zoja
- Pomodoro
- Agnes700
- Badusia
- Neko
- Viola
- Dorota15
- Marzenka

Także dzisiaj otrzymałam koperty zwrotne od Elżuni ( Elkap ) i Krzysia ( Pszczelarz ) - bardzo Wam dziękuję, niebawem ciąg dalszy świstakowania ;-)

Grażynko, a może dałabyś radę i poleciła te swoje "naj...naj.." z uzasadnieniem wyboru ? Mamy dość sporo odmian w ofercie Pomidorowego Targu, ale nie wszystkie są wszystkim znane, dlatego opinia każdego ogrodnika jest bardzo pożądana i z pewnością będzie pomocna w podjęciu decyzji o przyszłorocznym wysiewie.
Nie wiem dlaczego, ale bardzo podoba mi się sama nazwa "Shapki Monomakha" i chciałabym ją wysiać, ale kompletnie nie wiem, czego mogę się spodziewać;
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): oriona, edek86, Florka, Zoja, Neko

Pomidorowy Targ 14 Lis 2016 18:38 #510703

• besia
  • besia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
Lucysiu

NN Mymystery to pomidor wysoki, u mnie w szklarni dorósł do 1,80m i został ogłowiony. Liście regularne, krzak silny, ale nie wegetatywny, średnio ulistniony. Prowadzony był na jeden pęd. Owoce to różowo -malinowe befsztyki, duże i bardzo smaczne, kwaskowate o zrównoważonym smaku, słodkie. Po prostu smaczne. Zawiązał u mnie cztery grona po 2-3 owoce, ale grona regulowałam, bo chciałam mieć duże owoce.

20160809_033454-picsay.jpg

Mizuby nie sadziłam , więc go jeszcze nie znam. Czytałam ( na FO )o tym pomidorze dobre opinie.
Pozdrawiam , Beata .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, mymysteryy, Florka, lucysia

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 09:56 #510768

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9872
Aniu chcę Ci pulicznie podziękować za przesyłkę - nasionka już dotarły. Mam taką radochę,że z wrażenia to nawet obiadu chyba nie zrobię, bo muszę o każdej odmianie wszystko wyczytać. Tyle odmian :woohoo: :woohoo: :woohoo: Bardzo Ci dziękuję. Dziękuję też wszystkim osobom od których są te wszystkie dary. Normalnie dziś czuję się jak w niebie :dance: (jak to niewiele kobiecie do szczęścia potrzeba...)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 12:22 #510777

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10244
Lucysiu moją NN-kę opisała już Beatka, a ja mogę dorzucić jeszcze jej zdjęcia w przekroju. Jej nasiona pozyskałam kilka sezonów temu z pomidora kupionego od babulinki sprzedającej swoje plony z ogródka. Pomidory były duże, mięsiste i bardzo smaczne. Sadzę je co roku i powtarzają cechy.

MymysteryyNN3.jpg

MymysteryyNN2.jpg

MymysteryyNN1.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Trixi, otojolka, lucysia, del

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 12:48 #510781

• badusia
  • badusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2465
Aneczko :) , melduję, że przesyłka już u mnie. Dziękuję Ci serdecznie również za przemiły dodatek w postaci życzeń świąteczno-noworocznych. :kiss3: :hug:

A tak w ogóle, to jeszcze nigdy o tej porze roku nie miałam tylu nasion. :woohoo:
:thanks: :thanks: :thanks:
Pozdrawiam,Mila.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 15:18 #510796

• Trixi
  • Trixi's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 208
A ja ciagle wypatruje golebia pocztowego :search: ale cos czuje ze jest juz blisko :fly:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 16:52 #510807

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
badusia wrote:
Aneczko :) , melduję, że przesyłka już u mnie. Dziękuję Ci serdecznie również za przemiły dodatek w postaci życzeń świąteczno-noworocznych. :kiss3: :hug:

A tak w ogóle, to jeszcze nigdy o tej porze roku nie miałam tylu nasion. :woohoo:
:thanks: :thanks: :thanks:

Mila, ja również... :dance: :dance: :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): badusia, Adasiowa

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 17:06 #510809

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
No, nie wiem czy należy się z tego cieszyć. Będą znów problemy ze zbyt wczesnym siewem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, badusia, Adasiowa, Florka

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 17:13 #510810

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
Mieciu, u mnie nie będą za wcześnie, ale na pewno wcześniej niż w tym roku... :kiss3: :thanks:

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 17:17 #510811

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Najlepiej wykazać poczucie humoru i siać w Prima Aprilis :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Terri, Trixi, otojolka

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 17:48 #510813

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Shapka Monomakha - rosyjska odmiana do uprawy w gruncie i pod osłonami. Dorasta do wysokości 120-150 cm charakteryzuje się wysoką tolerancja na choroby. Jasnoczerwone soczyste owoce wyróżniają się bogatym aromatem i wspaniałym zrównoważonym smakiem typowym dla dawnych pomidorów. Owoce duże dorastają do 300-800 g.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 19:16 #510825

• Neko
  • Neko's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9
Aniu, nasiona już u mnie :kiss3:.
Cieszę się ogromnie, przebieram nogami w wyczekiwaniu wiosny. Oj, będzie się działo :ouch:.
Bardzo dziękuję Ci za przemiłe świąteczne życzenia i sympatyczną kocią zawieszkę, która sprawiła, że uśmiech nie schodzi mi dziś z twarzy (a wczoraj miałam urodziny, prezent trafiony w punkt) :hearts:.
Serdecznie dziękuję również wszystkim forumowiczom za to, że chcieli podzielić się ciekawymi nasionami :thanks:.

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 19:50 #510831

• ogrodniczka
  • ogrodniczka's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 58
Dziś o godz.12 miałam już nasionka. Poczta działa bardzo sprawnie.Aniu dziękuję bardzo za przysłane nasionka i piękne życzenia świąteczne i noworoczne.Jesteś super świstakiem .Dziękuję również wszystkim darczyncom.

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 20:26 #510841

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dzięki Wam i ja mam dzisiaj bardzo radosny i sympatyczny dzień - bardzo dziękuję za wszystkie dobre słowa, myśli i informacje :kiss3: Faktycznie - to niesamowite, jak niewiele potrzeba nam do szczęścia ....
Jestem też wdzięczna darczyńcom, że znajdują czas i omawiają tutaj lub w wątku o uprawach swoje odmiany - to bardzo ułatwia wybór i podjęcie decyzji.
Dzisiaj pan listonosz bez słowa, za to z intrygującym wyrazem twarzy wręczył mi spory plik pękatych kopert, po czym śpiesznie oddalił się machając ręką w geście rezygnacji ... mam nadzieję, że nie myśli o nas niczego złego :supr:
Nadeszły przesyłki od : Otojolki, Iwci55, Emalki, Iwony M oraz Alicji L. Wzruszyłam się jak stara szkapa ... nie wdając się w szczegóły pięknie dziękuję zarówno za nasionka pomidorków, dyń, kwiatów i ziół/warzyw( oferty straganików już uzupełnione :) ), jak i wsparcie energetyczne i pierwsze w tym roku życzenia świąteczne - Iwcia :kiss3: Tak rodzinnie dawno się nie czułam - jak tutaj ....

Pakowanie nasionek do kopert już w piątkowy wieczór :dance:

pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz za wszystko dziękuję!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Kozak, Trixi, Armasza, Zbyszko46, rozalia, Kasionek, iwcia55

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 20:59 #510852

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu i do mnie dotarła koperta.Dziękuje jesteś kochana . :hearts: Tylko szkoda, że jeszcze kilka miesięcy do wysiewów.Pozdrawiam bardzo cieplutko :kiss3:

Pomidorowy Targ 15 Lis 2016 21:11 #510857

• bozena
  • bozena's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 359
Ja swoją na dniach wyślę , tylko muszę sobie kupić kopertę i w domu na spokojnie zaadresować , bo na poczcie to zawsze muszę w pośpiechu coś przekręcić :silly:

Pomidorowy Targ 16 Lis 2016 20:01 #510978

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
JR/3 F2. Nasionka z niego to F3. U mnie po czwartym gronie sam się zakończył. Baaaaaardzo smaczny.

Heinz Tomate Venus.Śliczne i pyszne serducho. Krzak wątły,może wnerwiać, ale owoce dorodne.Wysoki.

Mało o nim napisano na Forum, bo jego nazwa nie jest oryginalna.
Taki jest w środku
[/URL

Złota rybka. Rosyjski pomidorek Zołotaja Ribka.

Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2016 20:12 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa, Trixi, mymysteryy, rozalia, iwcia55, Zoja, Wodniczka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.585 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum