TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2017

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 14:19 #547205

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
U mnie w tym roku większość pomidorów rośnie silnie wegetatywnie:/ Po wysadzeniu do gruntu szybko zaczęły szaleć. Wiadomo, że na początku to cieszy, widzi się soczysty zielony wierzchołek i myśli "super, już się zabrały". Liście mają piękne, wielkie, zdrowe (pomijając fakt, że starsze zostały uszkodzone przez grad, ale większość już usunięta), prowadzę je na 2 pędy, zarówno te w gruncie jak i w szklarni.

Analiza z wiosny zeszłego roku:

wyniki-3.jpg

W tym roku ziemię niedługo przed wysadzaniem pomidorów nawiozłam:
1. siarczanem potasu (50% K2O + 45% S03)
2. nawozem fosforowym (18% P2O5 + 65% CaCO3 + 5% MgO)
3. nawozem azotowym (12,5% N organiczny, w tym rozpuszczalny w wodzie 5%, węgiel organiczny C 95%)
4. mączką bazaltową:
SiO2 48,30%
Al2O3 19,20%
CaO 8,10%
Fe2O3 8,30%
MgO 1,07%
P2O5 2,50%
K2O 2,95%
Na2O 0,21%

W związku z tym, że analiza jest sprzed roku (a w zeszłym roku również nawoziła) nie chciałam przesadzić i dla każdego ze składników zrobiłam to na zasadzie:
(max_wymagań_pomidora - to_co_w_analizie) / 2
czyli jakby połowę do max pomidora (wg N 100-150, P 60-80, K 200-250)

I tak, wg obliczeń wartości poszczególnych pierwiastków powinny wzrosnąć następująco:
potas (30g siarczanu potasu / m2): (250 - 123) / 2 = 64 mg/l -> 187 mg/l + to co zostało z zeszłorocznego nawożenia (o ile zostało)
fosfor (60g nawozu 2 / m2): (80 - 33) / 2 = 24 mg/l -> 57 mg/l + zeszłoroczne nawożenie
azot (110g nawozu 3 / m2): (150 - 12) / 2 = 69 mg/l -> 81 mg/l + zeszłoroczne nawożenie
mączki bazaltowej dałam 20g / m2

Dodatkowo, podczas sadzenia pomidory dostały w dołek trochę granulowanego końskiego obornika - garść na 2-3 krzaczki, ok. 8-10 cm poniżej korzonków.

Do szklarni kupiłam siatkę cieniującą, bo w zeszłym roku miałam problem z wiązaniem i myślałam, że to może przez zbyt wysoką temperaturę, ale chyba nie będę jej już zakładać, bo widzę, że pomidory, które są nią zacienione rosną jeszcze silniej i mam wrażenie, że strasznie długo kwitną i niewiele zawiązują. Pogoda wcale nie pomaga, noce zimne, dni upalne, optymalna temperatura pod wieczór. Po wysadzeniu pomidorów gleba dość długo była mokra z powodu ulewy. Od początku sezonu pomidory w gruncie podlewałam tylko raz, a w szklarni 2 razy. Obecnie ziemia jest trochę przeschnięta i jeżeli jutro nie poleje, będę podlewać. Zamierzam też usunąć po jednym liściu nad gronami aby ograniczyć wzrost wegetatywny, ale przyznam, że trochę mnie to przeraża, bo jakoś nigdy nie zgadza mi się liczba liści z zaleceniami ile optymalnie powinno być - mam na krzakach mniej. Podobno powinno się ogołocić pomidor pod gronem jeżeli najmniejszy owoc w gronie jest wielkości orzecha, ale u mnie to jeszcze długa droga do tego...

I myślałam o oprysku PW dziś wieczorem, bo w tym roku jeszcze nie zaczęłam.

Kilka zdjęć ze szklarni:

DSC_8705.jpg

DSC_8707.jpg

DSC_8710.jpg

DSC_8712.jpg

I grunt:

DSC_8714.jpg

Te są karłowe, samokończące, to już w ogóle nie wiem co z nimi zrobić i co obrywać, a co zostawiać:
DSC_8717.jpg

DSC_8718.jpg

DSC_8720.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Emalia112, otojolka, Zbyszko46, rozalia, iwcia55, Agusiak

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 15:44 #547217

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Reniu, uważaj na Costoluto Fiorentino - rośnie szybko i bujnie, idzie jak burza na kilka pędów - musisz zadecydować, na ile go poprowadzisz; bywa kapryśny podczas zawiązywania pąków kwiatowych ( lubi je zasuszać lub zrzucać ), dlatego polecam pryskanie Borasolem :) A kiedy już dojrzeją owoce, koniecznie podwiąż. Wspaniały pomidor w dawnym stylu :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Renia, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 16:22 #547230

• Renia
  • Renia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 815
No właśnie dzięki takim opiniom zdecydowałam sił na te nasionka na AWN. Mam smaka na niego B) Obrywam wilki - chyba będzie na jeden pęd. Słupek obok mam red pear - oby nie było za gęsto. :)
Borasol juz w użyciu - pryskam co zakwitnie.
Pozdrawiam, Renia :)
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2017 16:23 przez Renia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 16:47 #547238

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
To podobny rozkład odmian jak u mnie :) Wilki też obrywałam, ale się, cwaniak, rozgałęził u samego wierzchołka. Z żalem, ale ciachnęłam .... inną zaletą Costoluto Fiorentino jest to, że może trochę poleżeć ( czasami tylko podwiędnie skórka ), o ile nikt wcześniej go nie zje.
Red Pear w ubiegłym roku okazał się klapą, ale od fazy rozsady wyglądał marnie, a już będąc dorosłym pomidorem dał mi 4 (!!! ) skarlałe owoce. Zgroza :jeez: W tym roku rozsada była większa od ubiegłorocznego dorosłego. W sumie mam bodajże dwa, trzy krzaki, podobnie jak Malachitowej Szkatułki i Maty Hari.

Obok siebie rosną też Czernoje Serdce i Indian Stripes ( kuzyn Cherokee Purple ), obie odmiany zaliczane do ciemnych, więc muszę uważać z podlewaniem saletrą amonową. Nie wiem, czy to cecha i uroda odmiany, ale Czernoje Serdce ma szczupłą sylwetkę - w przeciwieństwie do masywnej Szkatułki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 19:52 #547258

• Lucas
  • Lucas's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Pomidory mojego ojca na działce które czasami i ja odwiedze i troche podratuje, choć i moja wiedza niezbyt duża.

Szału nie ma, bo to ROD a nie przydomowy ogródek, ale zawsze coś:

Dziś opryskałem siarczanem magnezu bo ewidentnie wykazywały jego niedobór i pousuwałem wilki których ojciec nie usunął.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, otojolka, iwcia55, patrycja, Betula, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 20:15 #547261

• iwcia55
  • iwcia55's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 702
Patrycja, kierując się opinią Ani -Marysi80, która ma olbrzymią wiedzę : w gruncie wzrost wegetatywny nie występuje. Masz po prostu cudowne zadbane krzaki, których Ci można pozazdrościć.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...2012-2016?start=3168
Co do szklarenki niestety się nie znam, ale jeśli wyglądają podobnie do tych gruntowych to może nie ma co się martwić (biorąc pod uwagę opinię Ani), a wypada się cieszyć
pozdrawiam, Iwona
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2017 20:15 przez iwcia55.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, patrycja, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 21:15 #547269

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
U mnie pomału rosną...:) Łodyga jest tak gruba jak palik.

IMG_20170608_100938.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, iwcia55, patrycja, zeberka363, Betula, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 21:17 #547271

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Na pierwszym pomidorze od lewej są początki SZW

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 22:10 #547290

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6413
Pomidory w szklarni zaczęły kwitnąć.Na co najmniej 2/3 krzaków na pierwszym gronie jest staśmiony kwiat.Nigdy czegoś takiego nie miałam.Sadziłam wybiegniętą rozsadę,ponieważ długo było zimno.Może to jest przyczyną?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 22:12 #547293

• Slomek
  • Slomek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Opryskujecie czymś swoje szklarniowe pomidory ? Często widzę jakieś skróty coś ale nie wiem o co chodzi...

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 22:16 #547295

• VIRUS
  • VIRUS's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 109
Slomek wrote:
Opryskujecie czymś swoje szklarniowe pomidory ? Często widzę jakieś skróty coś ale nie wiem o co chodzi...
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...rodki-ochrony-roslin
Za tę wiadomość podziękował(a): Slomek

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 22:16 #547296

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Słomek, objaśnienia oraz zastosowanie wszystkich "skrótów" znajdziesz na I stronie wątku Ekologiczne środki ochrony roślin

Kajuś, u mnie to samo; obrywam.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 22:24 #547299

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6413
Ja z bólem serca,ale też obrywam.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 22:34 #547309

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kajka, w ubiegłym sezonie też ręka drżała, kiedy usuwałam takie kwiaty - w tym roku uznałam, że robię to dla dobra rośliny - poza tym wolę mieć kilka mniejszych pomidorków z wyrównanego grona niż jeden, wielki staśmiony owoc - kto to zje ;-)?
Sama roślina też męczyłaby się, mając do wykarmienia zarówno "potworka", jak i normalne dzieci, nie mówiąc o wyłamaniu pędu pod ciężarem owoców. Pomagamy naturze :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Cze 2017 23:11 #547327

• Slomek
  • Slomek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
dzięki za podpowiedź i podesłanie linku.
Czym byście najpierw popryskali ? Niczym jeszcze nigdy nie pryskałem pomidorów w folii (zacząłem uprawę po raz pierwszy w zeszłym sezonie i dopiero się uczę)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Cze 2017 06:35 #547341

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Ja opryskuję teraz pomidory PW (10ml/l) a gdy będzie zagrożenie ZZ IF na zmianę z PW (10 - 20 ml/l).
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2017 06:49 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Cze 2017 09:23 #547363

• Ewach
  • Ewach's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 387
Czy to możliwe że pewne odmiany pomidorów mają tendencję do "puszczania się" ( :rotfl1: ) na dwa pędy?? Wszystkie moje malachitowe się rozgałęziają ale tak dziwnie w sensie nie jak z wilka :dazed: wiem wiem mogłam zagapić się przy obrywaniu wilczków ale hmmm zazwyczaj jak już nie przypilnowalam pomidora to to trochę inaczej wyglądało :oops:

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Cze 2017 09:33 #547366

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Andrzej a czemu pryskasz PW 10 ml/l a nie 2 ml/l sam tak zdecydowałeś? czy gdzieś było już uzgodnione że taką dawką się pryska? Ja tylko przy posadzeniu popryskałam 10 ml a teraz lecę 2 ml.

Mietku na czyim zdjęciu jest SZW?(ślepa jestem ja nic nie widzę a chciałabym wiedzieć bo może i u mnie to jest)

A co do borasolu to ja już się pogubiłam które pomidory pryskałam a które nie, zaczęły kwitnąć masowo i chyba będę pryskać raz w tygodniu żeby nie przedobrzyć
Pozdrawiam
Aga

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.681 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum