TEMAT: Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 20:14 #752333

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13627
U mnie odwrotnie - nasiona "sklepowe" ściągnięte z Rosji - almaz, gelios i long pop F1 mają problemy ( termin przydatności nasion to lata 2023/25).
Almaz na 9szt (4 ziemia i 5 ręcznik) nie podniósł żadnej główki. Gelios i long pop wzeszły po 1 sztuce.
Z forumowych tylko 2 odmiany nie wzeszły - 14 pozostałych już jest przepikowanych.
pozdrawiam,
Tomek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, czarna2066, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 20:18 #752335

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
gałązka wrote:
Postawiłam towarzystwo na grzejniku, niech mają ciepło w dupki. Jeśli nic nie pokaże się do poniedziałku kupię nasionka w sklepie. Nie odpuszczę cholerom.
:drink1: ja dzisiaj pobiegłam do ogrodniczego, zakupiłam paczuszkę Violetty Lungi (nie było wyboru, ale mam nadzieję, że się sprawdzi).
Ja tam jestem uparta, może w końcu zaczną współpracować :funnyface:
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna, czarna2066

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 20:30 #752341

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasia,
może ze straganiku skorzystaj. Nowa świstaczka Malkar namawia na nasionka - co by się nie zmarnowały ;)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, czarna2066, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 20:35 #752345

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomku, mam cztery odmiany straganikowe, dwie nie chcą współpracować :sad2:
Bakłażany będę (chcę) uprawiać po raz pierwszy . Tegoroczne są "na próbę". Nie wiem, czy się u mnie sprawdzą, więc nie chcę szaleć z ich ilością. W przyszłym roku, kto wie? ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 12 Mar 2021 20:41 #752347

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
JaKasiula wrote:
Tomku, mam cztery odmiany straganikowe, dwie nie chcą współpracować :sad2:
Bakłażany będę (chcę) uprawiać po raz pierwszy . Tegoroczne są "na próbę". Nie wiem, czy się u mnie sprawdzą, więc nie chcę szaleć z ich ilością. W przyszłym roku, kto wie? ;)
Ja pojechałem po bandzie, 19 odmian :crazy: - wszystkie trafią pomiędzy krzaki agrestu/porzeczki/borówki - tak, że miejsca specjalnie nie zajmą. I też jest to moja pierwsza uprawa.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2021 20:42 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 13 Mar 2021 13:54 #752432

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Mi wykiełkowały tylko dwa bakłażany. Kupna Black Beauty (5 szt) i straganikowy Śnieżok (1 szt). Był jeszcze Bibo, ale po etapie kolanek pokazał żółte liścienie, które błyskawicznie zaschły. Trzymam je jeszcze w ziemi, nawet nie wiem, na co czekam. Szkoda, bo na tej odmianie zależało mi najbardziej.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, kunegunda45, del, ewakatarzyna, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 14 Mar 2021 19:58 #752727

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11753
Nasiona bakłażanów są jakieś dziwne w kiełkowaniu. Znalazłam stare, przeterminowane nasiona dwóch odmian, które kilka lat temu załatwiała dla nas Lana. Wyłożyłam na waciki i po chyba 10 dniach pokazały się kiełki na obydwu odmianach ale po 1 sztuce. Reszta nasion leżała napęczniała i nie było widać aby miały chęć do współpracy. Przełożyłam całe towarzystwo do doniczek z torfem i perlitem, nakryłam dość grubo podłożem, mocno podlałam i postawiłam w bardzo ciepłym miejscu czyli jak u mnie na piecu CO. Po kilku dniach pokazał się las siewek, wygląda na to, że ożyły wszystkie nasionka i teraz problem bo to dla kolegi a on chciał tylko 5 sztuk :laugh1: Oddam mu wszystko i niech się z tym dalej bawi jak lubi bakłażany :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 14 Mar 2021 19:59 #752728

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3799
Na razie wyszły 2 Salamony i Casper! Czyli jest nadzieja, że innym się uda, a jeśli nie to oby te dały radę i będzie na czym eksperymentować. Nasionka ze straganiku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 16 Mar 2021 13:18 #752983

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Melduję na pokładzie jedną siewkę straganikowego Iceberga. Siewka słaba, ale jest. Wszystkie pozostałe nasiona zapakowane do pojemników z podłożem. Jak wyrosną, to dobrze, a jak nie, to spróbuję za rok. To warzywo zapowiada się wyzwaniem.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, bietkae, Nimfa, kunegunda45, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 16 Mar 2021 17:57 #753043

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3742
bietkae wrote:
Nasiona bakłażanów są jakieś dziwne w kiełkowaniu.

Elu, masz rację. :) W przyszłym roku wracam do wcześniejszego terminu siewu, bo moje tegoroczne przygody pokazują, że jest z nimi różnie. Może krzaczki wyrosną większe, ale będzie czas na reakcję. Siałam tylko nasiona z firm nasiennych. W tym roku powtarzałam siew, bo wysiałam po namoczeniu do doniczek z perlitem i wsadziłam do growboxa/akwarium. Przedtem w tym samym akwarium rosły pomidorki maluchy. Razem z bakłażanami stały w perlicie papryki do skrzynek. I co? Pomidory i papryki rosły jak zwariowane, a bakłażany wschodziły po jednej sztuce, w perlicie w doniczkach były napęczniałe nasiona, którym nie chciało się kiełkować. Miały nawet matę grzewczą i regularnie sprawdzaną temperaturę. Powtórzyłam siew. Namoczone dałam na waciki. Trzymam w cieple. Część wzeszła hurtowo, niektóre trochę gorzej. Po dwóch tygodniach nasiona dałam do gruntu (torf + perlit) i jestem ciekawa co dalej będzie.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, del, Bea612, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 17 Mar 2021 18:42 #753223

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Prawie straciłam nadzieję.
W kubeczkach z ziemią i perlitem, do których włożyłam nasiona, które wyłożyłam na waciki 13 lutego nic się nie dzieje :sad2:
Za to wśród nasionek wyłożonych 12 marca pojawił się jeden kiełek(Globus). Całe towarzystwo wylądowało w podłożu. Kubki stoją w ciepłym miejscu, a ja :lev:
Jeżeli i tym razem sie nie uda, poddaję się :cry3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, bietkae, Nimfa, del, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 17 Mar 2021 20:13 #753235

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Posiałam 13 sztuk, wszystkie z oryginalnych ukraińskich nasion, ani na wacikach ani w kubeczkach, CISZA. Pies z nimi tańcował, najwyżej nie będę mieć, mniej roboty ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 17 Mar 2021 20:40 #753237

• ogrodnik12
  • ogrodnik12's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 140
U mnie nasionka od 3 tyg w ziemi i tylko wyrosły (kupne) Black Beauty i Tsakoniki, reszta (z forum) jak zaklęta. Wrzuciłem jeszcze nasiona na watę do ciepłej łazienki (2 tyg temu) i też nic, nawet zaczęły pleśnieć... :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 17 Mar 2021 20:51 #753239

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11753
A ja dzisiaj się pozbyłam ładnych już sadzonek odmian Czornyj Krasawiec i Sybirskij Skoropielnyj, kolega przyjechał i zabrał :dance: Zostawiłam po 1 sztuce na ewentualne zbieranie nasion :think:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 17 Mar 2021 21:53 #753244

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
sierika wrote:
Posiałam 13 sztuk, wszystkie z oryginalnych ukraińskich nasion, ani na wacikach ani w kubeczkach, CISZA. Pies z nimi tańcował, najwyżej nie będę mieć, mniej roboty ;)
Ja mam podobnie z oryginalnymi rosyjskimi - almaz (zero wschodów z 10 nasion), gelios (1 na 10) i long pop (2 na 10, z czego 1 nie dał rady zrzucić skorupki)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 17 Mar 2021 22:51 #753252

• bozenak
  • bozenak's Avatar
A ja wysiałam nasiona ze straganiku, ale już 3 albo 4-letnie. Myślałam, ze nic z nich nie będzie i wrzuciłam wszystkie do jednego kubka i mam chyba z 20. Podzieliłabym się chętnie, żeby ktoś był blisko bo mi wystarczą trzy.

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 17 Mar 2021 23:06 #753257

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Ze straganiku mam 16 odmian - 14 wzeszło bez problemu - nie chcą ruszyć tajski oraz nn od Mamma (wysiewane do ziemi oraz na ręczniku). Nadmiarowe oddam "potrzebującym", tak jak to robię z pomidorami.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Oberżyna, bakłażan. Uprawa w gruncie i w donicach 18 Mar 2021 06:33 #753274

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54268
U mnie z kolei Tajski pierwszy wykiełkował, już chyba po trzech dniach. Dwie odmiany niestety dalej milczą :(
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.952 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum