TEMAT: Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 21 Sty 2021 17:20 #744243

• madlen88
  • madlen88's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 977
Dziękuję Aniu, to będzie w takim razie ciekawy debiut. Już zaplanowałam im miejsce w tunelu, więc na zimno nie powinny narzekać. Gorzej może być z podlewaniem, bo ja z tych co prędzej przesuszają ale czego nie robi się dla takiego widoku. Na zdjęciu wygląda obłędnie, zobaczymy jak w realu...
Pozdrawiam, Magda
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 21 Sty 2021 17:23 #744244

• pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 466
Slim Jim wyłożony na ręcznik 7 stycznia, wykiełkował 15 a dziś wystawił liścienie ponad podłoże :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, del, anaka, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 21 Sty 2021 18:28 #744256

• PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 245
Mam pytanie do osób, które uprawiały bakłażany i papryki. Będę sadziła bakłażany w kastrach budowlanych, w których świetnie rosły mi papryki. I moje pytanie dotyczy pokroju, wielkości krzaczków bakłażanów w porównaniu do papryk. Są większe czy porównywalne z paprykami? Zastanawiam się ile sztuk do jednej kastry. Papryk sadziłam 5-6 sztuk.
DSC03793.jpg

DSC03800.jpg

DSC03785.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Marlenka, bietkae, Mamma, y_y, JaNina, del, anaka, Prządka, ewakatarzyna, Pysiu, czarna2066, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 21 Sty 2021 18:35 #744260

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54270
Zbyt dużego doświadczenia z bakłażanami nie mam, bo uprawiałam dopiero raz, ale krzaczory miałam zdecydowanie większe od krzaczków papryki.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 21 Sty 2021 18:49 #744264

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Są większe, bardziej rozłożyste.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Horti, Marlenka, bietkae, del, anaka, ewakatarzyna, PomiDorka, czarna2066, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 21 Sty 2021 20:13 #744273

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3742
PomiDorko, w moich kastrach budowlanych o pojemności 60l rosły po dwa, czasami 3 bakłażany. Pomysły uprawy współrzędnej raczej nie sprawdziły się (w przeciwnieństwie do pomidora w donicach), bo bakłażan jest żarłoczny i lepiej rośnie nie walcząc o pożywienie. Tak jest też zdrowiej - lepsza cyrkulacja powietrza.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2021 20:14 przez Horti.

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 22 Sty 2021 19:27 #744387

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś oglądałam film hiszpańskiej firmy nasiennej i według nich, bakłażany potrzebują dużo gruntu. Optimum, to: w pojemnikach 30 l i 40x80cm na grządce. Maksymalna ilość bakłażanów na krzaczku to dla nich 10 szt.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, PomiDorka, czarna2066, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 22 Sty 2021 19:41 #744392

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29343
Uprawiam w mniejszej niż 30 l doniczce (max 18 l) na tarasie i nie narzekam, ale podlewać trzeba często.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, PomiDorka, czarna2066, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 22 Sty 2021 19:53 #744397

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9770
Ja mam kilka sztuk bakłażanka "Slim Jim" . Wysiałam z myślą o uprawie pojemnikowej - tylko jakie pojemniki im dobrać, żeby było im dobrze? Do uprawy w gruncie to jeszcze nie wysiałam.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, czarna2066, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 22 Sty 2021 20:08 #744402

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenko, nie uprawiałam tej odmiany. Slim Jim opisywane są jako odmiana dwarf i "patio", czyli niewielkie do pojemników. Odmiany o małych owocach, bardzo ładnie rosną w mniejszych donicach, moich ulubionych "śmietnikach", może spróbuj 7-10 l donicę.

Moje bakłażany, statystycznie miały po 20-30 l, bo - rosły po 2-3 sztuki w 60 l kastrze. Emalka swoje uprawiała w 20 l wiadrach. I jak mówiła bakłażany to najbardziej żarłoczne warzywo jakie zna.

Alu, masz rację, one lubią zjeść i wypić. :)
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2021 20:12 przez Horti.

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 22 Sty 2021 21:25 #744418

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3799
Horti wrote:

Alu, masz rację, one lubią zjeść i wypić. :)
Czuję, że się polubimy...
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, del, anaka, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 23 Sty 2021 15:25 #744483

• Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 862
Akurat miałam przeglądać wątek by, zorientować się jakie donice szykować na bakłażany. Super, że zajrzałam bo, miałam upatrzone 15l. To mój pierwszy maluszek i pierwsze warzywko, które widzę z trzema liścieniami.
IMG_20210122_150616.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, bietkae, aga, del, anaka, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 28 Sty 2021 15:19 #745339

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Bakłażany w końcu się zlitowały i zaczęły kiełkować. W doniczkach torfowych pierwsza sztuka wyszła z ziemi po 10 dniach od wysiania, ale u nasion wyłożonych na wacik 13 stycznia dopiero dziś dopatrzyłam się pierwszego mikro-kiełka. Minęło więc aż 15 dni. Na przyszłość będę raczej siała bezpośrednio do podłoża. Ziemia jednak wychładza się wolniej i nasiona mają stabilniejszą temperaturę.
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 28 Sty 2021 22:56 #745439

• PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 245
JaNinko, Mammo, Horti i Babciu Alu bardzo Wam dziękuję za pomoc. Mam 90 litrowe kastry. Myślę, że jak posadzę po 4 sztuki, to będzie akurat :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, bietkae, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 01 Lut 2021 08:30 #746052

• Renia03
  • Renia03's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 304
Nie mam doświadczenia w uprawie bakłażanów.To co do tej pory próbowałam to całkowita klapa.Nigdy nie doczekałam się zbiorów.Ale lubię te warzywa i jestem uparta.W tym roku ponowna próba.Posiałam odmiany które mam z poprzedniego roku że straganiku warzywnego.Są to Król Rynku,Czarny Krasawiec,Czarna Luna,Ping Tung,Red Turkish,oraz Black Beauty ze sklepowych.Ponieważ długo kiełkują nasionka wyłożyłam na waciki w połowie stycznia.Niektóre już wypuściła kiełki i przeniosłam je do oddzielnych pojemniczków.Może jak mi się uda to dołączę zdjęcia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, anaka, ewakatarzyna, Kapka, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 01 Lut 2021 12:01 #746075

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54270
Specjalistką nie jestem, bo będę uprawiała dopiero drugi raz, ale z wysiewem wstrzymuję się do 19.02. Czytałam, że jak bakłażanowi, zresztą jak i papryce, zdrewnieje łodyga przed wysadzeniem do gruntu, to wtedy gorzej rośnie. Później zrobię rozsadę, to i później wsadzę ją do gruntu, a planuję to zrobić pod sam koniec maja, lub na początku czerwca. Ziemia jest już wtedy dobrze ogrzana, za co bakłażan też będzie wdzięczny. Przynajmniej taką mam nadzieję :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Renia03, Agucha8801, del, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 01 Lut 2021 12:06 #746076

• Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 862
Ja planuję mieć tylko cztery bakłażany i to w donicach więc pokusiłam się wysiać szybciej :) podobnie włożyłam do kiełkowania papryki ale tylko te które zamieszkają w doniczkach.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, anaka, ewakatarzyna

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 01 Lut 2021 14:06 #746091

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Na 90-cio litrową kastrę 4 sztuki to za dużo, nie chodzi o ilość ziemi tylko o zacienianie się, o ile na długość/myslę tu o prostokątnej/ jak najbardziej to szerokość wg mnie niewystarczająca, drugi rząd będzie miał ciasno i ciemno. W końcu bakłażan bez porządnego doświetlenia nie popisze się.
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2021 14:08 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Renia03, Agucha8801, del, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawel_botanik

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.891 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum