TEMAT: Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 10 Cze 2018 15:34 #612013

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie pamiętam, kiedy widziałam ostatni raz tak dorodny i zdrowy lubczyk. Liście są niesamowicie duże, jak na sadzonkę tej wielkości , a co będzie dopiero później :)?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 16 Cze 2018 20:03 #613341

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Lubczyk, wyhodowany od nasionka w perlicie - moim skromnym zdaniem - chyba przyjął się na warzywnej grządce, a w każdym razie cały czas wypuszcza nowe, spore liście.

Przytaszczyłam do domu pęczki koperku i szczypiorku - posiekane siedzą już w zamrażalniku :)

Lubczyk
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Betula

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 18 Cze 2018 19:06 #613752

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pierwsze majerankowe żniwa - tak pachnące, jak żadne inne ... kilka pęczków suszy się w zacienionym miejscu



Pietruszka naciowa z wizyty na wizytę zachwyca soczystą zielenią coraz liczniejszych listków....



Koperek z przerywki przeznaczam przede wszystkim na bieżące spożycie, choć chomikuję już małe porcje na zimę...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, Bobej, Mareq, rozalia, carbon, Betula, Zofix

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 05 Lip 2018 22:20 #616818

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Koperkowy las czeka na ogórki:

PICT0038-4.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Mareq, Adasiowa, rozalia, Betula

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 10 Lip 2018 21:22 #617591

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W tym roku spóźniłam się z produkcją rozsady pietruszki naciowej i bazylii, ale oba zioła szybciutko przyjęły się i dzięki sprzyjającej pogodzie rosną całkiem przyzwoicie. Bazylię posadziłam w skrzyni obok bakłażanów, a pietruszkę wzdłuż rządku ogórków, uprawianych także w skrzyni - ilość rozsad dopasowałam do warunków "lokalowych" i w miarę potrzeby podskubuję pojedyncze listki.

Pietruszka naciowa


Bazylia - akurat ta odmiana ma dość pikantny smak
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Bobej, Mareq, rozalia, Betula, Zofix

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 20 Lip 2018 12:20 #618979

  • Mareq
  • Mareq's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 56
  • Otrzymane dziękuję: 187
Bazyliowa grządka (ta ciemniejsza - cynamonowa)oraz majeranek wieloletni
DSC07595.jpg


DSC07574.jpg

.
DSC07596.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Betula, Renia, Zofix, Agusiak

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 20 Lip 2018 12:59 #618982

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Pierwsze pół grzadki pietruszki naciowej ścięte. Skorzystały też i kury. ;) Wyszło 14woreczków po garsci ciętej pietruszki do mrożenia. :) Zostały jeszcze trzy i połowa oraz dwa rządki w innych miejscach.

IMG_20180718_141919.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Mareq, Adasiowa, Betula, Agusiak

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 27 Lip 2018 15:17 #619919

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Natkę pietruszki mrożę na bieżąco, podobnie jak lubczyk. Niestety, w tym roku koperek wykorzystałam w całości do kiszenia ogórków, więc z mrożonego nici.

I kolejny, trzeci już w tym sezonie zbiór majeranku :) Wysiałam nasionka w perlicie wiosną, rozsada ładnie się przyjęła, została wysadzona jako kilka kępek na grządkę w maju. Suszę go w niewielkich pęczkach w zacienionym i przewiewnym miejscu - pachnie cudownie.

Na etapie siewek nie było żadnego problemu - podlałam maluchy wodą z polopiryną, a dalej fertygowane były zgodnie z uprawą w perlicie.

Majeranek

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2018 15:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 30 Lip 2018 10:53 #620201

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Zrobiłam w słoiku pastę z lubczyku.Przepis oczywiście z Oazy. Świetnie się przechowuje w lodówce.Nie zapisałam i tera nie mogę znaleźć tego przepisu,a mam całą siatkę natki pietruszki.Nie mam już miejsca na mrożenie natki,bo muszę pozostałą wolną przestrzeń zarezerwować na jagody i maliny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 30 Lip 2018 12:30 #620212

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Połowę rządku pietruszki naciowej zgoliłem do zera [ była bardzo bujna ] i poszła " do ludzi ". Teraz postanowiłem zgolić drugą połowę i po prostu ususzyć. Nie ma problemu z przechowywaniem takiej pietruszki , a i zachowuje ona lepiej aromat niż mrożona. Po wcześniejszym ścięciu naci bardzo ładnie przyrasta nowa natka. Do zimy więc będzie jeszcze fura pietruszki :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 30 Lip 2018 12:44 #620215

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
"Do zimy więc będzie jeszcze fura pietruszki "
Niestety będzie.Zapomniałam,że można suszyć.Kiedyś tak robiłam.Muszę wygrzebać suszarkę.

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 30 Lip 2018 12:58 #620217

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
:happy:
Będzie sporo zieleniny, pogoda sprzyja. Pietruchę ścinam na bieżąco ( faktycznie odrasta szybko i nawet mocniejsza ), podobnie szczypiorek i liście lubczyku oraz selera - wszystko drobno siekam i zamrażam w porcjach - tak bardzo cieszę się zamrażarką, że nie mogę odmówić sobie porcjowania w woreczki i układania w szufladach.

Wiecie, jak człowiek sprawił sobie "specjalistyczny" sprzęt do przechowywania plonów z własnych grządek, to wkładałby tam wszystko...

Suszę natomiast klęskę urodzaju majeranku, trochę mięty i zastanawiam się, co zrobić z bazylią .... ta z własnej rozsady urosła niesamowicie, liście są zdrowe i bardzo duże i aromatyczne...
Suszę w niewielkich pęczkach powieszonych w przewiewnym miejscu - pachną w całym mieszkaniu.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 30 Lip 2018 13:47 #620227

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Z części bazylii pesto. Bez sera postoi w lodówce 3 miesiące. W słoiczku zalać oliwą, by przykrywała sos.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 30 Lip 2018 13:55 #620229

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bea... jakby to powiedzieć .... nie lubię pesto z bazylii :oops: Ja wiem, że powinnam, ale coś jest takiego w tym silnym aromacie, że trzy słoiki stały nieruszone w lodówce i jakoś nie miałam do nich serca.
Czasami dodaję świeże listki do potraw z pomidorków, ale generalnie uprawiam bazylię dla jej urody i zapachu w upalny dzień po potrąceniu krzaczka. Uwielbiam, jak kwitnie i przyciąga pszczoły, więc stanowi u mnie raczej roślinę dekoracyjną.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 02 Sie 2018 08:56 #620600

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Nadwyżki suszymy :flower:


2p.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 26 Sie 2018 19:00 #623306

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Staram się na bieżąco zbierać zieleninkę: część suszę, część zamrażam.
Dzisiaj zerwałam kolejną porcję natki pietruszki, selerowych liści, bazylię i tymianek. Czerwony akcent to papryki: długa Python i blokowa Trapez :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 26 Sie 2018 20:20 #623312

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
Aniu, ja osobiście bazylię i oregano wykorzystuję do autorskiej mieszanki przyprawowej. Nadaje się do dań z mięsa ale nie tylko. Robię również ser wędzony w ziołach, uwierzcie mi na słowo, pyszny.
P.S. Przy okazji spróbujesz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pietruszka naciowa, koperek, kolendra i inne przyprawy 02 Wrz 2018 18:13 #623932

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Wiosna posadziłam w doniczce kawałeczek imbiru,a ponieważ wkrótce okazała się za mała przesadziłam go do szklarni.
Myślę,że chyba nie poradzi sobie tam zimą nawet gdyby był przykryty gruba warstwą ziemi.Może wezmę go do mieszkania,bo mam nadzieję że kiedyś pięknie zakwitnie.
Imbir.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.843 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum