TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 09:18 #444821

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
No cóż ?. Można powiedzieć, że typowa dla lekkiej gleby analiza. Lekkiej nawet w dosłownym znaczeniu jako, że ciężar objętościowy zbliżony do ciężaru wody :)

pH wysokie a zawartość potasu b. niska. Podniesiemy więc potas i oczywiście azot zakwaszając nieco glebę . Pytanie tylko czy będziesz stosować obornik, czy nie ?. Od tego zależy, czy nawozimy mineralnie do dolnej czy górnej granicy zawartości potasu i azotu. Czekam na odpowiedź.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 09:21 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary


Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 09:33 #444829

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3295
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Mietku obornika mam pod dostatkiem, mogę wziąć sobie ile chcę. Albo inaczej - zrobię tak, jak mi doradzisz - lepiej obornik - wezmę obornik chyba,że zalecisz nawozy - to nie ma problemu - kupię. Warzywa będę uprawiała standartowe : włoszczyzna,fasolka,papryka,pomidory,troszkę kapustki.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 09:36 przez Marzenka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 09:58 #444836

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Trzeba rozsypać 0,6 kg siarczanu potasu i 0,4 kg mocznika na 10 m2 i lekko przekopać lub przelecieć kultywatorem. Przed wysiewem można wymieszać dokładnie siarczan z mocznikiem by uprościć sobie pracę. Na tak przygotowanej glebie możesz nawozić rzędowo obornikiem pomidory, ogórki, paprykę, kapustne. W sezonie dolistnie lub doglebowo saletra potasowa.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 10:13 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, pszczelarz5

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 11:17 #444853

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3295
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Mietku nawet nie wiesz,jak bardzo jestem Ci wdzięczna. Bardzo dziękuję i po stokroć wielkie ukłony dla Twojej wiedzy oraz życzliwości. :thanks:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 11:53 #444863

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1277
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Dołączam się do tego co powiedziała Marzenka
pomodoro jeśli nie zbierze Tobie cennego czasu to możesz powiedzieć dlaczego aby dostarczyć do gleby azot zalecasz mocznik, a nie siarczan amonu?
I czy ja również mogę nawozić rzędowo?
Piotr :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 13:47 #444891

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
podjadek wrote:
możesz powiedzieć dlaczego aby dostarczyć do gleby azot zalecasz mocznik, a nie siarczan amonu?
I czy ja również mogę nawozić rzędowo?

Możesz nawozić rzędowo.

Co do mocznika. Limitowana w glebie jest też zawartość siarki. Nadmiar siarki też jest szkodliwy dla roslin. Ty masz dodać zarówno siarczan potasu jak i siarczan wapnia/ gips/.Gdyby jeszcze wprowadzić siarczan amonu byłoby tej siarki za dużo. Poza tym mocznik działa wolniej i dłużej i jest słabo wypłukiwany z gleby. On również zakwasza glebę, a poza tym, w trakcie przekształcania mocznika w glebie wydziela się dwutlenek węgla, który wiąże wapń w trudno rozpuszczalny węglan/ kredę/ zapobiegając tym samym nadmiernemu wymywaniu wapnia.
W obecności jonów wapnia Ca2+ prowadzi to do wytrącania się kalcytu (tzw. wytrącanie kalcytu indukowane bakteryjnie):

Ca2+ + H2O + CO2 → CaCO3↓ + 2H+
Proces ten wykorzystać można do poprawienia właściwości gleby

pl.wikipedia.org/wiki/Mocznik
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 13:51 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 18:16 #444971

  • Fabiola
  • Fabiola's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 173
Witam.
Mam wyniki , proszę o diagnozę i zalecenia
nr 1 to szklarnia w której rodzice chcieli by uprawiać pomidory
nr.2 to warzywniak wszelakie warzywa( ogórki marchewka buraki cebula)
DSCF5674.jpg

Pozdrawiam Fabiola
Pozdrawiam Fabiola.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 18:53 #444981

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Szklarnia to następny przykład, że uprawiamy coś i nie zdajemy sobie sprawy w czym. Tak naprawdę najlepiej byłoby ściągnąć warstwę 20 cm gleby ze szklarni i potraktować ją jako kompost rozrzucając po grządkach na otwartej części działki. A w to miejsce nawieź ziemi z grządek. Radykalny i skuteczny sposób choć pracochłonny.

Sprawa otwartego gruntu jest prosta. Jest pewien niedobór potasu rzędu 50 mg/l ale niekoniecznie trzeba go uzupełniać teraz, tym bardziej jeśli zastosuje się obornik rzędowo. Należy uzupełnić nieco azot przedsiewnie. Najlepiej będzie użyć saletrzaku, bo wprowadzi się nieco wapnia, którego jest prawie na styk. Trzeba rozsypać go równomiernie w ilości 0,7 kg na 10 m2 i porządnie zagrabić. W sezonie do zasilania pogłównego saletra potasowa najlepiej rozpuszczona w wodzie 5 dkg na 10 l wody.

Co do szklarni. ZERO nawożenia. jeśli nie wymiana ziemi o której pisałem to dołki wypełnione ziemią z grządek. Z każdego dołka należy wybrać od 10-20 l gleby a w to miejsce dać glebę z grządek. Podlewanie deszczówką.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 18:54 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 19:33 #444998

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Stacja w Poznaniu zaliczyła kolejną wpadkę - wbrew zapewnieniom, że wynik został wysłany 4 marca, dopiero dzisiaj otrzymałam kopertę z danymi, ze stemplem z dnia 8 marca. Jednak i tak bardzo się cieszę, że nie zaginęły gdzieś po drodze....

Gleba, którą pobrałam z warzywnika, została zasilona obornikiem końskim wiosną ubiegłego roku; oprócz tego wszystkie uprawiane tam warzywa były podlewane gnojówką z pokrzyw i biohumusem z dżdżownic. Nie stosowałam żadnych innych nawozów, ani naturalnych, ani sztucznych.

Mietku - i ja chciałabym skorzystać z Twojej pomocy - bardzo proszę, rzuć fachowym okiem na poniższe dane i zadecyduj, co powinnam zrobić, aby pomidorki i dynie były zadowolone :)

A tak wygląda analiza:
- ciężar objętościowy g/dm3 - 1450
- pH - 7,5

Składniki ( mg/dm3):
- azot - 12
- fosfor - 240
- potas - 430
- wapń - 1090
- magnez - 183
- chlorki - <21,3
- zasolenie - 0,26


Z góry bardzo dziękuję :)

p.s. do tej pory byłam święcie przekonana, że mam kwaśną glebę :supr:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 19:45 #445004

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Pomodoro, niczym nie podlewałam oprócz wody z wodociągu, to nie jest gleba z mojej działki, zakupiłam wywrotkę ziemi z cukrowni, podejrzewam, że to efekt szczodrego nawożenia pod buraki cukrowe. Czy to sie kiedys wypłucze? kupiłam juz torf i jutro wymieszam w skrzyniach.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 19:48 przez sierika.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 20:13 #445038

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Zobaczymy za dwa lata.Czego i ile ubędzie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 20:29 #445043

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Aniu. Czy masz skopaną działkę jesienią ?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 20:40 #445057

  • Fabiola
  • Fabiola's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 173
pomodoro wrote:
Szklarnia to następny przykład, że uprawiamy coś i nie zdajemy sobie sprawy w czym. Tak naprawdę najlepiej byłoby ściągnąć warstwę 20 cm gleby ze szklarni i potraktować ją jako kompost rozrzucając po grządkach na otwartej części działki. A w to miejsce nawieź ziemi z grządek. Radykalny i skuteczny sposób choć pracochłonny.

Sprawa otwartego gruntu jest prosta. Jest pewien niedobór potasu rzędu 50 mg/l ale niekoniecznie trzeba go uzupełniać teraz, tym bardziej jeśli zastosuje się obornik rzędowo. Należy uzupełnić nieco azot przedsiewnie. Najlepiej będzie użyć saletrzaku, bo wprowadzi się nieco wapnia, którego jest prawie na styk. Trzeba rozsypać go równomiernie w ilości 0,7 kg na 10 m2 i porządnie zagrabić. W sezonie do zasilania pogłównego saletra potasowa najlepiej rozpuszczona w wodzie 5 dkg na 10 l wody.

Co do szklarni. ZERO nawożenia. jeśli nie wymiana ziemi o której pisałem to dołki wypełnione ziemią z grządek. Z każdego dołka należy wybrać od 10-20 l gleby a w to miejsce dać glebę z grządek. Podlewanie deszczówką.

:thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:

Dziękuje Ci Pomodoro.

Wymiana ziemi w szklarni raczej nie wchodzi do gry, podlewane cały czas były wodą ze studni :)
Można zastosować tą ziemie z ogródka do dołka ?
Jeszcze jedno, lepsza będzie ziemia z ogródka czy ziemia workowa z Biedronki kwiatowa?

W ogródku załatwi sprawe obornik koński jeżeli go teraz przekopie?
Pozdrawiam Fabiola.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 20:59 przez Fabiola. Powód: ppp
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 20:51 #445067

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Żadna ziemia z Biedronki !! Ziemia do dołków ma być wzięta z grządek zanim rozsypiesz saletrzak.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 20:55 #445072

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mietku, "ziemia" była przekopana jesienią w tzw. ostrej skibie i tak jest zostawiona do chwili obecnej. Więcej grzechów nie pamiętam :oops:
Jest jakakolwiek nadzieja ???
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 21:03 #445082

  • Fabiola
  • Fabiola's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 173
Dobrze, żadnej workowej ziemi :oops:



W ogródku załatwi sprawę obornik koński jeżeli go teraz przekopie? Oczywiście po wymianie :silly:
Pozdrawiam Fabiola.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 21:11 #445088

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Aniu

Pytam się ponieważ zastanawiam się jaki nawóz azotowy zastosować. Bo tylko azot należy uzupełnić. Potasu i fosforu jest w glebie na dwa sezony.Wapnia jest na styk/ pamiętaj jesienią, że przed przekopaniem trzeba będzie dać gips/ magnezu mała nadwyżka.
Azot uzupełnisz saletrą amonową w dwóch rzutach po 0,2 kg na 10 m2 każdy. Jedna część przedsiewnie do zagrabienia, druga w lipcu najlepiej w formie rozpuszczonej.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Mar 2016 21:28 #445100

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mietku, niech Dobre Duchy Cię prowadzą !
Bardzo dziękuję za pochylenie się nad moją ziemią ... swoją drogą nie przypuszczałam, że ta bidulka jest ( summa summarum ) tak odżywiona :supr3:
I tu kłania się to, czego nigdy przedtem nie robiłam - gdyby nie analiza, to z pewnością wrzuciłabym niedługo kilka worków obornika ( a co mi tam, niech gleba ma ), a na dodatek w czerwcu/lipcu sypnęłabym ( ot, na wszelki wypadek ) Azofoski...
Nigdy też nie wapnowałam ....

Gips czyli np siarczan wapnia ?

W tym tygodniu lecę po saletrę !!!

Mietku - po prostu ...dziękuję :)

p.s. po cichu przyznam się, że wyliczyłam sobie uzupełnienie azotu poprzez dodatek mocznika ( wyszło 0,33 kg/10 m2 ), ale to tylko na podstawie jednej z Twoich wcześniejszych porad dla Kuhary :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.888 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum