TEMAT: Pomidory zielone i żółte

Pomidory zielone i żółte 10 Sie 2018 13:38 #621627

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W tym roku posadziłam dwie odmiany o żółtych owocach; jedną z nich jest Anna German, o której szeroko piszę w wątku o pomidorach rosyjskich, forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...nie?start=234#619911 , więc tutaj zamieszczę tylko zdjęcie - z pewnością jest to pomidorek godny polecenia; krzak prosty, masywny, wysoki, do 180 cm, a więc wymagający palikowania, rodzący dużą ilość kształtnych owoców o oryginalnym kształcie, grona wachlarzowate ( obowiązkowe podwiązywanie ! ). Pomidorki z cienką skórką, o owocowym, przyjemnym smaku, soczyste, wielkość idealna do schrupania na dwa kęsy. Stosunkowo dobrze znosi przechowywanie, jednak przejrzały robi się mączysty.

Anna German

Żełtyj Kardinał

W tym sezonie rósł w donicy; z pewnością lepiej poradzi sobie w gruncie. Bardzo wysoki, o dość delikatnej, jak na ten wzrost łodydze, długich, zwisających liściach, sprawia wrażenie wiecznie "zmęczonego" ;-). Owoce duże, o sercowatym kształcie, cieniutkiej skórce i dużej ilości miąższu, a mimo to soczysty. Słodki, ale bez orzeźwiającej nuty.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2018 13:40 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Terri, Armasza, Horti, Betula, Pestka, Serenity, UllaM

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory zielone i żółte 10 Sie 2018 20:43 #621667

• Serenity
  • Serenity's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 97
Pomarańczowe albo białe odmiany liczą się w tym wątku?

Pomidory zielone i żółte 10 Sie 2018 20:48 #621669

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jak najbardziej :) zapraszam!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Serenity

Pomidory zielone i żółte 10 Sie 2018 20:53 #621670

• Serenity
  • Serenity's Avatar
  • Senior Boarder
W takim razie jutro dołączę opis i fotografie: White beauty, Orange Wellington, Yellowstone i Jantar. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pomidory zielone i żółte 10 Sie 2018 21:21 #621674

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
To ja przedstawię Green Agate. Pomidor wysoki ok 70-80cm, owoce zielona zebra, większe niż piłeczka do golfa, mocno dojrzałe dostają cytrynowego rumieńca. W smaku orzeźwiające z lekką słodyczą, nie kwaśne. Bardzo plenny. Może być uprawiany w donicach. U mnie rósł na trzy pędy. Dalej kwitnie i wiąże owoce.
IS_DSCN2127.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Terri, Adasiowa, Emalia112, Horti, Marlenka, Betula, kunegunda45

Pomidory zielone i żółte 10 Sie 2018 22:04 #621684

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3753
Bastis, fajny pomidorek. :) Nie kojarzę nazwy z poprzedniego Straganiku, a bardzo lubię zielone. Czy możesz zebrać nasiona na akcję?
Pozdrawiam,
Dorota

Pomidory zielone i żółte 10 Sie 2018 22:26 #621691

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
Nasiona mam już zebrane. A jak lubisz zielone to jest jeszcze Green Tiger, ok 160 cm wysoki.

IS_DSCN2135.jpg

IS_DSCN2133.jpg

Z białych, a właściwie biało-niebieskich mam Great White x P20, pomidor wysoki ok 160cm, owoce średniej wielkości, smaczne, słodkie z lekkim posmakiem winnym.
IS_DSCN2122.jpg

IS_GreatWhitexP20.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa, Emalia112, Horti, Marlenka, Betula, Serenity, kunegunda45

Pomidory zielone i żółte 11 Sie 2018 21:55 #621782

• Serenity
  • Serenity's Avatar
  • Senior Boarder
White Beauty:
Wysoka odmiana, plonuje b. dobrze, bezproblemowy, smaczny, bardzo duże owoce (największy miał 496 g), wyważona konsystencja.

White.jpg

Orange Wellington:
Wysoka odmiana, duże mięsiste owoce,prawie bez pestek, podobno idealny na przetwory.

orangeW.jpg

Yellowstone:
Odmiana wysoka, owoce duże, lekko żebrowane, wg mnie średnio smaczne.
yellowstone.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Terri, Adasiowa, Horti, Marlenka, Edyta D, Miragoral, Betula, UllaM, bastis, kunegunda45, vigo

Pomidory zielone i żółte 12 Sie 2018 12:10 #621828

• Serenity
  • Serenity's Avatar
  • Senior Boarder
Jantar:
Odmiana niezbyt wysoka (ok. 140cm), bezproblemowa, owoce duże, aromatyczne, mięsiste.

jantar-2.jpg

PS. W tle - Orange Wellington
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa, Horti, Marlenka, Miragoral

Pomidory zielone i żółte 12 Sie 2018 15:45 #621846

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
Sean's Yellow Dwarfżółte owoce w typie befsztyk, wysoki na ok 100cm, mocnej budowy można uprawiać bez podpór i na 2-3 pędy. Owoce w smaku winne z lekką słodyczą, waga 150-250g. Można uprawiać w donicach.
IS_DSCN2151.jpg

IS_DSCN2152.jpg
Pozdrawiam Ula

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Marlenka, Miragoral, Betula, UllaM, Sylwiaaa, Jaedda

Pomidory zielone i żółte 12 Sie 2018 19:52 #621875

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
bastis wrote:
Nasiona mam już zebrane. A jak lubisz zielone to jest jeszcze Green Tiger, ok 160 cm wysoki.

Dzięki bastis :) Green Tiger powoli dojrzewa, jestem go bardzo ciekawa.
Pozdrawiam,
Dorota

Pomidory zielone i żółte 13 Sie 2018 08:44 #621909

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorota uważaj z dojrzałością Zielonego tygryska ;), przejrzały jest niesmaczny (jak to z zielonymi bywa).
Pozdrawiam Ula

Za tę wiadomość podziękował(a): Horti

Pomidory zielone i żółte 13 Sie 2018 17:11 #621938

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
bastis, podchodzę do tego tygrysa, skubię i degustuję. :) W tym roku mam mały festiwal odmian Artisan seeds. Bo oprócz Zielonego Tygryska jest też Szczęśliwy Tygrysek (Lucky Tiger).

Sprawdzam też Blusha, Maglia Rosę, Purple Bumblebee oraz Sunrise Bumblebee. Na grządkach wyglądają świetnie. Ale mam rzeczywiście kłopot, żeby złapać kiedy są najlepsze. Tu chyba trzeba indywidualnego podejścia. :) To pomidory sałatkowe, powstawały we współpracy z szefami kuchni, a nie wiem jak chcieli je wykorzystać. :)
Według ich twórcy, Zielony Tygrysek najlepszy jest, gdy zaczyna żółknąć, o owoc lekko mięknie. Blush powinien być zbierany , gdy jest jeszcze żółty, a czerwone marmurkowanie owoców pojawia się w trakcie sezonu. Lucky Tiger zrywamy, gdy mięknie i z zielonego robi się zielono-żółty.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2018 13:07 przez Adasiowa.

Pomidory zielone i żółte 13 Sie 2018 18:49 #621952

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorota jest tak jak napisałaś, Zielony tygrys lubi być zielony z lekkim rumieńcem ;), Blusha miałam dwa lata temu i najlepszy był żółtawy. Tak w ogóle to lubię pomidory typu befsztyk, a te małe to jako mała przegryzka. Ale będę musiała pomyśleć o większej liczbie maluchów bo mój wnuk zajada się nimi, a czego nie robi się dla dzieci :). Masz może zdjęcie Szczęśliwego Tygryska? Wstaw go proszę :)
Pozdrawiam Ula

Za tę wiadomość podziękował(a): Horti

Pomidory zielone i żółte 13 Sie 2018 19:49 #621960

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
Jutro obfocę Tygryska, teraz wrzucam moje tegoroczne odkrycie - Emerald Cherry.

Emerald Cherry

EmeraldCherry.jpg

Bezproblemowy wysoki krzaczek, ładnie wiąże bardzo smaczne owoce, soczyste o zaskakująco jak na koktailówkę pełnym owocowym smaku.
Mój tegoroczny eksperyment z koktailówkami to dalszy ciąg poszukiwania zestawu "przekąskowego" do pracy, szkoły itd. A befsztyki też uwielbiam.:)

P.S. Widzę, że mi się rok pomylił na opisie na zdjęciu. No cóż... :happy: to wszystko przez pomidory.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 19:51 przez Horti.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, UllaM, Jaedda, bastis

Pomidory zielone i żółte 13 Sie 2018 20:12 #621966

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
Rok nie ma znaczenia, ważne żeby pomidory się zgadzały ;). A pomidorek wygląda ciekawie.
Pozdrawiam Ula

Pomidory zielone i żółte 14 Sie 2018 12:01 #622029

• emi247
  • emi247's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 180
Dzięki Wam miałam przyjemność poznać smak zielonych pomidorów, ba nawet nie tyle poznać co po raz pierwszy zobaczyć na żywo, że takie coś jak zielony (dojrzały) pomidor istnieje. Miałam Grub's Mystery Green, Bołoto i Malachitową szkatułkę. Wszystkie dla mnie pyszne, rodzina też miło zaskoczona smakiem. Najplenniejszy okazał się u mnie Bołoto i do tego najbardziej zachwycił smakiem. Grub's Mystery Green z kolei ma u mnie najbardziej wyczuwalnego głąba, pozostałe 2 odmiany mogę jeść w całości i wręcz rozpływają się w ustach, nic nie trzeba z nich wycinać. Mimo zrywania w różnych fazach dojrzałości nie zaobserwowałam u swoich pomidorów odchodzącej skórki, chociaż u Męża Siostry to wystąpiło. Na pewno za rok znajdzie się u mnie Bołoto i może jakaś zielona koktajlówka na spróbowanie.
img_20180813_093418.jpg

img_20180813_093554.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Adasiowa, Horti, Zbyszko46, Sylwiaaa

Pomidory zielone i żółte 15 Sie 2018 08:56 #622137

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
A to obiecane zdjęcia pomidorka Lucky Tiger. Zdjęcie grona, to pomidory bardziej dojrzałe, pojawia się czerwone wybarwienie, a smak zmienia na słodszy, tak trochę, jak dojrzała Maglia Rosa.
Natomiast pomidorki zielono-żółte (na talerzyku) są bardziej kwaskowe, ale i z mocno wyczuwalną słodką nutą. Owoce są soczyste, o zwartym miąższu, więc bardzo dobrze dają się kroić do sałatek na ćwiartki i w plasterki. Wybierając owoce o różnym stopniu dojrzałości, możemy urozmaicić smak sałatki.

Lucky Tiger
LuckyTiger1.jpg

luckyTiger2.jpg
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa, lucysia, emi247, UllaM, bastis

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.334 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum