• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 14 Wrz 2017 19:05 #564742

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Ten wątek poświęcony będzie prezentacji uprawianych przez wielu z nas odmian pomidorków ze szczególnym przeznaczeniem na przetwory; niezależnie, czy będą to pomidory wykorzystywane na przeciery, soki, sosy, suszenie, marynowanie, czy utrwalane w oleju, prosiłabym o zamieszczanie tutaj tych odmian, których uprawa ( w gruncie czy pod folią ) szczególnie Wam odpowiada.

Bardzo istotne będą także opinie na temat każdego pomidora, zilustrowane podpisanym zdjęciem oraz kilkoma zdaniami charakterystyki: wymaganiami w uprawie, podatnością ( lub nie ) na choroby, plennością, sposobem utrwalania.

Bardzo serdecznie zapraszam do współtworzenia wątku, jednocześnie przypominam o wątku kulinarnym, w którym możemy zamieszczać przepisy z udziałem pomidorków uprawianych na przetwory forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...e-na-zime-do-sloikow :)


Pozwolicie, że zacznę ....

Odmiana Korean Long

Uprawiana w gruncie, prowadzona na jeden lub dwa pędy, wymaga palikowania. Krzaczek raczej wątłej budowy, zaliczyłabym go do typu generatywnego, wcześniejszy od popularnego Red Pear. Bez problemu wiązał grona, w każdym z nich naliczyłam po 4-5 podłużnych owoców w kształcie płomienia. Przez cały okres wegetacji opryskiwałam ekologicznym środkiem ochrony roślin PW ( propionianem wapnia ) w tygodniowych odstępach, w stężeniu 20 ml/l, co miało zapobiec pojawieniu się suchej zgnilizny wierzchołkowej.

Długość owocu średnio 12 cm, cienka skórka, która bardzo łatwo schodzi, miąższ mączysty, mała komora nasienna z niewielka ilością nasion. Według mnie Korean Long to idealna odmiana przede wszystkim na przeciery i do suszenia.










Odmiana Polish Linquisa, uprawiana przez Whitedame

Moim odkryciem tego roku jest stara ( chyba polska???) odmiana Polish Linquisa.
Nie miałam jeszcze palucha, który zachwyciłby wszystkimi cechami i nie miałby wad.
Nawet najlepszy do tej pory ( IMHO ) Syberische Finger musi się schować.
Polish Linquisa w foliaku:

DSC08152.jpg


DSC08155.jpg


DSC08156.jpg



DSC08321.jpg


DSC08324.jpg


DSC08153.jpg
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Armasza, otojolka, rozalia, Miragoral, Betula, Agusiak, Lucas


Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 14 Wrz 2017 19:12 #564746

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
San Marzano - nie muszę chyba bliżej przedstawiać :) - ale ponieważ wszystkie odmiany mam po raz pierwszy, więc dzielę się własnym doświadczeniem. Nie sprawiał żadnych kłopotów od "niemowlęctwa" do chwili obecnej, rośnie w gruncie. Czytałam, że jest podatny na rozmaite pomidorowe choroby, ale póki co dzielnie się trzyma. Krzaczek niewysoki, prowadzony u mnie na dwa pędy, palikowany. Owoce wyrównane, ich ilość w gronie to około 6 sztuk, jako pierwszy zaczął dojrzewać.
Typowy pomidorek na przetwory, określiłabym go jako Lima de lux :happy: - smaczniejszy od popularnej odmiany straganowej, niewielkie gniazdo nasienne, ładny miąższ, smak bardzo przyjemny, słodkawy, skórka nie należy do twardych.







Uprawiany przez Rozalkę

San Marzano z wymiany to inny krzak niż wcześniejszy u mnie który był jako San Marzano 2, Mój był wysokim krzewem, ten niski, wszystkie 5 gro zawiązał, samokończący u mnie, zdrowy. Wczoraj i dziś poszedł do suszenia.
suszonepomidory003.jpg


suszonepomidory012.jpg


I u Emalki

San Marzano z przeznaczeniem do suszenia na rzecz Aurija. Suszyłam już obie odmiany i mogę porównać. Z suszeniem San Marzano trafiłam na piękną pogodę i suszyłam w dzień na słońcu wieczorem pół godziny w piekarniku w niskiej temperaturze. Chyba 60 st po dwu dniach pięknie się ususzył.

IMG_00163.jpg

Baptysja wrote:

Długi / San Marzano ??/w przekroju podłużnym i poprzecznym. Smaczny, dobry na przecier i do suszenia, bo nie jest wodnisty. Krzaczki bardzo intensywnie rosną, są dosyć odporne na zarazę i owocują do października.
DSC06342.jpg


DSC06358.jpg


DSC06363.jpg
pszczelarz5 wrote:
Witam moje SAN MARZANO na tą chwile tak wyglada już koncówka no i zaraza za nie sie bierze

DSC_0003.jpg
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2017 22:07 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, rozalia, Miragoral, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 14 Wrz 2017 21:12 #564770

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Odmiana Aurija
Emalia112 wrote:
Pierwsze słoiki suszonych pomidorów już mam z Sam Marzano, Opalka nie bardzo nadaje się do suszenia, teraz zabrałam się do suszenia pomidora Aurija.

IMG_00132.jpg


Pomidor długi , bez galaretki z mala ilością nasion idealny do przerobu.


IMG_0011-12.jpg


Po wysuszeniu w smaku duzo słodszy od Sam Marzano.

IMG_0012-5.jpg


Średnio plenny, w gruncie bardzo dobrze rośnie, ale z powodu suszy pierwsze grono miało ZW. Potem rósł dobrze. W tunelu lepiej podlewany tych dolegliwości nie miał. Natomiast w tunelu wyraźnie miał niedobory potasu, W gruncie owoce ładnie wybarwiały się. Wygląd taki sobie, raczej cherlawy. Stanowczo do donic nie nadaje się.
Zostaje razem z San Marzano. Zamiast Opałki.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Miragoral, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 14 Wrz 2017 21:14 #564771

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Odmiana Opalka
Emalia112 wrote:

Opalka
Jeden z najlepszych pomidorów przerobowych , duży z dużą ilością suchej masy, świetny na przeciery, dosyć słodki. Mało ma nasion.Na kanapkę od biedy też będzie choć jak dla mnie trochę kartoflany. Nie wyjda łódeczki przy suszeniu, bo trzeba go sporo podzielić jest za duży.

IMG_0052-3.jpg


Plenność, dla mnie średnia, zdrowotność poprawna, nawet specjalnie nie łapał SZW . Tak naprawdę nie mam mu czego zarzucić. ale nie podbił mojego serca. Będę miała ze dwa krzaki za rok, ale na pewno nie kosztem San Marzano.

IMG_0059-5.jpg
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, mk1a, Miragoral, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 14 Wrz 2017 21:24 #564774

  • mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 591
  • Otrzymane dziękuję: 571
NIE NO PIĘKNE
ale ja na przetworu suszonych nierobie bo jak zamroziłem w zeszłym roku to morze słoiczek mały poszedł mnie nam to nie podchodzi taka rasa
co do przetworów ja nie mam jakoś lawiny pomidorów i spokojnie robię z tych co już należy zjeść
ja nie robię akcji typu pomidor ogórek czy inna nacja jest to robię nie ma to czekam
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 14 Wrz 2017 21:28 #564776

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Odmiana Red Pear

Klasyka pomidorów uprawianych ze względu na walory przerobowe; krzak wysoki, mocny, bezwzględnie wymaga palikowania i podwiązywania gron. U mnie rósł w gruncie, absolutnie bezproblemowy, odporny na choroby, tak na szarą pleśń, jak i suchą zgniliznę wierzchołkową. Bardzo plenny, ładnie wiąże grona, zwłaszcza na wyższych piętrach, owoce typu sakiewka, mięsiste, ale nie "suche" jak np. Korean Long. Czasami wewnątrz owocu zdarzają się puste przestrzenie, co u tej odmiany jest cechą charakterystyczną.
Red Pear nadaje się zarówno na przeciery ( wykorzystywane później np na zupę ), jak i jako dodatek do wszystkich przetworów z innymi warzywami. Podobnie jak Red Stuffer może być podawany faszerowany i grilowany.

Smak owoców raczej słodki, z lekkim kwaskowym akcentem, skórka nieco grubsza, ale bardzo ładnie schodzi po wcześniejszym sparzeniu.



"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Krecik stary, Mareq, rozalia, Miragoral, Betula, bietkae

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 14 Wrz 2017 22:24 #564795

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Odmiana Red Stuffer
pomodoro wrote:
Paprykowy Red Stuffer z oryginalnych nasion zakupionych onegdaj w Austrii


a2-3.jpg

balkon.jpg
pomodoro wrote:
Owoce wyjątkowo nadają się do faszerowania jako, że ten pomidor ma genetyczny " puffness " czyli pustawy środek


owocpaprykowy-4.jpg
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, leszek0921, Miragoral, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 15 Wrz 2017 13:10 #564845

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Online
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 227
Dzisiejsze zdjęcia Amish Paste.
Krzak bardzo szczupły ale sztywny, ulistnienie gęste, mało wilków, rósł i rośnie nadal bezproblemowo. Ogłowiłam go na wysokości ok.1,5 m a myślę, że rósłby wysoko. Oblepiony owocami o wadze ok. 5 dkg, mięsisty o smaku słodkim z nutką kwasowości z małą ilością galaretki. Ja pomidorów nie suszyłam ale myślę, że i do suszenia by się nadał. Po zrobieniu zdjęć zjadłam obydwa pomidorki.


AmishPaste-2.jpg



amish2.jpg



amish3.jpg



amish4.jpg


A poniżej pomidor Amish Paste uprawiany przez Horti.

Załączniki:
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2017 15:27 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Adasiowa, rozalia, Miragoral, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 15 Wrz 2017 17:39 #564860

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Odmiana Des Andes
Pomidor typu "bycze rogi", o francuskim rodowodzie, może być uprawiany zarówno pod folią, jak i w gruncie, wymaga palikowania. Owoce przypominają kształtem paprykę, o długości 15 cm i średnicy 5 cm.
Odmiana średniowczesna, szczególnie polecana do sporządzania sosów i past ( przecierów ) ze względu na znaczną ilość pachnącego miąższu i małą komorę nasienną z niewielką ilością nasion.
Betula wrote:

Des Andes


Fajny pomidor przerobowy. Krzak 1,60m. Zawiązał 3 grona po 5-7 owoców. Owoce wyrównane 160-170g (prawie 2 razy większe niż Aurija). Dużo miąższu. Dałam kilka do suszenia i to był błąd, bo z taką ilością miąższu będzie się długo suszył. Smak łagodny, lekko słodki. Nie chorował. Niestety kiepskie zdjęcie – przepraszam.

DA.jpg
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2017 17:44 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, rozalia, pouder, Miragoral, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 15 Wrz 2017 18:07 #564865

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Odmiana Zapotec

Stara indiańska odmiana pochodząca z Meksyku; pomidor zdecydowanie późny, u mnie uprawiany w gruncie zaczął dojrzewać we wrześniu, dlatego zdecydowanie polecam go do uprawy w cieplejszych regionach kraju. Bardzo plenny, wiąże liczne grona z równymi pomidorkami, wymaga palikowania i podwiązywania gron. Owoce duże, różowo-czerwone, silnie pofałdowane, smaczne. Większe komory powietrzne wewnątrz pomidora, umiarkowana soczystość i słodkość czynią go doskonałym typem do grilowania, faszerowania i pieczenia. Sprawdzi się także podczas suszenia.

Zapotec - śmiesznego kształtu sakiewka, dość późny. Zdecydowanie niższy od Red Pear, liście także mniej masywne, zdrowotność bez zarzutu.






W zestawieniu z Red Pear:

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Krecik stary, rozalia, pouder, mk1a, Miragoral, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 23 Wrz 2017 17:38 #565917

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Jutro postaram się załączyć zdjęcia rozkrojonego Zapoteca - na przekroju wygląda podobnie do Red Pear, jednak ma większe puste obszary w miąższu, jest też mniej soczysty. Ot, jako ciekawostka; byłby naprawdę dobrym pomidorkiem, gdyby nie fakt, że należy do bardzo późnych odmian, zdecydowanie nie dla naszego klimatu :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 23 Wrz 2017 19:01 #565945

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 3133
  • Otrzymane dziękuję: 5611
Aniu kilka słów o innej sakiewce w skrócie Abruzzo.Dziś już bardzo dojrzałą rozkroiłem aby pozyskać ostatnie nasionka.Owoc nie był tak duży jak ubiegłoroczne Reed Pear,ale wszystkie bardzo kształtne i jednakowej wielkości ok.250-300 g.o jednolitym czerwonym kolorze, inaczej pomidor jak malowany.Pomimo dojrzałości nie miał wcale pustostanu.Jednocześnie bardzo smaczny pomimo tak długiego ok. 1 m-ca przebywania na parapecie.U mnie pozostaje na następny sezon.W tym roku jedyny krzak oddałem sąsiadce jako inny pomidorek.Niestety miał niedużo nasion.O ile dobrze pamiętam otrzymałem nasionka oryginalne jako dodatek z naszego AWN,za co darczyńcy serdecznie dziękuję bo naprawdę jest fajny. :coffe: :garden1: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46, rozalia

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 23 Wrz 2017 19:10 #565946

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Józiu, bardzo dziękuję :) Pamiętam, że zamieszczałeś już jego zdjęcie wraz z pełną nazwą, zaraz poszukam ...

Mam, znalazłam :woohoo:
Krecik stary wrote:
Dziś ostatni z tegorocznych nowości jest to OR PERA d'ABRUZZO potocznie nazywany Abruzzo:

001-61.jpg


004-33.jpg

piękna czerwona sakiewka,krzak średni do wysokiego 1,8m,rośnie w gruncie,liście normalne.Krótkie międzywęźla,grona od 4-7 pomidorków jednakowej wielkości ok.300g.dojrzewa sukcesywnie,owoc smaczny,dość mięsisty równomiernie wybarwiony.Nie było owoców siedzących,wiąże bez problemu,średniowczesny.Tyle co mogę napisać po spożyciu jednego pomidora. :drink1: :drink1:

Jeśli pozwolisz, zilustruję Twój post zdjęciem tego pomidorka, uprawianego przez naszą forumową Horti, której niniejszym również dziękuję za udostępnienie obiektu.
Jeśli znajdę na straganiku nasiona tej odmiany, odłożę specjalnie dla Ciebie.



"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2017 19:13 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Krecik stary, Armasza, Zbyszko46

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 23 Wrz 2017 19:29 #565952

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 3133
  • Otrzymane dziękuję: 5611
Aniu oprócz tego pomidorka z "obcych" pozostaje u mnie jeszcze Bawaria,mój NN polski a będzie występował jako Żubr oraz Tomimaru Mucho.Pozostałe to będą Kozulki. :rotfl1: :rotfl1: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 23 Wrz 2017 19:53 #565957

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Józiu, na dobrą sprawę Bawarię też można byłoby z powodzeniem polecić jako odmianę do przerobu - między innymi zastosowaniami oczywiście - wykorzystałam parę pomidorków do warzywnego sosu i spisała się rewelacyjnie; warunek jest jeden: musi być dojrzała i miękka (!!! ), a ten proces dość długo u niej trwa. Dlatego jest fajnym pomidorem do późniejszych zapraw, gdy dołączą np. papryki.
A Żubra nie omieszkam przetestować w przyszłym sezonie :coffe: :drink1:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 23 Wrz 2017 23:05 #565984

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 437
  • Otrzymane dziękuję: 621
W ubiegłym roku dla Abruzzo zabrakło miejsca i pozostał w donicy. Mimo niekorzystnej lokalizacji, zniedbywany przetrwał ataki grzybowe i bakteryjne i jako ostatniego dopadła go ZZ. W tym zimnym i deszczowym roku wylądował na grządce. W przyszłym pójdzie do tunelu, bo jest silny, zdrowy, pięknie wiąże. Mam malutki warzywaniak i szukam odmian na bieżące spożycie. Abruzzo świetlenie sprawdza się także w omletach, jajecznicy i na grzankach
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Zbyszko46

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 25 Wrz 2017 09:52 #566187

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Dołączam jeszcze zdjęcie pomidorka Zapotec na przekroju: wyraźnie widać puste przestrzenie oraz - co odróżnia tę odmianę od Red Pear, stosunkowo soczystą pozostałą część komory nasiennej.

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Horti, rozalia

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 25 Wrz 2017 21:27 #566284

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 188
  • Otrzymane dziękuję: 163
A z jakich odmian robicie soki?

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.242 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum