TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 14:37 #445329

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Witam,
jestem początkującym i potrzebuje pomocy przy odpowiednim nawożeniu gleby.
Zrobiłem badania gleby i przesyłam wyniki.

V__876C.jpg

Gleba z tego co zdążyłem sprawdzić jest słaba.
Dzisiaj ogródek warzywny wygląda tak, większe grządki to 5m2 a mniejsze 2,5m2 + skrzynki na końcu i po bokach skrzynek grządki, łącznie 60m2

WP_20160315_001.jpg

:thanks:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 14:54 #445336

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ewa

Jest spory niedobór potasu i wypłukany azot. Fosforu i magnezu jest dosyć. Wapnia jest nieco poniżej normy. Reszta wyników jest w porządku.

I wersja

Trzeba rozsypać 0,4 kg siarczanu potasu + 0,4 kg mocznika + 1 kg gipsu budowlanego na każde 10 m2 i przekopać na głębokość 15 cm. Jesienią przed ryciem rozsiać 0,4 kg siarczanu potasu a wiosną rozsypać 0,6 kg/10 m2 saletrzaku i zagrabić.

II wersja

Rozsypać 0,4 kg/ 10 m2 siarczanu potasu i przekopać. Po przekopaniu rozsiać 0,6 kg saletrzaku i zagrabić. Jesienią przed ryciem ponownie 0,4 kg /10 m2 siarczanu potasu 1 kg/10 m2 gipsu budowlanego. A wiosną przyszłego roku przedsiewnie 0,6 kg/10 m2 saletrzaku i zagrabić.

Za wyjątkiem marchwi, pietruszki i buraków może być rzędowo obornik dany wiosną. Pogłównie saletra potasowa rozpuszczona w wodzie 5 dkg/10 l. Oprysk lub podlanie co 7-10 dni począwszy od czerwca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 15:26 #445340

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adrian

Nie za wcześnie. Mocznik ulega w glebie przemianie przy pomocy bakterii. Szybkość tej przemiany jest zależna od temperatury więc na to potrzeba jest ciepła i czasu.

_Radek_

Analiza niczym z Pustyni Błędowskiej :)

Jak najszybciej zaopatrz się w kredę nawozową, rozsyp ją i przekop cały warzywnik. Tej kredy potrzeba 4 kg na każde 10 m2. Jeśli to zrobisz przypomnij się pogadamy o reszcie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 15:39 #445345

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
Dziękuje za szybką odpowiedź :)
Nie dopisałem poprzednio w wiadomości ale jak dostałem wyniki to od razu kupiłem i nie wiem czy dobrze wapno kornickie w granulkach 25kg i wysypłałem na całość po czym przegrabiłem i spadł śnieg co widać na zdjęciu.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 16:14 #445353

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zagrabić to mało. Trzeba jak najszybciej przekopać tak na 15 cm.głębokości. Jeśli przekopiesz jutro, to do końca marca musi ta ziemia leżeć . W międzyczasie zaopatrz się w nawozy :

- siarczan potasu
- superfosfat wzbogacony
- saletrzak
i sześć worków po 50 litrów torfu odkwaszonego. Z tym wapnem granulowanym to dobrze i niedobrze. Dobrze w perspektywie nawożenia fosforem, a niedobrze, bo wapno pyliste działa szybciej, ale z kolei uwstecznia fosfor.
Za tę wiadomość podziękował(a): _Radek_

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 16:27 #445356

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
a jaką ilość kupić tych nawozów?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 16:32 #445358

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Aby Ci odpowiedzieć muszę wiedzieć czy będziesz dawał obornik ?.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 16:47 #445362

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
pomodoro jak będzie trzeba to kupię i nawiozę obornikiem. Niedaleko mam gospodarstwo, gdzie można kupić. Na razie posiadam od nich 2 worki obornika ze słomą i jeden worek kurzaka po 20kg każdy. Kupiłem w lutym przed robieniem badań gleby. Dodatkowo w maju zeszłego roku założyłem kompostownik, więc trochę kompostu też posiadam :)
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2016 16:48 przez _Radek_.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 16:48 #445363

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaraz Ci przeliczę i podam.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 16:59 #445367

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Superfosfat wzbogacony- 0,7 kg/10 m2

Saletrzak- 0,6 kg/. 10 m2

Siarczan potasu - 0,8 kg/ 10 m2
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2016 17:00 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 18:16 #445395

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
O kochani :) Widzę, że analizy idą pełną parą, co bardzo mnie cieszy! Tylko Mietka żal , ale sam jest sobie winien :happy: , z drugiej strony, po przejrzeniu tego wątku, odnoszę miłe wrażenie, że nareszcie Jego nawoływania dały rezultat - chyba nigdy wcześniej nie było takiego zainteresowania własną ziemią .. super :)
Wielka szkoda, że w moim sektorze ROD nie ma warzywnie zakręconych ....

Ave ( Ewuniu ), w naszym warzywniku bardzo chętnie rosną skrzyp i fiołki - idealne markery kwaśnej gleby ... strach pomyśleć, co by się działo, gdybym na własną rękę zaczęła odkwaszać ...

Przytoczę mało chwalebny przykład własnego szarogęszenia się bez znajomości składu ziemi....- dwa lata temu, jesienią, posadziłam sadzonkę czarnego bzu ( tego najzwyklejszego, na syropy ); w dołek wrzuciłam obornik, kompost, zmieszałam z odrobiną ziemi ogrodowej i cała zadowolona z siebie obserwowałam , jak wiosną maleńki krzak budzi się do życia :) Postanowiłam mu dogodzić i dawaj!!!! - podlewanie biohumusem, pokrzywówką, cuda niewidy ... początkowo rósł jak na drożdżach, a potem nastąpił armageddon :( Liście, głównie młode, zaczęły żółknąć, blednąć, potem to samo starsze... opadały.... uchował się jakoś do zimy, a będąc niedawno na działce zauważyłam pierwsze młodziutkie liście :)

Czy istnieje możliwość, że zbyt duża zawartość pierwiastków zahamowała pobieranie azotu przez młody bez ?

Mietku, w jednym z Twoich postów ( z 17 lutego ) doczytałam , że, cytuję:
"W przypadku doprawiania gleby nawozami mineralnymi nie stosować nawożenia startowego rozsady"

Ziemię w warzywniku nawiozę saletrą amonową wg zaleceń; rozsady papryk i pomidorków mam zamiar podlewać nawozem do fertygacji ( już zrobionym zresztą ).... no i :think: ??? Bardzo poproszę o interpretację ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 18:32 #445406

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Chodzi o nawożenie startowe rozsady po wysadzeniu do gruntu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 21:12 #445478

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
pomodoro czy przy takiej ilości nawozu mam stosować obornik czy nie?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 21:48 #445503

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Przede wszystkim otrzymując takie wyniki analizy należało kazać oznaczyć zawartość próchnicy w glebie. W ogóle jakieś dziwne to sprawozdanie . Wyniki wpisane długopisem, żadnej pieczątki. Powiem prawdę, że pierwszy raz widzę takie sprawozdanie i pierwszy raz takie wyniki. Przyznam się, że w pierwszym momencie, gdy zobaczyłem to zdjęcie to pomyślałem sobie, że ktoś ze mną żartuje.

Te ilości nawozów może i wydają się duże, ale dlaczego Cię nie dziwią podejrzanie niskie wyniki analizy ?. Zapytałem Cię czy będziesz stosował obornik. Zapytałem dlatego, by wiedzieć czy mam liczyć nawozy do minimalnych liczb granicznych , czy maksymalnych i, czy wprowadzać nawóz z mikroelementami, czy nie. Zakładam, że posiadany obornik wykorzystasz do nawożenia rzędowego. Nawożenie rzutowe obornikiem byłoby bez sensu wobec faktu koniecznego równoczesnego odkwaszenia gleby.
A tak w ogóle to o sposobie nawożenie jeszcze nie rozmawialiśmy.

Jeśli uważasz, że te ilości nawozów są za duże, to wcale nie musisz się stosować do moich sugestii.
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2016 21:57 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 22:24 #445533

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
pomodoro badania gleby zrobiłem w laboratorium analizy glebowych w Ożarowie Mazowieckim. Pani, co robiła mi badania nawet podała mi na kartce czym mam nawieść jednak nie byłem do końca przekonany czy te wartości są prawidłowe (jestem początkujący) dlatego chciałem sprawdzić tutaj na forum moje wyniki analizy gleby. Niskie wyniki analizy gleby raczej mnie nie dziwią. Dziękuję za twoje sugestię i nie podważam ich, tylko po kilku latach nie udolnego stworzenia warzywnika chciałbym wiedzieć jak najwięcej na temat prawidłowego nawożenia.
poniżej przesyłam wyniki mojego badania gruntu z sugestiami pani z laboratorium, przepraszam za nie porozumienia. :thanks:

WP_20160315_008.jpg

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 23:00 #445550

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Sprawa jest o tyle poważna, że jeśli ta analiza jest wykonana nierzetelnie można zasolić glebę. A wiedz, że o wiele prościej jest uzupełnić w glebie braki niż usunąć nadmiar.

Dla zobrazowania zaleceń ze stacji przeliczmy jeden z nawozów, mianowicie siarczan potasu. Pani sugeruje 4,5 dkg na 1 m2. 4,5 dkg to jest 45 gram na 1 m2. Jeden metr kwadratowy gleby ma 200 l warstwy ornej/ grubość 20 cm przyjmuje się warstwę orną/. Oznacza to, że w jednym litrze gleby będzie tego siarczanu

45/200= 0,225 g to jest 225 mg.

Siarczan potasu zawiera 50 % potasu w przeliczeniu na tlenek K2O. daje to ilość ca 110 mg w każdym litrze gleby. Łącznie więc z tym potasem, który w glebie już jest czyli 15 mg/l a po przeliczeniu na K2O - 18 mg mamy tego potasu 130 mg w każdym litrze. A wymagane minimum dla pomidora jest 240 mg w przeliczeniu na K2O a dla ogórka na przykład 210 mg w przeliczeniu na K2O

Jak nie wierzysz to zerknij w zestawienie liczb granicznych. Pani proponuje Ci 130 mg potasu w litrze gleby wobec wymaganego minimum 240 mg

sodr.nazwa.pl/www/cms/images/ekologia/ak...otrzeby_nawozowe.pdf

Wnioski wyciągnij sobie sam.
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2016 23:03 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, halgla, _Radek_

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Mar 2016 23:26 #445560

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
Dziękuje bardzo za cenne wyjaśnienia i będę się do nich stosował. Kupię podawane przez Ciebie nawozy i odezwę się pod koniec marca po kolejne sugestię. :thanks:

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 01:06 #445572

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Ja bym jednak wysłał jeszcze raz próbkę gleby do analizy. Ale już do OSCHR schr.gov.pl/p,73,okregowe-stacje-chemiczno-rolnicze bo kłopoty mogą kosztować więcej niż 52,48zł.
Zdjęcie nie przypomina Pustyni Błędowskiej :) , i coś tam dookoła rośnie więc może nie jest tam tak źle.
Piotr :)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.912 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum