TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 05:49 #445574

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
podjadek tylko, że ja już nawiozłem glebę wapniakiem kornickim i nie wiem czy po tym nawożeniu można oddać jeszcze glebę do badań?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 06:14 #445575

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
No, nie bardzo. W publikacji do której podawałem link jest napisane wyraźnie :
Prób nie pobiera się bezpośrednio po nawoŜeniu, wapnowaniu, odkaŜaniu gleby, orce lub
nawadnianiu. Gleba nie powinna być zbyt mokra, dlatego najlepiej pobierać próby późnym
latem po Ŝniwach lub zbiorze plonu głównego.

Naszła mnie pewna myśl, a właściwie wątpliwość. _ Radek_ popatrz na liczby graniczne dla metody polowej

www.oschrbialystok.internetdsl.pl/pdf/li..._graniczne_makro.pdf

To co na pewno możesz zrobić to zapytać w tej stacji gdzie robiono analizę w jakich jednostkach są te wyniki ?. Bo jeśli w mg/100g tak, jak właśnie w metodzie polowej , a nie w mg/litr jak w metodzie ogrodniczej , to jeśli dasz te wyliczone przeze mnie ilości nawozów , to żegnaj Gienia !. Przegniemy pałkę w drugą stronę i będzie kłopot, bo rozsianego i przykopanego nawozu nie da się wyzbierać.

Powiedz ile zapłaciłeś za tą analizę ,to już coś będziemy wiedzieć jako, że analiza polowa jest wyraźnie tańsza.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2016 06:17 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 07:43 #445585

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
pomodoro zapłaciłem 40zł, zadzwoniłem do pani, a ona powiedziała, że robiła metodą ogrodową. Na pytanie czemu dała takie niskie watości nawozów, odpowiedziała żeby nie zrobić zbyt wysokiego stężenia soli w glebie i powiedziała że po nawożeniu tej gleby w nawozy i posianiu nasion i rozsad, żebym przyjechał z kolejna próbką gleby, żeby wyliczyc nawożenie pogłówne. Kolejne badanie za darmo.
Dzisiaj z samego ranka skopałem ziemię wg. twoich zaleceń i przesyłam zdjecie.

WP_20160316_003.jpg

Pobrałem też próbkę ziemi z prześć pomiędzy grządkami, gdyż w zeszłym roku grządki były 2 razy większe, a na ścieżki w tym roku nie sypałem wapnia.
Chce pojechać do tej stacji w Warszawie i jeszcze raz zbadać glebę. pomodoro, podjadek możecie mi zasugerować jakie badania mam zlecić na tą glebę???

Sam już nie wiem co robić, pomożcie??
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 08:30 #445595

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Tu masz cennik oschr-warszawa.pl/, we wszystkich stacjach jest taki sam (skąd u Ciebie te cztery dychy).
Metoda uniwersalna, zakres podstawowy, gleby i podłoża pod uprawy ogrodnicze – cena w zł/próbkę 52,48zł w Warszawie w OSChR
Piotr :)

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 08:44 #445598

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie dziwi mnie niska zawartość azotu, bo to jest po zimie normalne w otwartej glebie. Nawet i niski potas można by sobie wytłumaczyć zbyt lekką glebą. Ale dramatycznie niski fosfor już tak łatwo wytłumaczyć się nie da. Choćby z tego względu, że w glebie po sezonie uprawowym pozostają resztki- i to bogate- systemów korzeniowych a te są bogate w fosfor podnoszony nawet z głębszych warstw gleby. Jak śledzisz analizy podawane tu przez naszych kolegów i koleżanki to widzisz, że w zasadzie w każdym przypadku na uprawianej glebie te zawartości fosforu są wysokie. Z psychologicznego punktu widzenia, skoro pani zgodziła się zrobić Ci za frico powtórną analizę, to coś tu nie gra. Pani martwi się o zasolenie. Ja po to właśnie zasugerowałem ci dodatek czystego torfu odkwaszonego, by tego uniknąć.
Ma rację podjadek sugerując wykonanie powtórnej analizy, ale w jednostce autoryzowanej, tj w stacji chemiczno- rolniczej. Najbliższą masz w Warszawie czyli stosunkowo blisko. Wapno, które dałeś zmieni co prawda pH i zawartość wapnia ew. magnezu w powtórnej analizie ale da pojęcie o rzędzie wielkości niedoboru potasu i fosforu Albo wyniki będą zbliżone albo znacząco wyższe. Jeżeli wyższe to znaczy, że pierwsza analiza była lipna.
Wygląd tej gleby nie pasuje do analizy, którą masz. To nie jest pustynny piasek, jakby to można sądzić po wynikach.

Piszesz:
Sam już nie wiem co robić, pomożcie??

Właśnie staramy Ci się pomóc w sposób uczciwy i racjonalny byś miał ze swej pracy pożytek a nie kłopot na kilka następnych lat.

PS. Poproś by wykonano analizę metodą ogrodniczą i dodatkowo oznaczyli Ci poziom próchnicy. To jest ważne jeśli dawki nawozów okażą się wysokie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, _Radek_

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 08:56 #445601

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze jedna uwaga na przyszłość. Jeśli będziesz rył warzywniak jesienią, to tak jak leci. Równo łącznie ze ścieżkami. Teraz, jeśli trzeba- a będzie trzeba- przykopać nawozy to też musisz je rozsiać po całości i przykopać po całości. Rośliny puszczają korzenie też w glebę, którą Ty traktujesz jako ścieżki.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 09:15 #445608

• emilka79
  • emilka79's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 90
Witaj Pomodoro i ja Cię poproszę o poradę, otrzymałam wyniki badań -w Rzeszowie bardzo sprawnie poszło:).

Wyniki oczywiście w mg/l:

PH -8,29
Zasolenie -0,13
N-NO3 -39,2
P przyswajalny- 46,0
K przyswajalny- 56,0
CA przyswajalny- 2336
MG przyswajalny- 280
CL- 9,33

Głównie pod pomidory, ogórki, papryki, marchew, pietruszka, buraczki.
Ale posadziłam już (i nie wiem, czy się nie pospieszyłam:) cebulę i czosnek :ohmy: .
Z góry dziękuję :) .
Pozdrawiam- Marta

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 09:47 #445619

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, a Ty czasem nie eksperymentowałaś z popiołem drzewnym ?. Nie pasuje to b. wysokie pH do reszty analizy.
Za tę wiadomość podziękował(a): emilka79

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 10:39 #445636

• emilka79
  • emilka79's Avatar
  • Expert Boarder
To się nazywa fachowiec :bravo: - nic się przed Tobą nie ukryje :thanks: - eksperymentowałam, ale dwa lata temu, gdy zaczynałam z ogródkiem. Znajoma mi poleciła :oops: .
Pozdrawiam- Marta

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 10:51 #445640

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No i widzisz. Smród się ciągnie nadal :) Ten niedobór przyswajalnego fosforu to też zapewne skutek tego eksperymentu.

Odpowiedz mi jeszcze czy masz dostęp do Polidap'u. To by trochę uprościło nawożenie . Jest niedobór fosforu, który można by pokryć superfosfatem ,gdyby nie to wysokie pH.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2016 10:56 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 11:15 #445648

• _Radek_
  • _Radek_'s Avatar
  • Junior Boarder
pomodoro, podjadek dziękuje za wszystkie informacje.
Złożyłem już próbkę mojej gleby w OSCHR w Warszawie, mają zrobić badania makroelementów i poziomu próchnicy. Nie brałem dodatkowo zaleceń nawozowych bo liczę na waszą pomoc ;) odebrać wyniki mam w przyszłą środę.
Odnośnie przekopania ścieżek to zrobię to teraz przed wynikami gleby, żeby ziemia się rozluźniła.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 11:28 #445649

• emilka79
  • emilka79's Avatar
  • Expert Boarder
U mnie w pobliżu raczej nie, ale musiałabym się popytać.
Pozdrawiam- Marta

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 11:33 #445655

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
_Radek_

Niekoniecznie musisz akurat teraz bo i tak prawdopodobnie czeka Cię ponowne przekopanie już z nawozem.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2016 11:39 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 11:39 #445658

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta

To szkoda fatygi. Zastosujemy wariant nawożenia z nawozem wieloskładnikowym Fructus ogrodnik lub z Azofoską w zależności, który będziesz w stanie zdobyć
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2016 11:40 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 11:51 #445660

• Pelasia
  • Pelasia's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Mam wyniki badania gleby i liczę na Pomodoro ,że coś mi doradzi
PH 7,8
zasolenie 0,2
azot 17
fosfor 432
potas 241
wapń 4490
magnez 302
chlor 19
Pozdrawaim
Asia
Asia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 11:56 #445661

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Oo ! :supr3: Wszelki duch Pana Boga chwali !. Pelasia na Oazie. Witam serdecznie. :flower1:

Skąd ta analiza ?, Spod folii czy z otwartego gruntu?.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 12:19 #445670

• Pelasia
  • Pelasia's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
:kiss3: Z otwartego gruntu,ale chce na części postawić mały folioweic 2 na 3,5
Asia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Mar 2016 12:36 #445676

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
U Ciebie piłka jest krótka. 0,5 kg siarczanu amonu na 10 m2. Rozsypać równo i najlepiej lekko przykopać lub przelecieć kultywatorem. W tym sezonie zero obornika. Trzeba być przygotowanym na niedobór mikroelementów, jak żelaza, miedzi, cynku, manganu, boru. Zaopatrz się więc we florovit uniwersalny i saletrę potasową. Nawożenie pogłówne wyłącznie przez oprysk dolistny.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.824 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum