TEMAT: Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 09 Mar 2021 16:19 #751758

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Piękna rozsada :bravo:
Pozdrawiam Beata
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, ama

Zielone okna z estimeble.pl

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 10 Mar 2021 07:32 #751851

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13627
Szybkie pytanko: pikujemy siewki po liścienie?
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Prządka, czarna2066

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 10 Mar 2021 07:42 #751853

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54268
Wg mnie tak. W zeszłym roku tak pikowałam i w tym też tak zrobię. Po same liścienie.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, czarna2066, JaKasiula, ama

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 10 Mar 2021 09:42 #751870

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31970
Ja również siewki bakłażana pikuję po liścienie.Kiedy idą do większych kubeczków sadzę głębiej.
Dzisiaj moje już w 500ml.

20210310_092745.jpg

20210310_092222.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, bietkae, Agucha8801, del, Prządka, ewakatarzyna, czarna2066, JaKasiula, ama, IrenaS

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 11 Mar 2021 12:53 #752050

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Dzisiaj popikowałam moje mikruski. Są maleńkie, to fakt, ale do wsadzenia ich do gruntu, miną jeszcze przeszło dwa miesiące.

20210311_113946.jpg

To sporo czasu, więc zdążą urosnąć. Nie wszystkie odmiany mi wykiełkowały, ale mam trochę w zapasie innych, więc 24 sztuki rozsady powinno być. Jak nie będzie, to trudno, na bakłażanach warzywnik się nie kończy :whistle: Spokojności sobie i innym życzę :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, aga, Agucha8801, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, czarna2066, JaKasiula, ama

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 11 Mar 2021 19:08 #752104

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29342
Janko bogato, ja naliczyłam 28 sztuk. Będziesz sadzić do gruntu czy do donic, jak w gruncie, to w jakich odległościach? Ja mam słownie jedną oberżynę, a przy tej pogodzie nie mam do niczego motywacji. Powera wystarcza na pracę i forum, potem już koniec.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 11 Mar 2021 19:16 #752106

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Jest 28, ale docelowo zaplanowałam 24 sztuki do uprawy. Uprawiam tylko w gruncie, bo nie chce mi się z konewkami latać :oops: O chęci do czegokolwiek, to mi nawet nie wspominaj. Totalne zero mocy :jeez: A że emerytka jestem, to ogarniam tylko to co muszę i koniec. Dzisiaj dopiero o godz. 10 wylazłam z piżamy :oops:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, aga, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 07:10 #752194

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Doradźcie proszę. Czy można jeszcze wysiewać bakłażany? Czy zdążą zaowocować (w gruncie)?.
Mam tylko cztery mizerne krzaczki, w dodatku zauważyłam na listkach wodniste plamy, boję się, że już po nich :cry2:
A tak się cieszyłam na własne bakłażanki :sad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Prządka, ewakatarzyna

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 07:22 #752195

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Kasiu, ja bym jeszcze wysiała. Spójrz na moje mikruski. Mają trzy tygodnie i nie widziały do wczoraj światła słonecznego, bo stały pod moim stołem do zadań specjalnych :happy: . Teraz słońca będzie coraz więcej, więc roślinki dostaną wigoru. Wyłożyłabym na waciki wszystkie nasiona jakie mam, a te naszybciej kiełkujące dałabym do podłoża. W tej sytuacji nie masz co żałować nasion. Do końca maja jest jeszcze sporo czasu. Spróbuj, a może się uda :hug:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 07:41 #752197

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu,u mnie Czarny Krasawiec wykiełkował po 2 dniach.Pozostałe do 5 dni.Jeżeli chcesz,mogę Tobie jutro wysłać nasionka.Poproszę o adres na pv.Jeżeli jeszcze u kogoś nie kiełkują nasiona z chęcią wyślę.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 07:50 #752198

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Kochane, dziękuję :hug:
Mam jeszcze nasionka, już wędrują na waciki.
IMG_20210312_095326.jpg

Mam nadzieję, że tym razem się uda :garden1:
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2021 09:57 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, czarna2066, ama

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 09:32 #752210

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 866
Ja wysiałam 7 nasion z kupionej mieszanki odmian bakłażanów a wyrósł tylko 1. Na zdjęciu już po pikowaniu.
IMG_20210312_092436.jpg

Wysialam następne i już coś się pokazuje.mam wrażenie że z roku na rok nasiona są coraz gorsze ciekawe co będzie jak przyjdzie wysiewać fasolkę.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, ogrodowazagroda

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 11:41 #752221

• ogrodowazagroda
  • ogrodowazagroda's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 155
ja co prawda miałam nasiona kupne vi.... ale rok po terminie... z całej paczki tylko 1 nasionko mi wyrosło. tez zauważyłam ze z roku na rok co raz wiecej jest strat,tz co raz mniej kiełkuje . i cos z nasionami sie dzieje bo co roku jak wysiewy sa to czegos brakuje, a to szał na cebulki dymki, fasolke ogórki itd. w tym roku mam juz prawie wszystkie nasiona a i na zas sporo kupiłam . żeby nie bylo że sklepy pozamykaja i z reka w nocniku z nasionami wyląduje
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, tysia25

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 11:54 #752229

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29342
Mam takie same spostrzeżenia i podobny tok postępowania, bo jak już "zdiagnozuję", że któraś odmiana u mnie lepiej rośnie, to w następnym roku nasion tej odmiany brak i doopa, znowu od nowa procedura selekcji i doboru. Siłę kiełkowania niektórych kupnych niby świeżych nasion lepiej przemilczę, bo musiałabym kolokwialnych słów użyć.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2021 11:56 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Biedronka, czarna2066, JaKasiula, tysia25

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 15:29 #752261

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11753
No i na te nasienne bolączki lekarstwem są nasze straganiki, wzajemne wymiany :) Ja bakłażany uprawiałam kilka lat temu po raz pierwszy i ostatni ponieważ nie było na nie amatorów. Zostały mi przeterminowane nasiona więc niedawno wyłożyłam je na waciki i już są w doniczce ( na razie z podłoża wyszło 2 sztuki ) ale dostanie je mój kolega, który uwielbia bakłażany to niech sobie uprawia
( oddam mu doniczki z siewkami do pikowania ).
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2021 15:30 przez bietkae. Powód: poprawiono błąd
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Prządka, ewakatarzyna, Biedronka, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 15:59 #752271

• ogrodnik12
  • ogrodnik12's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 140
Ja mam taki problem, że nasiona od forumowiczów mi nie kiełkują (już 2 tygodnie w ziemi i nic), a te z paczki ze sklepu normalnie. Nie wiem co robię źle, może im za zimno. Odgrzebywałem nasionka i były takie jak włożyłem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 16:43 #752275

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Dwa lata temu po raz pierwszy uprawiałam bakłażany.Nasionka były od forumowiczów.Nie przypominam sobie,żeby którejś z odmian nasionka nie wykiełkowały.Bakłażan lubi ciepło.Nakryj doniczki folią,kontroluj wilgotność podłoża,wietrzenie i postaw w ciepłym miejscu.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula, ama

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 19:14 #752316

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3799
Postawiłam towarzystwo na grzejniku, niech mają ciepło w dupki. Jeśli nic nie pokaże się do poniedziałku kupię nasionka w sklepie. Nie odpuszczę cholerom.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Prządka, ewakatarzyna, czarna2066, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.844 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum