• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 25 Wrz 2017 21:36 #566285

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Milka, zawsze będę mogła polecić Fatimę ( bardzo, bardzo soczystą ) oraz Czekistę w fazie mocnej dojrzałości.
Założyłam nowy wątek o przetworach pomidorowych, może tam znajdzie się konkretna odpowiedź ;-)

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...rzetwory-z-pomidorow
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka


Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 25 Wrz 2017 21:47 #566286

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 308
  • Otrzymane dziękuję: 411
Badzia w ubiegłym roku miałam Rajskoe Naslazhdenie, który jak doczytałam na rosyjskich forach, był jeszcze za poprzedniego ustroju ulubionym pomidorem na soki. Sorki, nie podpisałam zdjęć, więc po roku, w serii czerwonych z jednej grządki nie odróżnię go. Ale to bardzo soczysty, aromatyczny pomidor. Koleżanki w pracy przezwały go 200% pomidora. Czerwone spore owoce, ładnie wiąże i owocuje, krzaki miałam 2/1 w gruncie, ogławiałam na około 1,80.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2017 22:11 przez Horti.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 25 Wrz 2017 22:49 #566293

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 109
Dorotko, dziękuję. Zapisane.Z tą nazwą nie spotkałam się jeszcze.Dawałaś nasionka na akcję w ubiegłym roku? Pytam, bo myślę,że w tym roku będzie go więcej.

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 25 Wrz 2017 23:56 #566312

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 308
  • Otrzymane dziękuję: 411
Badziu, w ubiegłym roku nie dawałam, ale mam swoje ubiegłoroczne nasiona, jeżeli masz ochotę i byłby potrzebny zapakuję. :)
Pozdrawiam,
Dorota

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 26 Wrz 2017 13:26 #566365

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Nasionka Rajskoje Naslazhdenie mamy w ofercie Pomidorowego Targu; właśnie z nich Jurek49 wyhodował takie skarby :)
jurek49 wrote:
Kolejny zbiór pomidorów z odmian rosyjskich, które posiadam pierwszy raz.
20170727_093356.jpg
- Rajskoe Naslazhdenie
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 26 Wrz 2017 14:47 #566369

  • rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1018
  • Otrzymane dziękuję: 1492
Ja chciałam nadmienić ,że tę odmianę miałam pierwszy raz w 2015 r ,zakupiłam je w pomidorlandii bodajże i nasionka wysłałam na bazarek.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 26 Wrz 2017 15:02 #566375

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Rozalko, wszystko się zgadza, na straganiku są także Twoje nasionka - bardzo dziękuję :)
rozalia wrote:
oaza001.jpg

Rajskoe naslazedenie, odporny na niskie temperatury, na pękanie owoców, długo się przechowuje, krzak zdrowy , nie stwarza problemów, smak dobry. U mnie pozostaje .
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2017 16:40 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, pouder, Miragoral

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 26 Wrz 2017 20:38 #566468

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 109
Kochani, dziękuję za odzew. Edytko, jak zabraknie na Aninym bazarku uśmiechnę się do Ciebie :kiss3: Aniu, przybite, przyklepane: Rajskoje Naslazhdenie i Fatima.
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2017 21:00 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 26 Wrz 2017 21:01 #566477

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Lud pomidorowy będzie proszony o pisanie tutaj forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...orowy-targ-2017-2018 :happy:
Badziu, sprawdziłam - jest mnóstwo nasion tej odmiany :) Jeśli zabraknie natomiast Fatimy ( ja nie zbierałam z niej nasion ze względu na bardzo kiepskie warunki zdrowotne moich pomidorków ), zarezerwuję dla Ciebie Czekistę albo Costoluto.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 27 Wrz 2017 12:21 #566569

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 109
Fajnie Aniu, dzięki.To mają być odmiany na soki. Mam żelazny zestaw na pasty, sosy, a teraz chcę skompletować zestaw sokowy. Nie mam ani jednej odmiany z tej pułki.
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2017 12:28 przez badzia.

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 29 Wrz 2017 20:40 #566985

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Horti wrote:
Ponieważ mowa o pomidorówce, chcę napisac o odmianie Red Barn, która weszła w skład zupy, którą właśnie kończymy. Wyślę Red Barn na tegoroczny Straganik.

Red Barn, czyli Czerwona Stodoła ma całkiem malowniczą historię. Joe Bratka, który wyhodował m.in. Snow White oraz Isis Candy, znalazł stare nasiona, które pozostały po nieżyjącym ojcu. Nie potrafił zmusić ich do kiełkowania, więc wysłał do dr Carolyn Mayle, dzięki której nasiona ożyły. No i mamy fajnego pomidorka. :)

Red Barn, to czerwony, klasyczny pomidor przerobowy, o lekko mączytym miąższu i dobrym smaku. Jest późny, więc może być wykorzystany w kuchni i zaprawach razem z paprykami. Ma regularne liście, niekończący wzrost, a kolejne grona wiążą po 3-5 coraz większych owoców. Ogłowiłam na początku sierpnia nad 6 gronem. Dojrzało pierwsze grono, a reszta nadal na krzaku. Hodowałam w tunelu, moje terminy nie są wiarygodne, bo rozsada w kiepskiej kondycji trafiła do gruntu na początku czerwca, no i mieliśmy paskudne, zimne lato. Co ciekawe, wiązał bez marudzenia na wilgoć i zimno. Z tego co doczytałam, jednak lubi cieplejsze warunki. Nie stwarzał problemów zdrowotnych.

Pomidor Red Barn

hortiredbarn.jpg




redbarn2.jpg



redbarn3.jpg



"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2017 21:07 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, rozalia, Miragoral

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 29 Wrz 2017 22:59 #567022

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 33
  • Otrzymane dziękuję: 97
Witam.

Chciałbym polecić polskie odmiany pomidorów. Są to odmiany niskie, od kilku lat u nas uprawiane z przeznaczeniem
na przetwory: przeciery,sosy. Smakowo nam odpowiadają, piękna barwa przetworów. Są to: Rumba Ożarowska, Sabała, New Yorker.

Odmiana: New Yorker
Przeznaczenie: do uprawy w odkrytym gruncie
Krzak: niski,samokończący,wiotkołodygowy,nie wymaga palikowania ani usuwania pędów.
Liście duże regularne.Dobrze rozkrzewiony .Wysokość roślin od 60 do 90 cm.(tak było u mnie).
Odporny na choroby.
Owocowanie: niezawodne, dobrze wiąże, prawie wszystkie kwiaty zawiązują owoce.
Odmiana raczej wczesna, pierwsze zbiory po ok. 63 dniach.
Owoc: średniej wielkości, okrągłe,intensywnie czerwone, bez piętki, raczej mięsiste,
smak klasyczny pomidorowy,słodko-kwaśny,bardziej słodki niż kwaśny.
Masa pomidorów ok. 130-150g.

NewYorker.jpg
NewYorker1.jpg


Odmiana: Sabała
Przeznaczenie: uprawa w odkrytym gruncie
Krzak: niski, sztywnołodygowy,zwarty,krępej budowy,nie wymaga usuwania pędów.
Wysokość roślin ok. 55-60cm.
Owocowanie: odmiana urodzajna, wyrównane owoce, długo owocuje, średniowczesna,
pierwsze zbiory pod koniec lipca
Owoc: dość duże,kuliste, gładkie, kolor czerwony , w pełni dojrzały ciemnoczerwony.
Miąższ bardzo smaczny.Masa owoców ok.100 - 120 gram

sabaa0.jpg
Sabaa1.jpg


Odmiana:Rumba Ożarowska
Przeznaczenie: do uprawy w odkrytym gruncie
Krzak: karłowy, wiotkołodygowy, dobrze się krzewi, nie wymaga usuwania
pędów, wysokość ok.60-65 cm
Owocowanie: urodzajna, owoce wyrównane,bardzo dobrze wiąże, średniowczesna,pierwsze
zbiory pod koniec lipca
Owoc: kuliste,czerwone,pięknie wybarwione,bez piętki,smak bardzo dobry,intensywny,słodki.
Miąższ jednolity,bardzo smaczny .Masa owoców ok.90-120 g, twarde i nie pękają.

RumbaOarowska0.jpg
RumbaOarowska1.jpg


Polecam. Warto spróbować.

Pozdrawiam.
Kazik
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Armasza, rozalia, iwcia55, Miragoral, Betula, Zielona

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 29 Wrz 2017 23:10 #567026

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
I tym razem niezawodny :) Kazik, pięknie dziękuję :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 30 Wrz 2017 23:19 #567226

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 33
  • Otrzymane dziękuję: 63
Zyska pomidor w typie San Marzano.Pomidor niski . Typowo przerobowy.

20170814_182610-2.jpg
Załączniki:
Pozdrawiam Alicja

Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera, Rodzi się nagi i też nagi umiera,
Nie zabierze nic z tego świata, nie zbuduje złotej trumny,
Pozostaje tylko wpis w aktach ur...zm.... i pamięć....
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2017 08:09 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, rozalia, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 01 Paź 2017 01:53 #567236

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 109
Taa, niezawodny, ale żadnego nie przekroił. Cóż więc to za prezentacja?
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2017 01:53 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, kazko47

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 01 Paź 2017 09:35 #567248

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Bo wszystkie zjadł :happy:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 01 Paź 2017 11:52 #567260

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 33
  • Otrzymane dziękuję: 63
Przepradzam Was że nie dałam opisu co do smaku. Niektóre odmiany musiałam pilnować żeby nie wyparowały. Moja rodzina nie znosi kwasiorów i wodniaków. Więc nie mam zdjęć z pomidora. U umnie był niski samokończący owoce ciut mniejsze od san marzano. W następnym sezonie muszę posadzić więcej bo był wyjątkowo odporny.
Pozdrawiam Alicja

Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera, Rodzi się nagi i też nagi umiera,
Nie zabierze nic z tego świata, nie zbuduje złotej trumny,
Pozostaje tylko wpis w aktach ur...zm.... i pamięć....
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 03 Paź 2017 20:13 #567660

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 33
  • Otrzymane dziękuję: 97
badzia wrote:
Taa, niezawodny, ale żadnego nie przekroił. Cóż więc to za prezentacja?

A tak się starałem. Napisałem notki, dodałem zdjęcia a okazuje się, że to mało. :oops: Nie dogodzisz.

Miłe Panie. Nie wiedziałem, że wolicie pomidory od razu przekrojone. Ja wolę niespodzianki, trochę tajemnicy, trochę niepewności
i jak sam rozbiorę, to często jest wielkie łał. Myślę tutaj o pomidorach, bo może np. być bombonierka i wtedy za każdym
razem jest wielkie łał :wink2:

Teraz poważnie. Jeszcze 2 lata temu nie robiłem żadnych zdjęć warzyw, choć były okazy:pomidor Big Zag - prawie 1700g.,Aussie - ponad 1100g.
Dopiero w ubiegłym roku zacząłem robić zdjęcia pomidorów, ale przekrojonych nie.

Co do samych pomidorów, to z odmian tych można robić przeciery, soki, sałatki (np. pomidor,cebula,trochę śmietany,sól do smaku - pychota).
Mają trochę więcej galaretki niż odmiany deserowe, ale to w niczym nie przeszkadza.

Miłego wieczoru.
Kazik
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Armasza, rozalia, Zielona

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.250 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum