TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 09:18 #452499

  • AB
  • AB's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 277
  • Otrzymane dziękuję: 94
Może ktoś będzie mógł podpowiedzieć: Ile litrów torfu o PH 3,5 należy wysypać na m2 ziemi (i przemieszać) aby obniżyć jej PH o 1 (jeden).
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 09:21 #452500

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Pelasia wrote:
czym ma je podlać po wysadzeniu? saletrą amonową czy siarczanem amonu?

Niczym. Pisałem już wcześniej, że w przypadku doprawiania gleby wiosną po analizie nawozami mineralnymi nie stosujemy nawożenia startowego.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 11:04 #452527

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Widzę, że nie chcesz zdradzić szczegółów, więc powiem, co mam do powiedzenia.

pH z definicji, to jest ujemny logarytm ze stężenia jonów wodorowych w roztworze. Zatem zależność ta ma charakter funkcji logarytmicznej. Można przyjąć z wystarczającą dokładnością w strefie pH w okolicach 7, że funkcja ta ma przebieg liniowy a wtedy możliwe jest matematyczne wyliczenie interesującego Cię zagadnienia.

Tak w pobieraniu próbek gleby jak i wyliczaniu ilości nawozów operujemy pojęciem " warstwy ornej o grubości 20 cm". Ma więc ona na 1 m2 objętość 200 litrów. Przykładowo masz pH 7 i chcesz obniżyć do pH 6 torfem o pH 3,5. Musisz więc rozwiązać równanie I stopnia:

3,5 x A = 200 x 7 - 200 x 6 gdzie

A- objętość kwaśnego torfu w litrach

Rozwiązując to równanie mamy: 3,5 x A = 200 stąd A= 57 l. W zaokrągleniu 60 litrów.

Musisz więc przykopać ok. 60 litrów tego torfu na każdy m2 gleby.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2016 11:05 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): AB, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 11:13 #452530

  • AB
  • AB's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 277
  • Otrzymane dziękuję: 94
Dzięki za wyjaśnienia. Temat mogę przybliżyć, tylko nie miałem chwilowo czasu.

Mam na działce bardzo przepuszczalną glebę i żeby bardziej trzymała wodę nawiozłem sobie mieszaninę szarej gliny z szarym iłem i rozsypałem ok. 6 cm. warstwą. Wyjściowo gleba miała PH ok. 7. Zbadałem PH gliny z iłem i wyszło ok. 8. Trzeba tą ziemię zakwasić.

Glina i ił zostały już wstępnie przemieszane z pierwotną warstwą gleby. Aby zakwasić ziemię planowałem dodanie torfu kwaśnego, siarczanu potasu (są duże niedobory potasu) i igliwia spod sosen i świerków.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2016 11:24 przez AB.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 17:26 #452610

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Po pierwsze to są oznaczenia pH w wodzie, więc nie oddają faktycznego poziomu kwasowości. Po dodaniu silnie zdysocjowanych soli kwasowość, ta nawet oznaczana w wodzie, rośnie.
Piszesz o dużym niedoborze potasu. Czyżbyś miał analizę swojej gleby?. Myślę, że przesadzasz z tą kwasowością. Jeśli jest niedobór potasu, to na pewno i azotu o ile to grunt otwarty. Siarczan potasu i nawozy azotowe, za wyjątkiem saletry wapniowej, są nawozami kwaśnymi i to moim zdaniem wystarczy do obniżenia pH, bez dodatkowych zabiegów.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2016 17:28 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 17:45 #452618

  • AB
  • AB's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 277
  • Otrzymane dziękuję: 94
Robiłem analizę bodajże 2 lata temu. PH wyszło 7,21 no i wyszły duże niedobory potasu i azotu. Nie pamiętam dokładnie danych, ale w zaleceniach pod pomidory, jak pamiętam kazano mi dać ok. 5 kg siarczanu potasu i ok. 3-4 kg saletrzaku na 100 m2.

Edit: Odnalazłem dane - Azot - 5 (N-NO3) i 8 (N-NH4); Potas 102; P - 97; Ca - 1810, Mg - 204, Cl < 10.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2016 17:50 przez AB.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 17:49 #452622

  • Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 359
  • Otrzymane dziękuję: 494
Jak znalazłeś dane to wstaw zdjęcie z wszystkimi danymi to ułatwi sprawę.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 17:59 #452626

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ten saletrzak to zalecenie stacji chemiczno-rolniczej ?
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 18:06 #452629

  • AB
  • AB's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 277
  • Otrzymane dziękuję: 94
Napisali saletrzak albo saletra amonowa. Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Warszawie.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 18:13 #452631

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Saletra amonowa- tak, ale saletrzak absolutnie nie. On jest z dodatkiem kredy lub dolomitu.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): AB, Krecik stary, rozalia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Kwi 2016 18:23 #452632

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): AB, leszek0921, rozalia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 06 Kwi 2016 13:23 #452871

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 570
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Mietku, czy obornik rzędowo pod ogórki zakopać tak samo jak pod pomidory czy płycej?
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2016 13:24 przez kuhara.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 06 Kwi 2016 16:00 #452896

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ja przykopuję na jednakową głębokość
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 06 Kwi 2016 16:50 #452905

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Kuhara

Oto moja odpowiedź co do Twojej sugestii zawartej w poście na PW

Bez wdawania się w zawiłości chemii teoretycznej jeden mały cytat:
wymieszanie z podłożem torfu kwaśnego ph 3,5-4,5 w stosunku 1:1.

1:1 oznacza, że na metr kwadratowy wypadałoby przykopać 200 l kwaśnego torfu.

abc-ogrodnictwa.pl/ogrod-odkwaszanie-zakwaszanie-gleby

AB
chodziło o obniżenie pH o jedną jednostkę. Przekładając to na stężenie jonów wodorowych oznacza 10 krotne podwyższenie w glebie stężenia jonów wodorowych np. z 10 ^-7 na 10 ^ -6 mola/litr. Zakładając, że torf ma pH 4 a gleba pH 7 oznacza to, że stężenie jonów wodorowych w torfie jest tysiąc razy większe. Jednak trzeba uwzględnić, że torf ma ciężar objętościowy w granicach 0,4 kg/l a gleba mineralna w granicach 2 kg/l. Porównując ciężary, ta różnica w stężeniu jonów wodorowych już nie jest 10^3 lecz ok 8- krotnie mniejsza czyli w granicach 1,2 x 10^2. Gdyby w skład torfu wchodziły mocno zdysocjowane kwasy można by było wprost porównywać stężenia , ale tak nie jest, bo dochodzi jeszcze stała dysocjacji . Faktyczna różnica stężeń będzie więc pierwiastkiem ze 120 czyli ok 11 wagowo. Zatem na m2 gleby wypadałoby dać ok 36 kg torfu, co daje 90 litrów. To przy pH 4 torfu. Przy pH 3,5 będzie to odpowiednio mniejsza ilość.

Przyjąłem dla uproszczenia metodę interpolacji jako, że funkcja logarytmiczna w okolicach pH 7 ma małą krzywiznę i praktycznie błąd obliczeniowy jest mniejszy niż możliwy rozrzut pH torfu.
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2016 16:59 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): AB, kuhara

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 06 Kwi 2016 21:30 #453045

  • zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 208
  • Otrzymane dziękuję: 163
pomodoro wrote:
A jakie ta wiedza ma znaczenie przy uprawie amatorskiej warzyw ?

Taki zapis świadczy, że w przyjętej metodzie badawczej dokładne oznaczenie nie jest możliwe, a wynik jest na pewno mniejszy niż 10 mg/l

Dzięki Pomodoro, Lubię wiedzieć. Nie mogłem się doszukać określenia dla tej wartości.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 07 Kwi 2016 12:28 #453244

  • Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 34
  • Otrzymane dziękuję: 41
Witam.
Dziś dostałem wyniki analizy gleby i kompostu. Azotu trochę mało, pozostałe chyba przekroczone. Czy powinienem coś dodać do ziemi przy sadzeniu warzyw? Próbka nr 1 z warzywniaka pod gołym niebem, gdzie przez zimę urzędowały kury.

Czy mogę równierz prosić o odniesienie się do wyników kompostu. Jest to mieszanina obornika końskiego, koziego i kurzego (kury mają do niego cały czas dostęp). Czy można używać go do nawożenia ziemi? Przed badaniem dodawałem go do torfu przy robieniu rozsady i była klapa. Pomidory musiałem reanimować włącznie z płukaniem korzeni i przesadzaniem do czystego torfu




Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jarek
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2016 12:29 przez Jarek_St.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 07 Kwi 2016 13:08 #453260

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Gleba z analizy nr 1 nie wymaga w tej chwili żadnego nawożenia. W tej publikacji, na stronie nr 38 masz tabelę nr. 4 podstawowych warzyw . Spójrz do niej na warzywa , które masz zamiar uprawiać, jakie mają zapotrzebowanie na azot. Te, które mają zapotrzebowanie większe niż zawartość azotu w analizie musisz zasilić przez podlanie 1-3 razy w sezonie 0,5 % roztworem saletry amonowej/ 5 dkg na 10 l wody/.

iung.pl/dpr/publikacje/Nawozenie_roslin_ogrodniczych.pdf

Co do kompostu. Jeśli nie masz lekkiej gleby, a po analizie wnioskuję, że nie, to ten kompost możesz rozrzucić na jesień i przykopać. Jeśli gleba jest lekka, to na wiosnę przyszłego roku. I to też niewiele , bo 10 l tego kompostu dane na 1 m2 gleby podniesie zawartość potasu już o 100 mg/l a to może być za dużo, jako, że w tej chwili jest spora nadwyżka w glebie potasu.
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2016 13:09 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 07 Kwi 2016 13:22 #453266

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ten kompost można ew. użyć jako dodatek do czystego odkwaszonego torfu ale nie więcej niż 1 l na 10 l torfu. Wtedy jednak rozsada będzie wymagała dokarmienia azotem.
Całość musi być dokładnie wymieszana.
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2016 13:22 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.806 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum