TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 31 Maj 2020 13:53 #712232

  • KarinaMa
  • KarinaMa's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
  • Otrzymane dziękuję: 1
Oczywiście, że tak. Odpowiednie podejście do tego tematu może bardzo ułatwić Wam prowadzenie danej uprawy. Na pewno powinniście zajrzeć do [...] i poczytać więcej na temat odpowiedniego nawożenia gleby. W ten sposób, będziecie w stanie uzyskać o wiele bardziej satysfakcjonujące Was efekty pracy.

Zgodnie z regulaminem usunęłam reklamę.
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2020 14:41 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar


Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 31 Maj 2020 14:02 #712233

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
A odkąd to rzepak jest warzywem ?.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 31 Maj 2020 18:00 #712272

  • Lu_cyna
  • Lu_cyna's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 49
  • Otrzymane dziękuję: 171
A ja dziś sprawdziłam ph kwasomierzem glebowym i jestem dość zaskoczona. Jak to możliwe że ph gleby pod pomidorami teraz wynosi ~8 podczas gdy jesienią było jeszcze ~7? Fakt - używałam w zeszłym roku dolomit, ale z tego co czytałam to po osiągnięciu pH 7 pisali ze ph wiecej nie wzrośnie bo w srodowisku obojetnym węglany dalej sie nie rozpuszczaja no to skąd taki wynik pH?
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 31 Maj 2020 18:18 #712281

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
Kto Ci takich bzdur naopowiadał ?. W dolomicie jest węglan wapnia i magnezu. Spojrzmy na dane z karty charakterystyki węglanu wapnia :
Inne parametry fizyczne i chemiczne
wartość pH 9,5 – 10,5 (woda: 100 g
/l
, 20 °C)


www.carlroth.com/medias/SDB-6230-PL-PL.p...yODY1NTI4N2ViODA2MzU

Zagadnienie ma jeszcze inne aspekty. Miarą zakwaszenia jest oznaczenie pH nie w wodzie a w chlorku potasu. To na tym pomiarze opieramy się wyliczając potrzebną ilość kredy do odkwaszania . Poza tym w glebie ma miejsce wymiana kationów wedle tzw szeregu aktywności, która wpływa na wartość pH roztworu glebowego. Jeżeli na pomidorach nie występują objawy niedoborów np żelaza, miedzi czy manganu, to nie ma powodu kruszyć kopi .
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2020 18:19 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Betula

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 31 Maj 2020 23:13 #712355

  • Lu_cyna
  • Lu_cyna's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 49
  • Otrzymane dziękuję: 171
Tutaj było napisane:


pomodoro wrote:
Skorupki z jajek to węglan wapnia. W wodzie praktycznie nierozpuszczalny / 14 mg w litrze/ Rozpuszczalny w kwasach. Jeśli zatem gleba stanie się alkaliczna to w czym te skorupki mają się rozpuścić?
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2020 23:14 przez Lu_cyna.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 31 Maj 2020 23:25 #712357

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1269
  • Otrzymane dziękuję: 4733
A co to za kwasomierzem glebowy? Jakoś im nie ufam. Badanie płynem Helliga jest bardziej dokładne.
Piotr :)
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 01 Cze 2020 05:20 #712362

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
Lu_cyna wrote:
Tutaj było napisane:


pomodoro wrote:
Skorupki z jajek to węglan wapnia. W wodzie praktycznie nierozpuszczalny / 14 mg w litrze/ Rozpuszczalny w kwasach. Jeśli zatem gleba stanie się alkaliczna to w czym te skorupki mają się rozpuścić?

Rozmawiamy tutaj o odczynie . Owe 14 mg/l starcza by przesunąć pH o jedną jednostkę w prawo. Aby to zrozumieć należałoby rozpocząć rozmowę od definicji pojęcia " pH ". Jeśli mówimy "ph 8 " to oznacza, że stężenie jonów wodorowych w roztworze jest rzędu 10 do potęgi - 8 , a to jest jedna dziecięciomilionowa część mola. Jeden miligram to zaledwie 0,001 część grama. Stężenie 14 mg w litrze, to jest stężenie sto tysięcy razy większe niż stężenie jonów wodorowych[ one decydują o kwasowości ] przy pH 8. Dla porządku przypomnę definicję liczby " pH "
Pojęcie pH wprowadził duński biochemik Søren Sørensen w 1909 r.[1] Oryginalnie pH zostało zdefiniowane jako ujemny logarytm stężenia jonów wodorowych (H+)

To jest "stara definicja", którą ja się uczyłem w szkole 50 lat wstecz. Jest łatwiejsza do zrozumienia tematu od wersji współcześnie używanej.

pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2020 05:30 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lu_cyna

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 01 Cze 2020 05:47 #712365

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
Druga część zagadnienia wygląda następująco:

- skorupki jaj tym się między innymi różnią od dolomitu, że w dolomicie, oprócz węglanu wapnia występuje też węglan magnezu. Jest go w dolomicie co prawda o połowę mniej niż węglanu wapnia , ale za to ma prawie 8-krotnie większą rozpuszczalność.
Rozpuszczalność w wodzie
106 mg/l (20 °C)[3]

pl.wikipedia.org/wiki/Węglan_magnezu
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lu_cyna

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 01 Cze 2020 07:42 #712376

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
Identyczna karta charakterystyki , ale dla węglanu magnezu. Widać efekt jego większej rozpuszczalności:
Inne parametry fizyczne i chemiczne
wartość pH 10 – 11 (woda: 50 g
/l
, 20 °C)

www.carlroth.com/medias/SDB-3530-PL-PL.p...5MWYxODI0NDI0NmY1ZGM

Widać, że przy połowie mniejszej zawartości w wodzie niż przy węglanie wapnia, bo tylko 50 g/l, pH takiej mieszaniny może być nawet o 4 jednostki wyższe od obojętnego.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Lu_cyna

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 01 Cze 2020 11:08 #712397

  • Lu_cyna
  • Lu_cyna's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 49
  • Otrzymane dziękuję: 171
Chyba zrozumiałam hihi Dziękuję. Więc gdyby pojawiły się ewentualne niedobory to mam na czarna godzine mikroelementy z intermaga :)
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2020 12:33 #712991

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1269
  • Otrzymane dziękuję: 4733
Mieciu znowu do Ciebie.
Ma taki kawałek ziemi blisko jałowce i świerki. Posadziłem tam cebulę i marchewkę na przechowanie. Strasznie słabo rośnie.
Wiosną przekopałem dając 0,4kg /10m2 saletry amonowej. Teraz zrobiłem z tego kawałka analiza i wyszły takie wyniki.

trzyzagodbudki2020-06-0512-12-32.jpg


analiza wiosenna można powiedzieć była identyczna, tyle że próba pobierana była z większej powierzchnia.

analiza2020podfolie-2.jpg

Czy mogę dać dawkę saletry między rządki i w miarę głęboko wymieszać motyką?
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2020 12:36 przez podjadek.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2020 12:43 #712992

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
Liczby graniczne dla marchwi :
Marchew
80-130
60-80
150-200
1500-2500
60-80
20-40
6,5-7,5

I dla cebuli:
Cebula
100-150
60-80
175-250
1500-2000
60-80
20-40
6,5-7,8

kolejność składników : N,P,K, Ca, Mg, SO4

Masz proste porównanie. Azot został zjedzony i wypłukany.
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2020 12:44 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2020 12:48 #712993

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
Podlewaj rośliny co tydzień roztworem saletry wapniowej 5 g/l do końca czerwca . Od lipca saletrą potasową.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2020 12:57 #712994

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1269
  • Otrzymane dziękuję: 4733
Codziennie, co kilka dni? Bo przy takim podlewaniu (konewką) ziemia sucha już na drugi dzień.
Piotr :)
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2020 13:08 #712995

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
podjadek wrote:
Czy mogę dać dawkę saletry między rządki i w miarę głęboko wymieszać motyką?

A co się stanie, jeśli znów przyjdzie susza ?. Wtedy tak dana saletra, to jest psu na budę :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2020 13:10 #712996

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
podjadek wrote:
Codziennie, co kilka dni? Bo przy takim podlewaniu (konewką) ziemia sucha już na drugi dzień.

Podlewać możesz sobie codziennie, jeśli uważasz to za konieczne, ale z nawozem tylko raz w tygodniu.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Cze 2020 11:29 #714428

  • leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 949
  • Otrzymane dziękuję: 4427
Mieciu pytanie retoryczne , czy po opadach deszczu ( a pada codziennie od tygodnia ) trzeba uzupełniać nawożenie i czy nawozy nie zostały wypłukane z gleby . :jeez: :drink1: :thanks:
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Cze 2020 11:58 #714436

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15383
  • Otrzymane dziękuję: 50844
Każdy opad wypłukuje składniki z gleby. Stopień wymywania zależy od przepuszczalności gleby i nachylenia do poziomu. Co się tyczy szybkości wypłukiwania poszczególnych składników, to najszybciej jest wymywany azot azotanowy, potem potas, magnez, wapń a na końcu fosfor. Jest tylko pewien dylemat. Jeśli zasilisz rośliny doglebowo, to nie wiesz, ile jeszcze deszczu spadnie zanim rośliny będą w stanie przejeść to, co im zaserwujesz ?. Proponuję oprysk. Na litr wody 5 g saletry potasowej + 5 g siarczanu magnezu. Konieczny dodatek kilku kropel płynu do naczyń, by oprysk zwilżył liście, a nie spłynął do ziemi.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.486 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum