TEMAT: : Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 25 Wrz 2017 08:57 #566179

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6917
  • Otrzymane dziękuję: 7355
Cayenne Yellow Cayenne Gold Capsicum annuum

IMG_20170924_095121.jpg


Złoty kuzyn popularnego czerwonego cayenne chilli, owoce te parzą , bardziej ostre od czerwonej odmiany cayenne. Są one stosowane w kuchni Cajun, Creole i Southwestern. . Mogą być suszone i mielone jako złoty proszek chille, używać można bezpośrednio lub jako składnik mieszanki proszku curry.
Tak naprawdę korzenie tej papryki są w Azji, a konkretnie w Wietnamie tam funkcjonuje pod nazwą Ho Chi Minh. Stosunkowo krótko jest w powszechnym użyciu przywieziona do Ameryki jako pamiątka z Wietnamu.
Bardzo łatwa w uprawie, wczesna i mocna cos ok 30 tyś. nie będę pisać o jej urodzie bo każdy widzi.

IMG_0001-25.jpg


Ale to nie przeszkadza bo moca i urodą i tak zabija.

Armasza wrote:
Talerz pełen dobroci:

IMG_2316.jpg


CAYENNE YELLOW, HOT BANANA (3 czerwone), JALAPENO, TRAKIJSKA SHIPKA (2 czerwone) i maleństwo typu TRIFETTI.
Adasiowa wrote:


Cayenne Yellow - zgrabny, parasolowaty pokrój niewielkiego krzaczka, bardzo plenna, ale i piekielnie ostra - w sam raz do sporządzenia mikstury z kapsaicyny. Wcześnie dojrzewa, w sierpniu do zbioru.

Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2017 16:35 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, rozalia, Betula, Galina


: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 27 Wrz 2017 14:55 #566601

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 3133
  • Otrzymane dziękuję: 5611
Moja papryka NN(nasiona z Ukrainy),która jednak nie wszystka dojrzała.Aby uprościć sobie i innym życie nazwałem ją Wielka Czerwona.
007-10.jpg

004-40.jpg

003-54.jpg

Początkiem września jeden z owoców dojrzał z wagą 38,6 dkg.Największy owoc ok.0,5 kg.niestety nie zachował się do mego powrotu z nad morza.Zerwała i zjadła go synowa.Owoc ciemnoczerwony,ścianki grube,b.słodki.Zebrałem niewiele nasion z owocu z SZW.Niestety innej możliwości nie było.Papryka warta grzechu.Na jednym ze zdjęć jest z papryką pomidorową pomarańczowa z dzióbkiem i czerwona Adriana.Wszystkie rosły w 12 l.donicach,tylko Wielka Czerwona w 20l.Jako podłoże użyty był kompost.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Ika2008, Adasiowa, Emalia112, rozalia, pszczelarz5, pouder, Betula, Pestka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 30 Wrz 2017 21:07 #567181

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6917
  • Otrzymane dziękuję: 7355
Jest piękna , jest ostra, bardzo ostra 45O tys SHU i tyle o niej wiem
Scotch Bonnet Jamaica Pepper
To jedna z najbardziej rozpoznawalnych papryk na świecie, słynniejsza jak Habanero. Tak twierdza znawcy. Podobno ma niezapomniany smak owocowy.
No przy tej ostrości pewnie niezapomniany , a czy owocowy..powodzenia dla tych co chcą sprawdzić, ja wierzę na słowo.
IMG_20170930_114858.jpg
IMG_20170930_114844.jpg


Mnie wystarczy jej uroda i olej przeciwbólowy.
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:09 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Horti, rozalia, Betula, Pestka, Galina

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 30 Wrz 2017 21:37 #567198

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 936
  • Otrzymane dziękuję: 1271
Jest piękna. Dosyć odporna na chłód, nawet zimne noce jej nie zaszkodziły. Wniosłam do domu, przesadziłam w donicę, muszę ją popodcinać i koniecznie obfocić. Najlepiej też zniosła przesadzanie i zmianę miejsca. Tu jeszcze na dworze:

IMG_2453.jpg


IMG_2454.jpg
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:38 przez Armasza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, Adasiowa, Horti, rozalia, Betula, Pestka, Galina

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 01 Paź 2017 16:41 #567285

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9397
  • Otrzymane dziękuję: 13899
Również najostrzejsze moje papryczki rosną i dojrzewają w donicach na zewnątrz.

Habanero Red



Habanero White



Serrano ( to ta w kształcie sopla, z lewej strony zdjęcia, obok niej Kozi Róg )



Naga Bhut Yolokia

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, rozalia, Betula, Pestka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 01 Paź 2017 19:44 #567343

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 3133
  • Otrzymane dziękuję: 5611
Dziś przywiozłem owoc dojrzałej papryki Wielka Czerwona(pochodzi z Ukrainy).
001-73.jpg

Tu porównałem z poprzednią zupełnie zieloną z dnia 27.09.W przeciągu 3 dni zupełnie zielona papryka zaczyna dojrzewać.
002-61.jpg

Z tej papryki dozbieram za kilka dni nasionka oraz pokażę ją w przekroju. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Horti, Zbyszko46, rozalia, Betula, Pestka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 05 Paź 2017 16:17 #567965

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9397
  • Otrzymane dziękuję: 13899
Nadszedł właściwy moment ; z tego przepisu, forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...odem?start=54#504111 na diabelski sos za chwilę rozkroję Habanero Red, posiekam i zblenduję. Oczywiście ochraniając drogi oddechowe ;-)
Ładną, dojrzałą papryczkę zerwałam z własnego krzaczka, pomidory co prawda ze straganu, ale i tak liczy się TA moc.
Zastanawiałam się, czy nie wykorzystać Naga Bhut Yolokia, ale nie chciałam ryzykować zdrowia najbliższych, dla których ów sos robię.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2017 16:18 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 05 Paź 2017 16:34 #567969

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6917
  • Otrzymane dziękuję: 7355
Ja też swoich jeszcze nie wnoszę, te rodowodem z gór Chile i Boliwi świetnie znoszą mocne wahania temperatur. Wszak w górach to normalne.
Moje afrykańskie 'Ptasie oczka" teraz przy skokach temperatur zaczęły dojrzewać.
IMG_20170929_124629.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Pestka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 05 Paź 2017 19:37 #568010

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 634
  • Otrzymane dziękuję: 803
Ja zrobiłam srirachę z przepisu Dino_saura:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...na-wszystko?start=18

To jest dopiero moc. W sosie jest prawie sama ukiszona papryczka z niewielką ilością octu, więc ostrości nie rozcieńczają żadne dodatki. Mąż jest zachwycony, że wreszcie sos dla niego, bo do tej pory musiał przez internet naprawdę ostre sosy kupować.
Zbyszku dziękuję, że podzieliłeś się tym przepisem :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2017 19:40 przez Betula.

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 05 Paź 2017 19:59 #568020

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9397
  • Otrzymane dziękuję: 13899
Beatko, a jakiej użyłaś papryczki do tej srirachy ? Sama lektura przepisu Andrzeja powoduje ciarki, a co dopiero degustacja ..... choć dla wielbicieli ostrości będzie idealna.
W każdym razie półtorej owocu Habanero Red na niecałe 2 kg pomidorków w diabelskim sosie jest wystarczającą ilością, aby popłynęły łzy ;-)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 05 Paź 2017 20:22 #568029

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 634
  • Otrzymane dziękuję: 803
Użyłam Joe's Long. Obrodziła mi bardzo, a ma taki kształt, że do faszerowania się nie nadaje. Następną porcję robię z mieszanki papryfiutka i Lemon Dropa.
Nie pasteryzowałam, tak jak to sugerował Zbyszek. Sos oprócz ostrości ma taki świeży, ożywiający smak.
Łzy przy robieniu tego sosu mi nie popłynęły bo siekanie i miksowanie trwa chwilkę.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2017 20:24 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 16 Paź 2017 09:04 #569951

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6917
  • Otrzymane dziękuję: 7355
Są papryki południowo amerykańskie, są afrykańskie , a ta jest sztandarowa z Azji.
Thai Hot Culinary
Nie wyobrażam sobie zimy bez bukietów taj papryki. świetnie schnie w gałązkach zachowując przy tym swoją moc, jest świetna.
IMG_20171014_132429.jpg
Emalia112 wrote:
Thai Hot Culinary


IMG_00392.jpg



Bardzo gorąco!! Pięć do siedmiu razy gorętsza niż typowy jalapeno. Owoce są cienkościenne, suche łatwo kruszące sie , zwężający się do wierzchołka. Dojrzewa od średnich-zielonej do ciemnoczerwonej. Rośliny rosną do 80 cm wysokości są dobrze rozgałęzione i wytrzymały. Rośliny produkują aż 150 owoców w 70 dni.

Tak reklamuje tą paprykę jedna z firm nasiennych amerykańskich. Potwierdzam, wspaniała, ostra papryczka, jak sama nazwa wskazuje do gotowania. Potrawy z jej udziałem są naprawdę hot i naprawdę pyszne. Pod warunkiem, się ma się jakąś tolerancję kapsaicyne. Bo ostra jest to fakt. 70-100 tyś SHU
Używana jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Jest śliczna taka elegancka obsypana sporymi, bo 8 cm papryczkami.

IMG_0026.jpg

Niezwykle łatwa w uprawie i bardzo, bardzo wydajna. Miałam jeden krzak, a owoców miałam pod dostatkiem i do stroików i do kuchni i jeszcze przed przymrozkami zerwałam taki bukiet , który stoi do dziś w kuchni;

IMG_0011-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jagoda254, Adasiowa, Horti, lucysia, Pestka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 16 Paź 2017 09:17 #569953

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1983
  • Otrzymane dziękuję: 2210
Piękna!Siałam w tym roku,ale był bunt nasion i nie miałam.Do przyszłego roku ;)
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 20 Paź 2017 21:24 #570645

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 357
  • Otrzymane dziękuję: 643
Emalio twoje papryki są bezkonkurencyjne. Piękne.
pozdrawiam Grażyna

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 20 Paź 2017 21:28 #570646

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6917
  • Otrzymane dziękuję: 7355
Bo to są najłatwiejsze rośliny, najmniej znimi roboty, a ja i tak najwięcej im czasu poświęcam, choć wcale tego nie domagają się. Po prostu je lubię.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80, Pestka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 20 Paź 2017 21:38 #570647

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 357
  • Otrzymane dziękuję: 643
Emalio to jest moja Fatali ,rośnie nadal na dworze ,czy jeśli wniosę ją do domu to ona mi przezimuje.Szkoda mi ją wyrzucać.
20171018_134506.jpg
pozdrawiam Grażyna

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 20 Paź 2017 21:55 #570653

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6917
  • Otrzymane dziękuję: 7355
Tak to chinense wiec warto ja przezimować. Staraj się jak najdłużej utrzymać na niej owoce, bo jak oberwiesz to ona szybciutko będzie wypuszczać nowe pedy i zacznie kwitnąc.Końcem stycznia ja mocno przytniesz no i w lutym zacznie rosnąc wtedy jest najtrudniej . Ale jak nie będzie za ciepło to się uda. temp od 8 do 15 st.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Pestka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 20 Paź 2017 22:06 #570657

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 357
  • Otrzymane dziękuję: 643
Dzięki Emalio :kiss3: .Postawię ją na klatce schodowej przy oknie to będzie miała tam w sam raz.Ma jeszcze też trochę zielonych owoców to może i one dadzą radę dojrzeć.
pozdrawiam Grażyna

Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.353 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum