TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 23 Mar 2016 21:04 #448464

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Grzesiu, i my serdecznie witamy - zanim uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie, zajrzyj, bardzo proszę tutaj, czyli do wątku powitalnego i napisz kilka słów o sobie, swojej pasji i uprawianych warzywach. Będzie wszystkim bardzo miło Cię poznać :)
pozdrawiam ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 23 Mar 2016 21:14 #448472

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Będziesz stosował jakiś obornik ?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 23 Mar 2016 21:25 #448479

• grzesiek59
  • grzesiek59's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
W tym roku nie.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 23 Mar 2016 21:47 #448500

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W obu analizach jest spory niedobór potasu i azotu.
Pod folią rozsypiesz 0,7 kg/10 m2 saletry potasowej i przekopiesz na ok 15 cm. Od momentu zawiązania I gron trzeba zasilać krzaki roztworem saletry potasowej z dodatkiem florovitu uniwersalnego.

W gruncie rozsypiesz 0,5 kg/ 10 m2 siarczanu potasu + 0,4 kg/10 m2 mocznika i również przekopać na 15 cm. Podobnie jak pod folią ogórki, pomidory i paprykę opryskujemy roztworem saletry potasowej z dodatkiem florovitu uniwersalnego. Też od momentu zawiązania I gron co 7-10 dni.
Przed wysiewem nawozów w gruncie można je razem dokładnie wymieszać tj. siarczan potasu z mocznikiem.
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2016 21:49 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 24 Mar 2016 00:13 #448564

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
pomodoro wrote:
To weź zakiś tego kurzeńca. Dwa tygodnie przed sadzeniem rozsady zapraw tym kurzeńcem dołki rozcieńczając go 1 :10/ do zakiszenia zalej wodą pół na pół/ . Po wsiąknięciu gnojówki do dołka zaraz zasyp dołek, by nie tracić azotu .
Ile litrów tak rozcieńczonego kurzeńca wlać do jednego dołka? Pierwszy raz będę go stosował wiem, że jest najmocniejszy wśród oborników.
Piotr :)

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 24 Mar 2016 01:06 #448567

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Odpowiedź jest banalnie prosta . :)

Tyle, ile zmieści się do dołka.
Wlewasz pełen dołek, czekasz aż wsiąknie i zasypujesz dołek ponownie z tym, że pozostawiasz lekkie zagłębienie na późniejsze podlewanie .
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 24 Mar 2016 09:29 #448616

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Pod ogórki i seler zastosuję nawożenie rzędowe. Mam kurzeńca z dwóch lat. Suchutki i sypki jak granulat, przechowywany był pod zadaszeniem.
Doczytałem, że stosowałeś 10l na 5mb (Twój miał trochę więcej słomy). Z racji tego, że nie był zakiszony trzeba go wysypać wcześniej niż dwa tygodnie przed sadzeniem rozsady?
Piotr :)

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 24 Mar 2016 10:31 #448636

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Na świeżo przykopanym oborniku nie sieje się i nie sadzi rozsady ze względu na niebezpieczeństwo porażenia młodych roślin przez wydzielający się z obornika amoniak. Celowo więc używam terminu " nie wcześniej niż ". Ja osobiście nie czekam na ostatni dzwonek i Tobie radzę też tym bardziej, że jak piszesz, obornik już masz. Należy więc tak zaplanować prace na działce, by obornik przykopać w I dekadzie kwietnia. Lepiej wcześniej, niż za późno.
Amoniak wydziela się z obornika ptasiego wskutek rozkładu zawartego w nim węglanu amonu. Na szybkość tego rozkładu mają wpływ : temperatura, wilgotność gleby i kwasowość gleby i ilość użytego obornika. Nie da się więc z zegarmistrzowską precyzją określić więc czasu, w którym ten proces ustanie.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, podjadek, grzesiek59, Adasiowa, Zbyszko46, Marysia80, _Radek_

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 25 Mar 2016 19:04 #449125

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Dziś wykonałem nawożenie rzędowe obornikiem końskim pod folią.Z rana wędzenie,po południu nawożenie.Dobrze,że jeszcze słoneczko nie świeci do 21 00.Pogoda dzisiaj zmienna,było słoneczko,były chmury,mżawka,teraz deszcz.W tym tygodniu nie było dnia bez opadów.Słońca jak na lekarstwo. :jeez: :drink1:
Od jutra pełne świętowanie,czego zyczę wszystkim. :dance: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2016 19:05 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, leszek0921, Adasiowa, Zbyszko46, Marysia80, pszczelarz5

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 26 Mar 2016 22:22 #449498

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Dzisiaj otrzymałam wyniki badania gleby ze szklarni.
Z każdym rokiem mam w niej coraz więcej wapnia.
Zastanawiam się,czy w tym roku nie zrobić przerwy w uprawie pomidorów,ale wczoraj właśnie rozłożyłam nasiona na wacikach.
Mam obornik,ale nie mam przekonania co do jego jakości.Pomodoro co poradzisz?

GO-2016.jpg

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Mar 2016 09:19 #449535

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
A jakie kłopoty miałaś z pomidorami w tej szklarni, co Cię zniechęcają do ich uprawy ?

Nie widzę powodu, by rezygnować z uprawy. Wygląda na to, że wapń i magnez to naturalne składniki mineralne Twojej gleby. Gleba może leżeć na skale dolomitowej i głęboko korzeniące się rośliny, jak choćby pomidor, podnoszą wapń i magnez z głębszych warstw gleby. Do tego dochodzi brak wymywania przez wody opadowe i spływ powierzchniowy.

Jest natomiast niedobór potasu i azotu, jak na szklarnię - spory. Potrzebny Ci będzie siarczan potasu i mocznik. Do nawożenia pogłównego - saletra potasowa i Florovit uniwersalny.

Wymieszasz dokładnie 0,4 kg siarczanu potasu i 0,3 kg mocznika na każde 10 m2, rozsypiesz równomiernie i przekopiesz glebę na głębokość 15 cm . Od momentu zawiązania I gron doglebowo lub dolistnie 0,4 % roztwór saletry potasowej z dodatkiem 5 ml/l Florovitu uniwersalnego.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, grzesiek59, Kaja, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Mar 2016 10:41 #449539

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Dziękuję.Na całej działce mam glebę zasadową.
W szklarni podlewam wodą z beczki.Przeważnie nalewam do niej wody z kranu,bo nie mam jak postawić dużej beczki pod rynną,a deszczówka z mniejszej przede wszystkim wykorzystuję do borówek. Może tą z wodociągu do podlewania zakwaszać przy pomocy kwasku cytrynowego?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Mar 2016 11:16 #449543

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Żadnego zakwaszania. W szklarni masz pH 7,3. To jest oznaczane w wodzie. Rzeczywista kwasowość może być nawet na poziomie 6,3. Dopiero kwasowość oznaczona w roztworze chlorku potasu jest miarodajna. Po dodaniu do gleby silnie zdysocjowanych soli takich jak np. siarczan potasu czy siarczan amonu, to pH oznaczone w wodzie się obniża. Mocznik też zakwasza glebę ponieważ w trakcie jego rozkładu w glebie wydziela się dwutlenek węgla CO2, który tworzy z wodą kwas węglowy H2CO3.
Dodatek tych nawozów więc jaki zaproponowałem uzupełni w glebie azot i potas jednocześnie obniżając pH.
W otwartym gruncie powinnaś co roku rozsiewać taką samą dawkę nawozów jaką proponuję w szklarni i nie przejmować się pH gleby.
W każdej glebie otwartej na wiosnę występuje niedobór azotu i powinno się zastosować przed siewem nawóz azotowy. Na glebie o wysokim pH nawozy kwaśne jak siarczan amonu, saletra amonowa czy mocznik. Na glebie kwaśnej- saletrzak albo saletrę wapniową.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, podjadek, grzesiek59, Kaja, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 28 Mar 2016 20:13 #449827

• zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
<10,0*

Oznaczenie azotu azotanowego str. 22 tego tematu post nr. #445244

Jaka to wielkość ,jak to czytać, możecie to łopatologicznie wyjaśnić ?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 28 Mar 2016 21:54 #449910

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
A jakie ta wiedza ma znaczenie przy uprawie amatorskiej warzyw ?

Taki zapis świadczy, że w przyjętej metodzie badawczej dokładne oznaczenie nie jest możliwe, a wynik jest na pewno mniejszy niż 10 mg/l
Ostatnio zmieniany: 28 Mar 2016 21:56 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonaplaneta

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 30 Mar 2016 11:52 #450393

• kanclerz
  • kanclerz's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Witam dostałem wyniki analizy gleby;
PH 7.77
Zasolenie 0.26
N-no 80
P 48
K 416
Ca 3773
Mg 234
Uśmiecham się do Ciebie Po Pomodoro co Ty na to.? :happy-old: :ohmy:

Dodam ,że na jesień rozsypalem 100 g siarki i 30 kilo obornika od królika na powierzchni 15 m2.
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2017 00:22 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 30 Mar 2016 18:15 #450460

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciekawa analiza.

Czy to próbka z tunelu, czy z otwartego gruntu ?.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 30 Mar 2016 19:36 #450505

• kanclerz
  • kanclerz's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
To jest próbka z ogrodu 30 letniego , i na na nim postawiłem tunel foliowy teraz na wiosnę , a tak ps to czemu ciekawa?

20160330_192923.jpg
dodam,że
grudki kredy w ziemi to u mnie norma.
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2017 00:23 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.923 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum